Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] Signature

331 pregled · 22 odgovora · otvorena 03.09.2009. u 22:12

Pozdrav svim citaocima Gamers.ba portala i svima onima koji se bave Photoshopom.
Ova tema je namjenjena onima koji zele jos vise znanja iz naseg dragog Photoshopa a ja sam tu da im pokazem korak po korak kako napraviti vrhunski SIG.
U slijedecim koracima trudit cu se sto bolje vam prikazati princip izrade . Pa da pocnemo...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kao prvo ovo je Outcome TuT-a koji cu vam prikazati :

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Korak 1 :

Idemo na File > New dimenzije postavimo na 500 x 200 u pixelima

Korak 2 :

Izaberemo boju koja je zajednicka sa nasim renderom u mom slucaju to je nijansa izmedju smedje i zelene , Zatim idemo Edit > Fill > Ok da bismo pozadinu obojili u to boju . Nakon toga izaberemo brush opciju te sa proizvoljnim brushem i raznim bojama ( onim koje sadrzi vas render ) tiskati po pozadini . Ja sam dobio nesto ovako :

Korak 3 :

Kliknemo desni klik na nas layer sa backgroundom i idemo na Duplicate Layer da bismo taj layer duplirali . Zatim izaberemo Smudge opciju koja se nalazi u meniju sa lijeve strane te zamrljamo nasu pozadinu po zelji . Nakon sto smo to uradili layer postavimo na multiply .

Korak 4 :

Postavite vas render na lijevu stranu SIG-a . Izaberite gumicu i Flow smanjite na 15% . Ivice vaseg rendera postepeno brisite da biste render "utopili" u pozadinu radi boljeg uklapanja .

Korak 5 :

Sada slijede efekti na render . Duplicirajte vas render 4 puta , tako da sada imate 5 layera sa renderom (Duplicirate tako sto kliknete na layer sa renderom i izaberete opciju Duplicate Render). Prvi donji render ostavite na normal , ako zelite mozete ga deseturirati ( CTRL + SHIFT + U) ako zelite tamniju verziju . Na drugi render gledajuci od dna uradite Surface Blur ( Filter > Blur > Surface Blur) Radius postavite na 10 a Threshold na 20 , zatim taj layen postavite na overlay . Treci render postavite na Linear Burn i opacity postavite na 25% . Na cetvrti layer uradite Guassian Blur(Filter > Blur > Guassian Blur ) i postavite ga na 3-4 i layer stavite na Lighten . Posljednji ( prvi sa vrha ) Layer postavite na Soft Light i dodajte PhotoFilter Orange .

Korak 6 :

Sada slijedi tekst . Proizvoljnim fontom napisite tekst po zelji , i postavite ga na suprotnu stranu od glavnog rendera . Kada ste to uradili mozete gumicom dok vam je Flow na 15% utapati tekst u pozadinu a mozete i smanjiti opaciti na 20-30% ovisno o vasem okusu .

Korak 7 :

Sada slijedi mala igra brushevima . Kreirajte novi layer (Layer > New > Layer ) i izaberite brush po zelji , najbolje bi se uklapao brush u obliku trave koji dodje kao default uz svaku veryiju PhotoShopa . Nakon sto ste izabrali brush postavite ga po dnu siga da popunite prostor . Kada ste to uradili postavite Layer na Hue i smjestite ga ispod Rendera .

Korak 8 :

Mala igra sa Teksturama . Otvorite Teksturu 1 ciji link imate na dnu TuT-a . Ubacite teksturu u SIG postavite je na Linear Color Dodge zatim pritisnite CTRL+U i saturation smanjite do kraja . Duplicirajte teksturu 2 puta tako da sada imate 3 iste teksture . Jednu postavite na lijevu stranu , jednu na desnu i jednu na sredinu ( Sve ih smjestite iza glavnog rendera i teksta ) . Teksturu 2 takodjer ubacite u SIG i stavite je na Color Dodge , mjesto gdje cete je postaviti mozete odrediti sami .

Korak 9 :

Sada slijedi malo tezi dio . Kreirajte novi layer . Zatim idite Image > Apply Image i dodajte PhotoFilter po zelji (ako je SIG sa toplim bojama onda neka to bude neki Warm PhotoFilter , a ako je sa hladnim neka ide CooL PhotoFIlter). Zatim kreirajte novi layer ponovo ( Layer > New > Layer ) postavite na Soft Light i zatamnite crnim brushem . Nakon toga ponovo kreirajte novi layer , postavite ga na Soft Light i bijelim Brushem osvjetljavajte dijelove na i oko rendera i teksta .

Korak 10 :

Posljedni a ujedno i najduzi korak . Kreirajte tri layera . I uocite tri boje najzastupljenije na vasem SIG - u . U mom slucaju su to bile smedja , zuta i bijela . Prvi layer obojite u smedju(naravno u moram slucaju je to smedja) a obojit ce te ga tako sto ce te izabrati boje onda ici na Edit > Fill . Taj layer postavite na overlay i opacity na 10% . Zatim drugi layer obojite drugom najzastupljenijom bojom u vasem SIG - u ( u mom slucaju je to zuta ) istim postupkom Edit > Fill i postavite taj layer na overlay sa opacity 10%.I Treci layer obojite trecom bojom zastupljenom u vasem sigu ( u mom slucaju bijela) ali ovaj layer postavite na Normal sa opacity 10%.Zatim Texturu 3 ubacite u sig . Stavite je na Color Dodge , duplicirajte je jednom i jednu stavite na jednu stranu a drugu na drugu stranu . Zatim kreirajte novi layer ( Layer > New > Layer) i onda idite Image > Apply image , Izaberite Burn Tool i predjite jedanput preko cijelog siga da mu popravite izgled . Zatim pritisnite CTRL + A i idite na Edit > Stroke , Width postavite na 5 px , lokaciju na Inside , boja bijela , mode Normal i Opacity na 50 posto te strikirajte opciju Preserve Transparency i to bi bilo to , imate gotov vas SIG.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Texture 1 : http://www.imagesforme.com/show.php/671278_wb72xk.jpg.png
Texture 2 : http://www.imagesforme.com/show.php/671276_33emlih.png
Texture 3 : http://www.imagesforme.com/show.php/671279_w7hcgn.png

Render : http://www.imagesforme.com/show.php/671282_GTA4.jpg

PSD : http://www.filefront.com/14458773/PSD.psd

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvala Svima koji su procitali ovaj moj TuT . Jako sam se potrudio da ga sto bolje prikazem svima , tako da u meni lezi nada da ce ova tema u Sticky . Hvala svima do citanja :D

Edit : Moguce su greske u tekstu , jer ko radi raj grijesi , pa ako neko uoci koju nek mi sugerise da se ispravi ;)
Good work, neam sad vremena trazit vamo po GFX forumima jesil ovo RIPPovao, al neko ce se javit ko je mozda vidio ovaj tutorial.

PS: torQ7u wuz here !
Evo procito sam cijeli tut svaka cast momak dajte mu makar aplauz za trud
Najs TUT, ali sumnjam da je tvoj, u dnu si trebo napisati C/P: odakle si kopiro

~ U sluchaju da je tvoj, svakako GJ
Nije RIP , radim evo sat vremena ovaj TUT , imate i PSD ako hocete ( link je na dnu)trazite po kojem god forumu hocete necete ga naci , moj rad licno

GL&HF

Post dobio aplauz od Philosopher

sad cu bas probat', ono bezveze radi sebe

bit ce edit, samo dok nadjem stock neki

-----------------

nisam skid'o texture, mrsko mi bilo; idem spavat'. pa ev' za tri sekunde ( ne mislim bukvalno tri sekunde )

naravno, nisam is'o po tvom tutu, doduse - jesam donekle, al' ti blendinzi su ti pravo losi

Post dobio aplauz od skala

Sjajan tut, evo nesto moje (nije po uzoru na tvoj tut, ali nesto moje :D)

Brushevi nepotrebni
bas onako fino dajte aplauz.

gj
Sta napadate momka odmah
Dobar Tutorial
Ma hajd sta fali , znam ja da pojedini misle da samo oni znaju radit u PhotoShopu al nema veze ....
sada cekam komentar nekog od modova ili nadleznih ;)

premoren sam da pokusajem, pokusat cu sutra.

nice tut dude !
• Efekti korišteni na renderu => KLIK

Tut nije loš.. Tj. outcome nije loš, s' obzirom na to koliko je tut jednostavan. Jedini iz svega toga što koristim je taj render efekat.

Veoma fino odradjeno...
Kao i na ostalim temama ovakve vrste, pokusat' cu uraditi nesto...
Al' nikako mi ne ide od ruke...

Good work!
nije lose, sve u svemu, ali ono sto mi je zapalo za oci je trava. fuj.
dobar tut pravo ... :)
Veoma dobar tut koristit ce ovim pocetnicima u psu malo za pomoc svaka cast na trudu 10

skala travar
Good job... samo nisi trebao stavljati tu travu preko tog stroke-a ruzno izgleda... ili da sklonis travu ili stroke (okvir)... moj savjet: vutru Ali ipak po sto si i tut napravio, 10/10!
Dobar tut, tamama da sta naucim :D
v3Tr0x je napisao/la:
• Efekti korišteni na renderu => KLIK

Tut nije loš.. Tj. outcome nije loš, s' obzirom na to koliko je tut jednostavan. Jedini iz svega toga što koristim je taj render efekat. :)
Hvala ti , ali to uopste nije to to , ovo je licno moj efekat na render , ja sam radio i surface blur i guassian blur dok na tom tvom nema ni jedno od toga ;)

I Naravno djaba trazite jer nije RIP to vam ja garantuje..

I bio bih jako zahvalan kada bi neko temu postavio na sticky da se i u buduce moze citati jer ce ovako pasti u zaborav :)

@Svi : Hvala vam na komentarima , puno mi znaci to sto je neko procitao ovaj tut i sto se nekom svidja , hvla svima jos jednom 9-)
Dobar tut pravo , pokusacu i ja nesto da napravim iako sam pocetnik
Super tut,svaka cast!

Edit:

Evo jedan rad sto sam uradio?!

Valja?

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.