Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Vjerovanje ?

2.973 pregleda · 128 odgovora · otvorena 16.02.2010. u 01:12

Razmisljajuci o forumu i dosadasnjim temam za koje sam koliko pozitivnih toliko i negativnih komentara dobio, odlucio sam se za jednu zanimljivu diskusiju na koju svak moze reci sta misli.

Vjerovanje u visu silu! Malo je cudno da se na ovakvom forumu rapsravlja o ovako "osjetljivim" temam, ali zasto ne? Pokazimo svoju zrelost i razgovarajmo. Svako ima priliku da izrazi svoje misljenje, ako je to misljenje normalno, naravno ! Licno cu svakome koji iskreno napise ono sto misli/osjeca dati aplauz a za one koji misle da je ova tema bespotreba ili bilo sta slicno, bice banovani. Neka ovo bude sad zasad moje licno obecanje!

Da li postoji Bog ?

Evo ja cu poceti.

Sto se tice mene i mog vjerovanja u Boga, kao i velika vecina omladine, prosao sam te neke periode vjerovanja odnosno nevjerovanja. Ipak na kraju jednostavno morash vjerovati. Bar ja tako mislim. U srednjoj skoli prof. Francuskog nam je pricao svoj put od ateiste do iskrenog vjernika... Kao mladic, kaze, nije vjerovao, jednostavno nije mogao u svojoj poimati da postoji visa sila, da postoji Bog. Ali kaze kad je poceo rat, ti prelazis preko piste, trcis, granate padaju na sve strane, nemash druge nego da molis Boga da ti pomogne. U takvim situacijama molis, a ni sam nisi svjestan, samo molis.

Ja iskreno ne mogu da razumim one koji ne vjeruju, ali tako je kako je, nismo svi isti !

Takodjer pitanje za ove sto ne vjeruju a psuju Boga, gdje je tu logika ? :/

U svojim postovima mozete svoja objasnjenja, razmisljanja bazirati na svojoj vjeri ali ponavljam bez provokacija !

Ukoliko je vash odgovor VJERUJEM/NE VJERUJEM, bolje ga ni ne pisite !
Vjerujem u Allaha dž.š

ali jedino mi smeta sto govori da je covjek nastao od pepela i zemlje OMG :P

Covjek je nastao od majmuna!

Majmun ROCKS! xD

Realno, slavim slavu, odem s' vremena na vrijeme u crkvu.. Ali nije to ono pravo.. Kada stvarno počnem da razmišljam o tome, sjetim se Markove pjesme "Gola vera":

"A svi veruju da je ispravno, svi veruju da je sjajno
svi veruju da je bas njihova vera vera u ono pravo i glavno
i vise ne znam sta je zdravo, niti razumem tudj krik
ako sam sreo Djavola, nisam ga poznao - imao je ljudski lik..
to nije trik vec prava priroda, uhoda hoda medju ljudima
tu se odomacio pa nije cudo sto se vise ne cudim cudima.
Milost bludnima, hrana gladnima, poneka topla rec za jadnoga
nije tesko biti fin al je gadna navika sto fali ta karika
prepoznaj svoj bol u grudima i u drugima, ma nek se j**e sudbina
moj zivot je samo moja plovidba, a evo stize i nagodba:
i kada cinim ruzne stvari, i kad odlepim pa preterujem
oprosti mi to, moj Boze, jer makar verujem da verujem."

I onda pomislim na to koliko ima vjera na ovom svijetu i zasto bi baš moja bila ta.. prava vjera...

Marko u pjesmi "Novi Vavilon" kaže:

A mesija nije najmudriji, vec ko viče najglasnije
onog pijanca niko nije ni pamtio kasnije...
Ostade navika da sledimo vodeceg
kad vreme odvede vodeceg - sledimo sledeceg.

I tu se stvarno slažem sa njim...
Sve u svemu.. Ne znam ni sama da li vjerujem...

Post dobio aplauz od nera_f

4rm4n1 je napisao/la:
Vjeruješ u Darvinovu teoriju da smo mi, ljudi, nastali od majmuna? De mi sad odgovori: zašto se majmuni ne "pretvore" u čovjeka? :)

Jednostavno, vjerujem u Boga. Iako nisam baš "toliki" vjernik (ne radim tako često neke "formalnosti" islama tipa namaz i sl.) ja vjerujem da je Bog stvorio nas, životinje, biljke, čitav Svijet. Da sve čuje i sve vidi.

Samo da kažem nešto što nam je rekla prof. likovnog na času dok smo pričali o Bizantiji. Mislite da se Isus zaista rodio i da vi slavite Božić na dan njegovog "rođenja"? Svi znate da je Teodosije (čini mi se on) prihvatio kršćanstvo kao zvaničnu religiju rimskog carstva. Nakon tog "čina", nekada je na vlast došao Konstantin (opet nisam siguran u ime) koji je radio sve moguće na širenju kršćanstva. Da vam dam primjer: tako je na mjestima gdje su se okupljali građani pravio crkve pa bi ljudi dolazili u crkve i vremenom prihvatali njihovu religiju. Jednog dana se sjetio da bi bilo odlično kada bi bilo par praznika koje bi ljudi slavili. U to vrijeme, heretici (krivovjernici, ili drugim riječima obični ljudi koji nisu prihvatili kršćanstvo) su imali neki praznik na dan vašeg "Božića". Konstantin je odlučio da taj dan proglasi rođenjem Isusa, pa će ljudi slaviti Božić i, kao što sam već rekao, vremenom će prihvatati religiju.

Ima puno priča koje potpuno NEgiraju kršćanstvo i sve vezano za njega. Međutim, kao što u Kur'anu piše: "Vama vaša vjera, a meni moja." - neću započinjati svađe. :)
To sto se tice krscanstva jes .. al ko sto kazes ne treba pocinjati svadje jer je ovo ipak vise gamerski forum ... a vi sto kazete da su ljudi nastali od majmuna ... oni su slicni ali to nije to... u Kur'anu pise da je covjek nastao od zemlje i u o se treba vjerovati (bar mi koji vjerujemo u Allaha Dž.Š. )

Ja iskreno vjerujem u Alllaha.

Mnogo ljudi u svijetu nezna koliko je vazno obavljati Namaz i obavljati 5 Islamski duznosti.

Sigurno neznaju ni kolika je nagrada za to..

Navest cu par duznosti u Islamu:

1.(KELIME-I SHEHADET)- Donositi KELIME I SHEHADET.
"Ešheddu en la illahe ilallah we ešheddu enne Muhammeden abd'uhu we resuluhu."

2.Namaz- Namaz je jedna od islamski duznosti . Ima 5 namaza. Sabah,Podne,Ikindija,Aksam,Jacija .

3. Postiti mjesec Ramazan. Mjesec Ramazan je jedan od najmilosivij mjeseca i tad se vrata Dzenneta otvaraju i tada su nagrade najvece.

4. Davati ZEKAT:
Jedanput godišnje određeni dio od svog imetka na ime zekata davati. Zekat su dužni dati oni muslimani i muslimanke, čija imovina iznosi kolik jedan nisab u zlatu ili sregram srebra. Ova vrijednost treba da bude u posjedu obveznika cijelu godinu,ili bar da se nađe u njegovu posjedu na početku i na kraju godine. Nisab na zlato iznosi 2,5% od godisnje zarade.

5. HADZ obaviti:
To je peti i krajnjiji islamski šart.

Hadž je jedan od temelja Islama i zbog toga je obavezno jedanput obaviti hadž, ako je osoba u mogućnosti. U 97. ajetu sure Āli 'Imrān Kur'ana je navedeno:

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."

Eto to su ti 5 islamski duznosti koji se vjernik mora pridrzavati.

Sto se tice oni koji nevjeruju u dragog Allaha nek procitaju par knjiga ili se isto moze nac i na Internetu o Islamu.

Ako mislite da je vasa vjera izuzetna ili najbolja . Ok

“Reci: ‘O vi nevjernici, ja se neću klanjati onim kojima se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali, a vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, A vama - vaša vjera, a meni - moja!’”

Toliko od mene

[B]Nera brate evo iskreno ja vjerujem .

Razlog :

Od davnina i svih postojanja kako u Islamu tako i u drugim vjerama vjerujem da je stvorio sve jedan covjek uzvisen i vjecan to je Bog ili Isus kako god .
Svete knjige nam je ostavio da nam da duhovni mir i vjeru u nesto jer od postanka svijeta vlada nevjerica između ljudi.
Evo i primjer :

U nasoj religiji Isa a.s. je bio na zemlji da bi dao mir i duhovno blagostanje kod naroda dok je isus isto tako bio tu da da duhovno stanje a ne politicko kao sto se trazilo od njega.

Sve ove lose stvari kad uradimo molimo boga za oprost i koliko toliko vjerujemo u njega.
Svako od nas grijesi ali takodjer cini i dobra djela tako da samo treba vjerovat u allaha i njegovo predanje i to ce nas ojacati a ne oslabiti .

Samim tim i postojanje boga se moze dokazat kao dolazak Mesija Mesaha kako god ocete na zemlju i da zavlada nered pa mir i onda kraj svijeta a vidimo da takvo vrijeme vec polako dolazi i ulazi u nase krajeve a i u svijet cijeli .

Tako da imamo vjere u boga a ne u to da je covjek nastao od majmuna , kengura ili cega vec nema smisla .

Bog je jedan vjecni i stalan a ostalo samo pokusava da ga copyra .

U ime allaha milostivog i samilosnog boze olaksaj a ne otezaj - to nek nam svima bude ravnanje neko .

HVALA [/B]

nothing3 je napisao/la:
nesto mi nije jasno za pitanje pod br. 3. i 5.

3-Ako su Adam i Eva bili, prvi ljudi na zemlju, da izvinete, ako oni naprave djecu, onda ce i njihova djeca imati sexualni odnos, i itd itd....... jesam li u pravu.

5- Ako je istina to o Darvinu, da je covjek nastao od majmuna, zasto sad neki covjek ne nastane od majmuna, nije mi jasno.

~Ja vjerujem u Boga, al jednom mi se desilo, pa sam sebe pitam, da li Bog zaista postoji? Kako bi svijet opstao bez Boga, no dok sam poceo malo citati u Kur´anu, mislim dosao sam do nekog ajeta, il mi je neko rekao, ne sjecam se , "Jedan covjek pio u kafani, i razbije on casu, i da tada Allah dž.š nije obratio paznju na tu casu, svijet bi zavrsio kao casa" to je ono sto se sjecam, a podavno je to bilo, i kada sam slusao predznake sudnjeg dana, jednostavno sam se prepao, i od tada vjerujem "cvrsto" u Boga.

Ne znam jeste li culi za neku djevojcicu, koja je poderala Kur´an, i postala kengur, to je isto dokaz da postoji Allah Dž.š
ja sam rekla da su meni u skoli na vjeronauku objasnili da je bog prvo stvorio adama i evu, ali da oni NISU bili jedini ljudi tada.

@ Philosopher: ja mislim drugacije, ti mislis drugacije, on misli drugacije....... za fizikalne pojave postoje dokazi, i vidljive su neke i sve to. mozak znas da imas u glavi, isto ko organe i sve, znaci da je dokazano. ja sam bila vjernik 14 godina, i prestala sam biti radi neceg zbog cega sam razmisljala jaaaako puno o bogu i o svojoj religiji,te sam shvatila da nemogu vise i od onda nemogu vjerovat u nesto sto nema uvjerljive dokaze. to je moje misljenje (koje ja nikome ne nadmecem nego ja to mislim za sebe, usla sam u diskusiju da vidim kako ostali razmisljaju i kakve budu reakcije na moje postove), tak je vec 5 godina, i ja znam da ga nikad nebudem promjenila. nhf, ne izivljavam se na tebi ni nista :) , al jebiga, ja tak mislim i znam da me puno vas ne shvaca, ali ima i onih koji to razumiju

evo to je moj zadnji post na ovoj temi, necu vise nista pisat zato jer se samo izivciram. pozz, uzivajte <3

Alice je napisao/la:
To sto se tice krscanstva jes .. al ko sto kazes ne treba pocinjati svadje jer je ovo ipak vise gamerski forum ... a vi sto kazete da su ljudi nastali od majmuna ... oni su slicni ali to nije to... u Kur'anu pise da je covjek nastao od zemlje i u o se treba vjerovati (bar mi koji vjerujemo u Allaha Dž.Š. )
Samo da te ispravim: na jednom mjestu u Kur'anu piše da je čovjek nastao od vode, a na drugom od ilovače, ustaljenog blata i zemlje. Također, u jednom ajetu (rečenici) Kur'ana stoji da je čovjek stvaran u vremenskim etapama.

Nemam ništa protiv drugih religija. Štaviše, baš uživam slušajući predavanja na kulturi religija (času u školi ), al' kad počne ispitivat' prof. ... XD

btw, nema veze što je gamerski forum. Ovo je odlična tema vrijedna diskutovanja, samo što znam da će se naći neki likovi koji će odmah započeti svađu pa će to ići u nedogled

"Vama vaša vjera, a meni moja."

Bas je dobra tema za zrelu raspravu... Da se nadovezem i ja na predhodne komentare... Mislim da je vec sve receno, ali evo, iznjet` cu i svoje misljenje...

U prvi mah cu reci da iskreno vjerujem u Boga! Istinski, punim srcem, vjerujem da ima neka visa sila iznad nas, da nas posmatra, nadgleda, prati...! Takodjer vjerujem u zivot poslije zivota. Kad kazem ovo mislim na Dzenet/Raj i Dzehenem/Pakao! Mislim da smo mi svi stvoreni da pratimo odredjena "pravila" koja su nam zadana!

Sto se tice sudbine... Mnogi kazu da Bog odredjuje tvoju sudbinu. Ja imam drugaciji pogled na sve to. Bog ne odredjuje tvoju sudbinu... Bog zna samo tvoju sudbinu. U zivotu uvijek sam sebi biras. Bog ti podari uvijek dva izlaza, onaj pravi i onaj pogresni, i vi/mi sami biramo kojim putem idemo. Ako idemo losim putem, ne treba kriviti Boga za to, jer ti je on dao mogucnost, dao ti izbor, takodjer tako i suprotno.

Mislim da na svemu sto dobijemo trebamo biti zahvalni. Dal` to bilo dobro ili pak lose. Sve je to dio naseg zivota.

Druga stvar... U prvi mah sam rekao da vjerujem u Boga, ali, ako postoji Bog zasto nam uzima nase najmilije?! Zasto te prepusta samoci?! Daje ti tugu?! Mislim da je to jedina stvar na koju licno ne mozemo uticati. Zasto je meni uzeo? Jos kao klincu? Pitanja na koja nemam odgovore... Cuva ih na boljem mjestu, da se nekad sretnem sa njima?! Ali oni su mi potrebni sad, a ne "nekad"! RAzumijete sta zelim reci?!

Kontradiktoran je ovaj moj odgovor, toga sam svijestan, ali, to je ono, kako ja mislim i razmisljam...

Volio bih kad bi ovi sto kazu da vjeruju nakon svoji argumenata, procitaju i ostale postove, ako imaju vremena, pa daju i svoje misljenje ili neka pitanja da se obrazlozi neciji post to vazi i za ateiste i agnostike....

Procitao sam dosta dobrih postova i evo zelim skrenuti paznju na njih:

@ AltF4:
to sto se roditelja tice, meni je drago, da me jednostavno nisu ugrali u islam, po onim mektebima i sve to, obadvoje su vjernici, nisu neki pretjerani vjernici al vjeruju, pruza im to utjehu tu neku, pa ono ponekad kad je situacija low, cujem, da se i bog spominje, al meni ne smeta, i ja tako ponekad, popricam s starom, ono ne uvjeravam ja nju u ne postojanje, nit ona mene u postojanje onako zapricamo se. Zao mi je vidjet ljude, koji danas ispastaju radi tog', kad roditelji forsiraju, kad prijatelji uvjeravaju i slicno^^

@ Zilla:
Covjek je spiritualno biche, tako da mu uvijek potrebna vjera u nesto (isto kao i motivacija za bilo shta, kad ujtru ustanesh morash bit motiviran da se umijesh nechim :D, malo glup primjer)
Postoji jedno biche... koje zivi gore na nebu....
Koje vidi.. SVE shto ti radish.. i koje je napravilo 10 zapovjedi koje je poslalo preko poslanika.. (plus bolje da ne spominjem postojanje isusa koje nikad nije bilo ni zabiljezeno, googlaj o tome ako hoces 3 dana neces nista naci osim te 'misterije' tj Laži o njegovom postojanju)
Gdje stadoh.. aaaaaah da, znaci izdao je 10 zapovjedi, i ako kojim sluchajem prekrsis jednu od njih, shalje te u pakao da gorish vjechno.....

@ kucka:
Ja ne vjerujem u ono sto je covjek napiso i sto covjek kaze jer svi mi zivimo u velikim lazima i prevarama a to je 100% sigurno. Prvo svi trebamo pocet vjerovat jedne u druge a to kad postignemo onda bi se trebali okrenuti prema nekim vecim silama i zapitat se o njima.

Svoje licno misljenje dao sam na prvoj stranici.

Evo jedna fina slika svih religija:

Ja mislim da BOG postoji. On daje ODGOVORE na nasa pitanja ... time sto ILUSTRIRANO salje OSJECANJA ... Koje moramo poslusat i mislim da ta osjecanja uvek su me NAVODILA na dobar put
Sto se tice posovanja mislim da je to greh i ti LJUDI koji psuju boga mislim da osiguravaju PAKLO
Vazna pravila kod islama su
5 puta MOLITVE
Posjeta Cjabi
Davati siromasnima
Post za vrijeme Ramazana Sufura - Iftara

4rm4n1 je napisao/la:
Vjeruješ u Darvinovu teoriju da smo mi, ljudi, nastali od majmuna? De mi sad odgovori: zašto se majmuni ne "pretvore" u čovjeka?

Jednostavno, vjerujem u Boga. Iako nisam baš "toliki" vjernik (ne radim tako često neke "formalnosti" islama tipa namaz i sl.) ja vjerujem da je Bog stvorio nas, životinje, biljke, čitav Svijet. Da sve čuje i sve vidi.

Samo da kažem nešto što nam je rekla prof. likovnog na času dok smo pričali o Bizantiji. Mislite da se Isus zaista rodio i da vi slavite Božić na dan njegovog "rođenja"? Svi znate da je Teodosije (čini mi se on) prihvatio kršćanstvo kao zvaničnu religiju rimskog carstva. Nakon tog "čina", nekada je na vlast došao Konstantin (opet nisam siguran u ime) koji je radio sve moguće na širenju kršćanstva. Da vam dam primjer: tako je na mjestima gdje su se okupljali građani pravio crkve pa bi ljudi dolazili u crkve i vremenom prihvatali njihovu religiju. Jednog dana se sjetio da bi bilo odlično kada bi bilo par praznika koje bi ljudi slavili. U to vrijeme, heretici (krivovjernici, ili drugim riječima obični ljudi koji nisu prihvatili kršćanstvo) su imali neki praznik na dan vašeg "Božića". Konstantin je odlučio da taj dan proglasi rođenjem Isusa, pa će ljudi slaviti Božić i, kao što sam već rekao, vremenom će prihvatati religiju.

Ima puno priča koje potpuno NEgiraju kršćanstvo i sve vezano za njega. Međutim, kao što u Kur'anu piše: "Vama vaša vjera, a meni moja." - neću započinjati svađe.
Ti imas svoje misljenje, negiaš postojanje hriscanskog Boga i vjere, preispitaj se malo, jer samim tim negiras i postojanje svoje vjere. Pazi i islam ti priznaje postojanje Isusa, kao prvog Bozijeg poslanika (u Kuranu se zove Isa). Razlika izmedju Islama I Kršćanstva je u tome što Kršćanstvo ne spominje Muhameda kao proroka, vec vjeruje u ponovni dolazak sina Bozijeg Glupo je to sto govoris da Kršćanstvo nije vjera, jer je Islam upravo zasnovan na toj vjeri. Uzmi procitaj Sveto pismo, nece ti Allah uzeti za zlo, kontas. Citao sam Sveto pismo, koje je 3000 godine starije od Kurana, a u Kuranu 70% stvari uzetih iz Starog zavjeta (Biblije).
Ako vec hocete argumentima da oborite moje misljenje, bar se informisite.

MorgaN je napisao/la:
Ti imas svoje misljenje, negiaš postojanje hriscanskog Boga i vjere, preispitaj se malo, jer samim tim negiras i postojanje svoje vjere. Pazi i islam ti priznaje postojanje Isusa, kao prvog Bozijeg poslanika (u Kuranu se zove Isa). Razlika izmedju Islama I Kršćanstva je u tome što Kršćanstvo ne spominje Muhameda kao proroka, vec vjeruje u ponovni dolazak sina Bozijeg Glupo je to sto govoris da Kršćanstvo nije vjera, jer je Islam upravo zasnovan na toj vjeri. Uzmi procitaj Sveto pismo, nece ti Allah uzeti za zlo, kontas. Citao sam Sveto pismo, koje je 3000 godine starije od Kurana, a u Kuranu 70% stvari uzetih iz Starog zavjeta (Biblije).
Ako vec hocete argumentima da oborite moje misljenje, bar se informisite.
Kakav bolan Hrišćanski Bog ?
Gdje ćeš ti bolan o islamu pričat i učit nekog drugog kad nisi ni taknuo Kur'an rukom.
Po islamu su svi , ama baš svi , od nastanka dunjaluka muslimani (Isa a.s. , Musa a.s. )
Po Islamu , kršćanstvo i judaizam su "zabludjele" vjere ;)

@
Ne mogu da vjerujem da pojedinci pišu da su pjesnici , laici sastavili "svete knjige" (tobe jarabu) ...
Jel vi znate da su tokom objave Kur'ana koja je trajala 23 godine , najbolji arapski pjesnici pokušali da "sastave" nešto slično , ali naravno NIKO nije uspio nijednu suru makar i onu poput Rabiesila !
Dal' je po vama moguće znati nešto prije 1400 godina , što je dokazano tek u 21.stoljeću ?
Pa Bože , samo kad bi ateisti , krišćani , jevreji itd. uzeli Kur'an pa pročitali , većina bi se preobratila ...

"Let the Ummah rise again
Let us see daylight again
Once again ..."

"Look at where we were
And look at where we are
And tell me
Is this how he'd want it to be?
Oh no! Let us bring back our glory..."

edit: Jel' znate je Muhammed bio neuk , nepismen čovjek ?

SOL1D je napisao/la:
Kakav bolan Hrišćanski Bog ?
Gdje ćeš ti bolan o islamu pričat i učit nekog drugog kad nisi ni taknuo Kur'an rukom.
Po islamu su svi , ama baš svi , od nastanka dunjaluka muslimani (Isa a.s. , Musa a.s. )
Po Islamu , kršćanstvo i judaizam su "zabludjele" vjere

@
Ne mogu da vjerujem da pojedinci pišu da su pjesnici , laici sastavili "svete knjige" (tobe jarabu) ...
Jel vi znate da su tokom objave Kur'ana koja je trajala 23 godine , najbolji arapski pjesnici pokušali da "sastave" nešto slično , ali naravno NIKO nije uspio nijednu suru makar i onu poput Rabiesila !
Dal' je po vama moguće znati nešto prije 1400 godina , što je dokazano tek u 21.stoljeću ?
Pa Bože , samo kad bi ateisti , krišćani , jevreji itd. uzeli Kur'an pa pročitali , većina bi se preobratila ...

"Let the Ummah rise again
Let us see daylight again
Once again ..."

"Look at where we were
And look at where we are
And tell me
Is this how he'd want it to be?
Oh no! Let us bring back our glory..."

edit: Jel' znate je Muhammed bio neuk , nepismen čovjek ?
Kazem, uzmi procitaj Sveto pismo, iznenadices se. Ne boj se neces goriti u paklu ako je procitas.
U Kuranu se spominju Adem i Hava, u Kriscanstvu (Hriscanstvu) Adam i Eva, u Kuranu Isa, u Bibliji Isus.

Sta Kur'an kaze o Djevici Mariji?

U Kur'anu postoji poglavlje pod imenom Maryam (Marija). Ona je majka Bozijeg poslanika Isa a.s, koji je poslednji poslanik u nizu prije Muhammeda a.s.
Postoje 4 svete knjige koje je Bog poslao.Ja cu ih nabrojati po redu:
Tevrat-objavljen preko Musaa a.s (Mojsiju).Ona je izmjenjena i to je danasnja Tora-sveta knjiga jevreja.
Zebur-objavljen preko Davuda a.s (Davidu).Ona je izmjenjena i to su danasnji psalami davidovi koji su uvrsteni u Bibliju.
Indzil-objavljen preko Isaa a.s (Isusu).Ona je izmjenjena i to je danasnja Biblija-sveta knjiga krščana.
Kuran-objavljen preko Muhammeda a.s.Ona nije izmjenjena i to je i danasnji Kuran.
Ti tvrdis da je Kuran jedina Sveta knjiga. Pa otkud onda u Kuranu nesto sto se nalazi u Bibliji, koja je nastala puno godina prije?
Nije fora da kao roboti odgovarate, onako kako su vam usadili u glavu ~ moja vjera je jedina ispravna, druge vjere su jereticke. To misljenje je pogresno, pitaj bilo kojeg ucenog covjeka, pa ce ti reci.

Iz gore navedenog teksta vidimo da Islam ne porice postojanje starozavjetnih proroka. Imena su izmjenjena, ne treba biti raketni naucnik da to uvidis.

Hriscansto staro 2000 godina, Islam nastao 600 godina poslije!

Morgane brate pročitao sam ti post , moram u školu ... a vidi kako je lijepo pročitat ... indžil , tevrat , zebur izmjenjeni ... kur'an netaknut...
vozdra

EDIT: Što ubacuješ nešta što nisam rek'o Kur'an je zadnja objava i objava koju treba slijediti...sve prije nje = ništa ...

"Znajte draga braćo da je najbolji govor , govor Allaha dž.š , a da je najbolja uputa , uputa Muhammeda s.a.w.s.

vozdra još jednom
SOL1D je napisao/la:
Morgane brate pročitao sam ti post , moram u školu ... a vidi kako je lijepo pročitat ... indžil , tevrat , zebur izmjenjeni ... kur'an netaknut...
vozdra

EDIT: Što ubacuješ nešta što nisam rek'o Kur'an je zadnja objava i objava koju treba slijediti...sve prije nje = ništa ...

"Znajte draga braćo da je najbolji govor , govor Allaha dž.š , a da je najbolja uputa , uputa Muhammeda s.a.w.s.

vozdra još jednom
70% stvari u Kuranu, nalazi se u Bibliji. Ako je Biblija starija, zakljuci malo.
Ovo sto pise izmenjeni, odnosi se na imena ucesnika i pojedine dogadjaje.
MorgaN je napisao/la:
70% stvari u Kuranu, nalazi se u Bibliji. Ako je Biblija starija, zakljuci malo.
Ovo sto pise izmenjeni, odnosi se na imena ucesnika i pojedine dogadjaje.
Ti to pročit'o Kur'an ?

Ko hoće nek pročita makar malo
http://www.n-um.com/files/Kuranske%20mudzize.pdf

I Morgane ne treba se odmicati od svog ubjeđenja, ali se ni nametati drugom. Ne treba se zanositi iluzijom da će svi ljudi prihvatiti samo jednu vjeru, to je prepušteno ljudima da se potpuno slobodno opredjeljuju kao što i Kur'an kaže.

eto , ti kako hoćeš , ja kako hoću pozz
SOL1D je napisao/la:
Ti to pročit'o Kur'an ?

Ko hoće nek pročita makar malo
http://www.n-um.com/files/Kuranske%20mudzize.pdf

I Morgane ne treba se odmicati od svog ubjeđenja, ali se ni nametati drugom. Ne treba se zanositi iluzijom da će svi ljudi prihvatiti samo jednu vjeru, to je prepušteno ljudima da se potpuno slobodno opredjeljuju kao što i Kur'an kaže.

eto , ti kako hoćeš , ja kako hoću pozz
A sta ako ti kazem da sam ga citao, i slusao starije ucene ljude da pricaju i raspravljaju o njemu. Pazi, ja ne vjerujem u Boga, dao sam sebi oduska da proucim neke od glavnih vjera u svijetu. (prvenstveno Hriscanstvo i islam, mada imam u planu da ucim i o budizmu).Tvoje misljenje uvazavam, kao i misljenje ostalih koji se slazu sa tobom. Ali ti napominjem da nisi kompetentan da raspravljas o drugim vjerama, jer ti od svoje vjere dalje ne vidis. Ne moras voljeti niciju vjeru, osim svoje, ali te molim da prestanes negirati tudje vjere i tudjeg Boga. Rijec je o istom Bogu, samo sa razlicitim varijacijama misljenja, sto se odredjenih dogadjaja tice.
Ja sam ateista. Prvo to da kazem. A onda da mi ne smeta niko ko vjeruje, nebitno u sta. Ja sam prije jako vjerovao u boga. Isao u crkvu stalno, postio, znaci svega se pridrzavao sto vjera kaze. A onda kad sam, ajmo reci, malo odrastao poceo sam vise da razmisljam o tome. Kako ovo? Kako ono? i svakim danom sam sve vise gubio vjeru. Prije me nije nista zanimalo, samo je bilo vjerovanje, bog i nema nesto drugo. Sada je drugacije. Svi nam pricaju kako je bog svemoguc. A onda se ja zapitam zasto neduzni stradaju toliko, zasto on to dozvoljava ako je svemoguc?! Zasto neduzni stradaju, a ovi krivi se uvijek izvuku? Gdje je tu bog?! Ja imam mnogo primjera iz svog zivota gdje cu dokazati sve sto kazem. Kod mene u porodici svi vjeruju, i u blizoj i u daljoj. Samo sam ja ateista, to njima smeta, ali ja imam svoje JA i necu preci preko onog sto kazem. Meni niko ne smeta. Svi su mi ljudi isti. Nebitno da li je neko pravoslavac, katolik, musliman, budista, ma sta god. Najbitnije je da je covjek dobar u dusi... Peace

Vjera:Islam

ZastoCuj zasto glupo pitanje zato sto su mi svi bili u porodici muslimani pa moram i ja heheh salim se

Ima toga puno sta sam gledao,citao,citam sam i malo Kur'an (predovd) itd.ali me najvise fascinirao film "Arrivals" od toga dana ama bas sam promjenio viziju o vjeri itd.kada sam ga pogledao i vidio da je 89% istine u filmu pa cak i vise onda sam skontao da je dosta bilo psovanje,previse ispijanja itd jednostavno gluposti one sto omladina radi.Citam i postove neke i vidim kaze svijet naso od majmuna??Hmm..Kako je to moguce jedino ako je Adem i Hava ak su bili Majmuni onda je to okey (: Ima tih gluposti more jedno veliko ali se drzim islama.Nisam neki vijernik sada da klanjam svaki vakat itd. nego opusteno (: trudim se da negrijesime jer kada vidis sta te ceka nije ti lahko ...Et toliko od mene

Prvo da kazem da je tema super !

Ja u boga vjeruj od malih nogu.Jos sam u skoli ucio da je bog stvoritelj svijeta i zivih bica koji su na njemu.Naravno jos sam mnogo toga naucio.
No nije sve u tome sto vjerujem u njega,vec kakav sam kao covjek.Kada nesto opsujem ili uradim nesto "ruzno" onda kazem "boze me oprosti".Inace znao sam naici na likove koji psuju boga,bez razloga .No da se ja vratim temi.
Svi mi znamo da je jedan bog i da nema drugih bogova.
Sta ova rijec kaze ? Ona govori da je samo jedan bog koji je je dostojan te moci,i svi bi trebali vjerovati u njega.
No manje vise ove stvari koje se desavaju nije do boga vec je do nas.
Ucitelj nam je pricao da smo se mi previse udaljili od boga.Ili da vam bolje pojasnim svi smo mi zaboravili na boga,zelimo vecinu stvari da uradim bez njegove pomoci.Zbog toga nam se desavaju ovakve stvari.

Sutina ovoga je da svi mi moramoi vjerovati u boga.
On je pravi i ostace.

Ovakve teme se trebaju cesce dici

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.