Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 110 bodova

Afg. ili Kuvajt

594 pregleda · 21 odgovor · otvorena 07.06.2011. u 23:27

Pozzz..
Želio bih da mi neko napiše kakvo je stanje u ovim zemljama?
Kakav je smještaj kad' se tamo ode, kakva im je hrana, otprilike kako se krecu plate godisnje/mjesecne...

Kuvajt - bi se prije odlucili da idemo jer tamo uopšte nema rata.
Afganistan - to nam je opcija ako ne bude nikakvog posla u Kuvajtu.

Ako ima neko već nekoga ko je u Kuvajtu/Afganistanu zamolio bih ga da pita kako je tamo.

Planiramo ja i još par drugova da se prijavimo za Kuvajt, al' malo sta znamo kako je tamo.
Imamo po 19 godina, jel to dovoljno da se moze otici tamo radit'?

Ko mi postavi najviše informacija, halal mu ovih 110 bodova 

;)
Sine bolje ti je u Bosni ležati na kauču nego u Kuvajtu ili Afganistanu u tabutu.

Post dobio aplauz od KilluminAti

reLo je napisao/la:
Sine bolje ti je u Bosni ležati na kauču nego u Kuvajtu ili Afganistanu u tabutu.
+1

dobro ti je reLo reko
ides tamo a neznas kakvo je tamo
eo da ides u neku drugu zemlju iz europe , a ne tamo :O
Bolje ti je gasiti vatru u Fukušimi nego kopati naftu u Kuvajtu :P

EDIT: Za ovog ispod ne valja ni Libija ni Njemačka kao destinacija

Pa sigurnije je u Bagdadu nego u Libiji sada, a da ne spominjem njemačke krastivacie :D
Moje mšljenje je da to nije pametno 

Ja da sam na tvome mjestu ja bi isao u libiju ili u Njemačku ali ti radi kako ti oces

Ev ti o kuvajtu neke informacije

službeni naziv: države Dawlat al-Kuwayt (Država Kuvajt)
površina: 17 818 km2
broj stanovnika (2003.): 2 396 000
gustoća naseljenosti: 135 st./km2
glavni grad: Al-Kuwayt (Kuwait) (28 900 st.)*
najveći grad (1995.): As-Salimiyah (129 800 st.)
narodnosni sastav (1995.): Arapi 78%; mnogo radnika na privremenom radu iz Egipta, Iraka, Irana i Pakistana
vjerski sastav (1995.): sunitski muslimani 65%, šijtski muslimani 30%, ostali su kršćani i hinduisti
Jezik: Arapski
novčana jedinica: 1 kuvajtski dinar; 1 KWD=100 fila

Ovo bi te moglo zanimat !

Mogućnost dobivanja dobro plaćenog radnog mjesta u Kuvajtu koju je građanima BiH ponudila kompanija „Al Hokuk“ (Al Hokook) izazvala je ogroman interes. Za svega nekoliko dana na intervjuima u Tuzli pojavilo se više od 1.200 kandidata.

Popravka vozila

Takav interes iznenadio je čak i ljude iz „Al Hokuka“. Majkl Rej (Michale Ray), direktor operacija kompanije koja zapošljava oko 5.000 ljudi zaduženih da logistički podržavaju američku vojsku u Kuvajtu, kaže da su ciljano došli u BiH da traže radnike.

Bosance koji dobiju posao u Kuvajtu očekuje rad u bazi američke vojske na izgradnji i održavanju objekata, popravci vojnih vozila te administrativnog dijela koji se odnosi na nabavku i skladištenje.

- Svojim dosadašnjim radom u kompanijama koje prate američku vojsku Bosanci su izgradili vrlo pozitivan imidž, kao vrijedni, pošteni i pouzdani radnici - kaže Rej.

„Al Hokuk“ je krajem prošle godine angažirao tim od 25 bh. automehaničara koji već rade u Kuvajtu. Njihovi poslodavci su izuzetno zadovoljni, jer, kako kaže Rej, posao rade kvalitetno i brže od ostalih. Zbog toga su se odlučili za angažman još blizu 400 ljudi, uglavnom automehaničara.

Pošteno plaćaju

Jedan od ljudi zaslužnih za imidž Bosanaca je Tuzlak Fuad Šehić. Nakon 16 godina rada u kompanijama koje opslužuju američku vojsku Šehić je danas potpredsjednik kompanije KGC, u čijem je vlasništvu i „Al Hokuk“.

- Došli smo u Tuzlu zato što znam da su naši ljudi vrijedni, da hoće raditi i da im treba posao. Bosanci su postali brend na Bliskom istoku, zato ih se često može vidjeti u majicama s natpisom „100% Bosnian“. Da ne bi bilo zabune, mi nismo nikakvi dobročinitelji, nikakva humanitarna organizacija. Mi smo ljudi koji na ovom poslu zarađuju i pošteno plaćajući ljude koji za nas rade - kaže Šehić.

Činjenica da je u najužem rukovodstvu kompanije čovjek iz BiH mnoge je ponukala da, po oprobanom bosanskom receptu, posao pokušaju dobiti vezama ili poznanstvom. No, grdno su se prevarili. Posao će, navodi Šehić, dobiti samo kvalificirani ljudi. Kompanija KGC planira u BiH registrirati firmu te potražnju za radnicima proširiti i na druge oblasti. U dogledno vrijeme posla će biti u zdravstvu, obrazovanju, građevinarstvu...

Težak rad i plaća od 3.000 dolara

- Kompanija „Al Hokuk“ svima koji dobiju posao osigurala je putni trošak, smještaj u civilnom dijelu grada u stanu od 150 kvadrata za trojicu ljudi, sa zasebnim kupatilima, hranu i besplatan internet u stanu te plaću koja se u prosjeku kreće oko 3.000 dolara. To je, moglo bi se reći, ljepša strana priče. Ona druga odnosi se na sam posao. To je težak, zahtjevan posao, koji se nekad mora raditi i na temperaturi od 40 stepeni, na suncu, i to 12 sati dnevno, najčešće šest dana u sedmici - kaže Šehić.

A negdje sam procitao da je avionska karta
Sarajevo-Kuvajt 797 € a

Ali gore u onom textu ona kompanija placa put !
o plati, poslu
komentari na posao
Moje misljenje, Kuvajt da, Afganistan nemoj ni slucajno, jedino ako bas gladujes. I u Kuvajtu te ceka mukotrpan rad ali isplati se za te pare.
brachika je napisao/la:
Bolje ti je gasiti vatru u Fukušimi nego kopati naftu u Kuvajtu 

EDIT: Za ovog ispod ne valja ni Libija ni Njemačka kao destinacija

Pa sigurnije je u Bagdadu nego u Libiji sada, a da ne spominjem njemačke krastivacie 
Sve je to bolje nego na Kuvajt 
cruel__ je napisao/la:
Sve je to bolje nego na Kuvajt :)
Libija sigurno nije, Njemačka - jedino ako se pazis ;)

Jedina pozitivna stvar za mene barem je što bi u Kuvajtu ili Afganistanu se mogao sporazumjeti ako pričaju arapski jezik... Ostalo, osim vjere i dijelom hrane, mi je totalna nepoznanica...
Glava ti je važnija od para.Da sve znaš kakava je tamo politika..btw relo ti je sve rekao.
Mislim da nije tako lako naci posao u tim zemljama,ko sto mnogi misle.
Treba poznavati i jezik,ne mozes sve na engleskom.
Ljudi s VSS tesko da mogu otici tamo,a kamoli bez fakulteta....ali ako mislis da mozes,probaj...Samo se pazi ovih agencija koje nalaze posao ljudima....tu su se mnogi ljudi prevarili,a nikad posla ni na vidiku.

Pozzz.
Ovako djevojkama obecaju posao pa zavrse ko prostitutke, mozda sada treba muskih ku**i? :D

edit:

@Biggie_PK bolje nemoj jesti grah 
Mogu ti reci samo nesto o Kuvajtu...

Eh ovako.. u kuvajtu je zivot dosta skuplji nego kod nas na balkanu, ponekad se mogu naci i neke jeftinije stvari jer se tamo proizvode ali sve u svemu skuplje je.

Dok u kuvajtu su vece place (mnogo vece) tax free earnings:)
Stanje u gradovima je mrno znaci u blockovima nema nasilja,malo manje nego kod nas msm tamo se zna sta je opasno a sta ne iako je i to samo glupost.
Hrana je skuplja... jer u mnogim prodavnicama se cijene mijenjaju .. skoro nigdje cijena nije ista pa zato preporucujem da ako ostajete tamo duze da se uvidite dje je najbolje kupovati.Moram vas upozoriti da cijene drasticno ili padaju ili se podizu (ne znam zasto ali je tako)
Od hrane mogu reci da su bezobrazni prema povrcu jer je dosta skuplje dok je kafa npr jako jeftina (jeftinija nego kod nas pa cak i bolja)
Ako zelite jesti u nekim restoranima onda ocekujte da platite negdje oko 16 euro po osobi ako zelite da jedete finu hranu.

Dobra strana Kuvajta je vrijeme.U Kuvajtu je odprilike uvijek ugodno toplo vrijeme,znaci krizajte grijanje koje je kod nas skupo  a tamo ga inema hehe znaci to je dobro.... ipak sa tom vrucinom dolazi i struja jer se dosta trosi na ventilatorima illi klimi koju ce te vjerovatno trebati.. zato pripazite na tome.

Transport je solidan,malo visa cijena nego kod nas (moram dodati da se kod njih mozes lakse progurati jer tamo ima malo konduktera kako vec se zove ).

Ako volis sport onda ne ocekuj puno jer nemaju sta da pruze... mozda neki sportovi u sali ali slabo.. evo vise imas u Sarajevu sportskih aktivnosti nego u cijelom Kuvajtu  sto jest jest.

Dobra stvar je sto je kuvajt malo slobodnija zemlja jer tamo mozes ici gdje god oces.. npr odes u pustinju i nevratis se nikad  hehe mala sala.

Kao sto znas Kuvajt je muslimanska zemlja zato zaboravi za alkohol haha  i nocni zivot ti je tamo takodzer slab jer nema alkohola nema zurki nema nicega.

Vjera vlada sto je pomalo previsee..nema treba jbte nevidis im ni guzice ni sisa :* .. Plus zakoni su tamo dosta stroziji,nema stele jerane,nema gledanja kroz prste jbg.

Sve u svemu da ti ja sada ne pisem nesto o Afganistanu..

Kuvajt wtf .

P.S ostani u BiH bolan.. pusti sta svi govore je ovde los zivot... to nije istina...I ja bi to govorio da znam da nemam buducnosti ovde jbg :S
Ovima ovdje nigdje ne valja gdje ima posla 

Imas dosta opcija po nekoj logici Kuvaj ti je bolji od Afg. uz to imas i Njemacku isl...

Zasto dosta ljudi traze Bosance ... zato sto su jeftina kvalitetna radna snaga i nista vise . 
Ja bi radije otisao u njemacku , imas 2 - 3 papira koja moras rjesiti , prijavis se kod nekog naseg na bausteli i nosaj plate i kopaj . Imam ti ja iskustva s tim , uzme te na probu 6 mjeseci i gore si imas smjestaj i hranu . Naravno sve ovo ako si u normalnog gazde , a ne da radis na crno.
Promjenite i ime sebi usput, ocito se i stidite islamskih imena.
reLo je napisao/la:
Ma tamo kad odes glava ti u torbi , nit znas gdje si nit znas kad ces umrijet , i odakle ce te strefit.
DuckZz je napisao/la:
Mogu ti reci samo nesto o Kuvajtu...

Eh ovako.. u kuvajtu je zivot dosta skuplji nego kod nas na balkanu, ponekad se mogu naci i neke jeftinije stvari jer se tamo proizvode ali sve u svemu skuplje je.

Dok u kuvajtu su vece place (mnogo vece) tax free earnings:)
Stanje u gradovima je mrno znaci u blockovima nema nasilja,malo manje nego kod nas msm tamo se zna sta je opasno a sta ne iako je i to samo glupost.
Hrana je skuplja... jer u mnogim prodavnicama se cijene mijenjaju .. skoro nigdje cijena nije ista pa zato preporucujem da ako ostajete tamo duze da se uvidite dje je najbolje kupovati.Moram vas upozoriti da cijene drasticno ili padaju ili se podizu (ne znam zasto ali je tako)
Od hrane mogu reci da su bezobrazni prema povrcu jer je dosta skuplje dok je kafa npr jako jeftina (jeftinija nego kod nas pa cak i bolja)
Ako zelite jesti u nekim restoranima onda ocekujte da platite negdje oko 16 euro po osobi ako zelite da jedete finu hranu.

Dobra strana Kuvajta je vrijeme.U Kuvajtu je odprilike uvijek ugodno toplo vrijeme,znaci krizajte grijanje koje je kod nas skupo :D a tamo ga inema hehe znaci to je dobro.... ipak sa tom vrucinom dolazi i struja jer se dosta trosi na ventilatorima illi klimi koju ce te vjerovatno trebati.. zato pripazite na tome.

Transport je solidan,malo visa cijena nego kod nas (moram dodati da se kod njih mozes lakse progurati jer tamo ima malo konduktera kako vec se zove :D).

Ako volis sport onda ne ocekuj puno jer nemaju sta da pruze... mozda neki sportovi u sali ali slabo.. evo vise imas u Sarajevu sportskih aktivnosti nego u cijelom Kuvajtu :( sto jest jest.

Dobra stvar je sto je kuvajt malo slobodnija zemlja jer tamo mozes ici gdje god oces.. npr odes u pustinju i nevratis se nikad :D hehe mala sala.

Kao sto znas Kuvajt je muslimanska zemlja zato zaboravi za alkohol haha :D i nocni zivot ti je tamo takodzer slab jer nema alkohola nema zurki nema nicega.

Vjera vlada sto je pomalo previsee..nema treba jbte nevidis im ni guzice ni sisa :* .. Plus zakoni su tamo dosta stroziji,nema stele jerane,nema gledanja kroz prste jbg.

Sve u svemu da ti ja sada ne pisem nesto o Afganistanu..

Kuvajt wtf .

P.S ostani u BiH bolan.. pusti sta svi govore je ovde los zivot... to nije istina...I ja bi to govorio da znam da nemam buducnosti ovde jbg :S
Ne ide lik da zivi tamo. Ide da radi min. godinu dana. Drzava je uredu, proguta se sve za godinu dana. Dodjes sa platom, i odma si na konju vamo u BiH. Godinu dana raditi po suncu, patiti se vrijedi za veliki godisnji odmor u BiH.
smoki je napisao/la:
Ne ide lik da zivi tamo. Ide da radi min. godinu dana. Drzava je uredu, proguta se sve za godinu dana. Dodjes sa platom, i odma si na konju vamo u BiH. Godinu dana raditi po suncu, patiti se vrijedi za veliki godisnji odmor u BiH.
Pa to i govorim 

Plata odlicna / posteno zaradzena / rad potezak ali gradi osobu
DuckZz je napisao/la:
Pa to i govorim :D

Plata odlicna / posteno zaradzena / rad potezak ali gradi osobu
Jos mladja osoba, proce godina brzo. Otisao bih i sam da nisam zapoceo fax.

btw. Sudeci po ovim komentarima gore, dosta vas konta da je Kuvajt negativan grad, pogledajte malo slike Kuvajta pa recite opet kakvo vam je misljenje o njemu.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.