Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Novi racunar Intel i5

309 pregleda · 14 odgovora · otvorena 08.10.2011. u 23:39

Zdravo dragi Gejmeri!
Upravo sam kupiio novi kompjuter(prije nekih dvadesetak dana) i htio bih da mi neko objasni kakvu konfiguraciju sam ja zapravo kupio,pa i neki savjet za rad na njemu i njegvo svakodnevno odrzavanje kao i koristenje.Evo i komponente koje se nalaze u njemu:

Procesor: Intel Core i5 760 @ 2.80GHz LGA 1156 8MB L3

Motherboard: ASUS P7 H55-M LX LGA 1156 INTEL H55 Express chipset

Grafika: ASUS Ati HD 6670 1 GB GDDR5 128 bit(810MHz/4000MHz

RAM: Apacer 1x4GB 1333MHz DDR3

HDD: Western Digital WD10EARS 1TB Caviar Green 64MB

Optika: LG DVD +/- RW

Case:Powered by Asus/ PSU MS 450W

Monitor : LG Flatron E2240 22" LED Full HD 5000000:1

PC sam kupio u Tehnomax-u i platio centralnu oko 980km(za gotovinjsko placanje) i monitor nekih 300KM,tako da me sve izaslo zaokruzeno 1300KM.Instaliran Windows 7 Ultimate 32 bit.
Jako sam zadovoljan ovim racunarom s obzirom da sam imao staru krntiju Pentium 4  sa 64 MB grafom i nekih 512MB rama,ali htio bih i cuti vas dojam o PC-u,pa,usput,iako imate neki savjet z koristenje PC-a i redovnog odrzavanja istog!
Unaprijed,Zahvaljujem!
Dobar pc samo ne valja hdd

HDD: Western Digital WD10EARS 1TB Caviar Green 64MB

green serije su loše tako svakodnevno spremaj važne podatke.
Što se računara tiče, radi se o veoma kvalitetnim komponentama izuzmemo li napajanje(MS) i djelimično RAM memoriju.

Mislim da si platio normalnu cifru za takav PC, a što se tiče održavanja stvarno ne znam na šta misliš?

Kao i svaki računar jednom u neka 2 mjeseca(zavisi od provjetrenosti kućišta, ima li mrežica na ventilatorima itd.)usisati samo da se zaštitiš od prašine a jednom u godini ili godini i po promjeniti pastu na procesoru kako bi zadržao gladak rad te normalne temperature.

@Nermin

Ja posjedujem 500GB WD-ov disk iz green serije te me sasvim normalno služi već par godina.
Losa graficka kartica, mogao si barem ici na HD6770. i kao sto kRYSTAL rece napajanje bi moglo ici neko brendirano.

Green WD serija je namjenjena za storage.
Al ne brini nisi neki entuzijasta da ti sve fali, moze proci HDD.

ja WD koristim vec 4 godine radi ko nov.

@ kRYSTAL mislio sam da ti je CaviarBlue WD5000AAKS

edit: odlican procesor.
Nemoj nam se sad kurcit sa konfiguracijom , govorim u ime nas koji imamo fps 30-40 u csu 

Post dobio šamar od 100kaa

Solidan komp. Procesor nije loš, ima potencijala za overclock ali i ovakav će ti bit dostatan za igranje igara i neće stvarat bottle neck cache memorije ima za bacanje :D. HDD onako osrednje, za file storage ne treba bolji a ima dovoljno cache memorije i za igranje bez nekih većih problema. 4 GB RAM-a će ti biti sasvim dovoljno, iako DDR3 nije skup pa uvijek možeš skupit nekih 40-50 KM da ubaciš još 4 GB i onda si miran dok komp ne crkne :). Grafička... Moje mišljenje je da si mogao bolje. Recimo ATI 6790 je sada oko 280 KM ili 6850 350 KM jedna od te 2 bi ti bila dovoljna za igranje većine igara na high postavkama idućih godinu dana. Mislim nije ni ova loša ali eto usporedbe radi ATI 5770 ima veći core clock od te a starija je za nekih godinu dana, ako je novija serija ne znači da je bolja od njenih prethodnika.
Sve u svemu jako fin komp, mislim da ćeš biti zadovoljan s njim, uz neka sitna ulaganja sigurno će ti trajati barem 2 godine.
RasQee je napisao/la:
Solidan komp. Procesor nije loš, ima potencijala za overclock ali i ovakav će ti bit dostatan za igranje igara i neće stvarat bottle neck cache memorije ima za bacanje . HDD onako osrednje, za file storage ne treba bolji a ima dovoljno cache memorije i za igranje bez nekih većih problema. 4 GB RAM-a će ti biti sasvim dovoljno, iako DDR3 nije skup pa uvijek možeš skupit nekih 40-50 KM da ubaciš još 4 GB i onda si miran dok komp ne crkne . Grafička... Moje mišljenje je da si mogao bolje. Recimo ATI 6790 je sada oko 280 KM ili 6850 350 KM jedna od te 2 bi ti bila dovoljna za igranje većine igara na high postavkama idućih godinu dana. Mislim nije ni ova loša ali eto usporedbe radi ATI 5770 ima veći core clock od te a starija je za nekih godinu dana, ako je novija serija ne znači da je bolja od njenih prethodnika.
Sve u svemu jako fin komp, mislim da ćeš biti zadovoljan s njim, uz neka sitna ulaganja sigurno će ti trajati barem 2 godine.
Cuj dvije godine, pa ja svoj kupio u petom razredu a sada sam drugi srednje, pa me jos sluzi xD

Jedino sto mi ne mogu ove igre poslije GTA IV, ali boze moj 4 godine nije bilo igre koja mi nije mogla 

@Thread

Konfiguracija je fantasticna, znaci uz redovni update windowsa, antivirusa, ciscenja od onih cuda sa ccleanerom i fizickog ciscenja kompresorom ili usisivacem, konfiguracija ce te itekako sluzit. Sve zahtjevnije zadatke mozes komotno odraditi, kao i igranje novijih igara poput Battlefield 3 i Crysis2 - dajem njih za primjer jer su poprilicno zahtjevne. Sto kazu ovi mogao si malo brendovat tu napojnu ili malo jacu uzet jer imas poprilicno jaku konfiguraciju pa ce tu trebati i struje ali sve u svemu je odlicno, imam i ja MSovu napojnu pa joj nije nista vec par godina ..

Nek ti je sretno sa novom konfom 
Graficka losa, sad ne znam koliko si platio ali za malu doplatu mogao si uzeti neka bolja

Trebao si staviti 2x2GB RAM umjesto 1x4GB, pa onda te dve staviti u dual channel.

I Windows ti je 32-bit? O.O Pa idi u System properties videces kod RAM-a da pise: 4GB (3.25GB useable) tako da ako hoces da iskoristis maximum od takvog kompjutera instaliraj 64bit najbrze sto mozes.

Ostalo je super 
FU5h3R je napisao/la:
Nemoj nam se sad kurcit sa konfiguracijom , govorim u ime nas koji imamo fps 30-40 u csu 
PLUS JEDAN !
Dobar PC samo HD green serije izbjegavaj
Tek si ga kupio i kontas na njemu da zaradis 400KM, Odma sam te pronasao na piku :)
platio si samo centralnu 980 KM kazes, a na PIK-u je prodajes za 1400 :(
sa monitorom 1700 KM :r nije me briga, ali prodaces ga malo sutra.
KRY1337 je napisao/la:
Graficka losa, sad ne znam koliko si platio ali za malu doplatu mogao si uzeti neka bolja

Trebao si staviti 2x2GB RAM umjesto 1x4GB, pa onda te dve staviti u dual channel.

I Windows ti je 32-bit? O.O Pa idi u System properties videces kod RAM-a da pise: 4GB (3.25GB useable) tako da ako hoces da iskoristis maximum od takvog kompjutera instaliraj 64bit najbrze sto mozes.

Ostalo je super 
Sto s tice Windows-a,to mi je poznanik instalitrao pirata za kojeg tvrdi da je 64 bitni,iako pise da je 32 bit,udjem u COMPUTER i pise:INSTALED RAM 4GB(3,46 Usable),e sad neznam koliko 32bit verzija tacno ocita rama,uglavnom prijatelj mi je rekao da je 64bit,e sad koliko je to tacno ja neznam,te udjem u BIOS i pise installed ram 4096 MB,takodjer udjem u CPU-Z pa i ti mi ocita da je RAM 4096MB,pa sad nisam siguran dali je moguce da mi sistem ocita Windows 32bit,a da ono ustvari bude 64bit kao sto on to tvrdi?
A kakva je to razlika izmedju 1x4GB i 2x2 GB RAM-a
I hvalla na dosadasnjim komentarima 
Konfiguracija za ovaj novac vrlo dobra. Nego ovi sto govore da je graficka losa, ja je imam. I tjeram nove igrice na medium/high 1240x..... rezolucije i vece sa minimum 50-60 fps-a, tako da je po meni odlicna 
_oma_ je napisao/la:
Sto s tice Windows-a,to mi je poznanik instalitrao pirata za kojeg tvrdi da je 64 bitni,iako pise da je 32 bit,udjem u COMPUTER i pise:INSTALED RAM 4GB(3,46 Usable),e sad neznam koliko 32bit verzija tacno ocita rama,uglavnom prijatelj mi je rekao da je 64bit,e sad koliko je to tacno ja neznam,te udjem u BIOS i pise installed ram 4096 MB,takodjer udjem u CPU-Z pa i ti mi ocita da je RAM 4096MB,pa sad nisam siguran dali je moguce da mi sistem ocita Windows 32bit,a da ono ustvari bude 64bit kao sto on to tvrdi?
A kakva je to razlika izmedju 1x4GB i 2x2 GB RAM-a
I hvalla na dosadasnjim komentarima 
Vidi, BIOS prikazuje 4gb posto informacije uzima sa mboarda, a ne sa OS-a. Ako pise 3.46gb onda toliko koristi i to je 32bit windows. A razlika izmedju 1x4 i 2x2 je u tome sto ta jedna plocica prenosi podatke sa brzinom od 64 bita u sekundi, dok dve plocice u dual channel mode sa 2x64=128 bita u sekundi.
Daj ljudi recitemi mozel se za jedno 500-600 km uzet polovan racunar ,a da se mogu igrat ove hajmo rec aktuelne igre na nekoj normalnoj rezoluciji???
Pozdrav!!!:)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.