Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Zaključana Riješeno 15 bodova

Clockanje

274 pregleda · 22 odgovora · otvorena 30.11.2008. u 15:33

Ovako , imam Intel Core 2 Duo E8200 , 266GHz i 1.97GHz , zelio bih ga malo clockati eh sada tu trazim vasu pomoc.
Pogotovo bih molio cannabisa da se javi !

Koliko bih mogao clockati navedeni komp ;)
takodjer i ja imam E6600 -> 2,44

pa eto ako nije tesko da i meni kaze ;)

:::::::::::::::::::::
ty
http://forum.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-guide-pocetnike/6004.aspx?sort=asc&view=flat
NeoX je napisao/la:
http://forum.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-guide-pocetnike/6004.aspx?sort=asc&view=flat
Rekao sam da HOCU da mi cannabis odgovori na pitanje ostali CAO !
krystal je napisao/la:
Rekao sam da HOCU da mi cannabis odgovori na pitanje ostali CAO !
Pogledaj šta si napisao u temi @zelio bih ga malo clockati eh sada tu trazim vasu pomoc.

Dok se vratim sa instrukcija bice edit.
Negdje oko 19h.

edit:
Odgovorio ti je ReptoR ako budes htio da ga clockas vise tj 1ghz i preko, javi se meni na PM, objasnit cu ti jer onda moras da koristis multiplier da mjenjas voltazu da koristis djeljitelje itd.
Savjet: Ako ne znas puno oko toga nemoj se previse zezati sa tim jer ako budes htio clock na visoke frekvencije moze se dogodit da ti crkne procesor, pa skontaj onda odose pare a ti nisi uradio nista.
Ko ima da mi nesto kaze o ovome neka to i kaze , nemojte mi davat linkove to znam i sam , hocu licna iskustva ...
ja sam clock svoj E4300 sa 1.8 na 3.0 GHz sa box hladjenjem. Potrazi bencmarke na netu pa ces i sam skontat.
Da ne otvaram novu temu, imam Intel Pentium 4 3.06 775 socket, i sad u biosu mi je "zaledjeno" sve u vezi procesora brzina,fsb itd.
Kako da to otkljucam ?
Hvala unaprijed
To ti je po meni losa ideja. Ako nemas hladjenje to ti je jos losija ideja. Gledaj to je isto kao da tjeras konja da vuce 3 tone gvozdja a on to nemoze da uradi, tako isto ti mucis svoj comp i mogao bi ti vrlo lahko pregoriti procesor! I sta si onda dobio? NISTA! Radi malo brzeg rada compa ti sjebes procesor i moras novi kupovati.. razmisli ;)

i + ovo sto kazes da hoces samo da ti cannabis odgovori? LOL, sto onda postavljas ikako ovu temu, pa pitaj cannabisa preko GB ili mu send PM
Rješenje
Da bi clock-ao procesor resetuj racunar i udji u bios. Tamo potrazi gdje ti je ADVANCED CHIPSET FEATURES ili neki dio biosa gdje mozes da podesis FSB procesora i frekvenciju ram memorije. Prvo spusti frekvenciju ram memorije (ovisno koliko ces clockati procesor) uglavnom da ti na kraju memorija radi na pribliznoj frekvecniji kao sto je radila ranije i onda FSB podizi po 100MHz (i svaki put snimis postavke i upalis racunar skini everest i testiraj ima tamo da opteretis procesor i ako bude radio stabilno resetuje ponovo i opet ponovi postupak) sve dok bude radio racunar stabilno (naravno stabilno pod nekim opterecenjem da se ne resetuje). Napone ti ne bi preporucio da diras osim ako hoces da postizes neke prevelike frekvencije a pomake do jedno 500 ili 600mhz mozes postici i sa auto voltazom koju ce ploca sam odrediti.

Post dobio aplauz od Wertu

ReptoR je napisao/la:
Da bi clock-ao procesor resetuj racunar i udji u bios. Tamo potrazi gdje ti je ADVANCED CHIPSET FEATURES ili neki dio biosa gdje mozes da podesis FSB procesora i frekvenciju ram memorije. Prvo spusti frekvenciju ram memorije (ovisno koliko ces clockati procesor) uglavnom da ti na kraju memorija radi na pribliznoj frekvecniji kao sto je radila ranije i onda FSB podizi po 100MHz (i svaki put snimis postavke i upalis racunar skini everest i testiraj ima tamo da opteretis procesor i ako bude radio stabilno resetuje ponovo i opet ponovi postupak) sve dok bude radio racunar stabilno (naravno stabilno pod nekim opterecenjem da se ne resetuje). Napone ti ne bi preporucio da diras osim ako hoces da postizes neke prevelike frekvencije a pomake do jedno 500 ili 600mhz mozes postici i sa auto voltazom koju ce ploca sam odrediti.
FSB po 100Mhz? :D
nc je napisao/la:
FSB po 100Mhz? :d
da po 100mhz a frekvencija fsb-a puta mozioc i to je krajnja frekvencija
ReptoR je napisao/la:
da po 100mhz a frekvencija fsb-a puta mozioc i to je krajnja frekvencija
Sa 333MHz odmah na 433? 433 x 8 = 3.46GHz, za razliku od stock frekvencije koja je 2.66GHz. Bas me interesuje hoce li moci iz prvog cuga dici za 800MHz. I ako digne, temperature ce biti previsoke ako je stock hladjenje.

Preporucujem da se ide po 5 ili eventualno 10Hz.
nc je napisao/la:
Sa 333MHz odmah na 433? 433 x 8 = 3.46GHz, za razliku od stock frekvencije koja je 2.66GHz. Bas me interesuje hoce li moci iz prvog cuga dici za 800MHz. I ako digne, temperature ce biti previsoke ako je stock hladjenje.

Preporucujem da se ide po 5 ili eventualno 10Hz.
ma nek dize po 100mhz jer ovaj procesor je napravljen u 45nm proizvodnom procesu tako da moze komotno da dize a temperatura nije velika kod core arhitekture ja imam e6750 on je napravljen u 65nm procesu i ima pravo velik oc potencijal ja sam ga clock-o na 4ghz s tim da fsb radi na 2ghz a temeperatura je oko pedesetak stepeni to sam postigao cak i sa vazdusnim hladjenjem asus silent square pro
ja i ovu frekvenciju sam postigao zimi sa otvorenim prozorom i nije stabilna :D al sam postigao, inace mi radi na 3,6ghz
ReptoR je napisao/la:
ma nek dize po 100mhz jer ovaj procesor je napravljen u 45nm proizvodnom procesu tako da moze komotno da dize a temperatura nije velika kod core arhitekture ja imam e6750 on je napravljen u 65nm procesu i ima pravo velik oc potencijal ja sam ga clock-o na 4ghz s tim da fsb radi na 2ghz a temeperatura je oko pedesetak stepeni to sam postigao cak i sa vazdusnim hladjenjem asus silent square pro
Pa i nije problem kod procesora nego kod maticne. Da je ne znam kakva maticna ne treba ici po 100Mhz. Da se postigne kvalitetan OC potrebno je najmanje nekoliko sati, a ako si ti tako uspio odjednom 100MHz onda si lud i imas srece :D
nc je napisao/la:
Pa i nije problem kod procesora nego kod maticne. Da je ne znam kakva maticna ne treba ici po 100Mhz. Da se postigne kvalitetan OC potrebno je najmanje nekoliko sati, a ako si ti tako uspio odjednom 100MHz onda si lud i imas srece :d
ja sam svoju plocu diplomiro tako da znam sad koji fsb-ovi rade stabilno i u kojem godisnjem dobu i koje voltaze odgovaraju
ReptoR je napisao/la:
ja sam svoju plocu diplomiro tako da znam sad koji fsb-ovi rade stabilno i u kojem godisnjem dobu i koje voltaze odgovaraju
Svaka cast, ali ne mozes momku koji je pocetnik da odmah dize FSB po 100Mhz, ne znas ni koja mu je ploca a ni kakvo ima hladjenje. Mada u biti si dobro objasnio ;)
nc je napisao/la:
Svaka cast, ali ne mozes momku koji je pocetnik da odmah dize FSB po 100Mhz, ne znas ni koja mu je ploca a ni kakvo ima hladjenje. Mada u biti si dobro objasnio ;)
ma nek odma proba ako nemogne bios ce vratiti fail safe postavke i nema problema. mada na skoro svakoj ploci bi se moglo postici dodatnih 100mhz fsb-a pa nek proba

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.