Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Kupovina preko ebaya?

232 pregleda · 8 odgovora · otvorena 13.02.2011. u 01:01

Pozdrav.

Htio bih kupiti iPhone preko ebaya jer su dosta jeftiniji nego kod nas, pa me interesuje kako, sta? Kolika je carina, koliki je pdv?
Tako da ako je neko vec uzimao preko ebaya da pomogne?

Hvala.
Oderat će te za carinu tako da ćeš sjest i plakat' od muke.

Najmanje 200 KM će ti uzeti za carinu ako je nov.
Prvo, moraš se kontaktirati sa vlasnikom tog produkta kojeg želiš, dali on uopšte želi da proda to u npr. BiH. Ako ne želi nećeš ni dobiti, a ako bude htio, morati ćeš to da platiš.

Carina.. hmm.. ako se ne varam.. do 250€ se može sve prenjeti, a iznad plaćaš, to se sve sa njim dogovoriš, možeš i preko nekog autobusa haya :D oni će ti to prošvercati :)

Ali provjeri za carinu tu o5 :D

Uglavnom mu prvo pošalji mail, kontaktiraj se snjim i popričajte tj. dopisujte se malo :)
Ja sam ti iz Njemacke narucio neki sat, i stiglo mi je u Bosnu bez dodatnih troskova.
Jeste da je rodica uzela sat negdje pa ga poslala autobusom.
- Znaci ako imas rodbine ide to ko halva preko granice...
d3v1l je napisao/la:
Prvo, moraš se kontaktirati sa vlasnikom tog produkta kojeg želiš, dali on uopšte želi da proda to u npr. BiH. Ako ne želi nećeš ni dobiti, a ako bude htio, morati ćeš to da platiš.

Carina.. hmm.. ako se ne varam.. do 250€ se može sve prenjeti, a iznad plaćaš, to se sve sa njim dogovoriš, možeš i preko nekog autobusa haya oni će ti to prošvercati

Ali provjeri za carinu tu o5

Uglavnom mu prvo pošalji mail, kontaktiraj se snjim i popričajte tj. dopisujte se malo
Do 50 € se prolazi bez carine. Ali to nije uopšte uređeno kao što mislite. Baš je nedavno bila emisija na tv-u, i javljali su se gledaoci sa pitanjima. Uglavnom neko je kupio mobitel jednom i nije platio ništa. Drugi put naručio sat i platio oko 70 KM carine i to. A mobitel je bio jedno 3 puta skuplji od sata. I pita kako to, zašto nije platio i za mobitel. I odgovara ovaj što je tamo neki qrac palac na carini, kao oni otvaraju i carine pakete koji im sumnjivo izgledaju. Ima previše paketa i eto otvore samo ono što im privuče pažnju, jer ne mogu stići sve.

Znači sve ti je neka sreća, ja je nisam imao pa su mi odvalili 180 KM kad sam iPhone dobio.

@ovaj iznad

Pa normalno da nećeš platiti carinu kad je stiglo autobusom. Ne kontam kako takve izvale možete pisati.
Pa da baš, zavisi sve, oni slovenci su bezobrazni.. ako njih prođeš onda si se riješio svih problema :)

Kao što onaj gore kaže, najbolje je da imaš kakaw rod pa da ti pošalje, naravno ako zamoliš prodavača da ti pošalje na neki naš autobus, napišeš mu text, jer on sigurno ne zna naš xD

Pa možda prođe :D jedino što platiš po njemu dodatno to što autobus bude tražio :)

Et, ne znam šta da ti kažem sve... Sve zavisi kako se dogovoriš :) i treba dosta sreće zbog carine te :)
druze ne isplati ti se nimalo
a nije ni iphone nista jeftiniji negdje drugo neg kod nas
gledaj malo cijene u njemackoj i svicarskoj skuplje neg kod nas ispadne jarane
vec fino nadji sebi na PIKu kupi i rahat
Kao sto je receno ako ti ne otvore paket nemas dodatnih troskova. U suprotnom placas 5% carine (za mobitele), 17% PDV-a, i nesto sitno za otpakivanje i pregledanje paketa.
@Iphonefan

Pa jarane , kod nas prodaju zakljucane verzije koje trebas jailbreak+unlock.. pa se ti j**i sa basebendom i firmwareom stalno.. te cene koje gledas vani su simfree telefoni, i usput moj simfree iPhone 4 me izasao duplo jeftinije nego zakljucan ovde.. tako da.. :)

edit
i zaboravih da kazem da je teoretski nemoguce da cena bude ista u nekoj drzavi koja nema appleovo predstavnistvo ili mrezu pod ugovorom , nego negde de ima ..

edit2
A sto se tice pitanja oko kupovine.. Moze se kupiti uglavnom svi salju vamu.. a sad je stvar dogovora sta ce prodavac da napise na kutiji kao vrednost paketa.. moze da stavi 10 $ pa da ne platis carinu uopste , ali to sto stavi je ujedino i osiguranje.. ako se paket izgubi posta ti placa 10$ .... rizicno jeste ali ako se nekom isplati.. :)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.