Pozdrav gamersi.
Evo odlučio sam da napišem svoj prvi tutorijal na gamers.ba.
Imam jos par video TUT-ova ali nisam jos uploadovao na YT.
Danas ću vam pokazati kako povezati televizor sa računarom.
Prvo sto morate imati jest HDMI izlaze i na grafičkoj i na TV-u.Mislim da može i preko obicnog VGA konektora ali je slika slabije kvalitete.Ja lično koristim HDMI.
Ovako izgleda HDMI port na grafičkoj :

A ovako na TV-u :

Sljedeća stvar koja vam treba jest HDMI kablo.
Ovako izgleda klasično kablo koje koristite ukoliko imate HDMI port na PC-u i na TV-u :

Ukoliko na TV-u imate HDMI port , ali na grafičkoj ne , ona koristite ovo kablo tzv. HDMI to VGA :

ili konektor koji priključite u grafičku a HDMI kablo u njega :
Sljedeće postavke koje ću vam pokazati su postavke za obično HDMI kablo , i portove na grafičkoj i na TV-u , da li su iste i za HDMI to VGA ne znam , ali trebalo bi da je isto .
Kada spojite računar i televizor , u izborniku TV-a izaberite HDMI , ovo uradite prvo jer onda vidite da li ste postavke na računaru dobro postavili.
Ni jedan TV nije isti , tako da ni izbornici nisu isti.Neki daljinski imaju gumb HDMI , neki ne .Ja moram u izborniku izvora odabrati opciju HDMI .
Sada otvorite control panel , te kliknite na "Appearance and Personalization "

Kada vam se otvori izbornik u Appearance and Personalization , u podizborniku "display" kliknite na
"connect to an external display"

Ako želite da vam monitor bude osnovni , a TV sekundarni display , tj. da na ekran od TV-a prikazujete samo ono što želite , to ćete uraditi na sljedeći način .
Povlačenjem onog prozora koji želite vidjeti na TV-u ( VLC media player , pretraživač , ili bilo koji drugi prozor) , izvan okvira monitora , taj prozor će se prikazati na TV-u .
U izborniku [B ]Multiple displays [/B] odaberite Extende these displays .
U izborniku Display odaberite vas Tv , to znači da je TV vaš sekundarni ekran.
Ovako :

Ako želite da se isto prikazuje i na TV-u i na računaru , tj. ono sto inače vidite na monitoru , samo u Multiple displays odaberete Duplicate these displays
Ako ipak želite da vam TV zamijeni monitor , tj. da se slika desktopa prikazue samo na TV-u , u Multiple displays kliknite na Show only 2
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja obratite se na PM ili postom na temu.
To je to , uživajte !
Nadam se da sam vam pomogao te da će vam moj TUT koristiti.
Lijep pozdrav.
Evo odlučio sam da napišem svoj prvi tutorijal na gamers.ba.
Imam jos par video TUT-ova ali nisam jos uploadovao na YT.
Danas ću vam pokazati kako povezati televizor sa računarom.
Prvo sto morate imati jest HDMI izlaze i na grafičkoj i na TV-u.Mislim da može i preko obicnog VGA konektora ali je slika slabije kvalitete.Ja lično koristim HDMI.
Ovako izgleda HDMI port na grafičkoj :

A ovako na TV-u :

Sljedeća stvar koja vam treba jest HDMI kablo.
Ovako izgleda klasično kablo koje koristite ukoliko imate HDMI port na PC-u i na TV-u :

Ukoliko na TV-u imate HDMI port , ali na grafičkoj ne , ona koristite ovo kablo tzv. HDMI to VGA :

ili konektor koji priključite u grafičku a HDMI kablo u njega :
Sljedeće postavke koje ću vam pokazati su postavke za obično HDMI kablo , i portove na grafičkoj i na TV-u , da li su iste i za HDMI to VGA ne znam , ali trebalo bi da je isto .
Kada spojite računar i televizor , u izborniku TV-a izaberite HDMI , ovo uradite prvo jer onda vidite da li ste postavke na računaru dobro postavili.
Ni jedan TV nije isti , tako da ni izbornici nisu isti.Neki daljinski imaju gumb HDMI , neki ne .Ja moram u izborniku izvora odabrati opciju HDMI .
Sada otvorite control panel , te kliknite na "Appearance and Personalization "

Kada vam se otvori izbornik u Appearance and Personalization , u podizborniku "display" kliknite na
"connect to an external display"

Ako želite da vam monitor bude osnovni , a TV sekundarni display , tj. da na ekran od TV-a prikazujete samo ono što želite , to ćete uraditi na sljedeći način .
Povlačenjem onog prozora koji želite vidjeti na TV-u ( VLC media player , pretraživač , ili bilo koji drugi prozor) , izvan okvira monitora , taj prozor će se prikazati na TV-u .
U izborniku [B ]Multiple displays [/B] odaberite Extende these displays .
U izborniku Display odaberite vas Tv , to znači da je TV vaš sekundarni ekran.
Ovako :

Ako želite da se isto prikazuje i na TV-u i na računaru , tj. ono sto inače vidite na monitoru , samo u Multiple displays odaberete Duplicate these displays
Ako ipak želite da vam TV zamijeni monitor , tj. da se slika desktopa prikazue samo na TV-u , u Multiple displays kliknite na Show only 2
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja obratite se na PM ili postom na temu.
To je to , uživajte !
Nadam se da sam vam pomogao te da će vam moj TUT koristiti.
Lijep pozdrav.

Ne vidi se hhahaha
)
)