Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] Spajanje TV-a sa PC-om

425 pregleda · 14 odgovora · otvorena 09.01.2012. u 00:01

Pozdrav gamersi.
Evo odlučio sam da napišem svoj prvi tutorijal na gamers.ba.
Imam jos par video TUT-ova ali nisam jos uploadovao na YT.

Danas ću vam pokazati kako povezati televizor sa računarom.

Prvo sto morate imati jest HDMI izlaze i na grafičkoj i na TV-u.Mislim da može i preko obicnog VGA konektora ali je slika slabije kvalitete.Ja lično koristim HDMI.

Ovako izgleda HDMI port na grafičkoj :

A ovako na TV-u :

Sljedeća stvar koja vam treba jest HDMI kablo.

Ovako izgleda klasično kablo koje koristite ukoliko imate HDMI port na PC-u i na TV-u :

Ukoliko na TV-u imate HDMI port , ali na grafičkoj ne , ona koristite ovo kablo tzv. HDMI to VGA :

ili konektor koji priključite u grafičku a HDMI kablo u njega :

Sljedeće postavke koje ću vam pokazati su postavke za obično HDMI kablo , i portove na grafičkoj i na TV-u , da li su iste i za HDMI to VGA ne znam , ali trebalo bi da je isto .

Kada spojite računar i televizor , u izborniku TV-a izaberite HDMI , ovo uradite prvo jer onda vidite da li ste postavke na računaru dobro postavili.
Ni jedan TV nije isti , tako da ni izbornici nisu isti.Neki daljinski imaju gumb HDMI , neki ne .Ja moram u izborniku izvora odabrati opciju HDMI .

Sada otvorite control panel , te kliknite na "Appearance and Personalization "

Kada vam se otvori izbornik u Appearance and Personalization , u podizborniku "display" kliknite na
"connect to an external display"

Ako želite da vam monitor bude osnovni , a TV sekundarni display , tj. da na ekran od TV-a prikazujete samo ono što želite , to ćete uraditi na sljedeći način .
Povlačenjem onog prozora koji želite vidjeti na TV-u ( VLC media player , pretraživač , ili bilo koji drugi prozor) , izvan okvira monitora , taj prozor će se prikazati na TV-u .

U izborniku [B ]Multiple displays [/B] odaberite Extende these displays .
U izborniku Display odaberite vas Tv , to znači da je TV vaš sekundarni ekran.

Ovako :

Ako želite da se isto prikazuje i na TV-u i na računaru , tj. ono sto inače vidite na monitoru , samo u Multiple displays odaberete Duplicate these displays

Ako ipak želite da vam TV zamijeni monitor , tj. da se slika desktopa prikazue samo na TV-u , u Multiple displays kliknite na Show only 2

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja obratite se na PM ili postom na temu.

To je to , uživajte !

Nadam se da sam vam pomogao te da će vam moj TUT koristiti.
Lijep pozdrav.
Strašan tutorijal, volio bih kad bi neko od vas napisao kako otvoriti kućište.

Mislim, budimo realni sve ovo je smiješno.. jedini problem je to što ako staviš veću rezoluciju nego rezoluciju TV-a, slika će biti crna.. toliko od mene. 

btw. javi se za aplauz!
KRYSTAL je napisao/la:
Strašan tutorijal, volio bih kad bi neko od vas napisao kako otvoriti kućište.

Mislim, budimo realni sve ovo je smiješno.. jedini problem je to što ako staviš veću rezoluciju nego rezoluciju TV-a, slika će biti crna.. toliko od mene. :)

btw. javi se za aplauz!
Pa nismo svi rođeni naučeni :D
Mozda ipak ima neko ko ne zna ovo ?

Mozda napravim TUT kako staviti CD u CD-ROM :@
xD

no hejt :D

Post dobio aplauz od KRYSTAL

Pozdrav kreatoru tutorijala. Od srca ti se zahvaljujem na ovome. Bilo je vrijeme da neko nešto ovako napravi. Vjerujem da si uložio mnogo svog slobodnog vremena na ovo. Imam jedno pitanje u vezi tutorijala. Došao sam do petog koraka tutorijala. Tačnije kod ovih kablova. I tu sam skroz zablokirao. Ne znam šta ću sad. Zapetljani kablovi. Sad ako imaš vremena da napišeš tutorijal kako ću odpetljat kablove?

Pozz
spY je napisao/la:
Pozdrav kreatoru tutorijala. Od srca ti se zahvaljujem na ovome. Bilo je vrijeme da neko nešto ovako napravi. Vjerujem da si uložio mnogo svog slobodnog vremena na ovo. Imam jedno pitanje u vezi tutorijala. Došao sam do petog koraka tutorijala. Tačnije kod ovih kablova. I tu sam skroz zablokirao. Ne znam šta ću sad. Zapetljani kablovi. Sad ako imaš vremena da napišeš tutorijal kako ću odpetljat kablove?

Pozz
Zao mi je ali ne mogu ti pomoći .
Za to ćeš se morati obratiti nekom profesionalcu :/

@DrawN haha vidi se sve xD ( jedino ako je to bio troll ? :r )
tiok je napisao/la:
Zao mi je ali ne mogu ti pomoći .
Za to ćeš se morati obratiti nekom profesionalcu :/

@DrawN haha vidi se sve xD ( jedino ako je to bio troll ?  )
Jel imaš broj nekog profesionalnong odmotača kablova?
tiok je napisao/la:
Pa nismo svi rođeni naučeni 
Mozda ipak ima neko ko ne zna ovo ?

Mozda napravim TUT kako staviti CD u CD-ROM :@
xD

no hejt 
Nzm ja koristim mamin laptop preko VGA ga spajam uopste ne trebaju ovi dodaci isto sa PCom ali bar si se sjetio 
A sta ako zelim spojiti PC sa TV-om?
sta se vise pravite retardirani, lik postavio tutorial da nekima pomogne vi tu spamate zaobidjite temu..
Bas bi volio kad vi trazite pomoc a niko vam nepomogne i da se mucite i dan i noc oko toga ...
Nek neko sastavi TUT kako sastaviti pc msm proc na maticnu ,ram,grafu,maticnu u kuciste,napojnu ,dvd rom ,hdd
federe je napisao/la:
Nek neko sastavi TUT kako sastaviti pc msm proc na maticnu ,ram,grafu,maticnu u kuciste,napojnu ,dvd rom ,hdd
Nije ni tebi lako.
StrikerHAVEN je napisao/la:
Dali postoji mogucnost HDMI to scart :D
Da , možeš spojiti , msm postoji kablo al ne znam gdje kod nas možeš kupit

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.