Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Vjerovanje ?

2.973 pregleda · 128 odgovora · otvorena 16.02.2010. u 01:12

Razmisljajuci o forumu i dosadasnjim temam za koje sam koliko pozitivnih toliko i negativnih komentara dobio, odlucio sam se za jednu zanimljivu diskusiju na koju svak moze reci sta misli.

Vjerovanje u visu silu! Malo je cudno da se na ovakvom forumu rapsravlja o ovako "osjetljivim" temam, ali zasto ne? Pokazimo svoju zrelost i razgovarajmo. Svako ima priliku da izrazi svoje misljenje, ako je to misljenje normalno, naravno ! Licno cu svakome koji iskreno napise ono sto misli/osjeca dati aplauz a za one koji misle da je ova tema bespotreba ili bilo sta slicno, bice banovani. Neka ovo bude sad zasad moje licno obecanje!

Da li postoji Bog ?

Evo ja cu poceti.

Sto se tice mene i mog vjerovanja u Boga, kao i velika vecina omladine, prosao sam te neke periode vjerovanja odnosno nevjerovanja. Ipak na kraju jednostavno morash vjerovati. Bar ja tako mislim. U srednjoj skoli prof. Francuskog nam je pricao svoj put od ateiste do iskrenog vjernika... Kao mladic, kaze, nije vjerovao, jednostavno nije mogao u svojoj poimati da postoji visa sila, da postoji Bog. Ali kaze kad je poceo rat, ti prelazis preko piste, trcis, granate padaju na sve strane, nemash druge nego da molis Boga da ti pomogne. U takvim situacijama molis, a ni sam nisi svjestan, samo molis.

Ja iskreno ne mogu da razumim one koji ne vjeruju, ali tako je kako je, nismo svi isti !

Takodjer pitanje za ove sto ne vjeruju a psuju Boga, gdje je tu logika ? :/

U svojim postovima mozete svoja objasnjenja, razmisljanja bazirati na svojoj vjeri ali ponavljam bez provokacija !

Ukoliko je vash odgovor VJERUJEM/NE VJERUJEM, bolje ga ni ne pisite !
vjerovo il' ne vjerov'o ti u Boga il' u neku vise svaka osoba zivi po nekim svojim kriterijima ...
- imas npr. vjernike, ne bitno koje vjere, svi su oni VELIKI, OGROMNI VJERNICI i da im ni slucajno nisi rekao sta protiv vjere, a isti ti cine grijehove non-stop ... (alkohol, cigare, psovanje, vrijedjanje itd.)
- imas prave vjernike koje se stvarno pridrzavaju vjere i ne rade gluposti kao ovi iz prve skupine koje sam naveo ...
- imas nevjernike-ateiste koji ne vjeruju u neku visu silu (Bog) al' zive po nekim pravilima i pridrzavaju se njih ...

Ja licno cu pocet vjerovat u Boga kada ispred mene padne kovceg koji vrijedi 10miliona eura/funti a u njemu isto toliko para, nakon toga licno cu da sazidam bilo koju bogomolju ...
kako god svi idemo 2m pod zemlju i nigdje dalje .... ;)

Post dobio aplauz od nera_f

Ja cu kratko, nemoj me samarat, ako bas ne moras. Ja vjerujem u Boga, a sad, sto sam lijen i ne klanjam uvijek (citaj: nemal uvijek, desi se ponekad da klanjam, na dzumu sam jedino iso, dok nije pocela skola, ne mogu stic, prva smjena.).

Al nesto sto hocu da kazem.

Koliko god tko tvrdio da je ateista, on ce kad se nadje u belaju, il nekom iznenadjenju (misli se na strah) reci "O Boze/Allahu/Isuse/Budo/Ronaldo (?!?). Zavisi tko u sta vjeruje. To je sigurno.

upozorenje, post je pisan na brzinu, malo ce vjerovatno ruzno izgledat, i vjerovatno ga mnogi nece skontat, to je zato sto forum nije za ovakve teme . . bar za onoga tko ima sta za rec . .

Vidim puno glupih postova, nemogu doc sebi :/

Pogotov onaj prvi mirofin, ojj koje gluposti valja na pocetku, oj mene strah da cu ic u pakao :/

Nemam vremena , nit mi se pise o ovakvim temama na forumu. Bog je nesto sto je tako jednostavno, ali se nemoze objasniti nicim , nikome, trebas ga sam nac.
Nemoze se objasnit rijecima, nemozes nekoga natjerat da vjeruje, nemozes nekoga uvjerit da postoji, ili ne postoji (mozda budalu maloumnu - ne pika se).
Sta mozes, nadat se da ce taj netko(svi o0?) skontat, jer znas koja je to milina i radost, a ne strah.

Vjernik sam, ofc, valjda katolik, ne obracam puno pozornosti na to. Molim se svaki dan, ali ne na nacin na koji mnogi to ovde dozivljavaju, kao mirofa npr.
Kad imam problem ispred sebe, samo zamolim Boga da bude uz mene, i sve je rijeseno, sta bude bice, makar to bilo lose trenutno po mene, ili mozda dobro.

Neki ljudi izgube vjeru kada im se lose stvari dogode u zivotu (anna npr), i pitaju se ZASTO?; WHY?? WHY MEEEEEEEEEEEEEE?!?!? (lol) . .
A zasto ne? Pa zar nije cilj ovog zivota, iznijet svoj kriz da bi kasnije imao vjecnost? Pa ako nas Bog voli, zasto bi nam trebao oduzimat taj kriz dajuc nam sve sto zelimo?
Ja sam imam hajmo rec tesku bolest, bolest koja ce me vjerovatno pratit citav zivot, i ja sam takodjer se pitao zasto, pa mi jedna mudra osoba, inace meni rodom majka rece,: "Sta mislis, zasto tu bolest Bog nije dao tvojoj sestri, a ne tebi? Jel vidis ti kako si dobar, kako to dobro podnosis, a tvoja sestra kad dobije malenu temperaturu odmah se izbezumi.
Ona da ima sta ja imam, pukla bi davno . .

Uopce se ne bojim, cak stovise, uzivam u ovom zivotu i nije me strah smrti, jer znam da je to tek pocetak.
Bog ne mrzi nas, on mrzi nas grijeh, neidemo mi u pakao zato sto ga nismo molili svaki dan, ili zato sto nismo otisli na misu, ili zbog neceg drugog.

Nema covjeka koji moze shvatit Boga, samo ga osjetit.

Uostalom, svaki dan ima toliko dokaza, svuda oko nas, da je Bog tu. Ali mi glupani mali ih nevidimo, necu sad rec, sunce sja jer mu je Bog naredio :/

Sretno vama "ateistama", vi se bojte da vas mlade smrt ne stigne.
~ sto se mene tice ja vjerujem u Allaha dž.š., nisam cvrst vjernik, ali trudim se da sto manje pravim grijehe, klanjam, ucim Kur'an, postim idem u dzamiju, a vishe puta sam se uvjerio da Bog postoji i postoja ce...a oni koji ne vjeruju u Boga jednog dana ce shvatiti da on postoji i da je on samo jedan...
Vjerujem u Allaha dž.š. , ali nisam bas neki extremni vijernik da cesto idem u Džamiju,klanjam itd, ali ne psujem Boga.
Sada u gimnaziji na vjeronauci radimo nesto za sto prije nisam znao..
"Urodjeni osjecaj vjerovanja" ...
Da, to je ono sto su neki od vas zapazili..
Nikada kada ti je dobro, kada si jako sretan neces se zahvaliti Allahu ..
Ali kada dodjes u neke teske situacije onda se molis Bogu, jer ima nesto u tebi sto te tjera na to.. Tako da samim rodjenjem mi prihvatamo to , te nas prati cijeli zivot..
Ako niste skroz uvjereni i ne znate da li da vjerujete ili ne, mozete potrazit na guglu -> dokazi postojanja Allaha dz.s. i vase misljenje ce se najvjerovatnije promjeniti..
Eto toliko od mene =)

rulF je napisao/la:
upozorenje, post je pisan na brzinu, malo ce vjerovatno ruzno izgledat, i vjerovatno ga mnogi nece skontat, to je zato sto forum nije za ovakve teme . . bar za onoga tko ima sta za rec . .

Pogotov onaj prvi mirofin, ojj koje gluposti valja na pocetku, oj mene strah da cu ic u pakao :/

Nemam vremena , nit mi se pise o ovakvim temama na forumu. Bog je nesto sto je tako jednostavno, ali se nemoze objasniti nicim , nikome, trebas ga sam nac.
Nemoze se objasnit rijecima, nemozes nekoga natjerat da vjeruje, nemozes nekoga uvjerit da postoji, ili ne postoji (mozda budalu maloumnu - ne pika se).
Sta mozes, nadat se da ce taj netko(svi o0?) skontat, jer znas koja je to milina i radost, a ne strah.

Vjernik sam, ofc, valjda katolik, ne obracam puno pozornosti na to. Molim se svaki dan, ali ne na nacin na koji mnogi to ovde dozivljavaju, kao mirofa npr.
Kad imam problem ispred sebe, samo zamolim Boga da bude uz mene, i sve je rijeseno, sta bude bice, makar to bilo lose trenutno po mene, ili mozda dobro.

Neki ljudi izgube vjeru kada im se lose stvari dogode u zivotu (anna npr), i pitaju se ZASTO?; WHY?? WHY MEEEEEEEEEEEEEE?!?!? (lol) . .
A zasto ne? Pa zar nije cilj ovog zivota, iznijet svoj kriz da bi kasnije imao vjecnost? Pa ako nas Bog voli, zasto bi nam trebao oduzimat taj kriz dajuc nam sve sto zelimo?
Ja sam imam hajmo rec tesku bolest, bolest koja ce me vjerovatno pratit citav zivot, i ja sam takodjer se pitao zasto, pa mi jedna mudra osoba, inace meni rodom majka rece,: "Sta mislis, zasto tu bolest Bog nije dao tvojoj sestri, a ne tebi? Jel vidis ti kako si dobar, kako to dobro podnosis, a tvoja sestra kad dobije malenu temperaturu odmah se izbezumi.

Uopce se ne bojim, cak stovise, uzivam u ovom zivotu i nije me strah smrti, jer znam da je to tek pocetak.
Bog ne mrzi nas, on mrzi nas grijeh, neidemo mi u pakao zato sto ga nismo molili svaki dan, ili zato sto nismo otisli na misu, ili zbog neceg drugog.

Uostalom, svaki dan ima toliko dokaza, svuda oko nas, da je Bog tu. Ali mi glupani mali ih nevidimo, necu sad rec, sunce sja jer mu je Bog naredio :/

HJAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHA! ♥

@Ovih par postova iznad nekada davno sam rekao da ne postoje vjere kako bi nama dobro bilo ! Ili nek bude jedna samo !Zasto ? Zato sto kod nas u svijetu i sada i u proslosti uvijek je bilo on je hriscanin on je musliman i ne mozes narod promjenuti ..mrzi brata rodjenoga kamo li nekog ko je druge vjere !

Ako postoji bog , pakao ,raj znas koliko me briga ? 0% ! Zasto ? Zato sto imam precih stvari u zivotu od toga ! Ko je vjernik naravno svaki dan crkva/dzamija ili sta vec i tako zivot prodje moleci se alahu/bogu koje nikad vidio nije i kako ces ti znati jeli on otisao u taj "vas" raj ili je samo trosio vrijeme umjesto da potrosi na sve dobre i lose stvari na svijetu ?

Ja necu da rizikujem ja iskoristavam svaki minut(tako se kaze jer vecinom sam na pc-u ) ali barem odem na google i citam sve o vjerama a nemojte samo citati kuran i bibliju ima jos knjiga koje imaju vise informacija kako sta ali o tome drugi put !

Jednostavno ja vjerujem da je 90% sajta rekli on nije dobar bla bla ! Pisite vi po sajtu ili mislite mene boli "*****" ali ja ne zamjeram vama sto vjerujete nemojte ni vi meni !
Hvala cao.

[color=red]rulf [/color ]Ako mislis da sam glup oke ^-^!

nera sto si mi obriso post ?

stani da pitam ljude.

Pitanje za ove sto ne vjeruju u sto hoce da vide Boga:

Da li vas boli kad se posjecete ?
Vjerujem i ne sumnjam.
Smješno je ovdje raspravljat na ovu temu pogotovo jer se nema tu šta raspravljat i nema ko o tome raspravljat. Letimično sam prošo' kroz sve 4 stranice i vidio hrpu gluposti.

Philoshper :
"U Kur'anu pise da nista osim Dzenneta i Allaha dz.s. nije vjecno. To znaci da ni pakao nije." WTF? koji je to ajet ?

4rm4n1:
"(ne radim tako često neke "formalnosti" islama tipa namaz i sl.)" neke formalnosti islama tipa namaz i sl ? Namaz je temelj islama.

Obojica se izjašnjavaju kao religiozni.

Ove teme su dosta skakljive, ne da je nisi trebao staviti, naprotiv...
Ako se pogleda smisao zivota covjeka i njegovog zivljenja to je vjerovanje u neku visu silu, Boga ili vise bogova, monoteistickih ili politeistickih religija dok nazalost ima i onih koji misle da je ovaj svijet samo uzivanje plodova zivota (ususfructus)...Ja vjerujem u jednog Boga, Allaha dz.s. ali to sada na stranu, tema je da li postoji Bog?
Apsolutno da da, ja kao pojedinac nisam dovoljno kompetentan da o tome diskutujem, tu su uleme i vjerski sluzbenici i ucenjaci da nam objasne kako i sta, ali ako se procita historija bilo koje religije od njenog pocetka do danas ja mislim da vam je to dovoljno "Stvorio sam ljude da mi robuju", i ne samo ljude vec i sve ostalo sto vidimo i sto ne vidimo ili ono sto nam je on dopustio da vidimo i da znamo, Ako zalazite duboko u vjerske dubine vi mozete da zalutate, Bog je jedan, vjecan, nema mu ravnog, odgovot : POSTOJI

mirofa je napisao/la:
HJAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHA! ♥

@Ovih par postova iznad nekada davno sam rekao da ne postoje vjere kako bi nama dobro bilo ! Ili nek bude jedna samo !Zasto ? Zato sto kod nas u svijetu i sada i u proslosti uvijek je bilo on je hriscanin on je musliman i ne mozes narod promjenuti ..mrzi brata rodjenoga kamo li nekog ko je druge vjere !

Ako postoji bog , pakao ,raj znas koliko me briga ? 0% ! Zasto ? Zato sto imam precih stvari u zivotu od toga ! Ko je vjernik naravno svaki dan crkva/dzamija ili sta vec i tako zivot prodje moleci se alahu/bogu koje nikad vidio nije i kako ces ti znati jeli on otisao u taj "vas" raj ili je samo trosio vrijeme umjesto da potrosi na sve dobre i lose stvari na svijetu ?

Ja necu da rizikujem ja iskoristavam svaki minut(tako se kaze jer vecinom sam na pc-u ) ali barem odem na google i citam sve o vjerama a nemojte samo citati kuran i bibliju ima jos knjiga koje imaju vise informacija kako sta ali o tome drugi put !

Jednostavno ja vjerujem da je 90% sajta rekli on nije dobar bla bla ! Pisite vi po sajtu ili mislite mene boli "*****" ali ja ne zamjeram vama sto vjerujete nemojte ni vi meni !
Hvala cao.

[color=red]rulf [/color ]Ako mislis da sam glup oke ^-^!

To sto ja u sebi pomislim molitvu, traje 10sec, to je zapravo. Boze, nek bude kako si zamislio.
1 recenica

Mirofa, glup si, jako :/, ne zamjeram ti sto nevjerujes, i ne kazem da si glup zato sto nevjerujes, nego si samo glup, nista vise :/
Bas neki dan ucimo, da su u srednjem vijeku ljudi jako malo paznje obracali na ovaj zivot, a fokusirali se na buduci zivot ( Zivot u Dzennetu / Raju i Dzehennemu / Paklu). Znaci tad su ljudi jako vjerovali u to, pa se uopste nisu brinuli o sebi, nisu vodili racuna u higijeni, zdravlju, poslu itd. ( nije ni cudo sto se zove mracno doba). Međutim ja mislim da trebamo sto bolje provesti ovaj zivot, sto bezgrijesnije i cistije, kako bi u buducem zivotu bili sto spokojniji.

Eh sad sve ovo sto sam rekao upucuje na to da sam vjernik. Od malena vjerujem u Allaha Dž.Š . i vjerujem da je moj poslanik Muhammed A.S. Imao sam vjeronauku i isao sam u mekteb, moje vjerovanje je svakog dana jace i jace. Kao u svakom covjeku, pa tako i u meni se pojavi ona mala doza sumnje, međutim nikad nisam prestao vjerovati u Allaha Dž.Š , niti cu do kraja zivota prestati. Stid me je nekih svojih postupaka, kao sto mi je npr. nekoliko puta izletilo, u zanosu da opsujem Boga . Nisam nikako ponosan na to, i zbog toga se kajem. A vecina vas zna da ako se covjek istinski i svjesno pokaje za svoje grijehe, Bog ce mu ih i oprostiti. Znate kako kazu " U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Amin." Pokusavam naravno i druge navesti na pravi put, međutim njihov je izbor, da li ce oni biti Ateisti, Hriscani, Budisti ili nesto drugo, ja im tu ne mogu, ili vrlo malo mogu pomoci. Tako da postujem sve vjere, i sva vjerovanja u neke " Svoje Bogove ".

Fina tema, moglo bi se tu mnogo pisati, međutim umoran sam, ustao sam u 6, i idem spavati sad. Pozdrav svima.

Iskreno nije mi se dalo čitati sve odgovore pa ću ovako o sebi pisati nez naznočnosti ikakve treperljivosti prema ostalim postovima.

U mom životu vjera kao vjera nije vezana za samo vjerovanje u jednog Boga. Ja vjerujem u onih 6 načela islamskog vjerovanja. Vjera kao pojam u današnjem svijetu se pripisuje samo kao obična skupina ljudi. Svijet je izgubio standard vjerovanja i njene principe. Vjerovao sam u Boga, vjerujem i vjerovat ću. Nema niko ili ništa što bi to promjenilo. Nisam onaj vjernik koji svaki namaz obavlja u džamiji ili onaj koji ne psuje, ali smijem se zakleti najdražima da sam bolji od 95% omladine baš poput mene. Zašto ?! Redovno postim, često idem na Džumu, nikada u životu nisam Boga oposovao svjesno a niti ću (čak i pod nesvjesnim stanjem me uhvati grižnja savjest te naredna 3 dana samo molim Boga za oprost. Inače ovo se desilo samo 2 puta) itd. ... Vjera je postala nešto što nije trebala postati u svakom slučaju. Samo mi još nije jasno kako čovjek može tvrditi da ne postoji Bog i da je čovjek nastao od prahistorijskih životinja ?! Onda se dovodi do pitanja kako su te životinje nastale itd. ... Dakle vjera će ovdje uvijek potući nauku i to naučnici znaju. Jer pazite, ne može se iz ničega stvoriti energija (zakon fizike eto vam još jednog dokaza ...) ili išta. Dakle šta je bilo prije ičega ?! Malo skrenuh sa teme ali jebiga :D
Dakle da sumiram :
Vjerujem u Boga, Meleke, Poslanike, Božije Knjige, Sudnji Dan i Božiju volju. Poštujem tuđe vjere i ne osporavam ih ili ne daj Bože još omaložavam ali praktikujem samo svoju ...

rulF je napisao/la:

Mislim da tema nije otvorena da se ponizavaju osobe koje imaju razlica uvjerenja nego vi sami.Nema potrebe da pises kako je glupo sto je mirofa napisao . on je napisao svoje uvjerenje i sta on misli , a ne da ti omalazavas.Isto tako sada ja mogu reci da nisam procitao nista glyplje u zivotu od ovog tvog posta.

Puno vas ovde pise da su vjernici i tako to , ja znam da 100% niko od vas nije vjernik (istinski).Ima vas koji vjerujete u zivot posle srmti i vjerujete u boga,Ima isto tako i dosta ateista koje uopste ne zamina da li Bog postoji ili ne i prosti im puca neka stvar da se zabrinjavaju s tim.Ako nas je Bog stvorio on nam je dao slobodnu volju da radimo i vjerujemo u sta god mi hocemo i u koga mi god hocemo a kako ce ko na kraju da zavrsi niko ne zna.Samo mozete da nagadjate.Dosta vas sto vjeruje isto tako je do sada je prekrsilo milion puta , ne jednom nego milion puta 10 bozijih zapovjesti.
Ja bih stvarno volio da vidim i upoznam tu osobu koja to nije prekrsila , vjeruj mi nema je jer je prosto nemoguce.
Vecina koja je citala zna vec o kojoj ja zapovijesti pricam , radi se o 10oj za one koje ne znaju napisacu kako glasi.
NE POZELI NISTA STO JE TUDJE.
Nema potrebe da pisete komentare jer znam da ste ovo pravilo prekrsili milion puta i jos bezbroj puta ce te to ponoviti.
Sada ce biti pametnjaci koji ce reci postoji ispovijest , mozes da se pokajes i da trazis oprost.Isto tako vas vec ima koji mislite pa dobro i nije to neki grijeh za razliku od neke druge zapovijesti.Evo opet cu napisati na koju mislim.
NE UBIJ.
Pa opet "vjernici" niste u pravu , da ova zapovijest nije vazna kao i ove ostale zasto bi se ona nasla medju tih 10 od miliona drugih stvari sto su tu mogle da stoje ?
Znaci ako uvijek mozemo da trazimo oprost od Boga i kako vjera kaze uvijek ce ti Bog oprostiti ako se stvarno pokajes za dijela koja si ucinio.Ajde brate lepo da izadjemo na ulicu kad nam se digne ku**c da ubijamo ljude, sta fali ajde pokajacu se sigurno , bice mi oprosteno i procu kao i onaj sto je citav zivot "vjerovao".
Nemoj da mi neko pise ne mozes da poredis te dvije zapovijesti jer nema potrebe da se porede one su tu medju tih 10 odabranih i nema nikakve razlike medju njima.Sto je ova na 10om mjestu nema nikakvo znacenje.Prilazem dokaz.
JA SAM GOSPOD BOG TVOJ:NEMOJ IMATI DRUGIH BOGOVA OSIM MENE.
Ovo je prva.
NE UBIJ se nalazi negde u sredini , 5 ili 6 mjesto.Jel treba da znaci da je gore biti ATEISTA nego UBIJATI LJUDE ?
Znaci svaka od tih 10 Bozjih zapovijesti ima jednaku tezinu znacenja i jednaku kaznu ako se prekrsi,kao sto rekoh svi ste je prekrsili i nastavicete to da radite i protiv svoje volje,

Svi smo mi odrasli tako reci u istoj nekoj sredini.I vecina nas pozeli PARE , znaci mozes ti da citas sta god hoces pare nisu sreca i tako to.Znam da ste svi pozelili bezbroj puta BOZE STO NISAM MILIJARDER , DAJ MI PARAAAAAAAA.Sada ce se opet naci pametnjakovic koji ce reci : Koji ce ti ku**c pare ako imas RAK i umrijeces uskoro.Pa brate slatki nisam ja rekao da ti mozes sve kupiti parama niti da mozes kupiti srecu , uvijek je tu ta smrt koja ce kad tad da dodje po tebe, bio ti siromasan ili bogat isto se tebi pise.
Jel u zadnje vrijeme vidjamo sve vise i vise tema potrebna pomoc.Treba da se donira 200k eura za operaciju.Znaci da opet bogati prodju bolje od siromasnih, koliko je samo smrtnih slucajeva radi nedostatka para da se pomogne toj osobi.I uvijek kada u kuci imas para drugacija ti je i atmosfera.Odma se drugacije ponasas i nema te svadje i nervoze ko kada znas da sutra mozda neces imati da kupis kilogram hljeba sebi.

Da ne serem vise tek sada pogleda koliko mi se smanjio ovaj scroller sa strane i koliko sam ispisao, samo cu napisati.

Ima dosta ATEISTA koji ce proci 1000x bolje pred Bogom (ako postoji) nego vas "VJERNIKA" koji kazete da vjerujete a opet svjesno svaki dan krsite njegova pravila na milion raznih nacina.

Ateista sam ako niste skontali iz teksta.

Prvo, ne mogu da vjerujem kakve gluposti valjaju ovi što ne vjeruju da Bog postoji. Kaže nisam ga vidjeo i ne vjerujem da postoji. Vjeruješ li da postoji ljubav? Ona je također nevidljiva, ali postoji. To je osjećaj. Isto vidiš li bol, kada se udariš? Ne vidiš, ali postoji.

Što se tiče vjerovanja, vjerujem u Boga. Musliman sam. Iako ne klanjam sve namaze. Idem preko raspusta redovno na Džume, do sad otišao sam na svaki Bajram namaz. Roditelji su me od malih nogu vodili u džamiju ili mekteb.

Morgan, a jesi li znao da je hrišćanstvo čista kopija egipatskih religija? Koje su postojalje prije hrišćanstva i katoličanstva. Pogledaj dokumentarni film 'Zeitgeist' ("uh u vremenu". Sve ima lijepo objašnjeno. Ako vam je mrsko tražit, evo vam download link od filma. Film nije warez, jer se dijeli besplatno širom svijeta.

BloodSeeker je napisao/la:
Mislim da tema nije otvorena da se ponizavaju osobe koje imaju razlica uvjerenja nego vi sami.Nema potrebe da pises kako je glupo sto je mirofa napisao . on je napisao svoje uvjerenje i sta on misli , a ne da ti omalazavas.Isto tako sada ja mogu reci da nisam procitao nista glyplje u zivotu od ovog tvog posta.

Puno vas ovde pise da su vjernici i tako to , ja znam da 100% niko od vas nije vjernik (istinski).Ima vas koji vjerujete u zivot posle srmti i vjerujete u boga,Ima isto tako i dosta ateista koje uopste ne zamina da li Bog postoji ili ne i prosti im puca neka stvar da se zabrinjavaju s tim.Ako nas je Bog stvorio on nam je dao slobodnu volju da radimo i vjerujemo u sta god mi hocemo i u koga mi god hocemo a kako ce ko na kraju da zavrsi niko ne zna.Samo mozete da nagadjate.Dosta vas sto vjeruje isto tako je do sada je prekrsilo milion puta , ne jednom nego milion puta 10 bozijih zapovjesti.
Ja bih stvarno volio da vidim i upoznam tu osobu koja to nije prekrsila , vjeruj mi nema je jer je prosto nemoguce.
Vecina koja je citala zna vec o kojoj ja zapovijesti pricam , radi se o 10oj za one koje ne znaju napisacu kako glasi.
NE POZELI NISTA STO JE TUDJE.
Nema potrebe da pisete komentare jer znam da ste ovo pravilo prekrsili milion puta i jos bezbroj puta ce te to ponoviti.
Sada ce biti pametnjaci koji ce reci postoji ispovijest , mozes da se pokajes i da trazis oprost.Isto tako vas vec ima koji mislite pa dobro i nije to neki grijeh za razliku od neke druge zapovijesti.Evo opet cu napisati na koju mislim.
NE UBIJ.
Pa opet "vjernici" niste u pravu , da ova zapovijest nije vazna kao i ove ostale zasto bi se ona nasla medju tih 10 od miliona drugih stvari sto su tu mogle da stoje ?
Znaci ako uvijek mozemo da trazimo oprost od Boga i kako vjera kaze uvijek ce ti Bog oprostiti ako se stvarno pokajes za dijela koja si ucinio.Ajde brate lepo da izadjemo na ulicu kad nam se digne ku**c da ubijamo ljude, sta fali ajde pokajacu se sigurno , bice mi oprosteno i procu kao i onaj sto je citav zivot "vjerovao".
Nemoj da mi neko pise ne mozes da poredis te dvije zapovijesti jer nema potrebe da se porede one su tu medju tih 10 odabranih i nema nikakve razlike medju njima.Sto je ova na 10om mjestu nema nikakvo znacenje.Prilazem dokaz.
JA SAM GOSPOD BOG TVOJ:NEMOJ IMATI DRUGIH BOGOVA OSIM MENE.
Ovo je prva.
NE UBIJ se nalazi negde u sredini , 5 ili 6 mjesto.Jel treba da znaci da je gore biti ATEISTA nego UBIJATI LJUDE ?
Znaci svaka od tih 10 Bozjih zapovijesti ima jednaku tezinu znacenja i jednaku kaznu ako se prekrsi,kao sto rekoh svi ste je prekrsili i nastavicete to da radite i protiv svoje volje,

Svi smo mi odrasli tako reci u istoj nekoj sredini.I vecina nas pozeli PARE , znaci mozes ti da citas sta god hoces pare nisu sreca i tako to.Znam da ste svi pozelili bezbroj puta BOZE STO NISAM MILIJARDER , DAJ MI PARAAAAAAAA.Sada ce se opet naci pametnjakovic koji ce reci : Koji ce ti ku**c pare ako imas RAK i umrijeces uskoro.Pa brate slatki nisam ja rekao da ti mozes sve kupiti parama niti da mozes kupiti srecu , uvijek je tu ta smrt koja ce kad tad da dodje po tebe, bio ti siromasan ili bogat isto se tebi pise.
Jel u zadnje vrijeme vidjamo sve vise i vise tema potrebna pomoc.Treba da se donira 200k eura za operaciju.Znaci da opet bogati prodju bolje od siromasnih, koliko je samo smrtnih slucajeva radi nedostatka para da se pomogne toj osobi.I uvijek kada u kuci imas para drugacija ti je i atmosfera.Odma se drugacije ponasas i nema te svadje i nervoze ko kada znas da sutra mozda neces imati da kupis kilogram hljeba sebi.

Da ne serem vise tek sada pogleda koliko mi se smanjio ovaj scroller sa strane i koliko sam ispisao, samo cu napisati.

Ima dosta ATEISTA koji ce proci 1000x bolje pred Bogom (ako postoji) nego vas "VJERNIKA" koji kazete da vjerujete a opet svjesno svaki dan krsite njegova pravila na milion raznih nacina.

Ateista sam ako niste skontali iz teksta.
I znaci, tamo pise NE UBIJ, i iz tog razloga ces ti ic dizat ku**c i ubijat?

- Niti 1 jedini put, nikada ikada, ni na milisekundu, nisam pozelio nesto sto ima i barem naznaku slicnosti sa necim takvim kao sto je novac, niti cu.
- Niti 1 jedini put nisam pozelio imat nesto samo zato sto to netko drugi ima. Bio pohlepan, ili sebican. Inace poznajes mene i moj zivot, pa ces mi rec.
Tu si se naso pravit pametan, pitas neka sranja o dizanju ku**a i ubijanja. Ti neznas sta ta pravila znace, nit si spomenuo ono sto ide uz ta pravila, to dokazujes sa ovim:

Kazne nema, postoji samo nagrada koju mozes, ali nemoras dobit.
Necu ni pokusat objasnit tu gomilu "necega" koja stoji u tvom postu.

napisao si "Mislim da tema nije otvorena da se ponizavaju osobe koje imaju razlica uvjerenja nego vi sami.Nema potrebe da pises kako je glupo sto je mirofa napisao . on je napisao svoje uvjerenje i sta on misli , a ne da ti omalazavas.Isto tako sada ja mogu reci da nisam procitao nista glyplje u zivotu od ovog tvog posta."

procitaj to opet, pa i ostatak svog posta

Ja lično jesam "Musliman" pod navodnicima jer nisam baš i nekakav vernik.
1. Dr*am ku*ac što je verovatnoća da 95% vas takođe to radi.
Ne poštujem baš svačiju veru jer sam na neki način "Nacionalista" po znacima navodnika nisam onaj pravi ne trudim se toliko da potenciram to ali sva ova ratna događanja su u meni to izazvala. Lično dolazim iz porodice koja je izmiješana.
Albanka, Bošnjačka, Turska ... i sve pomalo ali ako ja kad izađem
na ulicu moram da čujem "Ubi ubi Šiptara" ili "E turčine šta ima mamu da ti j*bem" to nije nikakav život.

Ne gubim veru u boga 1 jedinog i nadam se da ću zaslužiti onaj svet i to Džennet (RAJ).

To bi bilo to moje naj naj iskrenije mišljenje.
Ne bih želio da se neko od vas nađe uvređen zbog mojih reči

I molio bih admine da ne dobijem Šamar

S' poštovanjem
Omer Džudžević

spY je napisao/la:
Prvo, ne mogu da vjerujem kakve gluposti valjaju ovi što ne vjeruju da Bog postoji. Kaže nisam ga vidjeo i ne vjerujem da postoji. Vjeruješ li da postoji ljubav? Ona je također nevidljiva, ali postoji. To je osjećaj. Isto vidiš li bol, kada se udariš? Ne vidiš, ali postoji.

Što se tiče vjerovanja, vjerujem u Boga. Musliman sam. Iako ne klanjam sve namaze. Idem preko raspusta redovno na Džume, do sad otišao sam na svaki Bajram namaz. Roditelji su me od malih nogu vodili u džamiju ili mekteb.

Morgan, a jesi li znao da je hrišćanstvo čista kopija egipatskih religija? Koje su postojalje prije hrišćanstva i katoličanstva. Pogledaj dokumentarni film 'Zeitgeist' ("uh u vremenu". Sve ima lijepo objašnjeno. Ako vam je mrsko tražit, evo vam download link od filma. Film nije warez, jer se dijeli besplatno širom svijeta.
Izvini, ali osjecanja su dokazana, to su lucenja raznih zlijezda u nasem mozgu koji nas tjeraju da se znojimo, osjecamo bol, ljubav, itd. Ako mislis da su gluposti to sto ljudi ne vjeruju u Boga, onda mislis da je dobro vjerovati u bilo kojeg Boga? Ako je Islam tvoja vjera, zar ne bi trebalo da uvjeris druge ljude da predju na Islam, eto npr. tvoje prijatelje koje nisu muslimani. Ne kazem to radi te vjere, nego zbog njih samih. Jer po Islamu ide se u Džehenem radi ne vjerovanja u Allaha Dž.Š.? U Islamu stoji: "Vama vasa vjera, nama nasa" (kao sto je armani rekao). To znaci: "Ti si musliman, ako obavljas sve kako treba ides u Dzenet, a za ostale te zaboli racku sto nisu mislili na sebe".

Da Bog hoce zaista da nama bude dobro , pokazao bi se i uvjerio nas, a ne to radio preko ljudi. Vecina ljudi laze da bi nas izmanipulirala i dobila neku korist od nas. Zasto to ne bi bila vjera? Nema veze sto se odrzala toliko godina.

@rulF

Iskreno, pravo me nervira tvoj post, ne dokazujes nista, samo zapocinjes svadju, u kojoj ce svako braniti svoje stavove. A moram se sloziti sa covjekom kojeg si citirao (ne sjecam se nicka, ali sjecam posta): "Nisam u zivotu nista gluplje procitao."

S razlogom sam napisao to sto sam napisao,Bas za takve kao sto si ti.A tu pricu sto prodajes da nisi nikada pozelio nista sto je tudje , naveo sam pare kao primer samo.Isto tako si mogao da pozelis da budes voljen , da budes zdrav da budes srecan kao neko sto neko drugi jeste.To sto pises da nisi nikada prekrsio tu zapovijest mozes tatu svog da lazes i solis pamet.Mislim da cak ni na gamersu neces moci da uvjeris ni najvecu budalitu da je to istina.Tako da ti furaj svoje ja cu svoje i vozdra.Vidimo se u drugom zivotu.

BloodSeeker je napisao/la:
S razlogom sam napisao to sto sam napisao,Bas za takve kao sto si ti.A tu pricu sto prodajes da nisi nikada pozelio nista sto je tudje , naveo sam pare kao primer samo.Isto tako si mogao da pozelis da budes voljen , da budes zdrav da budes srecan kao neko sto neko drugi jeste.To sto pises da nisi nikada prekrsio tu zapovijest mozes tatu svog da lazes i solis pamet.Mislim da cak ni na gamersu neces moci da uvjeris ni najvecu budalitu da je to istina.Tako da ti furaj svoje ja cu svoje i vozdra.Vidimo se u drugom zivotu.
Ni to iznad nisam nikad pozelio, niti cu.
Nit voljen, ni zdrav, ni sretan, nit bogat, nit lijep, nit popularan, ili bilo sta sto tebi moze past na pamet. Izvoli nabrajaj.
Ja ne mogu da vjerujem kakvih sve ljudi na ovom gamersu ima. Mislio sam bar malo da ce ovde svako da iznese neko svoje misljenje za svoju vjeru, a ne da ce se pretvoriti u vrijedjanje. Kome god smeta sto je neko drugi druge vjere ili ako ne vjeruje u boga taj nije normalan. Svaka vjera kaze da svoju postujes, al da druge ne diras. A vi o tome ocigledno nemate pojma. A sve silni vjernici.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.