Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Zaključana Poništeno pitanje 100 bodova

Ubuntu instalacija ? Da ili ne ?

159 pregleda · 7 odgovora · otvorena 21.03.2014. u 20:58

Ovako naime htio bih da sebi instaliram ubuntu linux neki etc, ali ne znam koji, pa me interesuje koji mozete preporučiti, evo u nastavku cu ukratko da napišem konfiguraciju laptopa.

Intel Core i5-3210M @ 2.5GHZ upto 3.2 GHz TurboBoost
6 GB RAM
750 GB disk
AMD ATi radeon 7650M 2GB grafička

Sad me interesuje gledo sam neko je pisao tutorial pa me zanima zašto bi mi radi nekih navodno sigurnosnih razloga trebao neki drugi eksterni ( test ) hard disk te drugi pc.

Ako neko ima provjeren i da koristi linux ili mac kako se vec zove ubuntu blage neam, da mi posalje DL link na privatnu poruku.

Ne znam , vjerujem da ce sa mojom konfiguracijom da leti, W7 mi dosadio pa imam volje da promjenim.

Isto tako me zanima dali je teško za drivere , jel skida sam drivere i updatuje ili cu morati sve sam ručno da radim.

Prednosti i mane istog ako je neko u mogucnosti da napiše, dal igre mogu, programi etc. Jel ima kakva fora 32bit/64bit i tako to, nisam informisan pa eto prilike da mi se ukaze pomoc 

Ajde najbolij post i najbolij odgovor ce biti nagrađen aplauzom te ovom skromnom nagradom u iznosu od :
100 GAMERS.ba bodova.
linux je za programere i advanced usere.. a ne za svakodnevnicu.

Igre mogu, ali moraš preko WINE-a instalirati i mnogo crashaju. Jednostavno LINUX nije za tvoje potrebe.
BRUTAL je napisao/la:
linux je za programere i advanced usere.. a ne za svakodnevnicu.

Igre mogu, ali moraš preko WINE-a instalirati i mnogo crashaju. Jednostavno LINUX nije za tvoje potrebe.
A gledo sam da ima nekolicina korisnika koji koriste neki operativni sistem na taj fazon, jel to MAC, LINUX, UBUNUTU , za mene je to sve isto, samo me interesuje jel ima neki koji bi mogao sasvim normalno da se koristi.

Recimo kod mene Zet ima neki laptop pa kod njega sam to vidio nedavno pa lijepo izgleda, predpostavljam da je Mac.
Definitivno ne!

Zašto?
Zato jer Linux je za surfanje po netu,neke programe ovako filmove i slično,sa tom konfiguracijom nikako,instaliraj 8.1 i igraj lijepo igre,ako imaš CS:GO add me na steam: Elcesum
Ukoliko hoćeš pirat 8icu ako se odlučiš ali ne znaš da napraviš bootabilan DVD i to javi mi se da ti objasnim..
Linux ti je za napredne korisnike, jednostavno nakon prvog problema izgubit ces pola dana dok nadjes rjesenje.
Instaliraj Windows 8, letit ce ti na tom racunaru, trenutno nema boljeg OS na trzistu.
Jedino ako preferiraš OPEN SOURCE, tek onda prelazi na linux.. ako si navikao u office-u, adobeu, i similarnim programima, linux nije za tebe. Ja lično preferiram linux, ali je on samo za napredne korisnike, ubuntu je primjera radi samo ušminkanost, ali opet od tebe traži dosta pažnje, i dosta vremena moraš provesti u konzoli, jer od toga zavisi mnogo stvari na linuxu. Optimalno bi bilo dual boot, 7 + linux, jedan OS nikako pogotovo ako ti je sve to novo.
Jednostavno-

Podjeli disk na particije

Ostavi windows

Instaliraj linux na praznu particiju

Pri paljenju racunara ces trebati da odaberes zelis li linux ili windows

Probaj malo linux, vidi kako ti se svidja, kako ide itd.

Ako svidja ostavis ako ne formatiras particiju
Zasto da ne 

Prva prednost Linuxa je ta sto je besplatan, znaci ne moras placati OS i OpenSource je 

Imas odlicnu konfiguraciju tako da mozes instalirati 2 OS-a,i Windows i Linux (DualBoot).

Ono sto posebno izdvaja Ubuntu je njegovo graficko okruzenje,realno izgleda 100 puta ljepse od Windowsa.

Ali ako si pravi gamer onda Linux nije za tebe, ja sam jednom koristio neku stariju verziju Ubuntu-a mislim da je bila 10.04 i radila je super,i te price da je Ubuntu komplikovan su ciste gluposti.

Ako ces instalirati ja ti preporucujem Ubuntu 12.04

Post dobio aplauz od NightWalker

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.