Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Starosna granica za igre

342 pregleda · 32 odgovora · otvorena 05.08.2009. u 19:06

Evo jedne teme za finu diskusiju bez ikakvih napetosti, svađa i vrijeđanja. Naime, svi sigurno znate za "age level" (starosna granica), koji se nalazi na svakoj igri. Pitam se sada jednu stvar: Koliko se zaista postuje taj age rating? Koliko roditelja obraća pažnju na to? Da li mislite da je bezveze stavljeno da neku igru ne trebaju igrati djeca mlađa od 16 godina? Da li mislite da treba, u konkretnom slučaju, poštovati starosnu granicu za igru Counter Strike, koja iznosi 13 godina? I na kraju, da li roditelji trebaju povesti više računa o tome koje im igre djeca igraju?
S obzirom kakvo je stanje na ulici, na televiziji, te starosne granice ne drze vodu, dakle, ionako sve to sto u toj ajmo rec 17+ igri ima gledamo svakodnevno vani ili na tv-u.
Iako bi to trebalo biti tako, i mislim da su granice relativn odobro postavljene, nista gore djeci koja igraju te igre nece biti dok je na ulici i tvu vecinom 18+ . .
(Nadam se da ste me skonali, igram eMeMOaRPiGi

Pogledajte samo koja sranja prenosi dnevnik Nove TV
joj što ikog zaboli ku**c za game rating,ako je djete psihički odraslo za igricu. Iskreno ja nikog ne bi ubio radi igrice , npr. Igram Hitman i dobijem želju da budem hitman , al' naravno neću nikog ubit. Jer znam da nisam normalan. Al' nisam tol'ko nenormalan da radi igrice ubijem. Valjda kontaš poentu,samo će neko radi igrice ubit ako je baš nenormalan , ono ne da je samo nenormalan nego baš ima nenormalan status svugdje. I ne vrijedi oko ovog raspravljat , kad će doć neka "pametnica" i počet srat. <_<

I da , roditelji ne trebaju povest računa o je****m igricama . Nego treba bit neki je***i red u kući. Ne da pare vladaju , i te gluposti već. Da bude mir , da bude ljubavi. A ne je****h ba gluposti i svađa. To je bitno , a ne briga hoćel ti djete danas igrat igricu il hoćel iz furke popušit kutiju cigara.

Roditelji trebaju više vremena provodit sa djecom, i pokazat im da su fini. Tako ni djete neće pomišljat o samoubistvu , i o tome da bude serijski ubica.

Ma ne postuje se to nista , mislim da aposlutno niko nece postavati ono , i prodavaci ne onatiru se prodaju li starijem ili mladjem igricu.
Oni samo imaju vecu zaradu , a nista im ne znaci prodali cici na infuziji ili djeteteu od 6 godina ....
Zato po meni i jeste sada sve kako jeste , npr na server dodjes neki djete ti pocne psovat mrtve itd.
Mislim da bi se trebala postavati ta granica , jer vidimo svi sta se desava u svijetu i dosta toga ucine igrice , kod djece koja su kao 10 godisnjaci ili mladji poceli da igraju neke igre,hajmo reci nasilne .

Ne gledam age level jer mislim da nije tolko bitno .San Andreas igro sam od 12 g.Warcraft igram odkako je izaso .A mislim da bi prodavaci igrica trebali obratit paznju kome prodaju igrice .
Roditelji uglavnom ne obraćaju pažnju šta im dejca gledaju na TVu, šta pričaju pred djecom, pa tako ne paze ni šta im djeca igraju/rade na kompu
Evo moga misljenja:
Skoro nitko ne obraca paznju na dobnu granicu.Mislim da bi roditelji trebali obracati pozornost koje im djeca igre igraju pogotovo ako postanu ovisni o njima...I da ne zaboravim stvar o cs-u.Po meni cs nije mnogo nasilan i mislim da ako neko djete (7 godina ili cak manje) zeli igrati cs da bi jedino trebali igrat paintball mod dok ne navrse bar 10 godina,evo razloga:
Manja djeca ne poznaju jos svijet i ako igraju cs i u njemu ubiju X puta zakolju svoga prijatelja,moze li se to desiti i u real life?
Da Gledaju to bilo bi manje ubistava i samoubistava u RL ali ozbiljno , roditelji 100% ne gledaju to , niti znaju sta je to
Evo moga misljenja:
Skoro nitko ne obraca paznju na dobnu granicu.Mislim da bi roditelji trebali obracati pozornost koje im djeca igre igraju pogotovo ako postanu ovisni o njima...I da ne zaboravim stvar o cs-u.Po meni cs nije mnogo nasilan i mislim da ako neko djete (7 godina ili cak manje) zeli igrati cs da bi jedino trebali igrat paintball mod dok ne navrse bar 10 godina,evo razloga:
Manja djeca ne poznaju jos svijet i ako igraju cs i u njemu ubiju X puta zakolju svoga prijatelja,moze li se to desiti i u real life?
------------------------------------------------------------------------
Oprsotite za dupli post greska interneta
U državama kao što nije naša u CD shopovima nemožeš kupiti igru koja je 18+ ako nisi 18+ ....
e ti sto ubijaju i nezz bacaju se sa zgrade sha ja znam glume Altaira malo nek razmisle o svojim postupcima a ovo age nes ne gledam tolko jer mislim da sam koliko tolko normalan da ne uradim takvu glupost
Mislim da je smiješno govoriti o godinama ko može šta igrati svi danas igraju šta hoće rade šta hoće

Maloljetnici imaju pištolje mislim da im nikakva granica nemoze biti to 16 18 god nebitno :S

Večinu roditelja boli briga sta djeca rade i tako to
da ne govorim mnogo dovoljno je da se pogleda situacija u nasoj drzavi i dobit cete sliku svega
Evo da se i ja napišem koji "pametni" post.

Ja mislim da ovo nije uredu što se dešava s mlađom generacijom.
Po mom mišljenju, roditelji bi trebali imati veliku ulogu u životu svoje djece. Današnja omladina provodi, recimo 24 / 7 svog dana igrajuči kojekakve igre na računarima, konzolama pa čak i na mobitelima. Ne spavaju nočima, pomiješali su dan i noć, imaju neke svoje virtualne prijatelje, nemaju real društvo [možda neki] ali večina ne.
Druga stavka ovoga je ljubomora a to se dešava često.
~ Ako neko ima neku, recimo bolju opremu il' konfiguraciju dolazi do sukoba i vrijeđanja, jer jednostavno, ljudi smo, svako ima svoje neke osobine.
Zašto se svađati s drugima i zavidit' im? Zašto ne pokušate da budete bolji od njih, da stavite sebi pred cilj, primjer, eh' neću se svađat' s roditeljima, sve ću fino, radit' ću što oni kažu i oni će mi udovoljiti moju želju kao npr. gaming mouse.
Sve je to dio života i borba za bolji život.
Možda sam malo skrenuo s tebe, pa da nastavim dalje.
"Djeca" su previše s računarom, ne provode svoje slobodno vrijeme napolju. I ja sam bio isti takav ali ja sam se znao igrati i nogometa, klikera, basketa, žmure, planova, p**** materni, svega nešto, znao sam sebi rasporediti dan.
Pored svega toga, vodio sam zdrav život. Pa je***u, ne može to tako.
Ali vidi ovo, gledao sam nekoliko no-life klipova na ju2b i smijao se debilizmu i ponašanju no-lifera, bez uvrede.
Pa nema stvari koje nisu u stanju uraditi kada im se oduzme igrica ili kada mu zabrane pristup računaru/konzoli.
Bolesno.
Zapad nama plasira sve one gluposti, Terminatore, Svajcinegere :D da bi se mi međusobno igrali rata i poubijali.
Ja mislim da je tako, pa vi kako hoćete.

Eto, to je moje mišljenje o svemu tome, izađite malo napolje, pogledajte šta ima oko vas, možda se nešto novo izgradilo a vi to niste ni vidjeli. :R

Pozdrav, odoh malo cs-a pa napolje.

Tema je super. :)
Kod nas to niko ne j**e ni 2%, a na zapadu je malo drugacije tu ti nece dati igricu da kupis ako pise 18+, a ti imas 13 zato ce otici tvoj brat ili neko od roditelja kupiti pa ti dati. Kako god okrenes opet dodje na isto igro ko god sta hoce bez obzira na godine. Sto se mene tice te granice su bezveze isto GTA 18+ a tu nema nista sto bi cojk reko jest j***no. U BiH nece se to nikad postovati da ti 2l piva u radnji iako imas 14god koga onda briga za igrice?

Post dobio aplauz od bak1r

- za igranje tek 17+
- primjer samo ove igre sto se najvise igraju cs, css, cod ( bilo koji serial ) 95% najboljih timova ne da je 17+, vec 23+ godina
- stari ums klan kao i sob, u cod1 i cod2 35+, covjek je cak bio djed a igro je, 56 godina
U našoj državi se ne poštuje ta starosna granica, što se tice igrica barem. Ja imam tone igrica, skupljam ih još od djetinjstva. Sa 14-15 godian sam kupovao igre što su bile dozvoljene samo 16+. Prodavač se uopšte ne obazire koliko imaš godina, važno je da ti kupiš tu igru i da on zaradi. Ali zbog tih igrica nikad nisam radio nešto što bi naštetilo meni ili drugima. Tj. Nisam pokušavao u RL ono što sam radio u igricama. To samo oni teži slučajevi rade. Ljudi koji nisu sposobni razlikovati RL od virtualnog. I mislim da ne bi trebalo gledati tu starosnu granicu za igrice, već vrijeme koje se provodi igrajuci te igre. Ovo pogotovo vrijedi za mlađe uzraste. Jer oni bi mogli igrati igricu 24/7. Jer njima sve nepoznato je zanimljivo. Ja se sjećam kad sam kupio Stronghold na pijaci, da sam ga igrao po citav dan, osvanuo na računaru igrajuci ga. Iako sam ga prekucao uzduš i preprijeko meni se i dalje igrala igra. Jednostavno se 'navukao' na nju. Jednom prilikom se ustao da odem u wc, i na zidovima sam vidio one archere i ostale debile iz igrice kako marširaju i tako to. :] I tad sam stalno igrao igre, nisam mogao izlaziti iz kuce jer sam slommio kljucnu kost bio. Nisam se micao. Malo sam skreno sa teme, al' nvm. :D
PS. Moj amiđa igra ovih strategija stalno. Penzioner je. Liku duša ganjat se tenkića i tako toga. Također imam tetka koji igra CoD2 stalno. I to singleplayer. Do sad je barem 20 puta ga prešao. Ali lik opet igra, ponovo, ponovo..
Obavezno, jer djeca pshički napreduju onako kako i piše na igricama pa prema tome, nebi ljudi cjenili u nekim savremenim zemljama ESRB i druge.

Evo, Jason je primjer ne odgojenog djeteta koji spominje različite riječi koje nisu u skladu sa njegovim godinama ni bilo čijim a da je kojim slučajem igrao igrice nasilnog karaktera i dijaloga kako djete, onda bi bez ikakvih problema mogao reći da to potiče od tih igrica.

Ipak, da nije igrao, onda to dolazi sa ulice dok je još bio mal i psihički ne zreo ali je ipak to pokupio od drugih.

Ako si u životu ikad htio da se pobiješ sa nekim, onda je to samo zato što si vidio da se neka druga djeca biju i udaraju.
Kod nas to nema naravno , valjda ce bit' nekad.

Tamo u drugim drzavama kad dodees u Cd Shop , naravno nece ti dat' igricu +18 jer imas oko 14 , 15 godina , dace ti onu igru koja je za tvoje godine , igraj sokera +3

Ali , opet tu djeca ta igraju , zasto ? Zato sto se mijenjaju za igre ii tako jaran daje jaranu ii taj jaran daje drugom i sve tako dok se svi ne zaraze igricama poput Cs'a i drugih krvi
Da ima kod nas taj zakon, danas ne bi imali svoga Dark4AwPsKill !

HAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.