Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Razlika izmedju Socket 1155 i 1156

212 pregleda · 7 odgovora · otvorena 09.10.2011. u 16:10

Evo i nakon bacanja novijih Intel procesora na trziste i predstavljanje najnovijih modela procesora,maticnih i socket-a zanima me kakva je razlika izmedju Socket 1156(M platforma Intel Corei procesora) i 1155(malo novija K generacija Intel Corei procesora sa integriranim grafickim chipom).
Koliko sam ja informisan LGA 1156 ili 1155(nebitno koji je socket) oznacava broj sicusnih kontakata izmedju samoga procesora i maticne ploce,no zanima me kakva je razlika izmedju npr socketa 775 i npr 1156(sada gledamo SAMO socket,ne mislim sad na performanse pojedinih procesora koji se kompatibilni sa LGA 775 i 1156),dakle,Zasto Intel pravi toliko razliku izmedju Procesora sa 1155 i 1156,stvara se dodatna potraznja novih maticni sa odgvorajucem Socket-om. Zasto naprimjer novi Core i5 i i7 procesori ne rade sa istim Socketom,dakle konkretno me zanima na kojem principu stoji Socket u vezi sa performansama racunara,ili,sta ja vec znam,npr sa modelom procesora itd?
Takodjer me zanima sta oznacava brojka "5" ili "7" u nazivu odgovarajuceg procesora npr. intel Core i5 760 ili i7 980 i sta znaci ova brojka "760" u nazivu modela i5 procesora ili brojka "980" u nazivu modela i7 procesora?
Dakle,zelio bih neko malo opsirnije objasnjejne ovih mojih pitanja od strane Vas,dragih Gejmera 
etto toliko od mene,pa citamo se do sljedeceg posta 
Tastatura mi je malo sjebana, ali evo.Zasto Intel pravi tolike sockete 1155 , 1156, 1366?Pa zbog zvog džepa.Mogli su oni napraviti dva soketa i sve procesore napravii kompatibilnim ali tada se to njima nebi isplatilo a ovako ces za skoro svaku 'veću' promjenu u performansama za LGA775 do LGA1156 morati izdvojiti poveću sumu novca.

Što se tiče procesora i5, i7.To je jednostavno naziv serije dok je broj koji dođe iza njega i5 750, i5 760 model iz te serije.Opće je poznato da je i7(ne svaki) bolji od i5(ne svakog).Najslabiji i7 i najjači i5 su tu negdje.

Post dobio aplauz od Soviet

http://en.wikipedia.org/wiki/CPU_socket

http://sh.wikipedia.org/wiki/Mati%C4%8Dna_plo%C4%8Da

Socket: Socket određuje koji procesor se može ugraditi u matičnu ploču. Nemoguće je staviti AMD procesor u matičnu ploču koja podržava Intel socket (i čipset). Najkorišteniji socketi danas su:
Socket 478 - Stariji Pentium i Celeron procesori
Socket LGA775 - Novi Intel Pentium 4 procesori
Socket A - Stari AMD Athlon procesori
Socket 754 - AMD Sempron i neki AMD Athlon procesori
Socket 939 - Brzi i jako korišteni AMD Athlon 64-bitni procesori
Socket AM2 - Zamjena za socket 754 i 939, koristi DDR2 memoriju

sve ti je objasnjeno.
Socket - kao sama riječ znači mjesto na koje će doći nešto, bukvalnim prijevodom utičnica. Ako pogledaš procesore, nisi glup a da ne primjetiš da se oni i fizički razlikuju. Zato je za svaki procesor, različit socket koji mu odgovara, odnosno, serije istih procesora (npr. Dual-Core) imaju isti socket, te su opet podjeljeni, ako je došlo do nekih proimjena koje će osigurati bolje performanse.

Što se tiče imena, postaviću ti kontra-pitanje, zašto se Golfovi zovu 1, 2, 3, ..., 6 ? Naravno, zato što se svakom novom proizvodu daje novo ime, nova oznaka, tako je i sa procesorima.
Što se tiče imena, dakle valjda si skontao, a što se tiče oznake K, M itd., e tu je razlika u performansama. Tačnije, procesori sa određenim oznakama imaju znatno bolje performanse, recimo slovo K kod "core i" procesora znači da je procesor vrlo dobar i podoban za overclock. Recimo, slovo X, ispred, iza imena znači extreme verzija, koja ima fabrički odrađen overclock, fabrički bolju performansu itd.
Jebiga tehnologija napreduje.. prave procesore za svaciji dzep i za svacije zahtjeve. Npr zasto mjenjaju sockete, pa ovako da svi idu na jedan socket mogo bi ostavit jednu maticnu plocu za zivota, a ovako svako mjenjanje procesora, znaci i potencijalnu zamjenu maticne ploce.. a vrlo dobro je poznato da i intel pravi maticne ploce, i uglavnom sve novije komponente su tu negdje po jacini, ali je razlika u nijansama. Znaci imas i3, i5, i7 tu su sve sitne nijanse sva tri procesora su dobra, gore totalno. Ako cemo to laicki da gledamo razlika u igricama npr izmedju i3 i i5 je nekih 10-20 pfs-a.. znaci solidan dual core i3 je dovoljan za gaming a sa i5 dobijas bolje preformanse i tako je ista razlika izmedju i5 i i7.. Znaci vecina ovih stvari je radi toga da imaju robu za svaciji dzep. Ali uglavnom kako god svaki i procesor intelov je dobar ipak je to nova tehnologija:)
uglavnom nemam vise inspiracije to je to za sad 

Post dobio aplauz od Soviet

hvala svima na odgovorima,i ja sam imao nekih nejasnoca po ovom pitanju,ali sad mi je puno jasnije. :)
kinde je napisao/la:
hvala svima na odgovorima,i ja sam imao nekih nejasnoca po ovom pitanju,ali sad mi je puno jasnije. 
Ako imas jos kakvih pitanja,pitaj slobodno,pored ove teme imam jos dosta informacija vezano za procesore,sockete ostale stvari 
pa eto ne bi bilo lose da postavis jos neke korisne inf ili neke zanimljivosti ili tako nesto nemam pojma :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.