Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 100 bodova

format C nece da ga *ebes

618 pregleda · 35 odgovora · otvorena 11.06.2010. u 15:05

Drugovi, imam problem..

Od kada sam uzeo novi racunar, HDD se cudno ponasa - radi i kad ne radi i kad radi, znaci niko mish ne pomakne on "radi" ono krci, struze, skoro pa vristi i lampica gori...

Zatim, prije jedno mjesec ipo dok sam kucko nesto odjednom se jedan po jedan prozor smrznu i onda cursor, da bi se na kraju pojavio bsod :

Guglanjem nisam nista konkretno nasao, kao ni skeniranjem nod-om.

Nakon toga, jedno 5-10 dana, ista situacija i pojavi se ovo :

I ova dva su mi se stalno mijenjala, nekada atapi.sys, a nekad bez atapi-a, ali sa istim krajnjim rezultatom - restartovanjem racunara : (

Sinoc sam odlucio da formatiram C, na kojem je ujedeno i win xp (naravno), pa sam morao prebaciti oko 50gb podataka sa C na D.
Svako prebacivanje fajlova je bilo bolno, koliko za hdd toliko za mene, svaki njegov krik sam popratio suzom. A onda je pocelo sranje i prilikom prebacivanja : bsod se stalno pojavljivao nakon nekih prebacenih 30gb bez obzira koji fajl da prebacujem u tom trenutku (uglavnom su to filmovi i zika).

Formatiranje je zavrsilo neuspjehom - dva puta :
dolaskim na nekih 90% formatiranja, isto se prekine i pojavi se sljedece :

Takodje, kada skeniram sa nod-om pojavi se bsod (onaj sa atapi.sys) na nekih 15-20%

Ne mogu raditi ful format ili onaj lou level format, jer NE SMIJEM izgubiti podatke sa D-a, a nemam ih gdje prebaciti : (

Mislim da vam sljedeci klip moze, bar priblizno, docarati moju tugu i jacinu osjecaja prema mom hdd-u
[youtube]bYnohOo2Zus[/youtube]

Jesam Rado... jesam : (
jesi probo
My Computers>Local Disk C(desni klik format)???
pa onda win install
At a command prompt, type in without quotes, “format c:” and then press ENTER.

Read more: http://www.d-a-l.com/122008/how-to-format-and-fdisk-a-hard-disk/#ixzz0qY8ygfrY

Probaj ovako, sretno.
ako se nemoze formatirat , skenirat ili nesto tako mislim ipak da ti je onda hardwerski problem ... Ali provjeri jos preko nekog hdd-utilitya ...

Mislim da ces morat kupit novi :( ...
Rješenje
prijevod: Instalacija nemoze da formatira HDD.HDD je mozda ostecen.
znaci msm da ti je taj HDD ostecen i da ti tu nema nista nego u kantu  odi na pik.ba i vidi dal neko prodaje hdd od tog ti nema nista vjeruj mi a bobe ostavi meni netrebaju!
Click Start >> Run >> Then enter sfc /scannow

After this completes

Click Start >> Run >> Then enter chkdsk /r

After this completes

Click Start >> Run >> Then enter chkdsk /f

eo pogledaj i ovdje
ali.. ali kako ostecen ? pa nikada ga ruzno nisam pogledao : S
Može bit' da je to do toga što možda nisi kablove dobro popriključivao, slave i master kablove, drugo može bit' da ti se matična pregrijava, meni se tako na starom računaru dešavalo, jbga kupio novi.

A ako si uzeo negdje polovan, najbolje da izrešetaš tog što ti je prodao, možda griješim, polupokvaren komp, tj. možda samo HDD nije uredu. I probaj instalirati Windows na nekom drugom HDD-u, pa javi kako je prošlo.
HDD ti je oštećen i pri kraju je čim izabacuje BSOD-ove.Kupi novi HDD čim prije i prebaci to što imaš na novi a onda pokušaj popravit' taj što imaš.

Skini odavde HDDUtility i vidi šta ti je sa diskom.

http://www.hdat2.com/
hdd je vrlo osjetljiva spravcica... to sto ga niko nije dirao ne znaci da ga je mozda neki drugi unutrasnji faktor nakon svih godina pomalo pravio stetu i zato neki djelovi diska ne rade kao sto se vidi...

1. Vidim da si sve pokuso i teko da ce ti ovo iko moc popravit. Ovo je Hardverski kvar ne softverski.

2. Pozajmi od nekog druga HD prebaci sve podatke na njega i to je to. (ovo uradi sto prije da nebi crko cjeli disk pa ces k**** prebacit)

Trece nema -.- Sretno!
Uzmi novi hdd, instaliraj xp na njega i kad ga upalis prebaci podatke sa onog hdd-a, ako mogne. 

Ili ako ti je pucala instalacija dva puta na 90%, probaj da napravis novu particiju od tog C: , tj odvoji onih 10-15% na kraju na E: disk, i probas ponovo instal. Ako nista ne pomogne, je***i ga.
4meL je napisao/la:
Click Start >> Run >> Then enter sfc /scannow

After this completes

Click Start >> Run >> Then enter chkdsk /r

After this completes

Click Start >> Run >> Then enter chkdsk /f

eo pogledaj i ovdje
Vidite da je lik formatiro hdd ne moze sada upalit pc ?
pa onda sigurno nije dobro formatirao.
ash probaj napravit clean instalaciju XP-a ako to nemogne onda neznam vise
Bsod se najcesce javlja vecinom kad je upitanju hardwerska greska a u nekim slucajevima zbog drivera.Nebi znao rijesenje za format hdd-a osim da ga odneses kod nekog druga pa da proba na drugom pc-u napravit format ako nemogne znaci hdd u kantu.

A sto se tice podataka na hdd da sacuvas, botaj live linux znaci bez instalacije onda uradi transfer datoteka na usb ili negdje drugo. :(
hdd ti nije skup kupi drugi i voljno :)
nene, nisam formatirao
formatiranje je doslo do 90% oba puta i prekinulo (zadnja slika gore) I NI JEDAN FAJL NIJE OBRISAN, znaci nista nije formatirano :S
Koliko sam shvatio hard disk je podjeljen na dvije particije. Vidim raja su dosta toga pisala tako da nema potrebe da ponavljam to. Ono sto bih ja uradio u ovoj situaciji jeste da bi sve te podatke sa d particije prebacio na neki eksterni HDD, vjerovatno ima neko od raje posudi samo na dan jedan da mozes to sacuvat. A onda fino pobrisi te particije, i opet particionisi u dvije particije, ali nek budu razlicitih velicina nego sto su sad, npr ako je sad c disk 100 gb nek bude 90 ili 120 gb. I onda je formatiraj, bolje i to probat nego odma bacat pare na novi hard disk.
Sretno 
ash je napisao/la:
nema veze , eo prijatelj mi u genelecu uzeo novu maticnu sve spojio nemoze upalit.Nosio kod 3-4 informaticara niko nista nemoze.Nakraju se ispostavilo da je maticna sama od pocetka neispravna :S
ash je napisao/la:
Jarane imo isti problem mucio se 25 dana...Na kraju uzmem od rodjaka win7 i install ga samo pc mi je radio perfektno.Odlucio sam dici xp i sve je opet bilo normala.Znaci ubacis cd od w7 i sam ga bouta i sve ti napravi sam pc....Sve drivere sam napravi .
GL&HF ^^
uradi kao sto ti je rekao GA1065,tj. nabavi externi HDD i prebaci filove.Nemoj prebacit odma tih 50 GB,nego GB po GB,jer posto ti se pojavi bsod i prekine ti tto i sve moras ispocetka.Nakon sto si prebacio formatiraj PC(ne samo particije nego full format) i ako ti se bude ponovo to desavalo ne gine ti kupovina novog HDD-a
Sjeban ti je hdd, otso je nekako...

Podjeli c: particiju na pola pa digni onda sistem, imo sam ja jedan hdd, samo 5% od hdd-a je moglo format, ono ostalo bacio na d, al nvmz ti samo podjeli c: nemoras i d:
Da mozda nekim slucajem HDD ne iskace, pa ti dolazi do nekih prekida. Pokusaj da ga otvoris i da ga "zakucas" za leziste i one kablove da dobro provjeris.

Probaj pa javni ^^

GL 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.