Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Posao vani - nakon srednje, faksa...?

795 pregleda · 63 odgovora · otvorena 02.10.2011. u 18:58

Pozdrav zanima me vase misljenje i da se na kratko okanite igranja igrica i vratite u realan svijet.

Posto vidim da u Hrvatskoj, a ni u Bosni, Srbiji.. nije bajno dali ste ikada razmisljali zbog nemogucnosti trazenja posla u svojoj zemlji ili pre jeftine radne snage odete negdje vani, pod "vani" mislim da drugu drzavu radi pronalazenja posla bio on sezonski li stalan radi papira. Ili bi ste prvo otisli negdje kod rodjaka pa preko njega nekako dobili posao?

Sta vi mislite o svemu tome...? Ja sam uvijek za, ako trebao otisao bih jer me stvarno u ovom gradu neveze nista osim rodjenja, a vjerujem da bih bolje proso sto se tice para, naravno nije ni tamo jeftino ali je puno veca placa.
Najjaci su ovi sto kazu ne moze se raditi ni sa faxom. Pa kada ne gledate sta upisujete. Ono upise arheologiju, psihologiju, politicke nauke ili neko ublehu o biljkama. Sta ocekujete ? Svaki dobar i priznat fax (citaj tezak) ti manje vise osigurava dobar posao. Programeri u BiH imaju od 1000 do 3500 KM platu, nije malo, a ? Je***o je ruzan osjecaj citati kako petnaestogodisnjaci pisu da samo gledaju kako ce pobjeci iz ove predivne zemlje. Nigdje necete naci rahatluka kao u Bosni i Hercegovini, nigdje, to dobro upamtite. Otidjite kod svabe rintati za 1000€ mjesecno, pola date na kiriju i komunalije a sa ostalom polovicom gledate da sastavite kraj s krajem. Druga je prica naravno sa pravim faxom otici vani, onda se moze ubijati 3-4k€ i to iz kancelarije :) Zelim vam svima da sto prije odrastete i da ne dozvolite nikome drugom da vam upravlja sudbinom i zivotom.
epicfail je napisao/la:
misliš da je u stranim zemljama bolje živjet nego ovde? Nije, vjeruj mi. Jeste da više zarađuješ, pa si sa tim parama ovde hadžija, a gore si 0.. skuplja hrana, skuplje režije, život, sve je skuplje. Uzimam za primjer Njemačku, kod njih je kruh 3-4-5€.

Dalje, misliš samo tako otići u stranu zemlju i zaraditi? Ku**c.MORAŠ imat fakultet. A kad već završiš fakultet, nemoj mislit da ćeš ovde bit bez posla. Jer, ti gore otiđi sa srednjom školom nadajući se lakoj zaradi na baušteli, vratit ćeš se pognute glave.

Šta mi iz BiH imamo gore? Ništa. Za njih smo obične seljačine koje su otišle trbuhom za kruhom. Gore možda i zaradiš neku finu paru, al nije to to. Nije taj život za nas.
a jesil mislio na plate u odnosu na hljeb ? Minimalac je tamo 2000€ pa ti pjevaj..sta je njemu dati 3€ za jedan hljeb... ? I jos, pored toga 80% ljudi ti tamo ima svoje radnje(rad na crno) gdje zarade svaku sedmicu po 200-300€ pa ti racunaj :)

@topic

Pa ako se ukaze sansa, sto da ne otici u drugu Zemlju(jedino Njemacka dolazi u obzir :D)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.