Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

ESWC 2010 [SVE]

2.434 pregleda · 52 odgovora · otvorena 11.08.2010. u 02:14

Dobro vece radni narode.

Odlučih se da napišem ovu temu iz više razloga, a kao prvi je taj što je vjerovatno ovo događaj koji se u skorijoj budućnosti neće održavati kod nas iz više razloga, a sve to moći će te pročitati u tekstu koji slijedi.

Tekst je napisan da svi oni koji nisu bili dio toga ili pak oni koji ne znaju kako je sve teklo, mogu na jednom mjestu pročitati sve, naći slike i sve ostale bitne informacije koje se tiču ESWC-a. Mislim da je sramota da sličnih tekstova nema o ESWC 2005 i ESWC 2006.

Sve je počelo od planova da internet centar Eki organizuje jedan veliki turnir u KSC Ilidža. Zbog nemogućnosti uzimanja sale u najam i prevelikih troškova, ljudi iz Eki-ja (100kaa, INSAN i Sead) pozivaju Armina Linux-a Gerinu na razgovor jer je potrvđeno da on može dobiti licencu. Nakon razgovora, utvrđeni su detalji i ja sam na poziv ljudi iz Ekija pristupio organizaciji turnira.

Ubrzo smo dobili dopis iz Game Solution-a šta podrazumjeva ugovor, odnosno šta smo sve dužni uraditi da bi zadržali licencu. Detaljan ugovor na 7 stranica u kojem su deklarisani i najsitniji detalji, od imena turnira, oficijalne stranice, potencijalnih sponzora, preko načina igranja te svih drugih stvari koje su u prvi mah izgledale smješne. Ugovor između I.C. Eki i Game Soliton-a je odmah potpisan, a kao owner licence, ostao je Linux (na taj način se izbjegla moguća zloupotreba prava na licencu pa ''jedni bez drugih'' nisu ništa mogli).

U to vrijeme održan je i prvi sastanak u kojem je napravljen grubi plan realizacije projekta kao i iznosa koji će biti dovoljan za pokriće troškova organizacije te puta u Pariz. Cifra od 30 000 KM, u prvi mah se nije činila strašnom s obzirom na činjenicu da smo svi bili ubjeđeni da ćemo imati mnoštvo sponzora te se u ''laganom'' tempu nastavlja više pričati nego raditi.

Prvi problemi nastaju mjesec dana prije samog termina ESWC-a. Game Solution zbog vulkanske prašine (svi znate ta dešavanja) nije u mogućnosti da vrati potpisan ugovor a mi bez ugovora ne možemo tražiti sponzore. Jedino što se tad moglo uraditi jeste da pokušamo naći salu. Na naš zahtjev općini Ilidži, jedva smo dobili kiseli osmjeh ljudi od kojih smo očekivali da bi malu salu Multimedijalnoh centra Ilidža trebali dobiti bez problema. Tu u organizaciju ''upada'' Jasmin jaskoonline Mršo, inače osnivač i predsjednik Omladinskog Centra ''Enter''. To je bila jedina solucija jer po zakonu općinske prostorije i sale, na korištenje, besplatno mogu dobiti samo stranke i omladinske asocijacije tj. ne vladine organizacije.

20. dana prije termina, sala je bila ''gotova'' i dogovor je bio 5 dana prije ESWC-a, ključeve ćemo dobiti na ruke. U isto vrijeme iz Pariza stiže potpisan ugovor i kreće se u potragu za sponzorima. Pripremljeno je preko 50 zahtjeva za sponzorstvo od kojih je 35 predano na ruke, a ostali poslani kako faksom tako i postom. Očekivanja su bila velika, kao i obećanja ljudi koji su tvridili da su sponzori gotova stvar pa se oko toga niko nije ni sikirao.

10 dana prije termina. Svi naši zahtjevi su odbijeni. Coca – cola, BHTelecom, Eronet, M-tel, RedBull, INTEREX, kladionice Derby, Općine ''Centar'' i ''Ilidža'', Ministarstvo za kulturu, sport i obrazovanje.... kao i mnogi drugi, poslali su nam odbijenice. Jedini koji su obećali da će uplatiti ''pozamašnu'' svotu novca, bili su ljudi iz Općine centar, no, obećanih 500 KM nikad nije leglo na račun.
U isto vrijeme Linux zajedno sa Simsonom pregovara sa Disti-jem oko generalnog pokroviteljstva dogadjaja. Njima, kako su nam i sami rekli 30 000 KM, ne predstavlja preveliku cifru ali rok je i za njih same prekratak.

7 dana prije : Na računu para nema. Sala je odgođena. Računare koje sam zaboravio spomenuti nemamo. Odgoda ESWC-a ? Ne dolazi u obzir ! Organizacija ? Da, ali kako. Dobro se sjećam kišovitog ponedeljka kad smo ispred tržnog centra na Grbavici dobili i posljednju odbijenicu. Povratka nema. Uzimamo predračun za 30 računara i vraćamo se.
Ono što sam zaboravio spomenuti da nam je g. Mugdim iz Plus-a dao 4 gigabitna hub-a. To je sve što smo imali u ponedeljak, 5 dana prije ESWC-a.
Sjećam se kako smo Asim wicky Delalić koji se nešto ranije priključio organizaciji i ja, iz očaja mjerili kako bi izgledalo da se turnir napravi u kafiću (predvorije ESWC-a) i kako bi izgledalo da tu stavimo računare.

Prije nastavka, ne mogu a da ne spomenem ljude koji su se javili da će dobrovoljno da pomognu u organizaciji i da im se samo javi kad treba da dođu a to su :

Amir amirru Memic, koji je došao dan prije iz Bugojnog da bi radio 3 dana I pomagao. Veliki respect brate moj ! Semir Darkman Abdagić, Mahir ‘’Undersson’’ Kadić kao I Deniz ‘’storm_raider’’ Rovčanin, administratori koji su 2 dana pratili regularnost. Amar CRUEL Dogan momak koji se zajedno s Linixom brinuo o serverima I ostavio 3 noci (4 dana) života u onoj sali.

Utorak, Sejo I ja, zajedno sa Simsonom idemo u Disti, posljednja lokacije prije kupovine računara. To je sigurno jedno od mjesta koje ću dugo pamtiti. Jednostavno, čovjek nas primio, saslušao I dao nam tek tako 30 računara (iako su organizatori 2006te godine napravili štetu 10 000 KM na računarima) na obraz. Bez potpisanog ugovor. Bez ikakve alimentacije ili bilo čega sličnog, imali smo 30 računara + udarni plakat + akreditacije. To nam je donekle podiglo već poljuljano samopouzdanje. Salu smo nekako dobili ali u nju se može ući tek četvrtak naveče.

Vremena je sve manje, tako da se od srijede počelo aktivnije raditi ali bez uspjeha. Čak I ono malo ‘’bjede’’ koje smo obećali nismo bili u stanju ispuniti. Sokovi I sendvići koji su bili ‘’već’’ završeni, odkazani su u posljednji trenutak. Ali ništa nije bitno. Samo da se održi.
Stolove koje smo trebali dobiti od KSC-a Ilidža, nismo dobili, jer dotični predsjednik KSC-a, tražio je pare za ono što bi nam morao dati, jer je sala odobrena na korištenje.

Četvrtak, prije ESWC-a, dobili smo salu, stolove izganjali, računari su došli I naveče se počelo s radom. Dio novca od uplata već je potrošen na ploče (konstrukciju za stolove) te na kablove I hranu. Četvrtak naveče, Linux, Amar, Walter_wolf, 100kaa, Mršo, wicky I ja smo čitavu noć ostavili na umrežavanje računara, brisanje, instaliranje I ostala govna. Tu noć ne mogu a da se ne zahvalim bratu Arminu Pali (b0k1) koji da nije pričao onoliko koliko jeste (čitaj nije se gasio :--)), sigurno bi svi pospali. Ipak, uspjeli smo završiti tu noć I ostaviti računare da rade.

Petak se nalazim sa Amirom koji je došao dan ranije, odem kući, “tušnem se” I nazad. Ponovo sve provjeravaj, radi, pravi HLTV I ostala sranja. Taj dan, mnogi su dolazili da provjere dokle smo I ostale gluposti. Petak naveče sam odspavao 3 sata I u subotu je sve bilo spremno za veliki, veliki ESWC 2010.

Sve je bilo u najboljem redu, 23 ekipe su već stigle a 40 računara je radilo odlično sve do pola 10. Tad nam je iskočio osigurač I zbog tog smo morali početak odgoditi za 12 h, a takmičenje se održavalo na 30 računara. Što se tiče samog takmičenja, sve je već ispričano, pobjednici, potpuno zaslužeo Eu4ia (Soble, Mili, VooDoo, stepa I dejan J), drugi kka (Milan, Davor, quell, Andrej I ig0r), treci IQ (gAte, haut, hyp, arif, pele)

ESWC je završen. Utiscni su manje više odlični. Sve je prošlo u najboljem redu. Jedina loša stvar je ta što drugoplasirana I trećoplasirana nisu dobile obećani iznos.

Ono sto je najbitnije za kraj da se kaže. Eu4ia je otišla na ESWC I kao što je I očekivano nisu uspjeli ostvariti prvu pobjedu.

Za ono što su oni otišli jedini zaslužan je Armin ‘Linux Gerina . Dogovor je bio da oni odu a posle će se platiti za njih. (od svega, momak je ostao bez 500 KM, izgubio obraz kod ljudi iz GS-a, kao i kod roditelja)

Do danas, niko nije platio njihov odlazak. Sponzori su opet zakazali a mi smo ostali sjebani zadugo.

Podignuta optuznica od strane Game Solutiona .. zabrana takmičenja pod našom zastavom na svim većim takmičenjima : WCG , KODE5 , DREAMHACK , ALbert .. ESWC naravno .....

Temu ću ostaviti odključanu, editovati vremenoma svi komentari će na kraju biti izbrisani stoga molim da se ne daju aplauzi. Nek ovo bude svima koji budu htjeli da pročitaju kako je to bilo dvijehiljadedesete.

Pozdrav !
Sve sam pročitao. Hvala DISTI-ju što je dao 30 računara a ovim ostalim nek se stide. Nisu mogli dati po 1000 KM pa 30 firmi je 30000KM.
ja sam ti nera josh dole reko,super ste sve org.svaka vam cast,bolje nije moglo bit' bar meni :D
a to shto ne mozemo imat wcg,kode5,dreamhack nismo nikad ni imali tako da smo navikli -.-
Lijepo napisana tema, žao mi je bilo što nisam mogao u to vrijeme biti u Sarajevu da uživo pratim turnir, jer ESWC se igra "jednom u životu". Ali evo, vidim, Nermin je sve lijepo rekao tako da se nema šta nadodati.

+1 za temu.
Sad se tek ne kajem sto sam dosao maksuz iz Danske da odigram qESWC i ispadnem u grupnoj fazi,posto mi je ovo mozda prvi a i posljednji qESWC il bilo sta u Bosni.

Tebi nera svaka cast, nisam mnogo pricao sa tobom al se odma vidi da si covjek.
"Podignuta optuznica od strane Game Solutiona .. zabrana takmičenja pod našom zastavom na svim većim takmičenjima : WCG , KODE5 , DREAMHACK , ALbert .. ESWC naravno ..... "

Žalosno :/
Nermine tebi svaka čast, kao i pojedincima koji nisu dozvolili da jedan od najvećih takmičenja u BiH , u csu propadne. Žalosno samo koliko je bilo ovih "odbijanja". Sramota. Distiju svaka dala.. Al kad sam krenuo čitat dio teksta gdje piše ko je sve odbio da donira pokoju markicu, zaista sramota. Ovo za ove zabrane nema smisla.. :/

CS scena u BiH totalno propala, ovakvih događaja neće biti u bližoj budućnosti. Užas. Pa onda kažu da će biti zabranjeno pisanje viejsti sa WCG - a, ESWC - a, KODE5, DreamHack - ova i ostalih velikih, sviejtskih događaja. Šta ćeš pisati o našoj cs sceni?
Takvi smo mi, kod nas Counter-Strike Scena propada, bar ja tako misli, ne zanimaju me ostali komentari .

- Vama veliki RESPECT sto ste ovaj turnir organizovali, naravno bilo mi je drago sto sam igrao na ovom turniru, i sto sam bar 1% sudjelovao u vasem .org team - u, tacnije Moviemaker .

Zao mi je sto BiH ne moze ici vise na tako velike turnire, al' sami su krivi .
Welcome to BIH.. Mislim da je mozda naivno od strane vas sto ste vjerovali da mozete prikupiti 30 000KM od sponzora, jer mnogi individualni sportisti, sa odlicnim rezultatima iza sebe, nisu u stanju naci sponzore da bi otisli na neko veliko takmicenje.. Toga ste trebali biti svejesni, da vas niko nece pogurati.. Nazalost, zivimo u takvoj drzavi gdje se ne ulaze ni u vaznije stvari od CS-a, a ne neku igricu koju igra skupina teenagera (tako razmisljaju ljudi u vladinim org, direktori kompanija i vecina odraslih ljudi..) Da bi trazili neke sponzore, privatne, morate se zapitati sta oni imaju od toga? To sto ce pobjednik otici u Pariz i uzeti 10 rundi max u 3 mecha? Ili cak popiti te pare? Neka se svako od vas stavi na poziciju direktora neke manje privatne firme, pa se zapita kako bi postupio.. Ljudi ulazu u pravi marketing, a ne u neke neprovjerene stvari.. Uostalom, sponzori jednog gaming dogadjaja mogu biti IT kompanije, a ne neke pekare, samoposluge ili organizacije slicnih djelatnosti.. Problem je sto u BIH nemamo tako jakih IT kompanija, koje bi mogle pogurati jedan klan i imati koristi sto ce na klanskim majicama u Parizu stajati njihov logo i ime..

Moje misljenje je samo da ste trebali biti spremni na takav slijed stvari.. Svaka cast svakom od vas, sto ste se potrudili da osvjetlate obraz BIH gaming, pa onda CS scene, ali nazalost zivimo u drzavi u kojoj su i najnormalnije stvari tesko ostvarive Za sve je potrebna veza, tako da je neko od nas istaknuti clan neke vladajuce stranke, mozda bi sve bilo lakse..

Sto se tice gubitka licence i prava nastupa na svim vecim turnirima, rekao bih nista novo.. Cak bi rekao da ni ne zasluzujemo to...
Tebi i svim ostalim svaka cast na svemu,vidi se da se trudilo i sve to tu nema nitko nikakvu zamjerku. Mozes li mi samo odgovoriti jesu Ado i Pile dali ikakvu kintu?!
:D 2006 DISTI dao racunare ? Ko tebi pere ushi ? Ja sam bio u organizaciji ESWC-a te godine. Racunare smo iznajmili od igraona (tadasnjeg "avalona" i "visiona" ). Necu reci da se izvlacite na racun neinformisanih na forumu ... nego da ste samo sami neinformisani ;)

Organizacija na turniru je bila odlicna, al organizacija u globalu je bila smece :D Sve je bilo kao sto i obicno biva u nasoj lipoj : Lijepo obecanje ! (na koje svi padnu kao i obicno). Nikom se necemo pravdati za loshu igru u Parizu niti vi imate pravo da se pozivate na nju! Svi znate da se nije znalo do zadnjeg trena jel se ide il' ne. Svi znate da je linux javio u zadnji tren da se ide u Paris i da je momak iz svog djepa dao pare za put (za to naklon brata :)) Al zna li iko da smo mi otisli gore da branimo boje nase zemlje na svoj trosak ? Da smo putovali autom 27 sati? Da smo dosli 7 sati prije pocetka prvog matcha ? :D Ma zasto vam sve objasnjavati, kad vi imate svoju verziju price, ha jel ? :D Nije nam to prvi turnir da smo tako otisli, nazalost...

Postoje ekipe koje su voljne da naprave neke vece rezultate u i van BiH :D Ali, kako to obicno biva, postoje i ljudi koji bi da iskoriste te iste ekipe na racun vlastitih dobiti :D O tome se ovdje radi, i samo o tome!
Znamo mi da su odredjeni ljudi zaradili i da ih boli KU**C sto mi necemo imati ni eswc, ni wcg, ni kode5 ni tamo kojekakve turnire. Vazno je da su se uzele brze pare i to je to!

Lako je biti kriticar kad vam dadnu samo 10% informacija koje samo vrtite u krug ... a veze neate kako je to izgledalo iz perspektive igraca i iz perspektive ovih momaka koji su radili pri organizaciji turnira :)

Samo se pitam gdje su stvarni krivci ove situacije ... sto se oni ne jave? :) Kao i obicno se baci kost medju kerove i sve tako u nedogled ... hahhaha :D lopovska posla !

Im out ...

Nera brate znas da nemam nista protiv vas vama svaka cast brate na organizaciji al isto tako to je vasa krivica ... Ak shvatas sta ti govorim .

Brate nemozete zavisit o drugima da ce taj neko uplatit kontas.... da sad nepeglam ovde trebali ste brate to rijesit prije i da nebude problema .. a ne nek oni odu pa ce taj neko platit .. Znas kakva nam je drzava sad ti ovde nama pricas pricu neku od strana al opet se svodi na vas koji ste organizovali kontas...
Ne razumijem sta se cascavate kad je covjek u stvari zajebao stvar. Umjesto da ga kudite sto je uzeo organizovati tako veliku stvar a jedino iskustvo organizovanja prije ovog je bilo u vrticu kada je organizovao igranje klikera na lokalnoj livadi...
Mozete podrzavati pokusaj ali sve vise od toga je....

Nije problem dobiti licencu,ocigledno, nego ispostovati norme i naci sponzore "NA VRIJEME". Ovakvi dogadjaji se ogranizuju godinu dana unaprijed. Ako ste planirali da cete org qESWC onda ste to morali poceti u oktobru godinu prije, a ne u aprilu godinje odrzavanja eventa,pogotovo ako ste mislisi da ce vam biti potreban budget od 30 000 km...

Cak si i sam sebe pokopao kad si rekao da je bilo vise price nego rada...najlakse je biti optimista.

necu sad bedacim do kraja,ali niste uradili ovo kako treba, pametnije je bilo da odgodite ESWC pa makar i dan prije odrzavanja...

Pozdrav

Cage je napisao/la:
2006 DISTI dao racunare ? Ko tebi pere ushi ? Ja sam bio u organizaciji ESWC-a te godine. Racunare smo iznajmili od igraona (tadasnjeg "avalona" i "visiona" ). Necu reci da se izvlacite na racun neinformisanih na forumu ... nego da ste samo sami neinformisani

Organizacija na turniru je bila odlicna, al organizacija u globalu je bila smece Sve je bilo kao sto i obicno biva u nasoj lipoj : Lijepo obecanje ! (na koje svi padnu kao i obicno). Nikom se necemo pravdati za loshu igru u Parizu niti vi imate pravo da se pozivate na nju! Svi znate da se nije znalo do zadnjeg trena jel se ide il' ne. Svi znate da je linux javio u zadnji tren da se ide u Paris i da je momak iz svog djepa dao pare za put (za to naklon brata ) Al zna li iko da smo mi otisli gore da branimo boje nase zemlje na svoj trosak ? Da smo putovali autom 27 sati? Da smo dosli 7 sati prije pocetka prvog matcha ? Ma zasto vam sve objasnjavati, kad vi imate svoju verziju price, ha jel ? Nije nam to prvi turnir da smo tako otisli, nazalost...

Postoje ekipe koje su voljne da naprave neke vece rezultate u i van BiH Ali, kako to obicno biva, postoje i ljudi koji bi da iskoriste te iste ekipe na racun vlastitih dobiti O tome se ovdje radi, i samo o tome!
Znamo mi da su odredjeni ljudi zaradili i da ih boli KU**C sto mi necemo imati ni eswc, ni wcg, ni kode5 ni tamo kojekakve turnire. Vazno je da su se uzele brze pare i to je to!

Lako je biti kriticar kad vam dadnu samo 10% informacija koje samo vrtite u krug ... a veze neate kako je to izgledalo iz perspektive igraca i iz perspektive ovih momaka koji su radili pri organizaciji turnira

Samo se pitam gdje su stvarni krivci ove situacije ... sto se oni ne jave? Kao i obicno se baci kost medju kerove i sve tako u nedogled ... hahhaha lopovska posla !

Im out ...

Ja sam samo napisao kako je bilo jer to niko drugi nije uradio.

Necu da se prepirem i da sad pisem kojekakve gluposti. Sve sto si napisao stoji a za Disti su nam rekli ljudi iz Distija da je bila ogromna steta na racunarima, a i sam znash da su krali ram i ostale gluposti...

Mislim nebitno. Ugl. ovako je to izgledalo.

@ demigod : cilj teksta nije bio da bi ja sebe ili nekoga izvadio ili da bi dokazao kako neko nesto nije, nego cisto da se isprica kako je bilo ?

Jel to moze tvoj mali mozak da rezonuje tu razliku ? Ako si 86 godiste kao sto pise, barem toliko mozes da shvatis.
nije sad vazno ko je kriv, steta je ucinjena.
sto ste igrali ESWC, igrali ste.
eto copy sam na qeswc.ba da se zna sve
Ne znam sta si ti citao ? Disti nije imao nista sa organizacijom eswc-a 2006-te godine. Racunare smo iznajmili iz Igraona :D Tek da se zna ...
nera_f je napisao/la:
Ja sam samo napisao kako je bilo jer to niko drugi nije uradio.

Necu da se prepirem i da sad pisem kojekakve gluposti. Sve sto si napisao stoji a za Disti su nam rekli ljudi iz Distija da je bila ogromna steta na racunarima, a i sam znash da su krali ram i ostale gluposti...

Mislim nebitno. Ugl. ovako je to izgledalo. ;)

@ demigod : cilj teksta nije bio da bi ja sebe ili nekoga izvadio ili da bi dokazao kako neko nesto nije, nego cisto da se isprica kako je bilo ?

Jel to moze tvoj mali mozak da rezonuje tu razliku ? Ako si 86 godiste kao sto pise, barem toliko mozes da shvatis.
nera nema potrebe za vrijedjanjem.

Da si pazljivije citao vidio bi da je Cage diskutovao oko toga koje nesto uradio i sta je bilo a sta ne, ja sam napisao da ste zasrali i da niste trebali organizovati event ove velicine, ocigledno niste bili sposobni da to izgurate...
cast izuzecima i njihovom trudu.

Hvala.

Poz Cage :P
Cage je napisao/la:
Ne znam sta si ti citao ? Disti nije imao nista sa organizacijom eswc-a 2006-te godine. Racunare smo iznajmili iz Igraona Tek da se zna ...
Ma shvatam ja tebe ali opet kazem, ja sam napisao sto znam tj. ono u cemu sam ja direktno sudjelovao. Cilj ovog teksta je iskljucivo da svi mogu procitati kako je to izgledalo a i da se vidi kako se jadno zavrsilo.

Opet ti kazem za Disti da su nam oni licno to rekli, nista od ovog ja nisam izmislio.

Na kraju krajeva i sam sam napisao i podvukao to par puta da nisam tu nikoga da branim niti osudjujem jedno je sigurno, nacekacemo se svi do sledeceg velikog dogadjaja i to je jedino bitno iz svega.

@ demigod : sry na "vrijedjanju", malo sam bio gladan danas
. Ko je kriv ? Ko je sta uradio i ostale stvari, necu da ulazim u to.

Svi ovi postovi ce za par dana biti obrisani, ja cu dodati josh slika i napisati jos detalja oko same organizacije, ako nista da to bar imamo negdje pohranjeno.

Poz
Sve ce to narod pozlatiti.
Tuga.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.