Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 200 bodova

PC se gasi prilikom startup-a

394 pregleda · 24 odgovora · otvorena 06.02.2011. u 21:44

Woah. Nikad nista slicno mi se nije desilo. Slusajte.

Kada hocu da ukljucim racunar, a koristim Windows 7, i kada mi dodje do onog dijela "Starting Windows" (crni dio, logo u sredini) odjednom mi se iskljuci racunar. Znaci, ni ne u pali se, ni ne vidim desktop.

Ovo mi se desava vec par dana, mozda desetak-petnaest, ali inace ukljucim ga pa se on iskljuci i tako 4-5 puta dok sesti mi sve proradi. Sada ne moze nista.

Pokusavam ga pokrenuti, i iz jedno 26-27 puta (da pisao sam) mi startuje, ode na desktop, i nakon petnaestak sekundi odmah se ugasi.

Pokusavao sam slijedece:

* Pokrenuti Startup Repair (alatka vec ugradjena u OS), ne pomaze.
* Unutar tog Startup Repaira mi ima opcija da restoram sistem, i kliknuo sam tu ok, ali mi nije pomoglo
* U safe mode takodjer ne mogu uci, ali sam jednom uspio. Medjutim, odatle ne mogu nista da uradim jer ne znam do cega je greska
* Hmm.. ne znam.. nista vise nisam pokusao..

Uglavnom, kada mi prvi put padne na dizanju slijedeci put mi prije onog crnog dijela dodje da izaberem izmedju

"Launch startup repair (recommended)" i "Start windows normally" (vec sam rekao, startup repair ne radi)

Iznad toga pise, parafraziram, "greska u sistemu je uzrokovana skorijom instalacijom hardwarea ili softwarea".. tako nesto..

Ma ne znam, sve sam pokusavao. Sutra cu otvorit racunar, lagano ga ocistit da blista, pa cemo vidjeti..

I, sa drugog racunara, tj. ovog, cu skinut cd windowsa sedmice pa cu formatirati ako nista ne pomogne..

I jah, uz ovih 200 bodova, onaj ko mi pomogne ce dobit jos 5 maraka kredita, ili jos 200 b odova.. po izboru!

Uzivajte!
da ti nije doslo do toga kada si updateovo antivirus , imao sam isti problem , morao formarirati racunar , i oboriti sisteam , sad sve radi ok , pa pokusaj tako 
Rješenje
Dok si pisao prvo sam pomislio na napojnu da je otisla, al onda sa nekim skorim hardwareom ili softblabla. Pa jbg ne znam realno... da pokusas otvoriti racunar i lagano mjenjati komponente, ne znam kolko je moguce mozda da je neka ploca rama otisla, napojna ... nesto, da pokusas vaditi/mjenjati komponente, ako vec imas 2 racunara =) (kako sam skontao).
probaj sa restartom biosa, iako sumnjam da je do toga. . .ugl za rr BIOS-a na maticnoj imas malu bateriju izvadi je, neka je vani par sati vrati je i BIOS ti je rr, al prvo ugasi pc i iscupaj kabal od napajanja. . . ako to neradi novi windows i amen. . .
http://neosmart.net/downloads/miscellania/Windows%207%2032-bit%20Repair%20Disc.torrent

Skini, snimi ISO na DVD i probaj onda to bootat i restore ...
Nije ovo kao Startup Repair, imao sam sličan problem i ovo je popravilo, vrijedi pokušat. :)

Ako ti je Windows 7 64 - bit onda ovaj skini:

http://neosmart.net/downloads/miscellania/Windows%207%2064-bit%20Repair%20Disc.torrent
Solution 1. You may be looking at some kind of hardware problem rather than a virus. It sounds as if your CPU could be overheating. If you cant get into windows then you could try a DOS based virus checker and a boot disk but honestly I would just reinstall windows, because all you need for it is an Windows7 install disc and you wont need another PC.
Just choose a different folder when prompted so as not to overwrite your old installation.
If reinstalling windows doesnt work then it is almost certainly a hardware problem, most likeley HDD or CPU.

Solution 2.Im pretty sure its a virus as my friend has had the same thing after downloading a dodgy programe last week, same symptons.

Solution 3. Apart from CPU overheating due to a failed cpu heat sink fan, your PSU( aka Power Supply Unit ) may also be of lower capacity. Try changing it with a higher capacity one.

Another reason may be, the RAM chips may be over heating too. Or it may be a failed IC chip on your mother board.

If you are not very good with PC hardware, let your PC be checked by a qualified service technician.

Solution 4.actually in my case, there was a power switch problem. but nice suggestions there pcblue. really helpful.
c/p

Eto procitaj ove situacije :P
u biosu stavi da ti boota samo sa cd-a i reinstaliraj windows to je meni bilo 999999 puta i popravio tako ili očisti kućište od prašine najviše bude u napojnoj

Hvala. Ćao.
najvjerovatnije da ces morat install novi windows ... ako nije do windowsa onda ti je otisla napojna ili kabl od napojne :S .. mada sumnjam jer cim ga mozes upalit ...

mozemo mi tebi ovdje do sutra govori sta da uradis ali ti ces se slomiti dok to repairas ... najpametnije da instaliras nov windows
100kaa je napisao/la:
Dok si pisao prvo sam pomislio na napojnu da je otisla, al onda sa nekim skorim hardwareom ili softblabla. Pa jbg ne znam realno... da pokusas otvoriti racunar i lagano mjenjati komponente, ne znam kolko je moguce mozda da je neka ploca rama otisla, napojna ... nesto, da pokusas vaditi/mjenjati komponente, ako vec imas 2 racunara =) (kako sam skontao).
Yeh.. Tacno si ti skontao, ali ja sam pogresno napisao. Doduse, nisam ni razmisljao.. nisu dva racunara. jedan je racunar i jedan laptop.. my bad 

i pokusat cu ocistiti pc ko sto sam rekao.. vidjeti da li se mozda pregrijava ili nesto, al cu opet i skinut iso fajl od instalacije OSa tako da.. vidjet cemo sutra 
Cloud je napisao/la:
Yeh.. Tacno si ti skontao, ali ja sam pogresno napisao. Doduse, nisam ni razmisljao.. nisu dva racunara. jedan je racunar i jedan laptop.. my bad 

i pokusat cu ocistiti pc ko sto sam rekao.. vidjeti da li se mozda pregrijava ili nesto, al cu opet i skinut iso fajl od instalacije OSa tako da.. vidjet cemo sutra 
Jbg ako je do napojne racunar se pretezno gasi bez ikakvog upozorenja, ono kad povuce struje grafika ili nesto..
pokusaj sad jbg .. ono izmjenjati ram, vaditi plocice jednu po jednu.
Cloud je napisao/la:
Yeh.. Tacno si ti skontao, ali ja sam pogresno napisao. Doduse, nisam ni razmisljao.. nisu dva racunara. jedan je racunar i jedan laptop.. my bad :)

i pokusat cu ocistiti pc ko sto sam rekao.. vidjeti da li se mozda pregrijava ili nesto, al cu opet i skinut iso fajl od instalacije OSa tako da.. vidjet cemo sutra :)
Imao takav problem davno, dvije solucije gresaka su antivirus steka ili ti ga zajebava, druga solucija je ta da ti je crkao utor za ram, ja imam taj bad crkunt mi je utor cim ubaci u njega ram (inace 3 utora imam) com se rr i radi tako iste stvari kao i kod tebe.Ti otvori i ocisti cp i pogledaj dal ti je grafa dobro utisnuta u utro i pogledaj ramove...Kad to sve sredis javi mi se...Imas PM od mene...Eto lagan pozdrav:D
Bolje sebi skini xp sp2 ili sp3 win7 će uvijek nešto srat 
Ako si primjetio igdje kad upališ bilokakve čudne znakove,hijeroglife,formatiraj ga,jedina nada.
N3sTabilaN je napisao/la:
Bolje sebi skini xp sp2 ili sp3 win7 će uvijek nešto srat 
mislis ?

Da li si uspio sa rr sistemom ? ako jesi problem je riješen, ako ne imam prijedlog za tebe. 
U pitanju je 100% hardverski problem.Vidjao sam slicne probleme.

Mogucnosti :

1.Napojna jedinica je slaba - Treba ti napojna od barem 400 W i dovoljno kvalitetna,uz to UPS uredjaj bi ti dobro dosao.

2.Ploca RAMA - Pokusaj izvaditi ako imas 2 ploce,pa ostavi samo jednu,pa ako opet imas problem,stavi tu drugu,a ovu prvu izvadi.

3.Procesor - Cooler na procesoru se zaprljao,i ne moze da hladi dovoljno dobro - Preporucio bih ti da ga odvrnes,ocistis lijepo svu prasinu,stavis termalnu pastu,i vratis cooler na mjesto.

4.Maticna ploca - Maticna ploca nije ok,pokusaj izvaditi bateriju sa nje nekih 2-3 minute,pa je vratiti opet i pokusati upaliti.

To bi bilo to.
AID je napisao/la:
mislis ?

Da li si uspio sa rr sistemom ? ako jesi problem je riješen, ako ne imam prijedlog za tebe. 
Ne mislim nego znam 

Imo sam win7 i instal sam ga na par pc-ova(bio kod mene 2 dana i o5 vratio na xp) kome god sam instaliro zalio se kasnije da nevalja, jedino sto je dobar zbog izgleda i to, al najjachi os je XP uvijek bio uvijek će ostat zbog jednostavne upotrebe ha ya
Ne mislim nego znam :D

Imo sam win7 i instal sam ga na par pc-ova(bio kod mene 2 dana i o5 vratio na xp) kome god sam instaliro zalio se kasnije da nevalja, jedino sto je dobar zbog izgleda i to, al najjachi os je XP uvijek bio uvijek će ostat zbog jednostavne upotrebe ha ya
ne pravi se mnogo pametan...windows 7 je mnogo bolji OS iz svakog aspekta...ja sam vidjao da ljudi instaliraju windows 7 na veoma slabim masinama (Intel Celeron 1.6 GHz, 512 MB RAM ) i onda je normalno da windows nece raditi optimalno zato sto taj sistem nije ni blizu minimalnim specifikacijama.
hajde Boga vam manite se glupe svadje.

anyway, danas sam ocistio racunar, izvadio graficku i ram plocice na pola sata, ali opet ne moze. pokusavao sam svasta, ali nece da se upali 

pa, dao sam racunar rodjaku da on pokusa nesto (on sredjuje racunare, dovoljnjo je kvalifikovan kao i svaki je***i servis) pa cemo vidjet. ne zna sta mu je, al garant je do nekog hardwarea.

bice update sa novostima. in the meantime, manite se rasprave o tome koji je bolji OS. dosadni ste 
MaRiNaC013 je napisao/la:
ne pravi se mnogo pametan...windows 7 je mnogo bolji OS iz svakog aspekta...ja sam vidjao da ljudi instaliraju windows 7 na veoma slabim masinama (Intel Celeron 1.6 GHz, 512 MB RAM ) i onda je normalno da windows nece raditi optimalno zato sto taj sistem nije ni blizu minimalnim specifikacijama.
Jarane, kad se samo sjetim patnji dok sam naštimo wireless na win7 ufff.....

I nema svako 6gb rama , procesor od hiljadu jezgri i grafičku GTX 480 normalno da bi i ja tad instal win7 i govorio xp je živi šit

Kad skontaš da xp može na svaku današnju mašinu i radi bez problema, sa vrlo jednostavnom upotrebom......

Za izgled i šminkerske furke je definitivno win7 al o5 ja rocket dock i win7 teme mogu instal i na xp
Jarane, kad se samo sjetim patnji dok sam naštimo wireless na win7 ufff.....

I nema svako 6gb rama , procesor od hiljadu jezgri i grafičku GTX 480 normalno da bi i ja tad instal win7 i govorio xp je živi šit

Kad skontaš da xp može na svaku današnju mašinu i radi bez problema, sa vrlo jednostavnom upotrebom......

Za izgled i šminkerske furke je definitivno win7 al o5 ja rocket dock i win7 teme mogu instal i na xp :P
win 7 je mnogo vishe od sminke i svakako nije "tema"
da ne pricam koliko efikasnije rasporedjuje "teret" na jezgra, Action Center koji ti prijavljuje probleme vezane za sistem, DirectX 11 koji nudi mnogo kvalitetniju grafiku itd.
ja nikada nisam imao problem sa drajverima na win 7, cak sam i zacudjen kako automatski trazi drajvere na netu i instalira ih
dosta idealizujes xp i ovo prelazi u raspravu...veruj mi nema potrebe za tim :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.