Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 15 bodova

Kako napraviti PayPal ?

242 pregleda · 8 odgovora · otvorena 30.01.2013. u 16:37

Nigdje nisam na netu mogao naci kako da uradim PayPal u BiH, znam da se moram tamo ganjati sa onim kreditnim karticama itd, ali nema bas neko objasnjenje. Ko mi najdetaljnije objasni dobija poene.

I imam licnu kartu, nisam maloljetan.
PayPal i eBay ovdje imaš sve objašnjeno ispod dole

http://www.hcl.hr/forum/lajaonica/paypal-i-ebay/

1.1 Koji račun?

--> Račun koji možete otvoriti jest žiroračun i debitni račun obzirom da njihovim otvaranjem dobivate VisaElectron karticu.

1.2 Koji je bolji?

--> U ovom slučaju bolje je otvoriti devizni račun iz razloga što porezna uprava ima kompletan uvid u sve žiroračune pa sve transakcije primanja/slanja novca i u skladu sa time može tražiti pojašnjenje i opravdanje za određene transakcije.

1.3 Kako otvoriti račun u banci?

--> Dovoljno je otići u bilo koju poslovnicu banke (poželjno u glavnu) i zatražiti otvaranje deviznog računa.
1.4 Š to je potrebno?

--> Obavetni ste priložiti osobnu iskaznicu, znati se potpisat i morate imati nešto novaca da stavite na račun.
1.4 koliko novaca je potrebno?

--> U globalu cca 150 kn je dosta da stavite kao početni polog. OPREZ: Većina banaka otvara devizni račun vezan za određenu valutu tj. €/$/CH.

1.5 U kojoj banci otvoriti račun?

-->Obzirom da VisaElectron svih banaka nije prihvaćena na paypalu savjetujem ove banje: PBZ Privredna, Erste banka, Raiffeisen banka.

--> NAPOMENA: Devizni račun u erste banci nije striktno vezan za određenu valutu.
--> Ako otvarate u nekoj od preostale dvije banke savjetujem € kao valutu na koju je račun vezan.

1.6 Koliko se čeka kartica?

--> Manje vise 10 dana do 2 tjedna je rok u kojem bi trebali dobiti karticu koju podižete u poslovnci banke gdje ste otvorili račun.

2.0 Kako napraviti paypal account?

--> Dakle sada kada imate karticu možete otići na https://www.paypal.com/us/cgi-bin/we...gistration-run te ispuniti registraciju.

2.1 Kako dodati karticu u account?

--> Nakon što ste uspiješno registrirali account ulogirajte se sa vašim login/password podacima na https://www.paypal.com i unutra pronađite opciju Prodile-Add or Remove card.

2.2 Kako linkati karticu?

--> Nakon što ste dodali karticu pronadjite opciju Link my caed ili slično. Paypal vam naplaćuje iznos nešto manji od 2$ koji će vam biti vraćen kada potvrdite acount.

2.3 Š to nakon linkanja kartice?

--> Otprilike 3-5 dana nakon linkanja kartice odite u banku i zatražite da vam isprinta listu transakcija.
--> Među transakcijama će pisati xxxxPaypal gdje X označava broj. Taj broj ćete upisati u svom paypal sučelju i account će vam biti potvrđen i spreman za upotrebu.
--> Ovo možete izbjeći tako da priotvaranju računa u banci zatražite netbanking uslugu.

3.0 Kako napraviti paypal račun sa kreditnom karticom?

--> Oni koji imaju Amex, Master ili Visa Classic kreditnu karticu ne moraju otvarati žiro ni devizni račun u banci.[za Diners nisam siguran ako je podržan]
--> Procedura je identična za kreiranje accounta i linkanje kartice te njegovu potvrdu. Jedina je razlika što neke kreditne nemaju opciju da online vidite listu transakcija pa ćete morati čekati slijedeći račun.

4.0 Plaćanje paypalom u raznim valutama.

--> Paypal vam naplaćuje automatski sa računa/kreditne bez obzira koja je vaša valuta, glavno je da imate novaca na računu ili da vam kreditna nije preko limita.

5.0 Primanje novaca na paypal račun

--> Na paypal možete primi novac koji se polaže u vaš Balance. time možete vršiti plaćanja paypalom ali ne možete unovčiti kesh.

5.1 Koliko se plaća usluga primanja novaca?

--> za primanje novaca paypal naplaćuje fee od 3.4% na ukupan iznos [iako tvrdi da je nekad manji] plus 0.56€

Ovaj manual će se nadopuniti u skladu sa potrebama/zahtjevima.Ako imate pitanja ili komentare postajte ovdje.

UPDATE: 1.1

-Raiffeisen banka devizna kartica blokira nakon prve naplate. Ako vam se desi da placate sa njom u vise navrata javite da istrazim detaljnije.

-Ukoliko imate mogucnost primanja novaca na paypal (ako nemate hrv paypal) mozete placati i sa balansom koji vam je prikazan tj. kod svake naplate automatski ce vam se skidati sa balansa a ostatak sa kartice ukoliko je vrijednost veca.

copy/paste

http://gamers.ba/forum/10/116198/paypal/
Odes u banku, izvadis visa karticu.

Onda ides na paypal,napravis account, uneses podatke od kartice. Prilikom povezivanja paypal sa karticom skinut ce ti oko 2.5km zbog potvrde. Nakon 10-tak dana odes u banku, uzmes saldo,il pitas njih da ti dadnu kod. znaci na saldu ti pise ta jedna transakcija i pored nje kod. E taj kod ukucas u paypal racun i to je to.
Rješenje
almir992 je napisao/la:
Odes u banku, izvadis visa karticu.

Onda ides na paypal,napravis account, uneses podatke od kartice. Prilikom povezivanja paypal sa karticom skinut ce ti oko 2.5km zbog potvrde. Nakon 10-tak dana odes u banku, uzmes saldo,il pitas njih da ti dadnu kod. znaci na saldu ti pise ta jedna transakcija i pored nje kod. E taj kod ukucas u paypal racun i to je to.
U opste ne trebas cekat 10 dana odmah banka dobije transakciju sa kartice

Momak eldihno ti je dao moj tut sve ti je objasnjeno..
UZI je napisao/la:
U opste ne trebas cekat 10 dana odmah banka dobije transakciju sa kartice

Momak eldihno ti je dao moj tut sve ti je objasnjeno..
uzi najmanje 10 dana treba proci prije nego se transakcija uvede :D
Znam kad sam sebi pravio paypal
almir992 je napisao/la:
uzi najmanje 10 dana treba proci prije nego se transakcija uvede :D
Znam kad sam sebi pravio paypal
Je li rejfajzen ok banka ?
kakav je to forum gdje nemožeš normalan link postavit u rijeć
Želiš pomoć novim postom i kvalitetnim linkom a vi ne dozvoljavate. Ko da imate page rank 9. Forumi 4 puta jaći od ovoga to dozvoljavaju.
Nažalost svih koji čitaju ovu temu ne mogu vam napisati nista dobro i nista kvalitetno zato zahvalite svojim administratorima

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.