Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Dilema - Fakultet

566 pregleda · 27 odgovora · otvorena 09.04.2012. u 20:21

Pozz. Razmisljam vec duze vrijeme koji fakultet da upisem i skontao sam sada 2 : Likovna akademija> Odsjek za graficki dizajn i Fakultet informatickih tehnika .

Poceo sam se baviti grafickim dizajnom vec dosta vremena prije , to volim raditi jednostavno, i volio bih u zivotu to raditi, ali nazalost , ne znam koliko profita u tome ima i da li mogu naci siguran posao . Sa druge strane tu je FIT , naravno zanima me i programiranje , web developing , ali se tim jos nisam poceo baviti ,znam neke osnove , nesto malo php-a , fortran (mada ga smatram beskorisnim) , uopsteno volim informatiku i sve sto se toga tice, samo mi je mali problem matematika. Isto tako ne znam sta s tim fakultetom mogu raditi , koji profit , koji mi se putevi otvaraju . Pitam vas sada , koji je vas prijedlog , i ako nije problem da malo obrazlozite barem 2 recenice . Hvala
Da ti kažem ja, a što ću najvjerovatnije uradit.

Završiš FIT, gospodin čovjek, a + od freelancanja ako si dobar dizajner možeš se i školovat i fino živjet.

Imaš diplomu, ako nema posla kao freelancer, opet možeš raditi, ako nema ovako posla (a to je teško jako sa FITom), onda na freelancanje ponovo.

E sad ako nisi neki matematičar/programer onda ne znam šta da ti kažem.

Uostalom, usavršavaj se na polju dizajna ako već imaš neke podloge, pa kako bude bude.
protektiONEL je napisao/la:
Nekazem ja sta ces raditi neko ja ti kazem sta radi moj prijatelj sa FITom. Po meni to su sranja fakulteti nek završi ELEKTROTEHNIKU,EKONOMIJU,MAŠINSTVO ako voli vojsku,policiju KRIMINALISTIKU pa ce raditi normalni posao koji je placen i koji je uvijek tražen. Valjda smijem izraziti svoje mišljenje ako si vec otvorio temu !!! Da imaš imalo mozga nebi druge pitao šta ces studirati nego sam odlucio jer ces se ti baviti tim poslom a ne drugi.
ne zelim taj "normalan " posao, imas nesto protiv ?
Poz, moj savjet ti je da upises ono sto volis, nesto sto ce ti dati snagu da nastavis dalje kad dodjes do neke velike prepreke. Fakultet ko´ fakultet svaki je zajeban i ima da ti se "muda otegnu" od ucenja. Sta god da upises a ne zavrsis nula (0) si, a sta god da upises pa zavrsis hadzija si. A sa diplomom su ti sva vrata otvorena s tim da kad je dobijes jos nista nisi postigao ako neces nastavit marljivo radit.
rason je napisao/la:
ne zelim taj "normalan " posao, imas nesto protiv ?
Neam ništa onda završi FIT i necu da se svađam
Neam ništa onda završi FIT i necu da se svađam :D
Ne znaš šta pričaš bolan, šuti.
Neam ništa onda završi FIT i necu da se svađam
Kad sam zadnji put provjerio, svijetske prestizne fakultete nisu bile iz kriminalistiku ili ekonomiju, nego su bile iz oblasti IT-a.
Nisi ti ni za fakulteta, kada na ovom forumu trazis misljenje.. Ono covjece, koji ti je ku**c, prosjek godina 12 i trazis savjet.. Znam da ima i zrelih clanova, ali su oni u manjini..

Kao prvo upisi ono sto volis, jer raditi nesto citav zivot sto mrzis je ravno smrti.. Ako ti matematika nije draga, ne upisuj FIT, jer je FIT = matematika (bar tako kazu)..

Cinjenica je da je FIT vjerovatno najcjenjeniji fakultet momentalno i da ima bruku posla sa odlicnim platama.. Da ne pisem o inostranstvu, gdje su procjene da ce u narednih 10 godina Njemacka trebati par miliona inzinjera iz IT oblasti i tehnickih znanja..

Izvagaj sta zelis biti u zivotu i to upisi..

Za mene je ljubav prema nekom poslu veca od novca, mada to kod tebe ne mora biti slucaj

Sta god da odlucis, najvaznije ti je to zavrsiti, jer u suprotnom bacas najbolje godine

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.