Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Win 7 x64 ili x32

186 pregleda · 8 odgovora · otvorena 17.03.2011. u 23:16

Imam ajmo reći solidnu kofiguraciju

CPU2,8GHz core Duo
Memorija4GB / HDD--500GB
Graficka kartanVidia GeForce 9500GT DDR3 512mb 128 bit-a
Zvucna kartaRealtek HD

Eh dobio sam da biram između 64 bitnog i 32 bitnog windowsa da ne bih previse pametovao odabrao sam potraziti pomoc na forumu i postavit' nekoliko pitanja za one koje se bolje od mene razumiju u Software racunara i kako racuran funkcionise sa njim

Moj problem je sljedeci znam da x32 ne moze iskoristiti sav ram ali mislim da ona ne optereceava racunar toliko ... i sad kada bih uzeo x64 da li bih imao problema ili bi mi sve radilo kao i do sad ?

Ili ako neko misli da windows nije najbolje rjesenje te da je neki drugi operativni sistem bolji od windowsa nek' naglasi sva pomoc je dobrodosla

Na kraju ako sve ispadne kako treba najkorisniji komentar ce dobit nesto Bht kredita ako je zainteresovan.
zavisi za sta ce ti komp? ako je samo igranje uzmi x32, npr ako si nekakav dizajner autocad, catia i sl. x64,
dobijes 2.93gb rama u x32 :)
valjda je ovo jednostavno da razumis... preporucio bih ti x64 jer ga i ja koristim :)
64 bitni operativni sistemi su budućnost računara, a 32 bitni već polako izlaze iz upotrebe.

Dakle, tvoja jedina pametna opcija bi bila x64.
imas 4GB RAM instaliraj 64bita,ako stavis 32bita ocitavat ce 3.48GB.
Dakle 64 bita ofc
CPU ti je 64bitni tako da ce 'bolje'raditi na x64.
Imao sam ja 32bit i 64bit.. bolji je 64 sto se igrica tice, malo se popravi FPS.. ne previse al dovoljno :P
Kada se radi o x86(x32) i(vs) x64 operativnim sistemima večinom svi spominju RAM memoriju kao glavni faktor u izboru operativnog sistema, a u klučne stvari zanemaruju.

Kada si u dilemi koji operativni sistem da izabereš uvijek više pažnje posveti x64bitnom OSu i aplikacijama koje koristiš.
Provjeri da li aplikacije(isto tako i driveri) koje koristiš postoje i u verziji x64, jer sistem maximalno iskorištava performanse i duplo brže čita podatke nego x32bitni sistem. Jedan od razloga zašto je potrebno imati više RAM memorije. Naravno on može čitati i x32bitne aplikacije ali nemora značiti da će ih duplo brže čitati kao x64bitne(dakle, adresni registar je duplo povečan tako da RAM memorija nije problem(za sve ostalo momci iznad su objasnili tako da nema potrebe da objašnjavam, mislim da je max moguća količina RAM mem kod x64 128 GB)).
Uglavnom, x64bitni sistem je namjenjen malo ozbiljnim korisnicima, tako da nevjerujem da će ti igrati ovo veliku ulogu, a i nečeš imati nekih problema. Probleme sa driverima nečeš imati(prije nekoliko godina to je bio jedan od glavnih problema ove teme).
Kada bih ja birao, izbor bi pao na x64 jer jedna od osobina OS-a je kompatibilnost kao i kod izbora komponenti, tako da će ti x64bitni sistem raditi perfektno sa procesorom(max. možeš izvuči).
Ne znam više šta da ti pišem, ako ti šta nije jasno i ako budeš imao kakvih pitanja obrati se
x64 uglavnom.
skile je napisao/la:
Kada se radi o x86(x32) i(vs) x64 operativnim sistemima večinom svi spominju RAM memoriju kao glavni faktor u izboru operativnog sistema, a u klučne stvari zanemaruju.

Kada si u dilemi koji operativni sistem da izabereš uvijek više pažnje posveti x64bitnom OSu i aplikacijama koje koristiš.
Provjeri da li aplikacije(isto tako i driveri) koje koristiš postoje i u verziji x64, jer sistem maximalno iskorištava performanse i duplo brže čita podatke nego x32bitni sistem. Jedan od razloga zašto je potrebno imati više RAM memorije. Naravno on može čitati i x32bitne aplikacije ali nemora značiti da će ih duplo brže čitati kao x64bitne(dakle, adresni registar je duplo povečan tako da RAM memorija nije problem(za sve ostalo momci iznad su objasnili tako da nema potrebe da objašnjavam, mislim da je max moguća količina RAM mem kod x64 128 GB)).
Uglavnom, x64bitni sistem je namjenjen malo ozbiljnim korisnicima, tako da nevjerujem da će ti igrati ovo veliku ulogu, a i nečeš imati nekih problema. Probleme sa driverima nečeš imati(prije nekoliko godina to je bio jedan od glavnih problema ove teme).
Kada bih ja birao, izbor bi pao na x64 jer jedna od osobina OS-a je kompatibilnost kao i kod izbora komponenti, tako da će ti x64bitni sistem raditi perfektno sa procesorom(max. možeš izvuči).
Ne znam više šta da ti pišem, ako ti šta nije jasno i ako budeš imao kakvih pitanja obrati se
E hvala na pojasnjenju to sam trazio rjesio si svaku dilemu posalji mi na PM br mobitela pa cu poslat nesto kr sto mi je ostalo da ti se bar na taj nacin oduzim

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.