Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Anketa

Internet u BIH

1.023 pregleda · 26 odgovora · otvorena 15.11.2007. u 10:43

Ehh vako .. Nesto sam rovio po netu i nabaso na sigurno popularnu stranicu speedtest.net.
Sigurno mnogi znate o cemu je rijec , al za one koji neznaju radi se o stranici koja testira vasu internet konekciju. Ali tu sam nasao i nekoliko finih statistika koje dokazuju da zaostajemo u IT tehnalogiji. Uradio sam mali test. Usporedio sam Internet veze BIH sa nasim bliskim susjedima ( nema smisla poredit nase veze sa americkim itd. koje idu du 20 000 kbps ).

REZULTATI BIH :

http://www.speedtest.net/global.php?continent=3&country=123

REZULTATI HRVATSKA :

http://www.speedtest.net/global.php?continent=3&country=30

REZULTATI SRBIJA :

http://www.speedtest.net/global.php?continent=3&country=225

REZULTATI SLOVENIJA :

http://www.speedtest.net/global.php?continent=3&country=38

Mislim da ste skontali sustinu ove teme ... Pored brzina gledao sam cjenovnike od dosta providera ... gotovo SVI su jeftiniji a definitivno nude bolje usluge nego ovi nasi.

Vi ste jos uvjek zadovoljni testom Ett .. ocu cisto da vidim vase misljenje o svemu ovom !

EDIT:
Evoo nisam mogao a da ne napisem ovo .. po 1 primjer DSL i Cable providera ... znaci nisam trazio NAJBOLJE ni najeftinije ... uzeo sam 2 "LJEVA" providera na koja sam naisao .. btw. limiti nisu napisani jer limitiranje konekicje je davno ispalo iz fazona u svijetu ..

Provider : Comcast Cable ||| Mjesecna pretplata : $19.99 ||| Vrsta konekcije i Brzina : Cable - 6Mbps

Provider : Earthlink DSL ||| Mjesecna pretplata : $19.95 ||| Vrsta konekcije i Brzina : DSL/1.5 Mbps
Istina je sve to, preskupo je i premale su brzine. Ali staces ipak je bolje da ga imamo nego nemamo nikako.
kod nas preskupo na osnovu sta daju !
Naši Internet provajderi su jako losi...svaki provajder ima dosta mana....

Kablovski variraju sto se tice pinga...skidanje je katastrofa...
i nekoliko puta na dan iskace konekcija...

GlobalNET.-Imao i mislim da je taj provajder sranje sto se tice pinga ali dobra je freezona iako je veoma veoma nestabilan
ADSL.BIHNET ..jedan od vodecih sto se tice pinga i skidanja iako jos moraju raditi na tome...Jer u nekim slucajivama ping skoci na 200 na serverima koji su izvan Sarajeva znaci samo Logosoft EPN I Bihnet ostanu normala..Veoma je skup..

Logosoft Je onako dobar ali BIP ...slab signall.. po vremenu...

Zakljucak:BiH nema internet provajder da bude predobar...
Svi smo mi mali za razliku od susjednih zemlja Slovenija Hrvatska a o europi cemo pricati kad udemo u nju..
               ch1p je napisao/la:
Naši Internet provajderi su jako losi...svaki provajder ima dosta mana....

Kablovski variraju sto se tice pinga...skidanje je katastrofa...
i nekoliko puta na dan iskace konekcija...

GlobalNET.-Imao i mislim da je taj provajder sranje sto se tice pinga ali dobra je freezona iako je veoma veoma nestabilan
ADSL.BIHNET ..jedan od vodecih sto se tice pinga i skidanja iako jos moraju raditi na tome...Jer u nekim slucajivama ping skoci na 200 na serverima koji su izvan Sarajeva znaci samo Logosoft EPN I Bihnet ostanu normala..Veoma je skup..

Logosoft Je onako dobar ali BIP ...slab signall.. po vremenu...

Zakljucak:BiH nema internet provajder da bude predobar...
Svi smo mi mali za razliku od susjednih zemlja Slovenija Hrvatska a o europi cemo pricati kad udemo u nju..

ma drug ... nasi provaideri nas LOPATOM uzmaju na limitima ... pogledasj ADSL - 1024 download [ 3 GB limit ] ... gotovo da nemamo konekcije preko 256 kbps da je [no limit] ... cast izuzetku ELOB .. bar sam tako cuo da su im svi paketi [fairuse].
Mislim da ce vecina glasati za opciju broj 1

Imam bihnetov adsl 5g i u zadnje vrijeme mogu igrati normalno samo na bihnetu i lol-u.....

Linkovi prema drugim serverima domacim ( teol ) i stranim ( vip , sloveci, shvabe ) su katastrofa , ping varira konstantno u intervalima od 80 do 350 sa ogromnim lagom....

Buduci da ga placam ( 5g ) oko 55km, trenutno je to bacanje para....
skupo majku im ****m da im ****m...

U Hrvatskoj je dosta jeftinijw
Skupo jes, al` sta ces kada nema konkurencije a samim tim niti izbora i da je jos skuplje mnogi od nas bi i dalje koristili usluge doticnih provajdera.
situacija je nikakva..

placam 30km wirelesss.. al je ko qarina
U Sloveniji, koja i nije tako daleko od nas;

10 Megabitov / sek. simetrično 14 € ( 1,25 MB/s upload i download )
20 Megabitov / sek. simetrično 28 € ( 2,50 MB/s upload i download )
50 Megabitov / sek. simetrično 50 € ( 6,25 MB/s upload i download )

Sve konekcije su flat rate.

BIHnet ADSL flatrate ; cijena 139 KM ( 384 KB/s download, 128 KB/s upload )

Malo smiješno ?
imam adsl 5G i veoma sam zadovoljan i ako moze bolje al dobro je skida mi brzo imam ga godinu ipo jednom mi samo neta nije bilo 2h ping ekstra kontacni zakljucak zadovoljan
Korisnik sam HT-ovog provajdera, placam 40-45 KM 4 gb, 1024/192 kbs, nije toliko los sto se tice igranja, ne laguje bar na domacim serverima, a sto se tice cijene moglo bi i jeftinije
Da, Preskupo je za ono sto oni nude. Moja preporuka :

Ko uzme internet : Hs-hkb-Zajebat ce se za cijeli zivot.

Preljuse nas ko debile, a internet radi kako treba, svake prestupne godine.

A meni se neda mjenjat. :@ Adsl i miran si (Jest da i ono nekad znaju ebat).

Imam adsl3G i zadovoljan sam sa pingom(lol,epn,bihnet itd),ali razocaran brzinom kojom mi skida stvari sa neta.Sa obzirom sta nude susjedne zemlje adsl je k*****.I kao sto je napisao neko,u bih nema prave konkurencije tako da mogu sa cijenom raditi sta hoce.
Kod nas najnizi standard najnize plate , penzije , sve a najjskuplji internet , majke im sprČim
bjezi jbte, nisu bitne tolko pare, daj kad je zima da mi nepada konekcija, to mi je bitno... sinoc mi sve popadalo
i sa ovim u europsku uniju ... cccc
OVo je previse smijesno. Pogledaj Slovence, veca moja kuca od njihove drzave a internet...(spavo bi sa njim).
hmmmm nesto bi rekao

monet CIP uzima reko bi od dobre tvrtke(metronet) iz hrvatske al opet pada cesto ping se ono poveca jer sve ide preko nekog kako bi slobodno rekli 1 voda jer ipak imaju nekih 3000 korisnika ja mislim a i nisu toliko skupi...kakav je pincom bio kad je devrio sa kablovskom monet je beton za njih...

taj bihnetov adsl se nemoze nazvat adsl taj paket 3 gb mjesecno je po meni presmjesan...sta mozes sa 3 gb? nista!!!! patis se strahujes i tako iz mjeseca u mjesec....

ht adsl je po meni cudo sto se tice cs i stalnosti veze tj.nema pucanja i tih slicnih sranja al problem je sto namju nesto kao free zonu....nemaju cak ni 1 svoj game server pa bezze ponekad trosis taj dragocjeni limit...al buha mi je reko da su sada kao neki novi ugovori i brzina i limit je znatno povecan za niske novce....

sto reci kad vidis da u hrvatskoj jedan max adsl daje tebi da sastavljas svoj paket i rrecimo za 80 km imas 8 mgps i da downalad ujes koliko ti ceif...

slovenija ima jake provajdere jer znamo da u sloveniji imaju 3 butika i 1 robna kuca

nelazem sinan mi reko

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.