Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Važnost škole!!!

1.071 pregled · 101 odgovor · otvorena 05.06.2009. u 18:30

Neki dan pročitah neku temu o školi,i vidjeh da je 20% korisnika ovog sitea pasti na godinu,70% pasti na popravni ili imati prosjek od 2 do 3,a samo 10% će biti vrlodobri učenici ili odlikaši.Zapitah se tada,pa jedi li useri ovog sitea toliko glupi.Onda se malo vise zamislih,i dođe na drugi zaključak.Nisu glupi,nego neće da uče.Ali,ne znaju jednu stvar.Da im samo škola i učenje mogu donijeti dobar život,i izaći na dobar životni put.Često sam u diskusiji sa nekim klošarima koji se drogiraju i piju iza škole imao priliku čuti tu famoznu rečenicu:"Dobio sam 2 keca",ili "Pao sam na popravni",uz naravno osmijeh na licu dok to govore,da tada nisam razmišljao,a vjerujem ni oni,da to nije za smijeh,nego za plakanje.Vjerujte,ništa nećete imati od surfanja po internetu i spamanja po forumima.Jedino što vam može dinjeti dobro u životu jeste škola.Školovan čovjek je gospodin,školovan i učen čovjek može sve.

Imam mnogo prijatelja koji su završili srednju školu i nisu htjeli ići dalje.Sada dangube kod kuće ili irgetuju,te kopaju kanale.Ja sam upisao fax i hvala Bogu i bolje mi je nego njima mogu se u život kladiti.Pitajući prijatelja prije 2 godine,šta će kada završi srednju,odgovorio mi je kako će kupiti auto i kulirati po gradu.O faxu nije htio ni razgovarati.Mislio je da auto ide na vodu.Ali karina.Kupio je on auto,ali nema toliko hodanja koliko je pričao.Jedino što radi jeste sjedenje kod kuće.Ovu temu pišem kako bih podigao svijest svih usera ovog foruma koliko je škola važna,koliko je fax važan.Ova tema je posvećena svim userima koji su u završnim razredima srednje škole ili su je pak završili.Upišite bilo kakav fax,završite bilo šta,ali nemojte ostajati na srednjoj školi.Ako ostanete,vjerujte mi da ćete zažaliti zbog toga.Napatit ćete se 5-6 godina,ali čitav život ćete biti hadžije.A kako kaže pjesma Zabranjenog Pušenja,danas ima samo "Il si bos,il si hadžija."Pa,dragi useri,budite hadžije,a ne bosi.Nadam se da sam barem malo podigao svijest o važnosti škole,te vas potakeo na razmišljanje.Hvala vam što ste pročitali ovu temu i sretno na faxu ako Bog da.
Jason je napisao/la:
Pa fakat da je tačno , recimo kao djete sam čitao onu njegovu knjigu , najjače kad je pisao po podu crvenom farbom " HISTER " , pogrješio je samo jedno je***o slovo. I Hitler je fakat postojao na kraju , što znači da je Nostradamus bio u pravu.
imal gdje ta knjiga da je pročitam
getiN je napisao/la:
Ali jedno ne kontaš.
85 % učenika se upisuje u srednje/fakultete pomoću štele.
Ja nemam volje da učim kada vidim nekog anti talenta ima bolju ocjenu iz nekog predmeta od mene a bolji sam od njeg 999999 puta.
Na primjer engleski i informatika,u tim predmetima sam najbolji u školi bio (završio osnovnu).Ja imam iz informatike 4 zaključno, a imam 4 petice i odnekud se ta jedinica stvorila a nisam je nikad ni dobio.Zatim engleski, ovaj jedan idiot balavi nezna da čita je***i tekst on prolazi sa 5 iz engleskog, a ja mu mogu biti BABO.
Ali šta's ovoga je bilo uvijek i bit će.Hvala Bogu ja sam školovan i bit ću, nije samo važno na papiru.

Prošao sam sa 2 ove godine jer su neki nastavnici mi na kraju pokvarili (ovim putem im je**m familiju).

U hr. je vec sada novi sistem upisa na fax , ja sam 1. generacija koja pise "drzavnu maturu" , a i cujem da u posusju ide isto od ove godine .

Ako nekome nije jasno , zivim u bih a idem u hr. u skolu jer mi je blizu .

I sada da vam opisem taj novi sistem : Znaci vi na fax se upisujete izravno nakon polaganja drzavne mature , isounite prijavnicu na kojoj imate za odabrati predmete koje cete polagati , koji normalno zavise od zahtjeva fakluteta ( materinski jezik , matematika i strani jezik su obavezni...a ostale predmete po faxu birate npr ja za inforamtiku i tehniku moram fiziku i informatiku polagati ) . Znaci ovo je vrh , ja neznam zasto su se ucenici bunili protiv ovoga , vi pisete test na kojem nepise vase ime nigdje , znaci barkodovima se oznaceni , vas ne nadziru profesori iz vase skole nego iz nekog drugog grada . na testu morate sve predmete iz dzepova ostaviti na stolu odredjenom za to , nesmjete izlaziti za vrijeme testa , morate ponejti nesto za indetifikaciju : putovnica , osobna itd. . I ovo je najbolje od svega , profesor koji ispravlja vas rad uopce nezna ko si , ciji si i odakle si , sto znaci nemoze vise tata da sredi fax i cao . Jer na fax ti gledaju rezultat sa te mature i 30% vaznosti imaju ocjene , A ovo sto sam na pocetku rekao da vi na fax upisujete izravno znaci da vi na onoj spomenetoj prijavnici napisete 5 fakultea po prioritetu ( od 1. do 5. ) i ako ste zadovoljili kriterij faxa...upadate , a ako niste 1. jeste 2. i tako dalje . Nema vise zajebancije ! NEKA

I slusaj statistike za ovu godinu : 26000 mjesta samo u studenskim domovima a 23000 ucenika se izjasnilo da ce ici na fax.

taRiQue je napisao/la:
"O faxu nije htio ni razgovarati.Mislio je da auto ide na gorivo.Ali karina."

--------------------
Treba ucit , sta kasnije da ti bude sef neki debil , a ti 100puta sposobniji i pamteniji od njega.. al qta .. on ima fakultet a ti ne.. :)
Trebalo je pisati na vodu,i ispravio sam...jbga...lapsus linguae
R1m1 je napisao/la:
Ma neće uvijek roditelji biti s vama, nekontam šta je problem osnovcima učiti il onima 1,2 razz :S, mene bi ubili kad bih prošo 4, a kamoli pao
hahaha ja bih onda dawno u bakijama bio:D
yoyeTM87 je napisao/la:
imal gdje ta knjiga da je pročitam 8)
Pokušaj nać na pijaci brate "Proročanstva - Nostradamus" , nećeš se pokajat' .
Ja sam u tih 10 %

Ma stela cini cuda ...
Moja 3 jarana u razredu trebali pasti na godinu , jucer im zakljuceno po 3-4-5 keceva , danas dosao u skolu svi odjednom padaju iz 1 predmeta
Je**m ti drzavu glupu

Abd poslije srednje informaticki fakultet
U potpunosti se slažem.

Inaće, u životu u Bosni sve ide preko štele i preko para. Mito i korupcija. Svake godine na prijemnom bude tih "varanje". Evo za primjer moja rodica prošle godine: iz matematike imala 8.5 bodova, iz engleskog 9.5, a iz bosanskog 10 - i nije prošla. Dvadesetak učenika sa svim 6icama i 7icama je prošlo.

Ako ne možeš protiv njih - pridruži im se. Nađite i vi sebi štelu i igrajte po njihovim pravilima, te se nemojte žaliti.

PS: reloaded, poslije zareza ( , ), tačke ( . ), dvotačke ( : ) i tačka-zareza ( ; ) se piše space, drugim riječima - poslije znakova interpunkcije odvoji sa spaceom pa nastavi pisati.
Jednom sam bio iz matematike , i rekao sam vise nikad....

JEr ujebalo mi je citav raspust...

Bolje se potrudit malo na kraju neg citavo ljeto ucit
Toliko previse filozofiranja i govana o skoli skola je KU**C ako nemas stelu, Izbacili su me iz skole ne sto sam glup ili retardiran nego sto sam to namjerno htio jer znam 10 ljudi koji nemaju osnovnu a sad su milijarderi. Bog tako htio dao im. Nemam skole neki je imaju a 100 % sam siguran uz Boziju pomoc da cu bolje proci od pola njih. A neko ima i srece pa kroz skolu sebi dobar zivot stvori.;)
getiN je napisao/la:
Ali jedno ne kontaš.
85 % učenika se upisuje u srednje/fakultete pomoću štele.
Ja nemam volje da učim kada vidim nekog anti talenta ima bolju ocjenu iz nekog predmeta od mene a bolji sam od njeg 999999 puta.
Na primjer engleski i informatika,u tim predmetima sam najbolji u školi bio (završio osnovnu).Ja imam iz informatike 4 zaključno, a imam 4 petice i odnekud se ta jedinica stvorila a nisam je nikad ni dobio.Zatim engleski, ovaj jedan idiot balavi nezna da čita je***i tekst on prolazi sa 5 iz engleskog, a ja mu mogu biti BABO.
Ali šta's ovoga je bilo uvijek i bit će.Hvala Bogu ja sam školovan i bit ću, nije samo važno na papiru.

Prošao sam sa 2 ove godine jer su neki nastavnici mi na kraju pokvarili (ovim putem im je**m familiju).

Koliki biser trebaš biti da prođeš sa 2 u osnovnoj ? Ja u osnovnoj nisam ništa posebno učio, prolazio sam 4. U osmom sam malo više "učio" i prošao sa 5. Lagano upisao srednju, opća gimnazija. Nije uopšte teška, samo treba malo se potrudit i možeš proci 4 kako hoces. Ove godine sam se zajebo što sam se svađao sa profesoricom koja mi predaje 3 predmeta (logika, demokratija i psihologija), iako sam bio upravu. Kučka me drugcije ocjenjivala, uvijek ocjena niže. Al' je**t joj mater. Sljedeće godine aBd uzoran 'jopet'. Ne padam ništa, na čisto. (3.2) Jest da moram odgovarat matematiku i biologiju, nisam bio u školi para dana, bolest.

Meni se ne ide školu kad vidim kakve štele ima, ali šta ćeš. Babini sinovi i kćeri. Pogotovo sad predkraj školske godine. Svi dobijaju ocjenu na "guzove".
Ko god se zali na nastavnike odmah cu mu rec da sere... Vjerujte mi nastavnici nikada nisu krivi... To je uvijek do vas : il ste nemirni, il necete da ucite... Naucite i dobit cete 4/5.
Kroz zivot vas niko nece maziti. To morate shvatiti i kod ovih babinih sinova... Nece njima zauvijek babo biti ziv, i nece ih gurati... A vi cete onda imati znanja a svako ce to vidjeti i prije ce vama dat sansu koji imate kaku taku, ali zaradjenu diplomu, nego njemu koja je ono max od maxa sto se kaze ali ne zaradjenu. Sto se tice prijemnog, padanja, popravnog morate znat zagrijat supak i sjesti za stolicu 1-2 sata i nauciti a ne "Molim te Boze da me nepita" ... Ovo se vecinom desava zbog vase ljenosti.. Istina i ja sam ljen, ali ja kad me treba pitat ako nista ponovim na casu prije neg ce me pitati pa dobijem dobru ocjenu ili ako mi bas treba ta ocjena naucim i popravim...
Moja poruka je : Ucite i u ovim godinama naucite da cijenite svaku priliku i da je ispostujete.. Budite odgovorni i ljenost ostavite po strani jer je to jedna od najgorih osobina koju covjek moze posjedovati...
NJapster je napisao/la:
Toliko previse filozofiranja i govana o skoli skola je KU**C ako nemas stelu, Izbacili su me iz skole ne sto sam glup ili retardiran nego sto sam to namjerno htio jer znam 10 ljudi koji nemaju osnovnu a sad su milijarderi. Bog tako htio dao im. Nemam skole neki je imaju a 100 % sam siguran uz Boziju pomoc da cu bolje proci od pola njih. A neko ima i srece pa kroz skolu sebi dobar zivot stvori.
Kako se nadaš bez škole , da ćeš uspjet?
Ti što su "milijarderi", il su dobili na lotu il im je babo vlasnik neke firme...
Bog je rekao čuvaj se i ja ću te čuvati... što u prijevodu može značit potrudi se i ja ću ti pomoć... nemožeš samo sjedit zajebavat se i ćekat božiju pomoć
sto kaze moj dedo ko je vidio hajra od skole

btw : oborio sam generacijski rekord iz matematika
jedno polugodiste 8 petica i jedna mizerna 3

probo uslikat uletila razrednica i pred kraj godine , osnovnog skolovanja ukor mi sloze preko pola rubrike
yoyeTM87 je napisao/la:
Kako se nadaš bez škole , da ćeš uspjet?
Ti što su "milijarderi", il su dobili na lotu il im je babo vlasnik neke firme...
Bog je rekao čuvaj se i ja ću te čuvati... što u prijevodu može značit potrudi se i ja ću ti pomoć... nemožeš samo sjedit zajebavat se i ćekat božiju pomoć :-X
Brate imam i ja babu ;)
Jesi u pravu si da bez skole nema nista ali nemoj pretjerivati sta mislis sad ovako mlad od 16 -23 godine gotiva ti mozes imati sta oces i kad ostaris a ti sjedio u kuci i ucio i sjetis se joj da mi je vratiti one stare dane a sta mislis uz to nedaj boze desi se nekome ostane invalid i nemoze vise ni raditi niti ici sa rajom da se provodi i ostalo ....Pazi ja nisam neki ucenik sad da sam retardiran da sjedim 10 sati i da ucim jednu recenicu meni je potrebno pola sata da naucim sve ali neda mi se znaci internet igrice drustvo zaebancija i to hvala bogu sad radim u internet caffe-u 3 dana u sedmici i ovako nekad kad zatreba pomoc. Mogu ici sa starim da radim i zaradim vise ali problem je moj stari je keramicar a ja i keramika nigdje veze sta mislis dali je pametno da ja koji nikad nista tesko nisam radio da idem nesto da radim van racunara .... sad 3 mjeseca ovdje raditi i onda upisati neke kurseve za racunare i jos da usavrsim 100 % engleski jezik i na kraju kad budem nesto hteo da radim imam zavrsene sve kurseve racunara i engleskog.Znam da je danas posao tesko nauci i da je tesko hljeb za raditi ali bolje mi je da se gotivim ovo dok sam mlad a kasnije kako bude ...

Ali svaki covjek moze zavrsiti srednju i trogodisnju i cetverogodisnju nije bitnno.

Svako me je san voziti skupo auto ,imati extra kucu puno para .... ali to nemoras postici tako sto cijeli zivot provedes uz knjigu nije svakome otac bogatas pa da moze kupiti sinu sta oce ..mene je moj ucio da budem dobar ,znaci disciplina ,postenje ,kultura i ostalo sto dolazi uz to ..

Zar da budem streber cijeli zivot
NE

Tema je veoma ozbiljna i nije za ovaj forum. Mnogi od nas ne prepoznaju vrijednost skole na vrijeme. Naime, kad nas zivot lupi po glavi pocinjemo da se kajemo i da malo vise razmisljamo o tome sta smo propustili. Osobe koje na vrijeme shvate vrijednost skole, te iskoriste taj potencijal mozemo nazvati zrelim odgovornim osobama. Nazalost, prema komentarima na ovom forumu zapravo vidimo kakvi smo mi ucenici i studenti.

Da bi se skola zavrsila nije vazna samo opca inteligencija, nego rad, trud i odgovornost. Obrazovanje isto ne moze upotpuniti nasu licnost zbog toga sto se ono mora iskoristiti. Da bi se iskoristilo moramo imati razvijene sposobnosti za komunikaciju, biti snalazljivi i humani. To su glavne komponente koje nam mogu omoguciti uspijeh. Ako se one uvezu u jednu cjelinu, licnost je intelektualno i psihicki integrirana sto znaci da je zrela. Takva licnost nikada nece omalovazavati skolu niti razmisljati o zapustanju skole.

U nasoj drzavi sustav skolovanja je veoma tezak. Prema mom misljenju, nasi ljudi bolje odradjuju posao od nekih zapadnih drzava u kojima se skole temelje na novcu i poklanjanju diploma. Objektivno, svugdje postoje dobri i slabi ucenici. Sve je relativno. Cesto se moraju u obzir uzeti neki socioloski cinioci i mentalitet jednog naroda, nacije.

Ucenici u Japanu imaju potpuno drugaciju radnu disciplinu od nas i zapadnih zemalja. Rezultati su ocigledni. Japan je najveca svjetska industrijska sila. Sve sto su postigli realizirali su pomocu uma i radne discipline za razliku od amerikanaca koji konstantno crpe prirodne resurse i prave pi******e po svijetu.

Sve su to neke relacije koje uvjetuju manje-vise uspjesne rezultate. Prema mom misljenju, nas narod ima itekakav potencijal. Uskoro cemo se pridruziti EU i samim tim pred nama se postavlja ogromna konkurencija. Da bi je uspjeli razbiti morat cemo uciti i afirmisati se, kontinuirano i sigurno.

Statistike koje sam procitao u napisanoj temi su ocaravajuce zalosne. Pa j**i ga sad, mi smo djeca atomskog doba ali ipak to ne koristimo da bi si olaksali proces ucenja, nego se zajebavamo. U socijalizmu toga nije postojalo, te ucenici su bili bolje organizovani i postovali su i roditelje i profesore za razliku od danasnje razmazene djece.

Cesto su roditelji krivi za neuspjeh djece jer ih ne podsticu na rad. Djeca odgovaraju roditeljima te ne uspostavljaju nikakve kompromise niti radne atmosfere. Takvi ljudi su samo jedan od propalih narastaja zajedno za svojom djecom. Mislim da je to glavni uzrok za danasnji neuspjeh nasih ucenika. Ne postuju ni sebe ni roditelje.
Po meni je na prvom mjestu disciplina na casu, tj. bit svega je da na casu saslusas profu da odradi svoje i pola posla si sebi uskratio
Takodjer, redovno uciti... Ne biti "kampanjac" ! S ovim podrazumijevam da se ne uci samo kad treba odgovarati, nego uci redovno...

btw, najgore mi je kad vidim neko u osnovnoj dvicom prolazi... Dok sam isao u osnovnu, knjiga je bila na zadnjem mjestu i opet bih lagano prolazio onom tvrdom cetvorkom da bi u osmom prosao peticom i preselim u Sweden I ev sad sam ovdje profa profama
mirofa je napisao/la:
Jesi u pravu si da bez skole nema nista ali nemoj pretjerivati sta mislis sad ovako mlad od 16 -23 godine gotiva ti mozes imati sta oces i kad ostaris a ti sjedio u kuci i ucio i sjetis se joj da mi je vratiti one stare dane a sta mislis uz to nedaj boze desi se nekome ostane invalid i nemoze vise ni raditi niti ici sa rajom da se provodi i ostalo ....Pazi ja nisam neki ucenik sad da sam retardiran da sjedim 10 sati i da ucim jednu recenicu meni je potrebno pola sata da naucim sve ali neda mi se znaci internet igrice drustvo zaebancija i to hvala bogu sad radim u internet caffe-u 3 dana u sedmici i ovako nekad kad zatreba pomoc. Mogu ici sa starim da radim i zaradim vise ali problem je moj stari je keramicar a ja i keramika nigdje veze sta mislis dali je pametno da ja koji nikad nista tesko nisam radio da idem nesto da radim van racunara .... sad 3 mjeseca ovdje raditi i onda upisati neke kurseve za racunare i jos da usavrsim 100 % engleski jezik i na kraju kad budem nesto hteo da radim imam zavrsene sve kurseve racunara i engleskog.Znam da je danas posao tesko nauci i da je tesko hljeb za raditi ali bolje mi je da se gotivim ovo dok sam mlad a kasnije kako bude ...

Ali svaki covjek moze zavrsiti srednju i trogodisnju i cetverogodisnju nije bitnno.

Svako me je san voziti skupo auto ,imati extra kucu puno para .... ali to nemoras postici tako sto cijeli zivot provedes uz knjigu nije svakome otac bogatas pa da moze kupiti sinu sta oce ..mene je moj ucio da budem dobar ,znaci disciplina ,postenje ,kultura i ostalo sto dolazi uz to ..

Zar da budem streber cijeli zivot ???
NE

:)
Volim te Miroslave. Ovo je zbilja pametan decko zasto uciti citav zivot ?? Provedi se od 16 do 23 pij pusi drogiraj se jedi govna j**i se j**i koga stignes bij se klosari. Poslje te boli ku**c za zvito za tih 6 godina mozes vidjet svega toga sto niko za svojih 60 nece vidjet. I nekom je bog dao snalazljive roditelje nekom nije, neko se rodio pod tom sretnom zvjezdom. I to sad da ucim do 26 godine da idem na fax pa je**m ti zivot zavrsis fax matori konj odma aj zeni se gdje tu provod, zene., alkohol gdje tu zivot majke vam ? I zato ja na sve kazem PIJ JEDI VESELI SE NA ZIVOT POSERI SE.
Davno u osnovnoj sam bio solidan ucenik (4 i 5), a u srednjoj sam vidio dosta nepravde, nije sad da ja nesto ucim puno, za ovoliko koliko ucim i nisam zasluzio neke specijalne ocjene. Ali ako sam na ista slab onda je to nepravda, a mnogo su me puta profesori je*****i u mozak (cast izuzecima) , dok su neki 3x manje inteligentni prolazili ni za sta. Nikada nisam "divljao" na casu (rijetko kad) , ali to na profesore nije imalo uticaja , oni sto su im je*****i majku citavu godinu su prolazili. E sad kad to vidim izgubim volju za skolom. Ali skola je naravno potreba u zivotu i bez nje se ne moze, ali svaki taj profesor koji mi je vadio zivce preko granice je ostao memorisan u mojoj glavi (do sada ih ima 2 u 3 godine), i ako ga ikada negdje sretnem, e onda ...
Uglavnom što kaže moj profesor Šalaka:
Samo Red, rad i disciplina!

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.