Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Discussion] Windows 8 (dev.)

247 pregleda · 16 odgovora · otvorena 09.10.2011. u 19:02

Vozdra svima.

Evo kao što ste prije par dana mogli čitati i vidjeti, da je Developer Verzija novog Windows-a predstavljena na Build konferenciji i dostupna je za download. Zanimaju me vaša mišljenja o ovom novom Operativnom sistemu. Prema riječima čelnih iz Microsofta ovaj OS je zamišljen da bude od koristi i na PC/Laptopima, Tabletima i Mobitelima.

Prilikom "prvog paljenja" dočekat će vas Novi Metro style windowsa, koji ima zelenu podlogu i kojekakve pločice od internet explorera do controln panela i čega još..Metro-ova orjentacija je prema touchscreen ekranima , što bi možda mogla biti glavna prekretnica mnogima koji koriste PC, da ne pređu na novi OS. Ali ostala je ona "slamčica spasa", tako da je moguće vratiti onaj naš stari windows interfejs 95/xp/7 - huh!
Ako je neko iskusio ovu developer verziju, mogao je vidjeti da je Metro moguće upravljati sa mišom/tastaturom, ali ne baš na onaj način na koji se to radi na Touchscreen ekranima.Naravno da novi Stil traži navikavanja (što i nije toliko teško i bolno). Zanimljivo kada pokrenete najvjerovatnije ćete pokušati imitirati pokrete prsta pomoću miša, ali windows neće reagovati na klikovanje i povlačenje miša xD Tako da ćete to moći pomoću PgUp/PgDw, točkića, kursorkih tipki i slično.

Metro:

Što je još vrijedno pažnje, u Windows Exploreru, naići ćete na dizajn sličan onom iz Office 2007/2010, znači na vrhu imate one velike ikone za upravljanje foldera poput delete, rename, copy to, cut i slično. Dakle nema više vucaranja po onim menijima File, edit i slično =)Dalje imamo novi Task manager, mogućnost mountanja/prženja .iso fileova (nisu više potrebni kojekakvi programi), Xbox Live intergracija, pauziranja kada nešto kopirate, i ima još nekih sitnijih izmjena ali svakako najveća je System refresh/reset.

E ovo će biti jedan od možda najvećih noviteta, tačnije sa ovom funkcijom moći ćete refreshati vaš PC, nešto slično poput sadašnje Format procedure, samo što neće brisati naše podatke poput muzike, slika, i slično, dok je System Reset isto što i format, znači briše sve, vraća win u početnu fazu, bez zezanja i strahovanja kao što je to naprimjer bilo na Win Xp(plavi ekran smrti! xD )

Novi start menu i stari aero interfejs

Eto toliko od mene, želim da čujem vaše odgovore, šta očekivate, šta vam se sviđa/ ne sviđa, možda sam ja ( ne možda sigurno) propustio toga, pa ako ima neki novitet vrijedan pažnje spomenite itd.
Nemojte glupih postova pls ili postova manjih od 10ak rečenica, ako ćemo diskutovati diskutovat' ćemo =)

Ćao.
Po meni je natrpan glupostima i pretvoren je u veliku igračku za touch screen... Ne ulazi mi nikako onaj "metro" u glavu i klikanje po njemu, to mi se čini dosta nebitno... Sve je gotovo isto kao u Windows , samo što su nabacivali te neke gluposti, tek toliko da se mogu pohvaliti da izdaju novu verziju Windowsa. Definitivno ostajem na 7 do daljnjeg.
Cuo sam jos jednu stvar vezanu za win8, tj. da ce bootanje trajati oko 5-6 sek. sto je jako impresivno (ako je to tacno).

Ima stvarno noviteta koji mi se jako svidjaju ali to su vecinom sistemske funkcije, dok mi ovaj novi izgled ne odgovara nikako. Korisnicima tableta ovo ce biti odlicna stvar medjutim meni se licno u globalu novi windows ne svidja.

Nisam koristio W8, ali sam iz recenzije u BUG casopisu vidio da i oni nisu previse zadovoljni ovim operativnim sistemom.. 

Vidjet cemo, kad izadje retail verzija vjerovatno cu skinuti i napraviti dual boot.. tada cu testirati 
eldindesign je napisao/la:
Cuo sam jos jednu stvar vezanu za win8, tj. da ce bootanje trajati oko 5-6 sek. sto je jako impresivno (ako je to tacno).

Ima stvarno noviteta koji mi se jako svidjaju ali to su vecinom sistemske funkcije, dok mi ovaj novi izgled ne odgovara nikako. Korisnicima tableta ovo ce biti odlicna stvar medjutim meni se licno u globalu novi windows ne svidja.
Da nešto pametno čujem 

Uglavnom što se tiče tog bootanja, ne 5-6, već maximalno 4 sekunde, evo ti link vijesti - INFO.

Dalje što se tiče Metra, možda i meni neće "sjest" ako se ne naviknem, ima aero =)

@Mirza: Ja sam čitao u INFO-u i oni su "poprilično zadovoljni" =)
Svidja mi se ideja ovoga mislim da ce bit super kad izadje .Cuo sam da se sistem dize jako brzo i kada se gasi pc ne gasi se vise na standardni nacin ,vec ide u neki kao hibernate mod .
Mislim da ce biti stvarno super i da ce mo osjetit veliki skok u win 8 od predhodnika .Bilo to u izgledu ,performancama etc . Samo se nadam da ce uzimati isto rama kao i win 7 vec mada sumnjam da ce biti ista ispod 2 gb .Nadajmo se :D
vrabaCC je napisao/la:
Svidja mi se ideja ovoga mislim da ce bit super kad izadje .Cuo sam da se sistem dize jako brzo i kada se gasi pc ne gasi se vise na standardni nacin ,vec ide u neki kao hibernate mod .
Mislim da ce biti stvarno super i da ce mo osjetit veliki skok u win 8 od predhodnika .Bilo to u izgledu ,performancama etc . Samo se nadam da ce uzimati isto rama kao i win 7 vec mada sumnjam da ce biti ista ispod 2 gb .Nadajmo se 
Windows 7 meni zauzima oko 400 MB Rama bez Mozille, sa njom negdje oko 550, a windows 8 ako bude zauzimao i 1GB dobro je, jer stvarno je vrijeme i meni i drugima da nabave makar još 1Gb rama, jer sa ovim je ništa =)

Al do 2012 kada izađe, najvjerovatnije ova krntija će mi biti samo u sjećanjima =)
Ja mislim da je ovo najviše napravljeno radi touchscreen-a da bi se moglo na Androide, Talbete, mobitele i ništa više. Ovo je žešće sranje gore nego Vista, tako da ostajem na 7 do idućeg OS.:)
- Sudeći po ovim slikama , izgled i nisu nešto mnogo mjenjali , startni meni je u suštini ostao isti . Eh sada , vjeruvatno su još nabacali nekih opcija ili nekih posebnih funkcija , sumnjam da će ovaj Windows biti loš . 7 su savršeno uradili ! 

Kad' izađe , najverovatnije ću ga install na comp ... 
Ovo izgleda kao da je radjeno za tablet touch screen
Ne djeluje mi nimalo prakticno , te je natrpano dzidzimidzama koje ce samo bez potrebe opterecavati ram.
Nije jos finalna verzija pa ne mogu nista rec , al imam osjecaj da ce 7 biti bolja za gaming nego 8 
Jel zna neko kad ce beta? 
Win-8-Wtf :S
Win7 je extra OS samo ako se bude radilo na zakrpama kao u xp-u, a ovim u Microsoftu izgleda to nije vazno odma prelaze na win8 da zgrnu lovu :(
Windows 7 je rađen za touchscreen tablete a ne za pc, ali se može koristi i na pc.
Meni se cini da MS jarko zeli da odrzi svoju tradiciju u zivotu. Svaki drugi OS im je zivo sranje.

Nisam koristio 8cu, ali i ne planiram. Iz prilozenog vidite da je to Sedmica sa mnogo nepotrebnih gluposti koje ce otezati rad.
Sistem treba da bude jednostavan i brz, ne pun gluposti i spor.
Philosopher je napisao/la:
Meni se cini da MS jarko zeli da odrzi svoju tradiciju u zivotu. Svaki drugi OS im je zivo sranje.

Nisam koristio 8cu, ali i ne planiram. Iz prilozenog vidite da je to Sedmica sa mnogo nepotrebnih gluposti koje ce otezati rad.
Sistem treba da bude jednostavan i brz, ne pun gluposti i spor.
Pa jbg, MS prati i razvoj "tehnologije", tako da kažem. Jer velika je stvar da se ovo može koristiti na "svim platformama", a i na PC-u.

Zato ako su hardware-ski zahtjevi veći npr. 1GB Rama, onda ne treba ni prelazit, jer što se patiti, kada imam nešto što mi radi bez problema.

Ali sad zamisli ove novije računare sa i5, 4-6 GB Rama itd, kako na njima radi i windows 7 i 8? 

Dalje, teško da ćemo ovo nazvat Glupostima, možda malo ovaj Metro interfejs, ali ima tu dosta dosta noviteta, zbog kojih bi ga iste sekunde instalirao, a tek šta će biti aBd do 2012 kada izađe Full verzija

:)
za win 8 iskreno probao sam ga nije on los operativni sistem :D al nije to to ili win 7 ili xp :)
a za ono sto sam procitao u prethodnom komenaru za boot od 5-6 sek to ce raditi samo na SSD diskovima ne na HDD tako da ce se ako instalirate na obicican hdd palim nekih dvadesetak sek ;) :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.