Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Kupovina TV-a

201 pregled · 5 odgovora · otvorena 18.02.2012. u 18:14

Želim kupiti TV do 1700 KM. Nije važno koja je marka, niti gdje ću kupiti ali me zanima šta vi mislite koji je najbolji od ova 3 dole navedena:
LCD
LED
PLAZMA.
TV treba stajati u sobi, a sa suprotne strane će na njega padati dnevna svjetlost, pa me zanima koji je od ova 3 najbolji?
Molim kada napišete odgovor, da mi obrazložite zbog čega je tako.
P.S. čitao sam na net-u i kažu kad nije dobar signal da je na LCD i LED slika katastrofa, ali iz drugih uizvora imam informaciju da su oni bolji, pa me zanima vaše mišljenje.?
E ovako u mene je stari kupio Lcd Led 46" Grundig marka. Tanjeg lcd-a nisam vidio, slika full hd, usb, hdmi, apsolutno sve osim 3d ima a cijenja je prikladna za tvoj budzet tj. 1320 km i usput ustedis nesto para 

LED TEHNOLOGIJA TI JE TAKOĐER BOLJA JER AKO BI SLUCAJNO NECIM OSTETIO EKRAN LED CESTICE SE MOGU MIJENJATI JEDNA PO JEDNA DOK U OBICNIH LCD TELEVOZORA CIJELI EKRAN MORAS MIJENJAT, TAKOĐER LED TEHNOLOGIJA TROSI KAO OBICNA SIJALICA GDJE USTEĐUJES

LCD I LED su uredu, plazmu ne uzimaj.

Plazma tv radi na principu fluorescentnih cijevi, i nudi dosta dobar kontrast slike, samim tim i neku kvalitetu, ali su dosta osjetljivi. Jako reflektiraju svjetlost i zna dodji do podrhtavanja slike. Ako zamracis prostoriju sa plazmom mozes dobiti perfektnu sliku jer plazma ima dobar odnos sa crnom bojom. Problem je takodjer frekvencija koju prima, tj. radio ili telefon moze da ometa sliku.

LCD radi na principu tecnih kristala koji su postavljeni ispred oredjenog svjetlosnog izvora. Kvalitetni su i trose manje struje od plazme. Puno se vise koriste od drugih televizora i sad su vec presli stanje hiperprodukcije. Kvalitet slike zavisi od marke, i modela ( samim tim i cijene). Zavisi sta odaberes, imas odlicnih LG, SONY, SAMSUNG i PHILLIPS.

Ja bih ti preporucio mozda SONY sa BRAVIA enginom. PHILLIPS ima najbolju tehnologiju na TV prijemnicima, pa pogledaj i njihove. Uglavnom, ganjaj LCD.

Sretno

Edit za ovaj gore komentar.

Led cestice se mogu mijenjati, al kod nas nije razvijena ni prehrambena industrija a ne hemijska gdje se moraju mijenjati protuplazmaticne celije. Toga nema, nije Kina da odneses TV na servis i oni ti zamjene LED cesticu :S

Post dobio aplauz od KRYSTAL

insejn je napisao/la:
LCD I LED su uredu, plazmu ne uzimaj.

Plazma tv radi na principu fluorescentnih cijevi, i nudi dosta dobar kontrast slike, samim tim i neku kvalitetu, ali su dosta osjetljivi. Jako reflektiraju svjetlost i zna dodji do podrhtavanja slike. Ako zamracis prostoriju sa plazmom mozes dobiti perfektnu sliku jer plazma ima dobar odnos sa crnom bojom. Problem je takodjer frekvencija koju prima, tj. radio ili telefon moze da ometa sliku.

LCD radi na principu tecnih kristala koji su postavljeni ispred oredjenog svjetlosnog izvora. Kvalitetni su i trose manje struje od plazme. Puno se vise koriste od drugih televizora i sad su vec presli stanje hiperprodukcije. Kvalitet slike zavisi od marke, i modela ( samim tim i cijene). Zavisi sta odaberes, imas odlicnih LG, SONY, SAMSUNG i PHILLIPS.

Ja bih ti preporucio mozda SONY sa BRAVIA enginom. PHILLIPS ima najbolju tehnologiju na TV prijemnicima, pa pogledaj i njihove. Uglavnom, ganjaj LCD.

Sretno

Edit za ovaj gore komentar.

Led cestice se mogu mijenjati, al kod nas nije razvijena ni prehrambena industrija a ne hemijska gdje se moraju mijenjati protuplazmaticne celije. Toga nema, nije Kina da odneses TV na servis i oni ti zamjene LED cesticu :S
Samo bih još da nadodam na ove insejnove 'misli' da su plazma televizori veoma kvalitetni ali da imaju svoje trajanje nakon kojeg se TV može komotno baciti - to je nekih 10ak godina, kod kvalitetnijih TVova je to malo duže ali uglavnom se vrti oko 10 godina.

Ja kući imam Samsungov LCD koji me služi već 3godine bez ikakvih popravki i sl. gluposti.

Ja bih ti preporučio LED televizore te bih ti još volio reći da se dobro preispitaš da li si sve uzeo u obzir kada budeš kupovao te da se dobro posavjetuješ sa nekim iz shopa gdje budeš kupovao. - Ima veoma susretljivih momaka u Techno Marketu ali i u UniExpertu i Imtecu. 
Ma imam velikih popusta i Imtec-u pa bih tamo po mogucnosti ako ima neki dobar TV :)
Ako ces LED onda trazi neki da je full led, a ne edge led ... ( to ces tesko naci kod nas po nekoj razumnoj cijeni)
Plus kod LED ti je sto ne moras prvih 200h paziti na tzv. burn-in, "bolji" je kad se spoji sa compom a ostale karakteristike su manje vise tu negdje sa plazmom, takodje je bolji ako ga gledas u nekoj osvijetljenoj prostoriji ...

Za sve ostalo ti je bolja plazma ... od gledanja filmova do bolje slike na kablovskoj ... "mana" je sto moras da je drzis u odredjenom modu tih nekih 200-300h da se razradi i onda dalje mozes samo da uzivas

Samsung, Sony/LG sto se tice LED TV a plazma SAMO Panasonic ...

3D zaobici jer je to glupost, i ne padaj na te fore ni slucajno !

LCD/LED radi isto ko i plazma, po duzini sati, vijeku trajanja

Sto se tice potrosnje struje ... LED manje trosi od plazme, al plazma malo manje kosta od led-a i tu razliku ces "osjetit" tek nakon par godina koristenja tv-a, tako da i tu WIN uzima plazma ...

ovde mozes da vidis gdje koji TV spada, u koju klasu (silver, bronze, gold)
http://hdtelevizija.com/recenzije/plazma-lcd-televizori-monitori/

pa se i prema tome mozes ravnat pri kupovini
Preporuka:
GOLD KLASA
Panasonic Plazma TX-P42G30E 42"-106cm FULL HD 600Hz kom 1.558,98
Da ti ja ne govorim sto i zasto taj ovde mozes vise da procitas
http://hdportal.hr/forum/viewtopic.php?f=35&t=3403
PREJAK TELEVIZOR !

sve u svemu plazma i samo plazma i za te pare od ove sto sam ti reko neces bolje naci ...
;)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.