Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Kako izbjeci scamanje

761 pregled · 18 odgovora · otvorena 22.02.2010. u 15:20

Par savjeta kako izbjeci skamanje. Napisite i vi vase, pa cu editovati temu i ubaciti ih.

Prvo i najvaznije, ne igrajte se sa Jason-om.
Sala mala. Dobar je Jason i nebi prevario nekoga sa Balkana.

Sada ozbiljno:
1) Pazite od koga kupujete.
Najvaznije je da provjerite reputaciju osobe od koje kupujete. Provjerite koliko dugo posjeduje taj profil, provjerite par postova da vidite sta pise (ako laze u postovima velika sansa da ce vas i slagati pri prodaji/kupovini), raspitajte se malo kod drugih clanova foruma o toj osobi i jednostavno ukucate " 'Nick usera' scamer" u search i pogledate da li se neko zalio na njega.

2) Razmislite da li je taj skim poslujete u mogucnosti da to nesto kupi ili proda
Znaci, provjerite da li je taj vas "poslovni partner" u mogucnosti da vam "robu" kupi/proda. Nece vam osoba koja se zali na finansije prodavati/kupovati PS3, odkud mu. Naravno, uvijek ima izuzetaka i taj je mozda dobio PS3 na nekoj nagradnoj igri, mozda je dobio kao poklon, ali veca je sansa da ga nema i da vas zeli skamati. Naravno PS3 je samo primjer, ali se moze odnositi na sve.
U slucaju steam-a, odkud klincu od 10-15 godina kreditna kartica da kupi steam i odkud mu nekoliko steamova.
Velika sansa je da su skamani, tako da ih mozete nakon kupovine relativno brzo izgubiti.

3) Provjerite "robu" koju kupujete prije nego sto date pare.
Ako kupujete steam, trazite Username i password i provjerite sta ste kupili. Logujte se i pokusajte igrati, vidjeti radi li i ima li sve sto kupujete. Zatim, trazite sve podatke o steamu i onda tek dajte pare. Naravno, i ovdje ima izuzetaka. Ako kupujete od nekoga ko nije provjeren i najsigruniji idete ovako. Kupujete na sigurno od nekoga ko vam prodaje cisto jedanput, od nekoga ko ne zaradjuje redovno prodajom.
Ako kupujete od nekoga kao sto je VioleN, to jeste, od nekoga ko zaradjuje pare prodajom odredjenih stvari, onda mozete prvo platiti, pa dobiti "robu".
Ovakvim osobama se ne isplati da vas skamaju za 10-20 KM, da izgube ime i nikada vise nikome ne podaju. Oni koji imaju redovnu zaradu nisu idioti da izgube "posao" zbog popisanih 15ak maraka.

4) Ako kupujete neki korisnicki racun za neku uslugu na internetu, promjenite sve podatke na tom nalogu.
Promjenite password, e-mail, tajno pitanje i odgovori, ime i prezime na koga se vodi nalog, pa i username ako je moguce (mada je to rijetkost). Naravno, stavite nesto sto je tesko za pogoditi i ne asocira na vas.
Samo ako ste glupi, za pw cete staviti da vam je passowrd ime+godiste ili nesto ako slicno, "resad89" u mom slucaju ili "bojan90" u v3Tr0x-ovom slucaju (jedini mi on pao na pamet sa godistem ).

5) Nikada nikome ne dajte podatke svog naloga
Vlasnici stranica, programa, igara.... svi oni imaju opciju da pristupe podacima vaseg naloga bez poznavanja vaseg passworda.
Znaci, ako imaju neki problem, oni ce ici preko control panela, a nece vas moliti i slati vam esejske e-mailove da bi vam rekli posaljite nam vas username i password, jer imate neki problem.
Standardni WoW mailovi stizu od "BIizzarda" sa velikim i umjesto malim L u imenu, tako da i ne primjetite razliku (kopirajte "BIizzard", pa da vidmo sta ce vam google reci), i zahtjevaju da se logujete na jedan site da vide je li sve uredu sa vasim nalogom jer je MOZDA doslo do promjene passworda.
Prije svega, Blizzard vam nikada nece traziti niti username niti password e-mailom.
Kao drugo, ni vam nikada nece raci da je MOZDA doslo do promjene passworda. Oni to ne provjeravaju, a ako ima nesto da provjerava, to je automatski mail, i bice [email uklonjen] ili tako nesto slicno, a ne "[email uklonjen]".

Jednostavno, ko god da vam trazi pass i username, NE DAJTE! Ne postoji razlog zasto biste nekome dali. Jednostavno recite NE ili blokirajte e-mail sa kojeg vam salju.

To je sve sa moje strane. Siguran sam da ima jos nacina zastite, ali sada mi ne padaju na pamet.
Pa ako ko ima sta pametno za dodati, napisite u postu, ja cu editovati.
(ako naidjete na gramaticke greske, javite mi, posto mi se ne da traziti )
svaka čast za trud , ali od skamanja znanost praviš

samo treba imat malo mozga, ništa više.
Na 3) dijelu zaboravio otvoriti [i] (italic)

Dobar pravo tut vs scamanja, ovo ce pomoci onima koji tek ulaze u cyber svijet
je napisao/la:
Skamanje i jeste "znanost".
Treba malo vise od samo "malo mozga" i bices dobro.

Danasnji metodi skamanja su poprilicno prefinjeni i "neprimjetni".
Kao sto sam tamo napisao u primjeru BIizzarda i Blizzarda (vecina sajtova korisit font gdje se ne razlikuje I od l, kao sto je font dok pises post na gamersu). Dvije razlicite rijeci, ali ih ne mozes razlikovati jer ljudskom oku isto izgledaju.

A to je samo jedan od primjera. Da igras Cable Online vidio bi kakvo sve skamanje postoji. Pa to je jbt. veca nauka od matematike (barem se vise truda i para ulaze).

@riSk
Hvala, reseno.

@nera_f
Hvala.
Ma upravu si, nije bas znanost, ali jeste "znanost" sa navodnicima.

Post dobio aplauz od nera_f

je napisao/la:
Pa skamanje nije znanost ali su oni koji "bivaju skamani" su pravi umjetnici, jer sebi dopustaju da ih skamaju djeca od 13 godina !

Svaka cast za temu... Sticky !
Philosopher je napisao/la:
Skamanje i jeste "znanost".
Treba malo vise od samo "malo mozga" i bices dobro.

Danasnji metodi skamanja su poprilicno prefinjeni i "neprimjetni".
Kao sto sam tamo napisao u primjeru BIizzarda i Blizzarda (vecina sajtova korisit font gdje se ne razlikuje I od l, kao sto je font dok pises post na gamersu). Dvije razlicite rijeci, ali ih ne mozes razlikovati jer ljudskom oku isto izgledaju.

A to je samo jedan od primjera. Da igras Cable Online vidio bi kakvo sve skamanje postoji. Pa to je jbt. veca nauka od matematike (barem se vise truda i para ulaze).

@riSk
Hvala, reseno.

@nera_f
Hvala.
Ma upravu si, nije bas znanost, ali jeste "znanost" sa navodnicima.
imam malo više iskustva sa skamanjem,nisam bio skaman,ali jesam skamo ( wow, cabal, steamove, cc , pp ). tako da, ako hoćeš skamat nekoga, trebaš imat mašte, i sreće (da naletiš na debila), a ne bit' skaman nije neki problem. kupuješ od trusted likova, i malo više paziš.
ali eto , svaka čast za trud

@nera
right.
je napisao/la:
Treba imat' mozga i znat' ga koristit.

Skamo jesam nešto kratk ovrijeme , teško naći nekog stranca majku mu , a ova naša djeca/momci/cure nasijedaju bez pardona.

Skaman samo jednom , pomoću relinog akaunta.
Niti sam skamao niti imam potrebe.
U mene je jedan od glavnih moto-a u životu :
Živi od 10 nokata.
Meni je halal para ili bilo šta samo ono što znam da sam svojim radom, ili ipak svojim ponašanjem to zaslužio. Nisam bio skaman jer mi je IQ veći od pinga na lanu, i ne namjeravam biti :) Kada god kupujem šta kreditom, niti provjeravam šta posebno, već ga preko msna malo psihički ispitam i vidim koliko je povjeren.
Dobra tema, ali da ne bi bio skaman, treba ti samo malo mozga i ništa više :D
Jednostavno recite NE ili blikirajte e-mail sa kojeg vam salju.
Zaj3bunio si se malo, napisao si "blikirajte"

@topic
Nisam bio skaman ( nit' ću biti ) , nisam skamao ( nit' ću skamat ) i svaki problem riješen. ^^
Bitno je malo mozak uključiti i neće te niko sjebat.
Kako sam se ja dogovarao sa rajom ha ya.
Sve je to super sto si napis'o ...

Ja pokupio keylogger , ode steam , ja na mail da mi vrate podatke , promijenjen pw od msn-a / mail-a .

OOOOOOOOJ
Svaka cast Filozofe. Aplauz za trud. Momak se stvarno trudi da doprinese ovom web sajtu. Sto se tice skamanja, ne ulazim u te vode.
Bravo za ovo Stvarno ima stvari koje nisam znao o ovome, hvala
Nije lose moze pomoci nekima .

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.