Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Vjerovanje ?

2.973 pregleda · 128 odgovora · otvorena 16.02.2010. u 01:12

Razmisljajuci o forumu i dosadasnjim temam za koje sam koliko pozitivnih toliko i negativnih komentara dobio, odlucio sam se za jednu zanimljivu diskusiju na koju svak moze reci sta misli.

Vjerovanje u visu silu! Malo je cudno da se na ovakvom forumu rapsravlja o ovako "osjetljivim" temam, ali zasto ne? Pokazimo svoju zrelost i razgovarajmo. Svako ima priliku da izrazi svoje misljenje, ako je to misljenje normalno, naravno ! Licno cu svakome koji iskreno napise ono sto misli/osjeca dati aplauz a za one koji misle da je ova tema bespotreba ili bilo sta slicno, bice banovani. Neka ovo bude sad zasad moje licno obecanje!

Da li postoji Bog ?

Evo ja cu poceti.

Sto se tice mene i mog vjerovanja u Boga, kao i velika vecina omladine, prosao sam te neke periode vjerovanja odnosno nevjerovanja. Ipak na kraju jednostavno morash vjerovati. Bar ja tako mislim. U srednjoj skoli prof. Francuskog nam je pricao svoj put od ateiste do iskrenog vjernika... Kao mladic, kaze, nije vjerovao, jednostavno nije mogao u svojoj poimati da postoji visa sila, da postoji Bog. Ali kaze kad je poceo rat, ti prelazis preko piste, trcis, granate padaju na sve strane, nemash druge nego da molis Boga da ti pomogne. U takvim situacijama molis, a ni sam nisi svjestan, samo molis.

Ja iskreno ne mogu da razumim one koji ne vjeruju, ali tako je kako je, nismo svi isti !

Takodjer pitanje za ove sto ne vjeruju a psuju Boga, gdje je tu logika ? :/

U svojim postovima mozete svoja objasnjenja, razmisljanja bazirati na svojoj vjeri ali ponavljam bez provokacija !

Ukoliko je vash odgovor VJERUJEM/NE VJERUJEM, bolje ga ni ne pisite !
MorgaN je napisao/la:
Sve to dovodi do zakljucka da su Svete knjige ili spise pisali obicni ljudi.
Darvinova teorije evolucije objašnjava većinu stvari (kažem većinu, jer i danas dan dolazimo do novih spoznaja i informacija koje Darvinu u to doba nisu bile dostupne). Pazi, nama zvuči nevjerovatno da je naš svijet nastao slučajno, sve te životinjske vrste, biljke, prelijepi krajolici... Isto tako moramo biti svjesni da ti procesi nisu trajali kratko, nije se sve desilo odjednom, već proces traje milionima, pa čak i milijardama godina,a nastavlja se i danas~dan.
sve ti ja to znam :)

i puuuuuno bolje od vecine clanova tu, a jos k tome, sutra imam ispit iz geologije :(

takodjer sam imala i mikrobiologiju, i geografiju i ekologiju i sva ta cuda, tak da sam podosta informirana o tome

moje misljenje stvarno je da su te knjige pisali laici-pjesnici-umjetnici il tko vec :)
Prolazim, nadam se, kroz najgore dane svog zivota. Jer za svoje godine sam prosao dosta toga teskog i jos uvijek prolazim.
Jednostavno citav zivot si u vjeri. Isao u mekteb, postio od prvog razreda osnovne skole sve i jedan dan, sve do srednje kad sam poceo "sarati".
Nisi svijesan kako ti zivot ide u najboljem mogucem redu. I preko noci ti se desi nesto sto nikad nisi mogao zamisliti da bi ti se moglo desiti. Sve se okrene, i na jednom vise nista nije isto. Vecina ljudi tu izgubi vijeru. Poce se pitati zaso se to bas njima desilo, zasto od svih da bas njiha to pogodi.
Medjutim, ni u jednom trenutku nisam se zapitao, zasto bas ja, zasto ja zasto ne neki tamo kriminalac, lopov ili sta ti ga ja znam.
Shavtio sam to kao jedno veliko iskusenje od Boga dz.s.. Jer od koga On "digne ruke" i baci ga u nevjerstvo, vise ga niko nece vratiti na pravi put.
Jer dovoljno je da pogledamo oko sebe, da vidimo u kakvoj je skladu i harmoniji priroda, koju nazalost covjek remeti i unistava svojom pohlepom.
Jer i mi sami smo dokaz postojanja Boga dz.s. Jer ne vjerujem da je to tek tako moglo nastati.
Takodjer mislim da svi vjerujemo u jednog Boga. Sve su objave upucivale na jednog Boga. Medjutim ljudi su napravili religije. Bog dz.s. nas je razdovjio da bi smo se upoznali jedni sa drugima, razmjenili iskustva a ne da se medjusobno mrzimo i ratujemo. Svim poslanicima je slata objava i dat zadatak da pozivaju narod da vjeruju u jednog Boga. Ali ljudi su napravili to sto su napravili.
Ne mogu vjerovati da zivimo ovaj zivot i kad umreno jednostavno nestanemo. Da nema nista, finish, game over?
I nemojte govoriti, ako postoji Bog zasto se ne pokaze. Dao vam je oci da vidite dokaze, mozda vam svakodnevno ukazuje ali ne vidite ? Mozda niste svjesni dokaza a mozda ne zelite i nece da ih vidite.
Naravno, u nevjerovanju veliki uticaj imaju i mediji. Mozda i najvise tv, prikazvajuci vam sve sto oni zele. Zapitajete se da li je sve bas tako kao sto oni prikazuju. Ko se nalazi iza svega toga, mozda malo skrecem s teme, ali dat vam je mozak, iskoritite ga.
Moglo bi se o ovoj temi dosta pisati i raspravljati uvijek ce jedni misliti drugacije od drugih, to je sastavni dio zivota. Kao sto je i meni sastavni dio zivota vjerovanje u Boga i zahvaljivanje na svemu sto nam/mi je dato.

Post dobio aplauz od nera_f

Anja1337 je napisao/la:
sve ti ja to znam 

i puuuuuno bolje od vecine clanova tu, a jos k tome, sutra imam ispit iz geologije 

takodjer sam imala i mikrobiologiju, i geografiju i ekologiju i sva ta cuda, tak da sam podosta informirana o tome

moje misljenje stvarno je da su te knjige pisali laici-pjesnici-umjetnici il tko vec 
Laici koji su znali stvari koje je nauka uspjela tek u 20-21 vijeku dokazati? Ne vjerujem.
Ima mnogo stvari koje ne pisu u Svetim knjigama. Ali sta ti mislis, kolika bi to knjizurda bila kada bi sve u njoj pisalo?
Svete knjige su tu da narod upute na pravi put, na pravo ponasanje na pravo vjerovanje.
Ima par "naucnih" prica koje su tu da uvjere narod u njihovu ispravnost. U tacnost tih knjiga. Ali te stvari su malobrojne jer te knjige nisu ni bile namjenjene da o tome pricaju.

Isto kao da se ja zalim zasto u mojoj knjizi osnova racunarske tehnike 1 nema programskog jezika C++. Zato sto C++ nije svrha te knjige.

Eto, u svetim pismima pise da je zemlja stvorena za 7 dana.
nauka tvrdi drugacije. Kaze trajalo je to jako dugo, dugi niz godina. Medjutim, naslo se par pametnih glava i ubacilo je malo kreativnosti u sve to i dokazali su da zemlja jeste nastala za oko 7 "DANA" (pazi na navodnike).
Odkud toliki paradoks u nauci. Sa par hiljada godina da se spuste na 7 "dana"?
Jednstavno. Danasnja nauka nastanak zemlje objasnjava u danasnjim danima. Danasnjoj duzini od 23 sada i 56 minuta.
Medjutim, zemlja kada je nastala, dan je traja mnogo duze. Tacnije, rotiranje zemlje oko sopstvene ose je bilo toliko sporo da je bilo skoro zanemarljivo za danasnji pojam vremena.
Dok bi se zemlja okrenula jednom oko svoje ose, napravila bi nekoliko stotina krugova oko sunca. Znaci, jedan dan je traja stotinama godina.
Ali nije ni tu kraj. Tada i godine nisu trajale isto koliko i sada. Bile su mnogo krace jer je zemlja bila mnogo bilza Suncu nego sto je sada.

I tako su oni racunajuci duzinu trajanja dana i godine u to doba dosli nekako do zakljucka da stvaranje, tacnije, formiranje zemlje trajalo yih 7 fatalnih dana. Sto pise u knjigama.

Te knjige ne mozes uzeti zdravo za gotovo. Imaju dublje znacenje, jacu misao. Nisu nabacana teorija vezana za jednu oblas zivota. Te knjige SU zivot. Da obuhvati sve ono sto narod zeli, nebi imali doboljno drva da napravimo taj silni papir za pisanje.

I sada za onaj dio "ne vidim, ne vjerujem".
Ne vidimo mozak svoj, ne vidim zvu, ne vidimo svjetlost (nemojte da ulazim u filozofiju, ne vidite je vjerujte mi, fizika mi je jaca strana)... mnoge stvari ne vidimo a vjerujemo da postoji. Imamo neki zakon fizike da objasnjava pojacu, mozda smo izvrsili seciranej nekog covjeka pa smo otkrili da mozak, bubreg, stitna zlijezda postoji.... znaci, imamo neki dokaz da nam to postoji pa prihvatamo.
Ali za Boga nemamo dokaz i ne vidimo, znaci ne postoji?
Da vas pitam.
Sta je misao? Da li ona postoji? Da li je vidimo? Da li je osjetimo? Da li postoji neka zakonitost po kojo se misao
"desava"? Da li imamo ista sto bi nam moglo ukazati na postojanje misli osim nekog subjetkivnog osjecaja?
Nemamo. Ne postoji ama bas nista sto bi moglo dokazati postojanje misli, ali mi ipak vjerujemo da misli postoje.... pa jbt. mislimo, naravno da postoje onda i misli, zar ne?
Znaci,sve sot vazi za dokazivanje Boga, vazi i za dokazivanje misli.

Zasto onda vjerujemo u to da misao postoji, a Bog ne?

Znate li mozda sta je anti-materija?
Cak i nauka, fizika, je prihvatila postojanje anti-materije kao aksiom. Znaci, anti-materija postoji i to se ne dokazuje. Uzima se zdravo za gotovo.
A znate li kada nauka postavlja aksiom?
Postavlja ga tada kada ne postoji ni jedan jedini nacin da se data izjava dokaze i potvrdi, ali se "zna" da je ona istinita.
Znaci, i nauka vjeruje u nesto sto ne mozemo dokazati, ali postoji.

Pa sto je onda situacija drugacija sa Bogom?

Mozda se bojimo da ako vjerujemo, ali cinimo grijehe idemo u pakao i znamo da smo krivi.
Dok ako ne vjerujemo i odemo u pako imamo izgovor, nisam vjerovao da postoji.

Mozda sebi unaprijed trazimo izgovor za sve te stvari, jer nemamo dovoljno vjere u nas i nase sposobnosti?
Ne znam, nisam psiholog, iako me to interesuje.
Nisam kvalifikovan da odlucim zasto bjezimo od necega, dok druge iste stvari prihvatamo.

Pozdrav 

Vjera : Islam

Nikada necu reci da ne vjerujem u Boga,zasto ?

Ko mi je dao zivot da zivim,neka veca sila ( vjerujem u nju )

Iskreno od malena sam ucen o islamu i Kur'an-u,bio sam maleni klinac koji je rastao u takvoj familiji gdje su svi muslimani..Vjerovanje u Boga,ucenje molitvi itd...U djetinstvu se nikada nisam pitao,koje Bog,odakle,sta je on ?..Znao sam da je on vlasnik citavog dunjaluka ( svjeta ),jer sam ucen tome.Isao sam u "mekteb" ili na casove "vjeronauke"...Nikada mi nije bilo u misli da opsujem "BOGA",a kamoli sta drugo..Svi su govorili,to je neoprostiv grijeh ides u Dzehenem,gorit ces i sl..Eh ja sam se bash tada pocinjao plasiti..Iskreno nikada nisam zelio da opsujem Boga,ni sam se ne sjecam kada su ga moja usta prvi put opsovala i zasto..Vjerujem u vecu silu ( VJERUJEM U ALLAHA ) i ako psujem previse,ali ipak vjerujem..Svako ima svoj nacin zivota i vjerovanja i svako se toga pridrzava..

Volim zivot pa bio on,ovakav ili onakav "volim ga" !

Odmah na početku : sve ima svoj UZROK i svoju POSLIJEDICU

Vjerujem da postoji viša sila, i da se ništa ne dogadja samo od sebe. Pogledaj planete, svemir, galaksije zar bi one same od sebe mogle kretati po tacno odredjenim putanjama ?! Šta mislite da postoji više bogova, zar se oni ne bi "posvadjali, potukli..." i kakav bi nered bio na Zemlji, u svemiru, u galaksiji to nas dovodi do zaključka da je jedan Bog. Moja razrednica je ateist i stalno govori "ja ne vjerujem..." kaže da je se u mladosti posvadjala s Bogom, na kraju kaže kad umre da ce se u Žabu pretvoriti. Ipak jedne prilike kad smo išli na sajam u Sarajevu govorila je kako svi vjeruju u nešto i da se u odredjenim prilikama moli. Znaš šta je meni smiješno, mnogo ateista se klete Bogom. Jednom prilikom kad smo pricali o sl. temi, kaže meni jaran "Ne vjerujem u Boga, nisam Allahami"...

Kroz ovih 17 godina prolazio sam kroz slične situacije, tj. popizdiš i kažeš ako postoji Bog zašto dopušta da se čini ovoliko zlo ?!

Ima boga

Vjerujem , kao sto vjerujem da nisam nastao od majmuna. Izrazavam postovanje , pokornost , kao sto bi mnogi trebali , a ne psovati i misliti da si faca. Sve ce te docekati na onom svijetu.
Odgajan sam , da vjerujem u boga , da vjerujem da me je on stvorio i da mi je on odredio kada cu umrijeti.
Svi znaju da je psovanje navika svake osobe , ali ako svoje stresove i izlive adolescencije prosipate tako sto psujete boga , ja ne znam sta bi vam rekao. Zapitajte se malo. Psovanje je nedostatak rijeci da se kvalitetno izrazis. Ako ti nemas postovanja prema bogu i vjeri , nemoj psovati iz postovanja prema onima koji u to vjeruju , i koji strahuju od Uzvisenog. Da ne duljim , obaveza svakog vjernika je ista , da vjeruje , da se pokorava i naravno (u Islamu da vrsi dnevne duznosti itd.). Ali ako vec nisi neki ekstreman vijernik , imaj barem toliko postovanja da se ne drogiras i da nisi 24/7 u alkoholiziranom stanju.

Evo moje mišljenje:
Od malih nogu ucili su me da bog postoji i ja sam vjerovao jednom sam znao cak 10 sura-muslimanskih molitvi.Onda sam to zapostavio i kajem se poceo sam mnogo psovat nevjerujući i govoreći da mi je zivot glup,skrivljuci sve na BOGA.Ovo sve na svijetu sto postoji nije moglo nastat samo od sebe sigurno ima neko ko je zaduzan za sve to...
Priroda nas sve više upućuje da ima Boga npr:
Ako ste citali o dijetu rođenom dole u nekoj pokrajini kod rusije na cijem se tijelu stalno mijenjaju ajeti iz kur ana i na njegovim prsima pise JA SAM ALLAH.Sve je više predkaza za sudnji dan a jedan od njih je i to jer to piše u kur anu.Nadam se da nisam fulio text-om jer sam rekao sta ja mislim o vjeri!

Ja vjerujem u boga otkad sam se rodio i do dana danasnjeg a i dalje cu da vjerujem.Majka me uvijek ucila da trebam da idem u crkvu i da ponekad postim jer je to dobro.U skoli sam uvijek bio najbolji iz vjeronauke  a i otac me gotivio jer sam znao mnogo srpskih obicaja.....U boga nikad nisam prestajao da vjerujem i nikad NECU

Odgojen sam u pristojnoj i kulturnoj, muslimaskoj porodici i zahvaljujući njima imam sve. Roditelji su me učili, od malena, da vjerujem u Jednog i Jedinog Allaha dž. š. Da je on čitav svijet stvorio. To se može potkrijepiti samim činjenicama o nama i razvoju svijeta i društva. Ja vjerujem u Boga, iz razloga jer kada mi je god pomoć bila potrebvna, pa čak i u najtežim trenucima, molio sam Dragog Alaha i sve je dobro prošlo. Danas dan, zbog vjere i zahvalnosti prema Bogu, znam i klanjati, moliti se, fino i vaspitano se ponašati;

Na svemu što imate trebate Mu biti zahvalni. Ja jednostavno ne shvatam one koji psuju Boga i slično. Samim tim pokazuju svoju kulturu koja je na 0 i svoju nezrelost i nevaspitanost. Šta mislite, kako je nastao ovaj svijet. Kako su nastala sva živa bića, voda, vatra, biljke, životinje... Kako je nastalo sve oko nas. To niti jedan čovjek nije mogao stvoriti. Moralo je postojati neko vrhovno biće. Mislim da ćete se složiti sa mnom. Vjera svih muslimana treba da bude Islam. Trebaju vjerovati u jednog i jedinog ALLAHA DŽ. Š.

-Bio sam jedno vrijeme vjerovao u Alllaha,al me loše društvo okrenulo sa pravog puta.Trudim se maximalno da se vratim vijeri, jer znam Bog postoji pričate šta oćete al on postoji . Za mene je ovaj čitav život iskušenje a gore me čeka nagrada.Koliko daš toliko dobiješ.Ne volim šuplje priče kao od prirode je stvoren svijet drvo,planina,vodopad itd. Postavite sebi pitanje a ko stvori prirodu ? Da nisu možda Ameri ili Rusi pa Švicarci ? Ne nisu nego je stvorio On . A to za druge vjere neću da se petljam ni da filozofiram , moj savjet pogledajte dokumentarac "olasci"

-Napravljeno od strane Boga,Allaha kako oćete :

-Napravljeno od strane čovjeka :

Ateist, zasto?
oduvjek mi je nekako bilo cudno, taj neki bog njihov, nedokazani, neobjasnjeni, mislim postoji mnogo stvari koje ne vidimo, a znamo da su tu, al o5 il ih osjetimo il nesto, boga ne, mnogi mu se mole, jer su tako uceni, vidis u ratu, ko ce ti pruzit utjehu nego neka "visa izmisljena sila" meni nikad nije pomoglo, kad sam se molio bogu, bilo to iskreno ili u sali, onda skontam, pa kome ja ovo uopste govorim, kome ove misli idu, nikom, sjebem se odma, krenem razmisljat svojom glavom i rijesim to sto me j**e, bez boga, bez pomoci, mislim daj boze da mančester zabije veceras 4 komada, ne odlucuje to bog, ni bilo ko drugi, sem igraca na terenu, il daj boze da mi sad pozvoni neki lik, da mi racunar i nestane, al u ku**u, svi znamo da nema nista od tog, vecina ljudi, dok se moli, prima tu neku uhtjehu, poslije tog se osjecaju ispunjeni, olaksaju se, isto bi dobili kad bi popricali, tako sto su pricali s bogom, s nekim drugim, il da su to sve na list napisali, al ne, bog je tu, evriver, mislim strasno mi je to, da neko ko ima tu moc, tek tako se zajebava, odma se sjetim druga, iz osnovne, kako je s svojih 14 ostao bez majke, mislim ako ima boga, taj fkt nije dobar! sve ide po zasluzi, ne? nema je***e sanse da ti mozes u zivotu zasluzit da ostanes bez majke, svi znamo sta mati znaci.Uvjek su mi smetale te vjere, nemam nista protiv njih, nista efikasno, al strasno mi je da ljudi jos uvjek ispastaju radi te vjere. Ateisti ne mogu dokazati da Bog ne postoji, mrzim tu recenicu, slusam je precesto, pa zasto se trudit da se dokaze nesto sto ne postoji. Oj mrsko mi pisat vise, na ovu temu, meejbeej se editujem, al cu krenut nervirat bzvze
uglavnom jos jedna od tvojih prejakih tema, zivio'!

dzaba, moram, jebiga!
Psovanje boga, vecina ga psuje, da se osjeca mocno, mislim pazi sad, opsuj mater nekom, ajde sad opsuj boga, zasto se osjecas mocnije kad opsujes boga? jer ti je napricano, da je bog sve stvorio, da je on nenadjebiv, kad ga opsujes, furka ti, glavni si, boli te qita, jaja ti do poda, ovo ono, kad se bog dokaze, mislim kad se dokaze nepostojanje boga, onda ces psovat nesto, sto je na ljestvici gore, primjer, poderes teoriju velikog praska i ti si lik, ju d men!! isto tako, sto svi psuju tita/aliju sto niko ne psuje ove wanna be politicare iz stranke, za njih se nije culo, kad opsujes nije to to, ne daje ti onu dozu je*****e koja ti je potrebna da budes faca, psujemo hljeb, jer ga svaki dan jedemo, treba nam, sto niko ne psuje neke nebitne stvari, nije to to...

sto ja mogu srat', cudo jedno

@Skull_is_bacK
i ja sam nekad znao par sura, ne sto sam htio da znam, nego sto sam isao na vjeronauku u osnovnoj, i sta ti imas od tih sura, nista, ucis nesto a ni znacenje ne znas, to mi je najace, rodila se ovca s ispisom allah na sebi i svi cemo umrijet, rodilo se dijete, po njemu nekakvi ajeti, dijete ima temperaturu i place za vrijeme dok se to ispisuje, a traje par dana, pa taj bog ako ga ima, nije normalan, to je mucenje nekog, zar bi on samilistan milostiv kakav sve vec jest, dozvolio da to dijete pati, "Riječ je o oboljenju kože, odnosno o pojavi koja uglavnom nastaje grebanjem ili trljanjem određene površine. Iritacijom nastaje crvenilo, a koža je na tom mjestu toliko osjetljiva da se po njoj može pisati" nekako mi je sve to brutalno Onda profesor prica, kaze, to su drama fini ljudi, taj islam i sve to, ne bi oni nikad naselje i te stvari, oni se samo brane kad ih se napadne, mislim sve je to uredu, al nekako ono TEKBIR!! prije nego se raznesu, mi je malo cudno, islam i terorizam, ide to ?

kreno sam jos vise srat, prestajem citat ovu temu

a jebiga, ne mogu si pomoc sjecam se u prvom, kad nam je profesor bosanskog, radili one spjevove' koji su stariji od krscanstva, samim tim i od islama, krcanstvo je starije od islama? nebitno, ispricao nam je pricu, onu o velikom potopu, tj. taj spjev je spomenuo, koji je mnogo stariji od onog u bib'li, nekako mi je to sve cudno, apdejtas' price, dobijes bibliju i pokoris narod, koliko je puta biblija editovana? Islam je isto tako radio neke korekcije, ne sjecam se, znam da je vjerouciteljica pricala, da su u vrijeme poslanika Muhameda, klanjalo previse, pa su u dogovoru s uzvisenim, smanjili to klanjanje, pa jos jednom smanjili, i sad klanjaju, 5 namaza, ako je 5 ? nebitno.

kul je sve ovo^^

@Zilla
to sto se roditelja tice, meni je drago, da me jednostavno nisu ugrali u islam, po onim mektebima i sve to, obadvoje su vjernici, nisu neki pretjerani vjernici al vjeruju, pruza im to utjehu tu neku, pa ono ponekad kad je situacija low, cujem, da se i bog spominje, al meni ne smeta, i ja tako ponekad, popricam s starom, ono ne uvjeravam ja nju u ne postojanje, nit ona mene u postojanje onako zapricamo se. Zao mi je vidjet ljude, koji danas ispastaju radi tog', kad roditelji forsiraju, kad prijatelji uvjeravaju i slicno^^

@ZuZa3
<3 ! prejak post, pogotov ovaj dio "Jedna stvar koja mi smeta jeste sto su Adam i Eva prikazivani kao bjeloputi ljudi. Crnci su pali sa meteoritom na zemlju."

@ACE
ateizam je nevjerovanje u boga, sad za dalje, sa cim ga ti povezujes, to je vec druga prica...

@4rm4n1
mnogo ti negiras postojanje krsanstva, koje je inace starije od islama, dobar dio islama tj. svete knjige je temeljen po bibliji

@SOL1D
ako mislis da sam ja napisao da su svete knjige napisali pjesnici, nisam. Napisao sam da je spjev, koji je mnogo stariji od biblije, opjevan mnogo prije biblije, spominjan u bibliji nez sta ima u kur'anu o velikom potopu u bibliji se spominje, a opjevan je mnogo prije biblije. Coincidence, I think not!!
Što ubacuješ nešta što nisam rek'o Kur'an je zadnja objava i objava koju treba slijediti...sve prije nje = ništa ... vise od pola tog sto se spominje u ku'ranu, prepravljeno je po bibliji, toliko o tvom ku'ranu...

Anja1337 je napisao/la:
da ti odgovorim na ova pitanja kak je meni bilo objasnjeno na vjeronauku, i kak ja mislim da je :)

1. Postojanja dinosaura - (ovo ja tak mislim) biblija je pisana puuuuuno puno godina prije krista (prije nove ere). u ono vrijeme covjek nije mogao znati to sve sto znamo danas. kako idu godine, javljaju se nova otkrica, nove spoznaje o proslosti. o dinosaurima nema u bibliji zato jer ljudi koji su ju napisali, nisu znali da je bilo nesto prije njih na tom svijetu (to je moje misljenje)

2. Starost Zemlje - zemlja je nastala prije 4.6 milijardi godina. posto svi znamo da ima puno religija, ima i puno raznih teorija

3. Adam i Eva - u skoli nam je bilo objasnjeno da Adam i Eva nisu bili jedini ljudi na Zemlji, nego da su oni uzeti za primjer.

4. Spisi o Isusu - jel ima uopce kakavslican spis iz biblije ili bilo koje druge svete knjige?

5. Čovjek - majmun - jaaaaako puno teorija o svemu je odbaceno od strane vjere. to tek sad vidim kad ucim neke stvari na faxu i to :)
nesto mi nije jasno za pitanje pod br. 3. i 5.

3-Ako su Adam i Eva bili, prvi ljudi na zemlju, da izvinete, ako oni naprave djecu, onda ce i njihova djeca imati sexualni odnos, i itd itd....... jesam li u pravu.

5- Ako je istina to o Darvinu, da je covjek nastao od majmuna, zasto sad neki covjek ne nastane od majmuna, nije mi jasno.

~Ja vjerujem u Boga, al jednom mi se desilo, pa sam sebe pitam, da li Bog zaista postoji? Kako bi svijet opstao bez Boga, no dok sam poceo malo citati u Kur´anu, mislim dosao sam do nekog ajeta, il mi je neko rekao, ne sjecam se , "Jedan covjek pio u kafani, i razbije on casu, i da tada Allah dž.š nije obratio paznju na tu casu, svijet bi zavrsio kao casa" to je ono sto se sjecam, a podavno je to bilo, i kada sam slusao predznake sudnjeg dana, jednostavno sam se prepao, i od tada vjerujem "cvrsto" u Boga.

Ne znam jeste li culi za neku djevojcicu, koja je poderala Kur´an, i postala kengur, to je isto dokaz da postoji Allah Dž.š

@AltF4: potpis na to objasnjenje oko psovanja boga.

Ateist, i uvijek cu biti.
Unaprijed se izvinjavam na svim gramatickim greskama, jer sam pravo.. losh ahah! Da krenemo :DDD

Covjek je spiritualno biche, tako da mu uvijek potrebna vjera u nesto (isto kao i motivacija za bilo shta, kad ujtru ustsanesh morash bit motiviran da se umijesh nechim :D, malo glup primjer)

Znachi idemo iz pocetka....
Postoji jedno biche... koje zivi gore na nebu....
Koje vidi.. SVE shto ti radish.. i koje je napravilo 10 zapovjedi koje je poslalo preko poslanika.. (plus bolje da ne spominjem postojanje isusa koje nikad nije bilo ni zabiljezeno, googlaj o tome ako hoces 3 dana neces nista naci osim te 'misterije' tj Laži o njegovom postojanju)
Gdje stadoh.. aaaaaah da, znaci izdao je 10 zapovjedi, i ako kojim sluchajem prekrsis jednu od njih, shalje te u pakao da gorish vjechno.....
Ali pazi sad ovo :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Bog te opet......... VOLI (LOL).
Postojala je ličnost (Bio je neka rock zvijezda, ne mogu se sjetit imena..) u historiji koja se predstavljala kao 'Bog', i sta mislis sta se desilo?
Pa naravno nashao je 500+ sljedbenika koji su vjerovali da je on bog, dok nije umro za par godina poslje toga. Iako je par ljudi jos vjerovalo da je ziv i da je Bog.
Pa sad skontaj kako se dobra pricha mozhe dobro prodat (cisti primjer današnjice, milioni/miliarde vjernika), + kako se ta ista pricha koristi za manipulaciju naroda vech godinama... :)
I naravno glavna stvar je da vjerske institucije sirom svijeta dobijaju druge po redu najvishe novčane prihode od države a i naroda :)

@Edit 2: Zaboravih napisat.... VJERUJEM (AL SAMO VJERUJEM, ne TVRDIM nista kao sto vechina vas vjernika radi da bi zivce vadilo drugim..) da postoji nesto VECHE od nas, al to je tacka gdje stajem sa prichom..
Samo vjerujem.... nista ne znam nit cu da znam za josh dugo vrijeme, uglavnom ne priznajem boga predstavljenog u svetim knjigama, nit cu IKAD priznavati dok sam ZIV :)
A josh neshto sto se tiche tog vasheg malo poglupog pitanja koje glasi:
''Ako ne postoji, hoces mi to dokazati??"

Pa majko mila... ako vi NE MOŽETE dokazati postojanje, onda mi ne trebamo nishta radit i pobijati nesto sto ni sami ne mozete dokazati :D glupo bi bilo pobijat tvrdnju koja je utemeljena na nechijoj 'VJERI'...

Citirajte me !

@Edit: Od kako sam ateist, vec 3+ godine, raspolozenje mi je 200% bolje... prije sam za svakakve gluposti osjećao grižnju savjesti... sad sam skroz chill.. :)

I jos nesto, zahvaljujem uvijek starcima sto me nisu kao malog gurali u vjeru vec me samo predstavili vjeri.. i ostavili mi da biram :)
(Obadva roditelja su mi vjernici btw, znam se sa njima po 3 sata naveche raspravljat :D)

Procito sam svaki post koji je do sad napisan i puno toga mi se svidja . Naravno svako od nas ima svoje misljenje, svoje vjerovanje i svoje ne vjerovanje. Postujem svacije misljenje i nikada nisam bio protiv tog misljenja. Ono sto ja zelim reci nema veze sa mojim vjerovanjem , zapravo zelim da malo pokazem o cemu mi pricamo i u sta to vjerujemo.
Prije nego sto se pitamo ima li boga mislim da treba postavit puno vise pitanja ali koja se sve svode na isti primjer.
Mi u stvari ne vidimo koja smo mi zadnja tacka na ovome svijetu , sta se ustvari sve desava a da mi nismo svijesni toga , jos vise se toga zna a da mi nismo ni upoznati sa tim .
Kaze ovaj vjeruje u Allaha , ovaj u Boga a ovaj u Boga pa kazu to je ista osoba a sta je sa ostalih 100 vjera (kad kazem 100mislim na ozbiljnih vjera a ne fazon elvis i ti fazoni).... Svako ima svog nekog boga i svoje vjerovanje koje ih vodi kroz zivot. E sad zamislite kako bi samo svijet izgledo bez tih vjera, siguran sam da 4/5 stanovnista uopste nebi imali zivot onakav kakav imaju sad .
Bas radi toga su nastale sekte koje su bilo prvo mala skupina ljudi koja je morala raditi nesto kako bi osigurali zivot na planeti, te skupine su postajale sve vece i vece i tako danas dan ih ima 100 njih i tako nastadose 3 nase poznate vjere...
Svi znamo da nas vodi sad jedan bog a taj bog je na planeti i od krvi i koze je, sa nama upravljaju onako kako njima godi onako kako oni misle da je najbolje ...
U ovoj situaciji u kakvoj smo sad mislim da covjeku treba dobra vjera prema bogu bilo njega ili ne covjek je bolji i ima neki cilj kada ima tu vjeru.
Ja ne vjerujem u ono sto je covjek napiso i sto covjek kaze jer svi mi zivimo u velikim lazima i prevarama a to je 100% sigurno. Prvo svi trebamo pocet vjerovat jedne u druge a to kad postignemo onda bi se trebali okrenuti prema nekim vecim silama i zapitat se o njima.

Samo sto bi svima preporucio da pogledaju dokumentarac ZEITGEIST 1 i 2 dio svasta se moze iz njega naucit i saznat o onemo sto covjek nikada i ne razmislja i moja se prica svodi iz tog dokumentarca.

Tema je super zanimljiva pa napisem jos nesto kad budem imo vremena.

Postovanje ljudima ^^

Evo odmah da se izjasnim da sam Ateista te da se zahvalim Mirofi sto mi je pokazao temu.

Evo samo nekoliko razloga zasto nevjerujem u Boga,Allaha dž.š. , Djinove, Demone, Meleke, Andjele i sva ostala popratna bica.

Jos samo da napomenem da sam cijeli zivot (od 2 razreda osnovne) ateista.Evo imam dobar i uspjesan zivot,sretan sam i sto je najvaznije COVJEK sam.

Naglasio sam ovo covjek, jer ja vjerujem u sebe, vjerujem u ljudskost u nama. Ako nekada imam problem, ne molim se nekoj visoj sili, nego krecem od sebe i odmah krecem sa radom. Sto znaci npr. Boze molim te omoguci mi da upisem Arhitekturu. Ja radim sljedece : Aldine ako hoces upisat Arhitekturu, ides sad uzet fiziku i izvjezbat da imas 5. Banalan primjer.

Vjernici zive navodjeni religijom, ja zivim navodjem Ljudskosti. Jednostavno pokusavam bit Covjek, necu prevarit, slagat, udarit ali zato hocu pomoc, podjelit svoje znanje, opomenut....

Dosta me boli sto vjera ti uzima tako mnogo, pored vremena uzima i zdravlje. Dugo sam u vezi sa djevojkom koju Volim kao sto moja Mama mene voli, i mjesec ramazan provedem u suzama. Cura mi je anemicna, ima 47kg na 175cm visine ali ona POSTI i doslovno se pati, samo zato sto ju je drugarica, dok su bile male ucila i nagovarala tome.

U drugom razredu Osnovne skole, na casu vjeronauke ja sam otvoreno rekao da nevjerujem u Allaha, istog dana sam se prebaco na historiju religije kako bih mogao uciti o svim vjerama. To mi je jos dalo jasniju sliku da je nas zivot u NASIM rukama. Zato se i kaze nas/moj zivot jer je NAS/MOJ.

Jedna stvar koja mi smeta jeste sto su Adam i Eva prikazivani kao bjeloputi ljudi. Crnci su pali sa meteoritom na zemlju.

Pogledajte broj religija na nasem svijetu, sve imaju dobre strane (higijena,ishrana,poroci...) ali imaju daleko vise losih strana.

Crkva je primala novac za Bozji oprost, ubijala nevjernike(spaljivala i lomila vratove), tvrdila da je Zemlja ploca, kaznjavala naucnike i umjetnike....

A Krscanstvo je jedna od najstarijih religija, a bas kao i danasnje RPG igre koje sve kupe od Diablo serijala, ostale religije cine to sa Krscanstvom.

Ipak nije ovo ispalo kratko, imam toliko toga za napisat.

Ja nemam straha od smrti, jer to je isto kao i vrijeme prije naseg rodjenja. Nista neznas, samo mrak i to je meni sasvim jasno. Kada umres isto se desi.

Evo samo jedno pitanje; Ako ipak postoji neka visa sila, gdje cemo mi nevjernici ici? Dzenet ili Raj :D
Ne,nemojte odgovarat jer ce te se poceti svadjati i prepirat koji je Pravi i Jedini Gospodar.

Realno ne vidim razloga za ovu temu, vjeruj u sta zelis i radi od sebe sta hoces. Vjerniku da dokazes da nepostojanje Vise sile, on bi nastavio vjerovat jer mu se na tome temelji zivot i sve mu je u tome. Sta bi on drugo radio ?

Edit: Moram sam dodati ovo jer vecina vas pise.
Da vi niste malo umisljeni??? Svi govorite "Pravi put" mozda je taj "Pravi Put" put budizma,taoizma il nevjerovanja.
Prestanite to koristi i koristite : Pronasao sam Srecu u tom putu.

Dosta,necu vise da pisem.
Izvinjavam se na mogucim greskama u pisanju.
Uzivajte.

Do neki dan bas i nisam bio neki vjernik, i onda pogledam ARRIVALS i cujem kad kaze LJUDI SU NAPRAVILI TITANIC I KLELI SE DA TAJ BROD NE MOZE POTONUTI I ALLAH GA POTOPI, i popricao sa dedom i on mi je dao odgovore na moja pitanja. Eh vec sam tu malo prokonto i skuzio neke stvari, dolazio sam u dileme imal boga nema, i bilo je u pitanju jel slijedim pravu vijeru i jos kad sam pogledao taj serijal i popricao sa ucenim ljudima sve mi se razbistrilo i opet sam se vratio na pravi put.

Ja se trenutno nalazim na nekoj granici. Od roditelja sam ucio da postoji Bog, isao u dzamiju, ucio Ilmihal i Sufaru i sl.
Ali kada malo razmislim ne mogu nikako da dokazem sam sebi da postoji ta neka "visa sila". Na kraju krajeva, da je iko dokazao da postoji visa sila ovo se ne bi zvalo "vjerovanje", vec bi bila jedna jedinstvena religija. Toliko je religija na ovoj planeti da covjek ne zna ni u sta da vjeruje. Jos jedno pitanje koje me uvijek zanimalo, vezano je za Islam, zasto onda dragi Allah ne posalje 100% dokaz nama smrtnicima i da svi vjerujemo i da svi se molimo Njemu ?? Zasto moramo da so borimo protiv drugih religija ako je On svemocan i ako zaista postoji. Zasto to ne dokaze cijelom svijetu i da pobije ostala vjerovanja ??

Nije istina da ateisti ne vjeruju ni u sta. Svaki covjek vjeruje u nesta. Ateisti vjeruju u prirodu. Da je sve nastalo "majkom prirodom". Ali moram reci da i svi ateisti postuju i ta moralna nacela, sto svaka religija zahtjeva, tako da nemam nista protiv njih. Ateisti se ponasaju lijepo i idu pravi putem i bez "Svetih Knjiga".

@ quema : I da nisi to uradio shvatio bi da ima Boga

Eo moje gledanje na to .... kad sam bio manji nisam razuimo tu rijec uopste .. brate ono kaze mi neko nemoj to ljuti se Bog ... fkt mi nije bilo jasno sta je neuzubillah Bog ... al noramlno mali smo bili pa ne razumijemo ... prije i nisam bio neki vjernik ... nisam ono ucio vjeronauku zato sto hocu nego reda radi ... i ono kako odrastas shvatas sto je vazno jer svaki put kad oces nesto kaze daj Boze! ... to odmah govori da ti to niko ne moze dati osim dragi Bog .... nije da nisam niakd opsovao Boga al cim ga opsujem odma me trnci prodju i osjecam kajanje ... msm da svi vi to znate dobro ... kad idem u dzamiju sav se osjecam sretan nekakav ... ispunjen sam srecom .... kad je bajram .. radosni ste jelde ?? ... pitajte se zasto .... Bog nam je to podario ... sto se tice nevjernika imaju pravo da ne vjeruju .... i to je Bog dragi dao ... ali svi mi kad umremo pa i oni svi cemo na onaj svijet samo neki na bolje neki na gore mjesto ... zato je vazno vjerovati ... jer mi zivimo na ovom svijetu dobro i posteno da bismo na onom zivjeli bolje .. zar ne ?? ...kazu meni neki Bog ima svoje vrline i mane ... e haj sad nek mi neko kaze koje su to mane a koje vrline.... i btw ne trebaju samo muslimani citati ovo ... vec svi koji vjeruju !! ............( sve pohvale za neru koji je otvorio ovo )

Pozdrav
Vako moje misljnje je da Bog postoji,posto odakle smo mi stvoreni naucnici kazu da smo od majmuna ako je tako sto danas majmuni ne evoluiraju u ljude,Bog je nas stvorio bar tako ja vjerujem.
Sjajna tema

MorgaN je napisao/la:
Sve to dovodi do zakljucka da su Svete knjige ili spise pisali obicni ljudi.
Darvinova teorije evolucije objašnjava većinu stvari (kažem većinu, jer i danas dan dolazimo do novih spoznaja i informacija koje Darvinu u to doba nisu bile dostupne). Pazi, nama zvuči nevjerovatno da je naš svijet nastao slučajno, sve te životinjske vrste, biljke, prelijepi krajolici... Isto tako moramo biti svjesni da ti procesi nisu trajali kratko, nije se sve desilo odjednom, već proces traje milionima, pa čak i milijardama godina,a nastavlja se i danas~dan.
Vjeruješ u Darvinovu teoriju da smo mi, ljudi, nastali od majmuna? De mi sad odgovori: zašto se majmuni ne "pretvore" u čovjeka?

Jednostavno, vjerujem u Boga. Iako nisam baš "toliki" vjernik (ne radim tako često neke "formalnosti" islama tipa namaz i sl.) ja vjerujem da je Bog stvorio nas, životinje, biljke, čitav Svijet. Da sve čuje i sve vidi.

Samo da kažem nešto što nam je rekla prof. likovnog na času dok smo pričali o Bizantiji. Mislite da se Isus zaista rodio i da vi slavite Božić na dan njegovog "rođenja"? Svi znate da je Teodosije (čini mi se on) prihvatio kršćanstvo kao zvaničnu religiju rimskog carstva. Nakon tog "čina", nekada je na vlast došao Konstantin (opet nisam siguran u ime) koji je radio sve moguće na širenju kršćanstva. Da vam dam primjer: tako je na mjestima gdje su se okupljali građani pravio crkve pa bi ljudi dolazili u crkve i vremenom prihvatali njihovu religiju. Jednog dana se sjetio da bi bilo odlično kada bi bilo par praznika koje bi ljudi slavili. U to vrijeme, heretici (krivovjernici, ili drugim riječima obični ljudi koji nisu prihvatili kršćanstvo) su imali neki praznik na dan vašeg "Božića". Konstantin je odlučio da taj dan proglasi rođenjem Isusa, pa će ljudi slaviti Božić i, kao što sam već rekao, vremenom će prihvatati religiju.

Ima puno priča koje potpuno NEgiraju kršćanstvo i sve vezano za njega. Međutim, kao što u Kur'anu piše: "Vama vaša vjera, a meni moja." - neću započinjati svađe.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.