Evo jedne teme za finu diskusiju bez ikakvih napetosti, svađa i vrijeđanja. Naime, svi sigurno znate za "age level" (starosna granica), koji se nalazi na svakoj igri. Pitam se sada jednu stvar: Koliko se zaista postuje taj age rating? Koliko roditelja obraća pažnju na to? Da li mislite da je bezveze stavljeno da neku igru ne trebaju igrati djeca mlađa od 16 godina? Da li mislite da treba, u konkretnom slučaju, poštovati starosnu granicu za igru Counter Strike, koja iznosi 13 godina? I na kraju, da li roditelji trebaju povesti više računa o tome koje im igre djeca igraju?
Diskusija
Starosna granica za igre
342 pregleda · 32 odgovora · otvorena 05.08.2009. u 19:06
miire je napisao/la:
Kod nas to nema naravno , valjda ce bit' nekad.
Tamo u drugim drzavama kad dodees u Cd Shop , naravno nece ti dat' igricu +18 jer imas oko 14 , 15 godina , dace ti onu igru koja je za tvoje godine , igraj sokera +3
Ali , opet tu djeca ta igraju , zasto ? Zato sto se mijenjaju za igre ii tako jaran daje jaranu ii taj jaran daje drugom i sve tako dok se svi ne zaraze igricama poput Cs'a i drugih krvi
Tamo u drugim drzavama kad dodees u Cd Shop , naravno nece ti dat' igricu +18 jer imas oko 14 , 15 godina , dace ti onu igru koja je za tvoje godine , igraj sokera +3

Ali , opet tu djeca ta igraju , zasto ? Zato sto se mijenjaju za igre ii tako jaran daje jaranu ii taj jaran daje drugom i sve tako dok se svi ne zaraze igricama poput Cs'a i drugih krvi
sanjin1991 je napisao/la:
Obavezno, jer djeca pshički napreduju onako kako i piše na igricama pa prema tome, nebi ljudi cjenili u nekim savremenim zemljama ESRB i druge.
Evo, Jason je primjer ne odgojenog djeteta koji spominje različite riječi koje nisu u skladu sa njegovim godinama ni bilo čijim a da je kojim slučajem igrao igrice nasilnog karaktera i dijaloga kako djete, onda bi bez ikakvih problema mogao reći da to potiče od tih igrica.
Ipak, da nije igrao, onda to dolazi sa ulice dok je još bio mal i psihički ne zreo ali je ipak to pokupio od drugih.
Ako si u životu ikad htio da se pobiješ sa nekim, onda je to samo zato što si vidio da se neka druga djeca biju i udaraju.
Evo, Jason je primjer ne odgojenog djeteta koji spominje različite riječi koje nisu u skladu sa njegovim godinama ni bilo čijim a da je kojim slučajem igrao igrice nasilnog karaktera i dijaloga kako djete, onda bi bez ikakvih problema mogao reći da to potiče od tih igrica.
Ipak, da nije igrao, onda to dolazi sa ulice dok je još bio mal i psihički ne zreo ali je ipak to pokupio od drugih.
Ako si u životu ikad htio da se pobiješ sa nekim, onda je to samo zato što si vidio da se neka druga djeca biju i udaraju.
Nit' sam počeo psovati jer sam to vidio u igricama. Nit sam ne odgojen. Nit sam na ulici naučio da psujem, nit sam pokupio od drugih. Već sam uvijek volio psovat i kao mali.
A ti Jasona izbaci iz svojih postova , prijateljski savjet.
Ja ću pisati kako ja hoću da pišem. Neće mi neko drugi govorit.
kthxbai!
marvaa je napisao/la:
u drugim drzavama se postuje ? ocito nisi bio pri svjesti kada si pisao ovaj post ... jel znas ti koliko ima djece u svijetu da igraju 18 + igrice a oni imaju 14 godina i pritome skacu sa zgrada i ostalo.
Ja sam mislio tamo u Cd' shopu , ovde kod nas prodaju igrice , boli njih kakva je igra , nek su onii zaradili 2 , 3 KM
Neznam sad. Odavno ne igram razlicite igre, vec sam baziran na jednu zadnju godinu dana.
Sto se tice profesionalnog igranja, ili bar onog hardcore naravno da trebaju biti granice.
Recimo igram nekad pub dote, i on pise da ima 11 godina, i jedino sto radi je nervira druge. Sad recimo za primjer da tu igru ne treba pocinjati prije 16, jer se igra ne svodi samo na klikanja, treba razmisljati.
Igra war3 je barem po mom igra koju je najteze igrati (standard mape), te mladjima od 17-18 uopste ne treba da se trude da igraju toga hardcore, jer je zaista pretesko, te pro igraci tipy Grubby, Moon i slicno kada igraju imaju APM oko 500 (actions per minute, koliko puta kliknete mis i tastaturu u minuti).
Za cs je vec nesto nize, za pub mozda moze sa 14, za cw sa 16 da pocinju.
Za ostale igre neznam, niti sam kompetentan da pisem o tome.
Sto se tice profesionalnog igranja, ili bar onog hardcore naravno da trebaju biti granice.
Recimo igram nekad pub dote, i on pise da ima 11 godina, i jedino sto radi je nervira druge. Sad recimo za primjer da tu igru ne treba pocinjati prije 16, jer se igra ne svodi samo na klikanja, treba razmisljati.
Igra war3 je barem po mom igra koju je najteze igrati (standard mape), te mladjima od 17-18 uopste ne treba da se trude da igraju toga hardcore, jer je zaista pretesko, te pro igraci tipy Grubby, Moon i slicno kada igraju imaju APM oko 500 (actions per minute, koliko puta kliknete mis i tastaturu u minuti).
Za cs je vec nesto nize, za pub mozda moze sa 14, za cw sa 16 da pocinju.
Za ostale igre neznam, niti sam kompetentan da pisem o tome.
Meni stara kad igram csa govori, gasi te majmune 

marvaa je napisao/la:
u drugim drzavama se postuje ? ocito nisi bio pri svjesti kada si pisao ovaj post ... jel znas ti koliko ima djece u svijetu da igraju 18 + igrice a oni imaju 14 godina i pritome skacu sa zgrada i ostalo.
Meni stara ne pametuje što igram cs. Samo kad sam na ts, pa nekad preglasno pricam. Pa mi dođe u sobu i kaže: Hajde mrš na spavanje ili gasi to majmune jedan. <3
ENTEL je napisao/la:
Meni stara kad igram csa govori, gasi te majmune 

i ja na ventu kaze sta radis to il idi spavati il ugasi to sto se cuje AHHAHA ja oplako
Starosna granica je postavljena tek onako da mi to mislimo. Naravno nije istina. Postavljena je iz nekog razloga, po mom mislljenju da bi se covjek odrzao normalnim. Igre mjenjaju covjeka, npr. WoW ne bi ga trebali igrati ispod 12(sad gledam na omotu) a igraju ga i sa 11 i sa 12. Po mom misljenju djeca od 12 godina nisu dorasla wowu , kao ni oni od 13 pa sve do 15-16.
Ta granica se ne postuje i to je svima jasno
Ta granica se ne postuje i to je svima jasno
Pa kod nas se to nepostuje a znam da u njemackoj cak nemozes ni kupiti igricu ako si ispod te odredjene starosne dobi. I mozes dobiti kaznu ako igras npr half life a nemas dovoljno godina. A bil roditelji trebali pripazit to neznam
Super diskusija, eh sad svako ima pravo na svoje misljenje zato nemorate se fatati za vratove odmah i prozivati jedni druge...
Pa cuj ako su roditelji pravi pratice sa klinac radi, gleda i igra naravno.Ali opet nemora znaciti da su igre krive ja mislim cak da više na klince utjece drustvo i filmovi, jer danas se bolje prihvata u drustvu neki glumac, mafijas nego normala covjek.
Pa cuj ako su roditelji pravi pratice sa klinac radi, gleda i igra naravno.Ali opet nemora znaciti da su igre krive ja mislim cak da više na klince utjece drustvo i filmovi, jer danas se bolje prihvata u drustvu neki glumac, mafijas nego normala covjek.
NIJE_BITNO je napisao/la:
U državama kao što nije naša u CD shopovima nemožeš kupiti igru koja je 18+ ako nisi 18+ ....
Kod nas se ne vodi računa (roditelji) o tome kakve djeca igraju igrice a takođe se ne vodi rčauna ako je igrica 17+ sto je uzima djete mlađe
~moje mišljenje
~moje mišljenje
Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.