Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[ TUT ] Formatiranje računara, i instalacija Windows 7 OS

1.659 pregleda · 40 odgovora · otvorena 30.12.2012. u 19:00

Tema ce biti u zanimljivim par dana.!

Pozdrav dragi članovi gamers.ba portala.
S obzirom na to da sam u posljednje vrijeme svjedo sve više teme oko jednog pitanja, a to jeste formatiranje i instaliranje Windows 7 operativnog sistema. Pošto sam uzeo da svoj računar formatiram, usput mi je palo na pamet da mogu lagano sve da snimim pa da i na forumu objavim, tako da neko nešto nauči.

Dakle sada cu laganim koracima da vam pokazem , postupak istog.
Prvo što treba da uradimo prije početka pokretanja same instalacije jeste da u biosu provjerimo dali nam je selektovan pravi uređaj za bootanja, tj dali boota s CD-DVD-a. To mozemo uraditi na sljedeci način.

Prilikom paljenja računala prtisnuti tipku DEL ili F2 , zavisi kojom tipkom vam se otvara BIOS SETUP.
Kod mene je to F2.

Sljedeći korak jeste naci gdje se nalazi sekcija sa boot postavkama, ovisi koji vam je bios , tj verzija biosa , jer ne izgleda na svakom biosu isto, dok kod mene to ovako izgleda :

Nakon toga selektujemo Boot Configuration Features i dobit cemo meni u kojem se nalazi uređaj koji prvi boota prilikom paljenja računara, a to izgleda ovako :

Mozemo vidjeti da je kod mene selektovano da mi boota sa DVD-a.
To smo odradili i idemo dalje, sa instalacijom.
Ubacimo nas bootabilni DVD Windows 7 i pustimo da učita setup, nakon što učita setup to bi trebalo da izgleda ovako :

Pritisnemo bilo koju tipku za početak setup-a. Nakon čega će nam setup reci Windows Setup is loading files.
Kada se računar upali vidjet cete plavi screen, te nakon kratnog vremena ponudit ce vam izbor jezika koji zelite da instalirate to izgleda ovako :

Kada odaberete jezik i kliknete next , mozete komotno kliknuti na gumb pod nazivom Instal Now

Nakon čega ćete dobiti screen gdje ce pisati Setup is Starting

Nakon toga prihvatit cemo pravila i usluge korištenja :

Eh kada smo to uradili , dobit cemo ponudu šta da radimo , dali da uradimo upgrade nekog ranijeg windowsa , ili da uradimo novu instalaciju. Ja uvjek radim novu instalaciju , te s istom formatiram disk prije instalacije. Znači odaberemo Custom ( Advanced ) :

I nakon toga u sljedećem meniju odaberemo Drive Options ( Advanced ) i dobit cemo sljedece.
Odabir na koju particiju zelimo da instaliramo windows, i mogucnost formatiranja , brisanja i kreiranja particija. Formatirat cemo disk na način da odaberemo particiju i kliknemo format , te na upozorenje dali želimo stvarno da formatiramo disk , potvrdimo sa YES 

Kada smo to uradili , odaberemo željenu particiju i kliknemo next, nakon čega je naša i vaša instalacija windowsa uspješno počela! To bi izgledalo ovako :

Sačekat cemo da windows privede instalaciju kraju , nakon čega, barem na mojoj verziji windowsa , automatski aplicira kod za registraciju. Nakon toga računar ce se restartovati i dobit cemo polje gdje cemo upisati naziv našeg računara.

U nastavku će nam tražiti da kreiramo password , što ja obično preskočim, toga možete i vi.
Poslije toga , dobit cemo ponudu za registraciju windowsa , to izgleda ovako :

Ja lično ugasim online aktiviranje windowsa, a vi možete uraditi po svojoj zelji. Poslije toga, mozete postaviti windows updates, što ja ugasim jer ne skidam update uopšte. Kada smo sve to završili, dobit cemo odabir mreže, tj konekcije. Potrebno je samo da kliknete na Home Network

Nakon toga, moja verzija windowsa , sama aktivira windows, kao sto sam ranije rekao, i to izgleda ovako.

Kada se sam proces završi , windows će se normalno upaliti i spremni te za korištenje istog.
Ostaje vam na kraju da instalirate potrebne drivere i naravno sve ostalo sto vam je potrebno za koristenje.
Ja sam svoju instalaciju zavrsio , nadam se da ste uzivali u tutorijalu. Uskoro jos puno boljih tutorijala, pa do gledanja 

Za trud 5. sjedi xD
Svaka cast stvarno na izdvojenom vremenu..Tutorijal kvalitetan nema price i uvijek ce nekome koristiti !!
Fino, fino ima tu dosta truda!  Koliko ti je ovo otprilike trebalo vremenski da uradis ?
Od mene imas 10
Svaka čast na trudu, fino napisan tutorial. 
Drajvere najlakse mozete instalirati tako sto ce te skinuti program " Driver Solution Pack" (3,13GB), nakon što skinete pokrenete i samo kliknete instal i to je to. (moguce je instalirati i neke standardne programe: browser, codec pack, foxit pdf reader, 7zip...)

Post dobio aplauz od NightWalker

shoT je napisao/la:
Drajvere najlakse mozete instalirati tako sto ce te skinuti program " Driver Solution Pack" (3,13GB), nakon što skinete pokrenete i samo kliknete instal i to je to. (moguce je instalirati i neke standardne programe: browser, codec pack, foxit pdf reader, 7zip...)
Driver Pack Solution 11 imam full na DVD-u , skine i instalira sve mgouce drivere, ali baš sve , zanimljivo mi je bilo kada sam probao na starim pločama, i starijim računarima, znači bukvalno ima sve moguce drivere 

@ SWEIDER

Ne znam koliko vremenski je trebalo vremena da napisem tutorijal , iskreno mozda oko pola sata dok sam slike dodavao i šta znam, a sama instalacija je trajala oko 20-25 minuta.
nocni walkeru svaka cast za trud nego ne kontam kad stavim da boota sa cda sta treba da uradim ubacim cd i cekam ili sta de mi to objasni.

Sve u svemu svaka čast !
theygonnacry je napisao/la:
nocni walkeru svaka cast za trud nego ne kontam kad stavim da boota sa cda sta treba da uradim ubacim cd i cekam ili sta de mi to objasni.

Sve u svemu svaka čast !
Podesiš u biosu da ti boot-a sa CD-a.
Onda ubaciš bootabilni CD i sačekaš da bios sam pokrene SETUP sa tvog cd-a , onda pratis dalje korake 
NightWalker je napisao/la:
Podesiš u biosu da ti boot-a sa CD-a.
Onda ubaciš bootabilni CD i sačekaš da bios sam pokrene SETUP sa tvog cd-a , onda pratis dalje korake :)
cant start boot from cd code 5 ... imas li neko rjesenje za to ?
milan je napisao/la:
cant start boot from cd code 5 ... imas li neko rjesenje za to ?
99% da nisi dobro snimio cd-dvd.
NightWalker je napisao/la:
99% da nisi dobro snimio cd-dvd.
na 3 cda sam narezao ne moze biti do sva 3 :D imgburn sam koristio i opet nije htjelo :D
milan je napisao/la:
na 3 cda sam narezao ne moze biti do sva 3  imgburn sam koristio i opet nije htjelo 
Nesto ti sa setupom ne štima..
Kod mene radi kad god snimim...
Bravo za trud :))

Vrijedilo je sve ovo uslikat pa .... :))

Evo jos nesto za drivere znaci skinete Driver identifier
(http://www.driveridentifier.com/)
Kada se instalira Udjete u njega i kliknete na Scane Driver i skenirat ce vam sve drivere (mozete i instalirati nove,Updatovati stare) ;D
Sve je to vec postojalo i mozes naci bolje tutorijale nego taj na netu
ako jednostavno ukucas na google kako dici win 7
Konfiguracija mog racunara je :
Pentium 4 CPU 3.01 GHz
RAM : 2.50GB
GC. Ati radeon x550 256mb

Dali ce biti fps na cs 100 kao i uvijek ako instaliram WIN 7 32 bita ( nez dal se smije postaviti ovde pitanje za to zbog cs-a al morao sam negdje postaviti)
Taman sam htjeo da oborim sistem hvala pomoglo mi ovo.
Moze aplauz ?
moze li mala pomoc imam racunar DLL dimenstion 5000 na njemu nemogu nijedan system podici ni xp ni visu ni windows7 izbacuje mi stalno neke greske i ako uspijem da podignem taj windows je nestabilan mijenjao sam hard diskove nista ni to ne pomaze.  :*

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.