Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Mala Diskusija :)

285 pregleda · 26 odgovora · otvorena 20.10.2009. u 20:32

U tijeku raznoraznih diskusija ovih dana, ajd reko da i ja otvorim jednu. Danas, na casu bosanskog (ova diskuija je pocela prosle sedmice na casu bosanskog) nastavnica nam objasnjava pojam kroatizacije bosanskog jezika. Naime jedan ucenik (mislim vise njih) je pisalo STOL dok je ostatak razreda pisao STO. Problem pisanja raznih rijeci naveo nas je da razmislimo o trenutnom problemu bosanskog jezika. To je tkz. kroatizacija bosanskog jezika. Hrvati kao narod zasluzuju sve aplauze sto se tice njihovog jezika. Tesko prihvataju strane rijeci i na sve moguce nacine pokusavaju naci nacina da nadju pravu rijec u njihovom jeziku. Npr. nekada je raspisan konkurs da se nadje hrvatska rijec za ves-masinu. Zajedno su se odlucili za perilica.
Njihova briga o jeziku je veoma na visokom nivou. Sada da se malo obrnemo na bosanski. Kako je moja profesorica rekla, prije kad je ona isla u skolu, bio je u "fazonu" ekavsko narecje. Po njenom misljenju trenutno u "fazonu" je ikavsko narecje (opr. te ako sam pogresno napisao ispravite me). Zar je nama bosancima vise kul reci "Tko?" ili na nasem tradicionalnom bosanskom "Ko ? " Zar nam je draze reci "Netko?" ili "Neko ?"
Znaci ja ne izdvajam zajednicu. Ima tu raje koja prica cak i onim starijim bosanskim. Pricam o nekim pojedincima pa cak i grupama koje se trude da potresu temelje naseg ucenja.
Po mom misljenju u Bosni i Hercegovini bi se trebalo napraviti ministarstvo Bosanskog rijecnika i sve rijeci (televizor, helikopter, telefon, radio...) pokusaju prevesti na nas tradicionalni.
Ovom prilikom ja ne kritiziram ni BOSNJAKE, ni HRVATE, a pogotovo ni SRBE. Samo dajem jedan klasicni primjer ne brige o nasem jeziku. Kao sto sam vec rekao, svaka cast Hrvatima na njihovoj brizi, ali trebamo se zapitati : Sta nama znaci nas jezik ?
Ako vam je lakse pricati hrvatski (a nevjerujem) a ako ste BOSNJAK, zar je tesko malo se namucit i pricat ijekavski ? Zar je tesko dodat ono "je" "ije"...
Napisah se ja, mozda ne dovoljno koliko bih zelio, ali bih da ostavim prostora vama da izrazite svoje misljenje i ideje o ovom problemu.
I da zamalo da pritisnem posalji kad se sjetih : Ovi sa low znanjem BOSANSKOG, HRVATSKOG i SRPSKOG jezika, molio bih ih da zaobidju temu jer mislim da ne mogu ponudit adekvatan odgovor.
4rm4n1 je napisao/la:
Jezik je obiljezje svake drzave, i ti ne bi trebao da ga mjenjas ( ovo "ti" se odnosilo na Hrvatski narod u BiH ) , ali nazalost - to se desava .

Iako nema toga u Saraj'vu, u Augustu sam isao u Mostar - i iznenadio sam se kolicinom Hrvata tamo ... Posebno sam se zijanio kad sam vidio da onaj zanatlija ( sto prodaje one dzezve i sl. ) ima hrvatski naglasak :-X

Trebalo bi da ocuvamo nas jezik, al' j**i ga sad ... :-X

I da, ako ima hrvata volio bih da se ne ljute, al' kao sto sam vec rekao - jezik je obiljezje naroda i drzave, i trebalo bi takvo i da ostane . ;)
Hrvati su vecinski narod u Mostaru.

@ topic
Normalno,Hrvati pricaju hrvatski,Srbi pricaju srpski,Bosnjaci pricaju bosanski. Ima razlika, ali su zanemarive, vazno je da se razumijemo

@atoM
Kaze se srpski.
4rm4n1 je napisao/la:
Jezik je obiljezje svake drzave, i ti ne bi trebao da ga mjenjas ( ovo "ti" se odnosilo na Hrvatski narod u BiH ) , ali nazalost - to se desava .

Iako nema toga u Saraj'vu, u Augustu sam isao u Mostar - i iznenadio sam se kolicinom Hrvata tamo ... Posebno sam se zijanio kad sam vidio da onaj zanatlija ( sto prodaje one dzezve i sl. ) ima hrvatski naglasak

Trebalo bi da ocuvamo nas jezik, al' j**i ga sad ...

I da, ako ima hrvata volio bih da se ne ljute, al' kao sto sam vec rekao - jezik je obiljezje naroda i drzave, i trebalo bi takvo i da ostane .
Kolicinom Hrvata? pije li se to?! Hrvati su vecina u Mostaru. cine oko 60% stanovnistva .

U Mostaru Bosnjaci i Hrvati pricaju istim naglaskom, imaju mostarsku spiku. To sto se tice pravi Mostaraca , ljudi koji su tu rodeni i odrasli. Znaci nema razlike .
To sto su u Mostaru , i u Sarajevu dosli seljaci sa okolni planina , pa pricaju s nekim divljim naglaskom u to necemo ulaziti.

A sto se tice same teme. Koji se jezik u yugi ucio u skoli?!

....
perke je napisao/la:
Kolicinom Hrvata? pije li se to?! Hrvati su vecina u Mostaru. cine oko 60% stanovnistva .

U Mostaru Bosnjaci i Hrvati pricaju istim naglaskom, imaju mostarsku spiku. To sto se tice pravi Mostaraca , ljudi koji su tu rodeni i odrasli. Znaci nema razlike :).
To sto su u Mostaru , i u Sarajevu dosli seljaci sa okolni planina , pa pricaju s nekim divljim naglaskom u to necemo ulaziti.

A sto se tice same teme. Koji se jezik u yugi ucio u skoli?!

....
sve je to ok ..
al znas sta mene najvise nervira..
eo kod tebe upravo ..
grad : Mostar i Hrvatska zastava..
Nemoj me *ebavat. Mostar je u BiH , a to sto si ti vjerovatno katolik , to je druga stvar i tice se tvog licnog stava , opredjeljenja i vjerovanja..

edit : nemam ja nista protiv da hrvat , znaci koji je rodjen u hrvatskoj i porodica mu dolazi iz hrvatske pa da on istice zastave i tako te stvari, nego muto koji je rodjen u bih("cistokrvni bosanac i hercegovac";) ni on ni porodica nisu vidjeli nista drugo i dalje osim bih on sebe smatra hrvatom ,srbinom , englezom,njemcem ... ako shvacas sta hocu da ti kazem..
taRiQue je napisao/la:
sve je to ok ..
eo kod tebe upravo ..
Nemoj me *ebavat. Mostar je u BiH , a to sto si ti vjerovatno katolik , to je druga stvar i tice se tvog licnog stava , opredjeljenja i vjerovanja..

edit : nemam ja nista protiv da hrvat , znaci koji je rodjen u hrvatskoj i porodica mu dolazi iz hrvatske pa da on istice zastave i tako te stvari, nego muto koji je rodjen u bih("cistokrvni bosanac i hercegovac" ni on ni porodica nisu vidjeli nista drugo i dalje osim bih on sebe smatra hrvatom ,srbinom , englezom,njemcem ... ako shvacas sta hocu da ti kazem..
Tako ti je to , pomiri se , uvijek bila i uvijek ce bit ...
Jason je napisao/la:
'naš sha ?

Nemate vi blage veze o životu , mene iskreno boli qrac kako ko priča. Jer svi smo bili Yugosloveni prije!

jedan narod!

Iskreno malkice al baš malkice smeta , kad neka sa Bjelašnice govori "netko" il takve riječi , čisto jer je čula to u Thompsonovoj pjesmi.

ae živ bio hiljadu godina
Živi Jason!

Je**m ti nacionalizam to je nešto najgore sto mrzim.
taRiQue je napisao/la:
sve je to ok ..
eo kod tebe upravo ..

edit : nemam ja nista protiv da hrvat , znaci koji je rodjen u hrvatskoj i porodica mu dolazi iz hrvatske pa da on istice zastave i tako te stvari, nego muto koji je rodjen u bih("cistokrvni bosanac i hercegovac" ni on ni porodica nisu vidjeli nista drugo i dalje osim bih on sebe smatra hrvatom ,srbinom , englezom,njemcem ... ako shvacas sta hocu da ti kazem..
Sta tebe boli neka ,stvar da oprostis koja je u mene zastava na profilu?!

Moja zastava je Hrvatska ,moj grb je Sahovnica. J**o zastavu koju "skroji" neki stranac koji nikad nije povorio u tu tvoju lijepu Bosnu. Toliko ...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.