Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Opcenito, graffa

139 pregleda · 8 odgovora · otvorena 29.12.2013. u 19:20

Imam par pitanja u vezi racunara i par savjeta itd.

U pitanju je laptop acer aspire v3 731

Intel pentium B980 procesor (2.4 GHZ, 2MB L3 cache)

detaljnije na slici...
http://prntscr.com/2ews6r

sto se tice graficke, integrisana je neka Intel HD Graphic

http://prntscr.com/2ewtnn
http://prntscr.com/2ewu03

http://prntscr.com/2ewuj5

Zanima me ova graficka znam da vuce RAM ali nez koliko, iako imam 4 GB rama, korisiti se 2GB zboj 32-bitnog sistema, no problem, formatirat cu ga i instalirati win 7 prof. 64-bita

Na trenutnom stanju bez problema sam igrao Metro LL, GTA 4, MAFIA 2, na najslabijim postavkama, i nije trzalo, sad vec trza. Dal je to zbog manjka RAMa, recimo da grafa vuce pola, to je cca. 1GB, ostane onda 1 GB za igricu i ostale procese koji recimo vuku pola od ostatka, znaci ostane mi samo 500 mb za igricu...

Zanima me hoce li to rijesiti win 64bit i opcenito koje su mogucnosti laptopa, sta bi mogo pokrenuti...btw. i preporucite neku igru, grafika mi i nije toliko vazna, koliko prica, gameplay, i karakterizacija likova...

Inace nisam neki gamer, imam drugih preokupacija, ali idem poslje nove godine na odmor, pa bi mi dobro doslo par zanimljivih igara... Volio bih to sve da pripremim prije nove, jer necu imati net :D

Usput, zelim vam sretne praznike... Hvala unaprijed...
Jednostavno imas slab laptop, intel HD 3000 je jako slaba integrisan graficka nije namjenjena za gaminka, minimalni zahtjev za graficku kod Metro LL je 8800GT koja je daleko jaca od te tvoje.
na 64bit windowsu ti svaki program/igra dosta vise vuce rama u odnosu na 32bit, a i sam po sebi uzima vise rama u pozdaini nego 32bit.. Tako da ti preporucujem da ostanes na 32bitnom tj na kojem si sada.. Mada nisam najbolje shvatio sta zapravo hoces, sem preporuke igrica koje nez sta bih ti preporucio xD
Nigdje ne pise da je to HD Graphic 3000, i bez problema sam igrao kad racunar nije bio pretrpan... i sad moze se igrati ali cim se malo zesce zapuca podje fps padne na 17-18...

Pa vuce vise Rama, ali njegovom instalacijom dobijem 4 GB koja mogu koristiti, za razliku od 32bita koji podrzava samo 2GB
ESAMENI je napisao/la:
Nigdje ne pise da je to HD Graphic 3000, i bez problema sam igrao kad racunar nije bio pretrpan... i sad moze se igrati ali cim se malo zesce zapuca podje fps padne na 17-18...

Pa vuce vise Rama, ali njegovom instalacijom dobijem 4 GB koja mogu koristiti, za razliku od 32bita koji podrzava samo 2GB
32bit podrzava 3,2gb cini mi se  
evo podataka sa nekih stranica...

Windows 7 (32 Bit)

Starter: 2GB <---- Trenutni :-)
All other Versions: 4GB

Windows 7 (64 Bit)

Home Basic: 8GB
Home Premium: 16GB
Professional: 192GB
Enterprise: 192GB
Ultimate: 192GB

sudeci po ovome najbolja solucija bi bila 32bitni professional
ESAMENI je napisao/la:

Windows 7 (32 Bit)

Windows 7 (64 Bit)

Tebra ne vidim logiku ako imaš 4GB, da instaliraš 32bitni sistem o.o

Gubiš tih hajmo reći 800mb ni u šta. Sistem će bolje raditi svakako na 64bita, jer je to hajmo reći standard, pusti se 32bitnog sistema 

Postavi u opcijama high performance, u grafičkim opcijama intelovim imaš u control panelu, također na high performance što se tiče grafičke, i you are good to go 
što lažeš raji da si na ovom laptopu igrao gta 4 bez problema ?
ESAMENI je napisao/la:

Windows 7 (32 Bit)

Windows 7 (64 Bit)

Mani se 32bitnog sistema, instaliraj 64bitni i gotovo  

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.