Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Smisao zivota

827 pregleda · 70 odgovora · otvorena 08.06.2009. u 01:42

Vidim malo malo, pa neki komentar nekih "visih" clanova ovog portala, u kojima stoji kako su skontali da nije smisao zivota da sjede za kompom, vec nesto drugo. Da su nasli taj smisao zivota. Da su prerasli igre, anime.......

Sada jedno pitanje za nase uzvisene, prosvjetljene, smislene, umne, uvazene, lijepe, pametne, zgodne, jake, skromne, inteligentne........ clanove, koji misle da su nasli odgovor na taj smisao zivota, koji misle da su sve to prerasli, da su bolje od ostalih.

Sta je to taj "smisao zivota"? Sta to vas zivot cini smislenim?

I zar stvarno mislite da ste vi toliko posebni da ste nasli smisao zivota? Umini ljudi, genijalci, filozofi, psiholozi, naucnici, knjizevnici, umjetnici sirom svijeta, svih vremenskih epoha nisu uspjeli naci odgovor na to vase pitanje, a vi tvrdite kako nije smisao zivota igrati igre, gledati anime, uzivati u onome sto volite, vec je nesto drugo. Nesto sto ste vi, sudeci po vasim postovima i komentarima, otkrili.

Pa, lijepo vas molim, mislim u ime svih ostalih clanova ovoga skromnog portala, objasnite nam, sta je to smisao zivota? Sta moram raditi, cega se odreci, cemu posvetiti, da bi moj zivot dobio taj smisao?

Hvala na citanju.
rulF je napisao/la:
Zasto se pripremat za smrt? Zar uopce postji smrt?
Sve sto postoji jeste sreca i patnja . .
Znas i sam gdje je sta.

Ja sam katolik, i za mene je Islam nesto slicno mojoj religiji, ali uz mali problemcic . . Bez ikakve namjere da te uvrijedim, samo govorim svoje misljenje, a to je da je Muhamed, sjeo i prevo Bibliju na svoj nacin i nazvao vjeru Islam, to je sve . .

Bog je tu, on je jedini pravi smisao zivota, a ne uzivanje . .
Pati za ovog kratkog zivota da bi vjecno bio sretan pored Boga . .

Onaj bez vjere(cak stovise, ZNANJA) da je Bog uz nas, u nama, pored nas, je izgubljen covjek . .

Mnogi ce na ovaj post pomisliti svasta, to je tako kada roditelji nicemu neuce, a mene ni roditelji nisu nesto posebno naucili, moja vjera potjece iz mog iskustva koje mi je Bog dozvolio sa iskusim . .

Hvala na citanju, no offense prema tebi reloaded ili bilo kojem muslimanu . ., imamo slicno misljenje (K)

@denka: jeste :)
Netko se vratio odozgo i rekao sta ima gore . .

Ona i jeste tocna. Blazeni oni koji nevidjese a povjerovase, o tome se zapravo i radi . .
Kada bi ti znao sta je gore, opet bi bio sebican, bio bi dobar, radio bi sve dobro sta mozes, samo da bi zavrsio gore . . ;)

Kratko za sve ostale . .
Sto je Bog?
Pa, jednostavno je. Beskrajna ljubav!

@breaking:
A zar neshvacas da nedo Bog, dok pisem ovaj post mozes/mogu umrijeti??
u svetom pismu sve pise.ali ima nekih koji ne vjeruju.sve ima u novom zavjetu,ali sto bi danas rekli "niko nije uzeo screenshot".
jednom Isus rece : "Ako vidis onu tamo goru,i vidis ono tamo more, i cvrsto vjerujes se ona odronila u more,to ce se dogodit".

e sad ...
bog - to je definicija prevelika.
ljudski mozak nije dovoljno razvijen da to shvati.vjera ti moze pomoci,ali svak drukcije zamislja boga.ja ga zamisljam kao silu.

jednom na vjeronauku,pred ispita za krizmu,postavio je pitanje fratar "kad bi sad vidili isusa,kako bi ga pozdravili"
90% je odgovorilo "hvaljen Isus"
ja sam napiso "cao Isuse",jer ga tako shvacam,kao prijatelja.

e sad ovo nije religijski forum,pa dalje se ne treba pricat
denka je napisao/la:
u svetom pismu sve pise.ali ima nekih koji ne vjeruju.sve ima u novom zavjetu,ali sto bi danas rekli "niko nije uzeo screenshot".
jednom Isus rece : "Ako vidis onu tamo goru,i vidis ono tamo more, i cvrsto vjerujes se ona odronila u more,to ce se dogodit".

e sad ...
bog - to je definicija prevelika.
ljudski mozak nije dovoljno razvijen da to shvati.vjera ti moze pomoci,ali svak drukcije zamislja boga.ja ga zamisljam kao silu.

jednom na vjeronauku,pred ispita za krizmu,postavio je pitanje fratar "kad bi sad vidili isusa,kako bi ga pozdravili"
90% je odgovorilo "hvaljen Isus"
ja sam napiso "cao Isuse",jer ga tako shvacam,kao prijatelja.

e sad ovo nije religijski forum,pa dalje se ne treba pricat
Ima nekih koji vjeruju, obrnuto je od tvoje recenice . .

I ja bih slicno pozdravio Isusao kao i ti, ali nevidim kakve to veze ima sa mojim postom, pa si me citirao??

Dobio si odgovor na svoj prijasnji post, o tomek ako nitko nije dosao . . i dan danas toliko ljudi svjedoci, toliko ljudi je osjetilo Duha Svetoga, al ipak, ostali su previse slijepi necim drugim da bi to vidjeli . . Bog je toliko vidljiv, samo treba znati gledati =]
Rulf aj ne pametuj i ne pričaj o islamu ako se ne razumiješ . Kažeš preveo bibliju !? WTF , šta znači prevesti bibliju !?? Za razliku od biblije - Kur'an nije pisan ljudskom rukom.

To što spominjete neke dokaze i da niko ne zna šta je gore itd. pročitajte Kur'an pa da vidim kakvo će te onda mišljenje imati.

Bog te je stvorio iz jednog razloga a to je vjera i priprema za vječni Ahiret , a Dunjaluk je prolazan .

Nisam toliki vjernik , ali mlad sam još.

Vjera je smisao života ! Nažalost , većini nije.
SOL1D je napisao/la:
Rulf aj ne pametuj i ne pričaj o islamu ako se ne razumiješ . Kažeš preveo bibliju !? WTF , šta znači prevesti bibliju !?? Za razliku od biblije - Kur'an nije pisan ljudskom rukom.

To što spominjete neke dokaze i da niko ne zna šta je gore itd. pročitajte Kur'an pa da vidim kakvo će te onda mišljenje imati.

Bog te je stvorio iz jednog razloga a to je vjera i priprema za vječni Ahiret , a Dunjaluk je prolazan .

Nisam toliki vjernik , ali mlad sam još.

Vjera je smisao života ! Nažalost , većini nije.
Vidim da si mlad, nisi skontao moj post . .

Nazalost po tebe, ti nemoj pricati ono sto nerazumijes. .

Biblija je rijec Bozja, pisana od Boga!
A de mi reci ko je napisao Kuran Sam se stvorio

Bog dao apostolima rijec, i oni je zapisali na svetu knjigu!

Mogao si bolje procitati moje postove, shvatio bi da upravo suprotno pise od onoga sto si mi ti ubacio u usta. .

Josh da dodam, to o Muhamedu sto sam napisao, cisto moje misljenje, nije namjenjeno da ga ti citiras! Osim sto si citirao, nisi ga ni razumjeo . .
Meša Selimović, inače moj dobar prijatelj , je rekao:

"Život ima smisla jedino ako se pronađe put dobrote, ljubavi i plemenitih ciljeva, ako se čovjek okrene čovjeku i u njemu pronađe sebi bliskog."

Smisao zivota jednom rijecju...reprodukcija
Bog... sta je Bog ? Ko je Bog ? zasto da sljepo vjerujem da postoji Bog ? Kazu Bog je svuda oko nas, jeste ako Boga gledamo kao silu, moc koja je u svakoj cestici, svakom atomu. Da mi nismo malo premali pa da Bog trosi svoje vrijeme na nas ? Mislite da smo mi jedini u ovoj galaksiji, koja se prema novim naucnim saznanjima siri ogromnom brzinom... Iskreno smatram da ne bi trebali da raspravljamo o religiji, svak ima svoje vjerovanje i svoj odgoj, a to je i dobro tako, jer ako zaista vjerujemo u tog Boga , Allaha, Oca, Svemoguceg... nazovite ga kako hocete onda cemo se i potruditi da budemo bolji ljudi. Jer ipak dobrih ljudi je malo u danasnjem svijetu
Breakingah je napisao/la:
Bog... sta je Bog ? Ko je Bog ? zasto da sljepo vjerujem da postoji Bog ? Kazu Bog je svuda oko nas, jeste ako Boga gledamo kao silu, moc koja je u svakoj cestici, svakom atomu. Da mi nismo malo premali pa da Bog trosi svoje vrijeme na nas ? Mislite da smo mi jedini u ovoj galaksiji, koja se prema novim naucnim saznanjima siri ogromnom brzinom... Iskreno smatram da ne bi trebali da raspravljamo o religiji, svak ima svoje vjerovanje i svoj odgoj, a to je i dobro tako, jer ako zaista vjerujemo u tog Boga , Allaha, Oca, Svemoguceg... nazovite ga kako hocete onda cemo se i potruditi da budemo bolji ljudi. Jer ipak dobrih ljudi je malo u danasnjem svijetu
Zadnji moj post, ujedno i dio mog odgovora tebi . .

Zasto sljepo vjerovati?? Pravi vjernici vide, jako dobro . .
Samo je nevjernik slijep . .

Istina je da se galaksija siri, i moje misljenje je da ima drugog zivota negdje tako daleko daleko . . ali sta to uopce mjenja??
Gdje to kaze da nema Boga?? Bog je svemoguc, kako ga ima ovde, ima ga i tamo . .

Eto, dosta od mene, moram sada u skolu, sretno tebi u tvom zivotu
Ako nista, nadam se da ces naci svoj smisao . .
suiCidal je napisao/la:
Smisao zivota jednom rijecju...reprodukcija
Ne. To nije smisao. To je instinkt.
Najnize od ljudskih vrijednosti.
poso,kuca,dzamija ..
getiN je napisao/la:
Smisao života svakome je drukčiji i svako ima drukčije mišljenje, zato što ljudi nisu isti, ne rade iste stvari, ne razmišljaju isto.Svako kad se rodi on od tog momenta zna šta mu je smisao života, ali isto tako može da promjeni.Kao što sam je ja promjenio prije mi je bio u životu fudbal sve, izadjem sa prijateljima, ono mislim postat ću profesionalni fudbaler (khm) no shvatiš realnost.
Meni smisao života trenutno je gaming,anime, coca-cola. Što se tiče animea on mi je postoa drag najviše radi sepirotha, jer ti nekad i drugi čovjek može promjeniti mišljenje.

Ovi što govore bolje ići sa curom, jaranima nego biti za kompom se varaju, mislim dobro je nekad izaći ali skontajte prijatelji, cure su prolazne, jedino kad nadjes sebi pravog prijatelja ili pravu curu ona će ostati.Ali kompjuter uvijek ostaje on je postao dio mene, i mislim da sam mnogo više stvari naučio na internetu i da sam postao više inteligentan...

Ali koji god put da izaberemo cilj' nam je budite što bolji.
8)
Meni tebe zao. :*
Da bi nesto postigao u zivotu moras se neki stvari odreci.....kasnije sve ce doci na svoje
rulF je napisao/la:
Vidim da si mlad, nisi skontao moj post . .

Nazalost po tebe, ti nemoj pricati ono sto nerazumijes. .

Biblija je rijec Bozja, pisana od Boga!
A de mi reci ko je napisao Kuran??? Sam se stvorio???

Bog dao apostolima rijec, i oni je zapisali na svetu knjigu!

Mogao si bolje procitati moje postove, shvatio bi da upravo suprotno pise od onoga sto si mi ti ubacio u usta. .

Josh da dodam, to o Muhamedu sto sam napisao, cisto moje misljenje, nije namjenjeno da ga ti citiras! Osim sto si citirao, nisi ga ni razumjeo . .
Inace bi trebalo da bude obrnuto od toga sto si ti rekao.Apostoli nisu zapisivali Boziju rijec,kako ti to rece.Zapravo,ono sto su oni zapisivali,bilo je to sto se sjecaju da je Isus govorio,i radio,i jos dodali svoga.Tako da je smijesno reci da to Bozija rijec.Pogotov ako se zna da se Biblija sastoji od Starog zavjeta,a Stari zavjet je zapravo Tevrat,sveta knjiga Jevreja,a svi znamo kako se Jevreji i Hriscani "vole".A Kur'an je pisao Muhamed a.s. po Bozijoj rijeci,i sa sigurnoscu se zna da je on,za razliku od Biblije,koju su poslije apostola pape i neki svecenici uredivali po svojoj volji.I zato,nemoj da pricas gluposti o kojima pojma nemas.Ne mozes imati svoje misljenje na osnovu necega sto ne poznajes,jer cisto sumnjam da si i procitao Bibliju i Kur'an,jer tada bi znao da te dvije knjige nemaju bas neku slicnost.

I da se vratim na temu.Smisao zivota,po meni,je zivjeti.A svako odlucuje svoj nacin zivljenja,bilo to da ce ga provesti uz komp,uz opijanje,uz zabavljanje,on je taj koji odlucuje.I sta bilo od ovog da radi,to je njegov smisao zivota,i niko nema prava da kaze da ono sto on radi ima vise veze sa smislom zivota,nego sto drugi.
Mislim da je najbitnije ne skrenuti s nekog normalnog puta, da bar taj jedan zivot koji vodimo provedemo svjesno..(dobro, ne bas uvijek svjesno:D) da bi mogli postaviti neke ciljeve, imati snove i teziti ka njima :E
Mislim da smisao zivota nije jedna tacka u kojoj je vrhunac naseg ispunjenja, vec da je to niz trenutaka u kojim ljudi znaju da su postigli nesto, osjetili nekog itd.
Po meni je najveci uspjeh dozivjeti mnogo toga, a ipak ostati svoj, postovati svakoga, sacuvati prijatelje, dobre odnose s porodicom, cetvorke i petice u dnevniku i skovati planove za ono nesto poslije skole, te po mogucnosti naci nekog ko ce stariti s tobom :D
Sve to mora imati utjecaja na inteligenciju, a bogami i na primitivizam :D (oprostite, mnogi, al to bas ne gotivim)
Izvinite jos jednom, ali smatram da zivot za kompjuterom i nije bas neki ispunjen zivot, no (:D) svako ima pravo da radi sta hoce, pa ko voli nek izvoli :D
Al ja deff smatram da nije nafurano ako kazem da je ovo ispravno razmisljanje:D
Gunfort_ je napisao/la:
Inace bi trebalo da bude obrnuto od toga sto si ti rekao.Apostoli nisu zapisivali Boziju rijec,kako ti to rece.Zapravo,ono sto su oni zapisivali,bilo je to sto se sjecaju da je Isus govorio,i radio,i jos dodali svoga.Tako da je smijesno reci da to Bozija rijec.Pogotov ako se zna da se Biblija sastoji od Starog zavjeta,a Stari zavjet je zapravo Tevrat,sveta knjiga Jevreja,a svi znamo kako se Jevreji i Hriscani "vole".A Kur'an je pisao Muhamed a.s. po Bozijoj rijeci,i sa sigurnoscu se zna da je on,za razliku od Biblije,koju su poslije apostola pape i neki svecenici uredivali po svojoj volji.I zato,nemoj da pricas gluposti o kojima pojma nemas.Ne mozes imati svoje misljenje na osnovu necega sto ne poznajes,jer cisto sumnjam da si i procitao Bibliju i Kur'an,jer tada bi znao da te dvije knjige nemaju bas neku slicnost.

I da se vratim na temu.Smisao zivota,po meni,je zivjeti.A svako odlucuje svoj nacin zivljenja,bilo to da ce ga provesti uz komp,uz opijanje,uz zabavljanje,on je taj koji odlucuje.I sta bilo od ovog da radi,to je njegov smisao zivota,i niko nema prava da kaze da ono sto on radi ima vise veze sa smislom zivota,nego sto drugi.
Zao mi te . .

To je jadno sto pises, neznam odakle ti pravo da neciju vjeru osudjujes? Da ti govoris ko je pisao bibliju

Covjece, sve sto je vazno je 10 Bozijih zapovijedi . .

Te dvije knjige su slicne, nemoraju imati iste recenice da bi bile slicne . .

Nemoj me vise citirati jer nemam odgovora, zalim te i to je sve . .
Odgovor na sve ove napaćeno-retardirane odgovore , od djece/ljudi koji se još nisu pronašli u životu , pa da se izvinem "seru" po ovoj temi. Drago bi mi bilo vidjet odgovor od nekog ko se aktivno bavi sportom , ko će se i kasnije u životu baviti sportom. ( ili slično )

Al' jarane , gledat' svaki drugi odgovor nakićen smajlijima , i text " ma važno je školu završit , napit' se , imat' porodicu " .

Kakve vama koristi od porodice , i škole je***e. Kad ste svi kopije , da bi se uklopili u društvo isti ste kao i oni.

Budi to što jesi , a ne je***a kopija. Pa fakat da nije smisao života , da se završi škola , nađeš srodnu dušu. To je moglo prije , al' se sad vremena mjenjaju. Ne možeš bit siguran hoćel' sad neki rat , ljudi su pukli. A da budeš optimista , i lažeš sebe. To ne valja.

A odgovor od ove djece što igraju igrice , ako ćemo iskreno igrice ne donose pare. Nit ćeš kad od igrice moć sebi kupit nešto , bolje fino iskorištavajte glupe amerikance , naučite SQL Injection/ASP Injection , ownajte e-shopove. Izvadite Kreditne Kartice , i niste svjesni šta s tim možete uradit. Domene , steamovi , hosting , cs serveri , cardat' stvari na eBayu , amazonu .. Itd , niste svjesni da vam to donosi pare , i to instant. Počnite razmišljat' je***u miša , zarađujte na glupim ljudima.

eh...
Jason je napisao/la:
Odgovor na sve ove napaćeno-retardirane odgovore , od djece/ljudi koji se još nisu pronašli u životu , pa da se izvinem "seru" po ovoj temi. Drago bi mi bilo vidjet odgovor od nekog ko se aktivno bavi sportom , ko će se i kasnije u životu baviti sportom. ( ili slično )

Al' jarane , gledat' svaki drugi odgovor nakićen smajlijima , i text " ma važno je školu završit , napit' se , imat' porodicu " .

Kakve vama koristi od porodice , i škole je***e. Kad ste svi kopije , da bi se uklopili u društvo isti ste kao i oni.

Budi to što jesi , a ne je***a kopija. Pa fakat da nije smisao života , da se završi škola , nađeš srodnu dušu. To je moglo prije , al' se sad vremena mjenjaju. Ne možeš bit siguran hoćel' sad neki rat , ljudi su pukli. A da budeš optimista , i lažeš sebe. To ne valja.

A odgovor od ove djece što igraju igrice , ako ćemo iskreno igrice ne donose pare. Nit ćeš kad od igrice moć sebi kupit nešto , bolje fino iskorištavajte glupe amerikance , naučite SQL Injection/ASP Injection , ownajte e-shopove. Izvadite Kreditne Kartice , i niste svjesni šta s tim možete uradit. Domene , steamovi , hosting , cs serveri , cardat' stvari na eBayu , amazonu .. Itd , niste svjesni da vam to donosi pare , i to instant. Počnite razmišljat' je***u miša , zarađujte na glupim ljudima.

eh...
jedna rijec
ftw
nyonyo je napisao/la:
Smisao života?
Trenutno moj smisao života je uživanje, radim šta hoću, kad hoću, kasnije završiti neki fax, zaposliti se, žena djeca, islam, umrijeti, dženetska vutra :)
Pošteno 8)

Post dobio aplauz od bUc0

:):)
rulF je napisao/la:
Zao mi te . .

To je jadno sto pises, neznam odakle ti pravo da neciju vjeru osudjujes? Da ti govoris ko je pisao bibliju???

Covjece, sve sto je vazno je 10 Bozijih zapovijedi . .

Te dvije knjige su slicne, nemoraju imati iste recenice da bi bile slicne . .

Nemoj me vise citirati jer nemam odgovora, zalim te i to je sve . .
pa da,nemas odg. :)

Za razliku od tebe,ja ne osudujem niciju vjeru.Ja sam samo rekao kako jest,svima je poznato na koji nacin je Biblija napisana,zar ne?A pogledaj malo sta si ti za Kur'an napisao,a govoris da ja neciju vjeru osudujem.Smijesan si.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.