Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

trening ishrana itd...

162 pregleda · 21 odgovor · otvorena 16.05.2010. u 20:53

pozdrav svim g.ba clanovima...znam da ovo nije teretana.ba ili neki fitnes site pa evo ovako...
imam 70 kila visok sam 1.65cm i danas beze odem trcat al nemogu cim potrcim malo osjetim bol u koljenima listovima i petama eh sad dal je imo neko ko ja viska 8 kilograma i da prilikom trcanja boli ga u listovima petama i koljenima...i dal znate do cega je to...zanima me kakve treninge i kakvu ishranu trebam da bih dosao u liniju
jarane moj nemozes odma krenes prvi trening i oces da optrcis 2 kilometra -.- sta ti je normlano da boli -.- polako trci prvih 10dana pa onda neki si tempo dodaji i razdaljinu..
ja nemam viska kila :) 1.70m 65 kg , ali znam do cega je jer nas je fizioterapeut kluba u kojem igram upozorio. Naime ako si neaktivan 3,4 dana to počne boliti. Znači ako misliš trčati onda nesmijes prestajati. Zato dobro razmisli
3 Puta jedi dnevno normalni obroci, idi u teretanu, radi serije po 10 12 ponavljanja sa manje kila :]

Doces za 2 3 mjeseca u liniju, kaka linija bices fino gradjen, radi trbusne da skines stomak ako ga imas et :*
ev:
1.nikad nemoj navece jesti (poslije 7/;
2. ne mozes odjednom izac vani i odma trcat, treba postepeno dobiti kondiciju;
3.ujutro i navece radi trbusnjake, prvo pocni sa serijom od 10 i svaki drugi dan povecaji za 5...
Nije to do viska kilograma nego do toga sto si neaktivan, i cim potrcis spuca te upala misica.
reLo je napisao/la:
Nije to do viska kilograma nego do toga sto si neaktivan, i cim potrcis spuca te upala misica.
aa da malo pojasnim znaci ja cim pocnem trcat zaboli me u listovima petama sve od konjena na dole me pocne bolit znaci cim potrcim :D
idi bolan na drugi sajt i raspituj se,ovde ce ti svako maslacit svoje misljenje bgm,malo si podebeo ali rijesit ces se toga ne brini,idi na teretana ba ili exyu fitnnes forum i tmao se raspitaj i dobit ces dobar plan ishrane i treninga et tak
tranneee je napisao/la:
ev:
1.nikad nemoj navece jesti (poslije 7/8);
3.ujutro i navece radi trbusnjake, prvo pocni sa serijom od 10 i svaki drugi dan povecaji za 5...
8)
10 ja premalo brate ja vec eo treniram 3 dana mislim trbusnjake sklekova malo itd mogu uradit navishe 60 trbusnih mogu i vishe al nez upale mi se misici i stanem :D
Što se tiće ishrane...

1. Dobra hrana - proteini i aminokiseline su cigle koje grade mišiće ima ih u belancetu, nemasnim sirevima i kačkavaljima, nemasnom mleku i jogurtu, ribi (Tuna), piletini (belo meso), ćuretini, govedini, soji, pasulju, grašku, kikirikiju; ugljeni hidrati su gorivo koje trošimo (naročito kad vežbamo) i ima ih u šećeru i medu, žitaricama, povrću i voću; vitamini i minerali služe za normalan rad organizma, ima ih u žitaricama, voću i povrću; masti imaju svoju ulogu u organizmu, ali ih ne treba previše unositi, korisne masti su u ribi, košticama i semenkama, maslinama. Sve Proteine treba jesti u izobilju ali izbegavati masne sireve mleka i mesa i ne jesti previše žumanaca, ne pržiti hranu već jesti kuvano ili pečeno. Izbegavati slatkiše, šećer , zašećerene sokove, beli hleb i testa od belog brašna, već jesti integralne žitarice, hlebove i testa, integralni pirinač, bareno povrće, a naročito sveže salate i sveže voće. Treba jesti 5-6 puta dnevno znači na svaka 2 do 3 sata, svaki obrok treba da sadrži proteine, naročito doručak i obrok posle treninga, a ugljene hidrate uzmite pre treninga, naravno ishrana treba da bude bogata i vitaminima i mineralima; sve u svemu obilno i raznovrsno. Piti mnogo vode i nimalo alkohola. Ne soliti preterano. Ako vam je nešto bljutavo, tu su začini :)
2. Trening opterećenja - Kad dižete teške tegove vi mučite i oštećujete svoje mišiće
3. Odmor i spavanje - Kad odmarate vaši oštećeni mišići se popravljaju i povećavaju koristeći aminokiseline i proteine iz hrane jer očekuju da ćete ih opet maltretirati pa se spremaju bolje :), uzgred se luči testosteron za snagu. Zato je potrebno stalno povećavati težine koje dižete, da ne razmazite mišiće već da ih terate da stalno rastu. Spavajte minimalno 8 sati.
To su 3 stuba izgradnje mišića. E sad, suplementi - dodaci kao što im i ime kaže služe da dopune praznine u ishrani. Znači ako iz bilo kog razloga niste u mogućnosti da kontinuirano jedete 5-6 kvalitetnih obroka dnevno i neunosite dovoljno proteina, ugljenih hidrata ili vitamina i minerala. Uzmite proteinski prašak ili slično (whey je najbolji), aminokiseline (najbolje glutamin), ako fale vitamini ili minerali uzmite šumeće tablete koje ih imaju (što više to bolje), a ako fali od svega uzmite neku zamenu za obrok, neki kompleksan preparat tipa MegaMass. Što se tiče kreatina, po mnogima je to najbolji dodatak, ali još uvek postoje kontroverze oko njega tako da sami odlučite da li oćete. Za detalje oko svega ovoga pitajte nekog ko zna čitajte, surfujte. Ako striktno poštujete ove stvari nekoliko meseci i ne porastu vam mišići, mora da ste genetski frik. Pozdrav svima. Izvinite na opširnosti. Informacije koje sam dao ne mogu da škode, što znači da ...

Tajna je u postepenosti ... Prva 2 dana trcis sta ja znam 10 minuta, pa druga 2 dana povecas za minut - dva ili kako vec ali bitno je da je postepeno i rezultat je garantiran ... I jedi sto vise povrce, batali slatkise i pivo ako hoces nesto postici ...
joj i js bih trebao poceti vjezbat visok 1.86 a 92 kg -.-"
tranneee je napisao/la:
ev:
1.nikad nemoj navece jesti (poslije 7/8);
8)
ovo pod 1. cista GLUPOST ! jedi normalno 3 puta na dan samo smanji kolicine ;) bavi se nekim sportom, sad ce lijepi dani, smrsat ces 100 % :D
heh ma daj ba ljudi jedite sta god mozete evo sad cekam PIZZU ;) ne mogu kile dobit a jedem ko konj hehehe
deLL je napisao/la:
ovo pod 1. cista GLUPOST ! jedi normalno 3 puta na dan samo smanji kolicine bavi se nekim sportom, sad ce lijepi dani, smrsat ces 100 %
Poslije 6h ne bi smio jesti ,ako pazi na liniju .. Pogledaj na guglu loma , vidjet ces
Koljena te bole zato sto si trcao po betonu, vidio sam te.
(salim se, nisam te vidio, ali znam da je do toga)

Trci po zemlji, travi, trci na traci - NE po betonu.
Nemoj reci nemas gdje, imas na Vilsu zemlju/travu, imas na atletskom na kosevu zemlju.
Bolit ce manje sigurno, jer da si u ne znam ti kakvoj kondiciji - ako promijenis podlogu bole koljena. Inace je asfalt smrt za koljena - za sviju!

Pozdrav

A sto se ishrane tice, smanji sokove, smanji nocne obroke, slaktise. Ostalo moze se reci da je ok.

(ja nikad u zivotu nisam pomislio koliko nesto kalorija ima, hocu li se udebljat i slicno - tj. nikad se nisam trudio izbjegavat bilo sta, a uvijek jeo ko konj i zdravo i nezdravo - pa sam uvijek, pa i danas, slab sa kilazom. Fali mi 4-5 kila, jednostavno je to genetika - metabolizam.

Na neke stvari teze mozes utjecati. :P
Malo gledaj sajtove pisi po forumima ...

http://building-body.com/
Mislim da puno serete da ga koljena i sve ostalo boli jer trci naglo ili trci po ravnoj podlozi. Moj ti je savjet sto se tice tih bolova da odes do dokotora da provjeris kakvo ti je uopste stanje kostiju i misica i jesi li sposoban za to trcanje.
Sto se tice same prehrane imas dosta toga na ovim bodybuilding forumima, pogledaj malo sta ljudi uzimaju za definiciju misica i izaberi sebi neki program koji ti smatras idealnim ali ako ces jesti po programu onda jedi 100% po njemu, nemoj reci: "joj necu ja ovo, ovo je neukusno" ili tako nesto slicno. Kardio vjezbe su ti za skidanje kila a to je trcanje, voznja biciklom, veslanje, plivanje itd....
Moj ti je savjet da se bavis bilo kakvim sportom tj. da ustanes malo od kompa i da se sportski aktiviras, vjeruj mi, tvoje tijelo i ti cete se puno bolje osjecati. Ako se odlucis upisati teretanu, gledaj da je neka bolja u gradu a ne neka ghetto teretana gdje te savjetuju idioti kojima je u glavi samo obim bicepsa.....
edit:
Moj program dnevni ishrane ti odprilike izgleda ovako:
-ujutro oko 8-9h (dorucak)
{70 gr "krutih" pahuljica, mlijeko, malo cimeta i doza proteina + 5 jaja (jedno zumanjce samo) i 2 kriske integralnog hljeba

-2h poslije dorucka
150gr piletina (riba) + riza (grasak, spinat) + 2 kriske integralnog hljeba + neka vocka recimo banana jer ima dosta proteina

-2-3h poslije toga trening

-poslije treninga
2. doze proteina + aminokiseline (normalna kolicina)

-2h poslije (vecera)
Mladi sir.
brate ba otidji doktoru
i meni je teko bilo treniro 4 godine
pa presto a onda nakon 3 mjeseca htio malo da otrcim
a ono potrcaces nisam mogo meda
ja da sam na tvom mjestu otiso bi doktoru ja nisam bio iso jer me prestalo brzo
mrsho je napisao/la:
Poslije 6h ne bi smio jesti ,ako pazi na liniju .. Pogledaj na guglu loma , vidjet ces
tako je mrsho, reci mu xD

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.