Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Vodic: Sastavljanje gamerske konfiguracije

1.430 pregleda · 91 odgovor · otvorena 29.11.2008. u 01:58

Eh ovako, siguran sam da su svima dosadile teme tipa "Konfiguracija za 500/800/1000/1200/1500/2000/3000/5000/10000KM", pa sam se odlucio da napravim vodic za sastavljanje gamerske konfiguracije.

Komponente sam podijelio u kategorije; lijevo se nalaze rimski brojevi koji predstavljaju performanse (I. najslabije, VI. najbolje performanse); u sredini je naziv komponente (serija) i osnovni podaci; desno su cijene. Trudio sam se da za svaku kategoriju nadjem najbolji odnos cijene i performansi, a sve komponente se mogu naci po pribliznim cijenama u Sarajevu.

Konfiguraciju sastavljate na sljedeci nacin:

1. Birate procesor po zelji (obratiti paznju na budzet :D). Najvazniji faktor kod procesora je frekvencija, sto vise to bolje. Ako dva procesora rade na istoj frekvenciji onda je bolje uzeti onaj koji ima vise cache memorije.

2. Birate graficku tako da se nalazi u istoj kategoriji kao procesor, ili kategoriju iznad. Znaci procesoru iz II. kategorije odgovara graficka iz II. ili jos bolje iz III. kategorije. Ni slucajno nemojte uzimati graficku koja je iz nize kategorije nego procesor.
Iako ATI i NVIDIA imaju za svaku kategoriju odgovarajucu graficku sa slicnim cijenama, u BiH je situacija takva da je velika razlika u cijeni izmedju dviju grafickih koje imaju slicne performanse. Iz tog razloga nijedan brand nema karticu u svim kategorijama, jer nekad se jednostavno ne isplati uzeti npr. ATI ako se moze uzeti NVIDIA koja ima slicne performanse a jeftinija je 30-ak KM.
Znam da medju vama ima onih koji imaju omiljeni brand, ali mislim da je bolje uzeti bolju karticu, iako je od vama mrskog branda.
Nema potrebe uzimati graficke koje imaju vise od 512MB jer to ne donosi nikakva poboljsanja, a vazno je da ima sto brzi VRAM (po mogucnosti DDR3 ili brze).

3. Kod maticne treba obratiti paznju na specifikacije maticne; koji je chipset, koje graficke podrzava, koliko RAM-a podrzava, itd. Maticna iz prve kategorije podrzava PCIe graficke, dok su graficke u ovom vodicu PCIe 2.0. Nije problem ako uzmete PCIe maticnu i PCIe 2.0 graficku; sve ce ispravno raditi ali necete maximalno iskoristiti performanse graficke.
Preporucio bih maticnu iz IV. kategorije jer podrzava bilo koji od procesora iz ovog vodica, iako ne mozete pogrijesiti ako uzmete maticnu iz iste kategorije kao i procesor.

4. Moja preporuka za RAM je 2GB, jer tesko da cete igrati igru koja zahtijeva vise. Samo obratite paznju da uvijek imate viska slotova za RAM, za eventualnu nadogranju. Znaci ako uzimate 2GB, neka to bude 2x 1GB, tako da ostanu 2 slota za poslije. Ako uzimate 4GB onda je bolje uzeti 2x 2GB kit.

5. Kod diska se nema sta komplikovati, uzemete disk sa kapacitetom koji ce biti dovoljan za vas. Jedino je vazno da ima SATA II interface.

6. Izbor optike je takodje jednostavan, jedino je vazno je da ima SATA interface. Cijena je nekih 50-ak KM.

7. Stvar koja se najmanje podcjenjuje kad se sastavlja racunar jeste napajanje. Ako su vam imalo drage komponente koje cete uzeti, onda ni slucajno nemojte uzeti jeftino napajanje! Jeftina napajanja su jeftina s razlogom, o tome cu detaljnije drugi put.
Bice dovoljno bilo koje brand napajanje koje ima 350W i vise. Preporucujem sljedece brandove: Fortron i Cooler Master, eventualno OCZ, PC Power & Cooling, Chieftec i Thermaltake.

8. Izbor kucista je velikim dijelom stvar ukusa. Ono na sta treba obratiti paznju jeste da ima dobar protok zraka (u drugom slucaju riskirate pregrijavanje komponenti). Zrak treba da ulazi naprijed, a da izlazi nazad. Mogu se naci jeftina kucista za 40-ak KM ali su loseg kvaliteta (prenose vibracije i ne izoliraju zvuk) i cesto nemaju ventilatore. Zbog toga bih preporucio neko brand kuciste od 80KM pa na dalje jer takva kucista obicno imaju bar 2 ventilatora od 12cm, dobar kvalitet i pristojan dizajn.
Kombinacija kucista i napojne koju cesto preporucujem jeste Cooler Master Elite 332 + 390W koja se moze uzeti za 120-130KM.

Procesor

I. Intel Celeron Dual-Core E1200, 1.60GHz, 512KB 95KM
II. Intel Pentium Dual-Core E2200, 2.20GHz, 1MB 137KM
III. Intel Pentium Dual-Core E5200, 2.50GHz, 2MB 158KM
IV. Intel Core 2 Duo E7300, 2.66GHz, 3MB 239KM
V. Intel Core 2 Duo E8400, 3.00GHz, 6MB 345KM

Grafcika

ATI

I. Radeon HD 4350, 512MB, PCIe 2.0 80KM
II. Radeon HD 4650, 512MB, PCIe 2.0 148KM
III. Radeon HD 4670, 512MB, PCIe 2.0 166KM
IV. -/-
V. -/-
VI. Radeon HD 4850, 512MB, PCIe 2.0 332KM

NVIDIA

I. GeForce 9400 GT, 512MB, PCIe 2.0 108KM
II. GeForce 9500 GT, 512MB, PCIe 2.0 148KM
III. -/-
IV. GeForce 9600 GT, 512MB, PCIe 2.0 221KM
V. GeForce 9800 GT, 512MB, PCIe 2.0 277KM
VI. -/-

Maticna

I. G31, 1x PCIe x16, 2x DDR2 90KM
II. P43, 1x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 157KM
III. P43, 1x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 157KM
IV. P45, 2x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 225KM
V. P45, 2x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 225KM
VI. X48, 2x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 381KM

RAM

PC2-6400, 1GB 28KM
PC2-6400, 2GB 53KM
PC2-6400, 4GB 106KM

Disk

160GB, SATA II 80KM
320GB, SATA II 95KM
500GB, SATA II 122KM
640GB, SATA II 149KM

Sigurno ste primijetili da nema Intel procesora sa 4 jezgre, kao ni AMD procesora, to je zato sto je ovo vodic za sastavljanje gamerskih konfiguracija. Procesori sa 4 jezgre ne donose nikakva poboljsanja u igrama, a AMD trenutno ne moze da konkurise Intelu i ne isplati se investirati u AMD sistem.

Slobodno postajte sve prijedloge i pitanja koje imate, greske koje nadjete, itd. Samo vas molim bez spama! Nadam se da cete se snaci i da ce vam ovaj vodic pomoci pri kupovini racunara.

Sve komponente sam nasao u sljedecim radnjama (na njihovim stranicama):

Plus - Skenderija
Imtec - M. Dvor
Barico - Istocno Sarajevo (besplatna dostava)
Ja cu samo dodat, da se najvise paznje treba obratit na izboru maticne ploce.
Maticna vam je ljudi osnova za sve, svi dijelovi radi ne njoj, ne rade na grafickoj.
Po mogucnosti uzmite sto bolju maticnu plocu tj. sa sto boljim chipsetom.
(Chipset je sastavljen od NorthBridgea i SouthBridgea, NortBridge povezuje brze interfacea kao sto su procesor, memorija i pci express a za sve ostalo zaduzen je SouthBridge).
Sada je stvar izbora ko sta vise voli, EVGA,XFX, ASUS, MSI itd...
Sto se tice memorije tu se necu sloziti jer ako cete koristit x64 Vistu te dodatne 2GB RAMa ce vam itekako zatrebati.
Da dodam jos za memoriju, jer vidim da se vecina vas zalijece na DDR3. DDR3 je puno skuplji u odnosu na DDR2 RAM a daje oko 25 % bolje rezultate, sada skontajte je li bolje da dati 100% vise para za 25% bolje rezultate ? Sacekajte jos malo dok DDR3 RAMu ne opadne cijena na neku prihvatljivu.
Za graficke, hahahaha, svi znate da sam ja navijac zelenog teama ali i to je stvar ukusa.
Ako grafa ima 512 RAMa ne mora znaciti da je bolja od one sa 256, razlika izmedju VRAM DDR2 i DDR3 memorije je povelika, naravno ne gleda se rad samo memorija vec i frekvencija GPUa, pa koliko stream procesora grafa ima, tehnologija izrade itd....
Ne mozete presudit samo o kolicini memorije koja je grafa bolja.
Sto se tice HDD-ova, vecina ih je isti ali gledajte da ih uzmete sa sto vise CACHE memorije i NCQ3 instrukcijama jer bolje rade od obicnih.
Ako se cega jos sjeti dodacu.
edit:
Evo vam dijagram maticne ploce, da bolje shvatite ono oko chipseta sto sam govorio.

Post dobio aplauz od bak1r

I. GeForce 9400 GT, 512MB, PCIe 2.0 110KM
II. GeForce 9500 GT, 512MB, PCIe 2.0 150KM

Ne bih se slozio. Bolje da si uvrstio 8800 GT, Ultra.
Procesor

I. Intel Celeron Dual-Core E1200, 1.60GHz, 512KB 80KM
II. Intel Pentium Dual-Core E2200, 2.20GHz, 1MB 140KM
III. Intel Pentium Dual-Core E5200, 2.50GHz, 2MB 160KM
IV. Intel Core 2 Duo E7200, 2.53GHz, 3MB 230KM
V. Intel Core 2 Duo E8400, 3.00GHz, 6MB 360KM

Q6600, best-buy procesor. Gamerski procesor celeron? WTF?
Evo satavicu ja nesto bice edit!

EDIT:

AMD Athlon 64 X2 5600+, 2800 MHz, 2 Mb c., socket AM2, BUS 2000 MHz, BOX (Windsor Dual Core) - 200 KM

RAM, 2 GB (2x1 GB), DDR 2, 800 Mhz, KINGSTON CL5 - 80 KM

VGA PCIe MSI GF9600GT 512 - NVIDIA GeForce, 9600GT, PCIe x16, 512 MB, DDR3, 256-bit, 1x DVI-I, 1x HDMI, Video izlaz S-Video. - 300 KM

Uz ovo sve izaberete sebi kvalitetnu maticnu polcu i napajanje naravno! btw. namjerno sam stavio AMD procesor iako ne moze konkurisati INTEL-u nije ni AMD los!

Ja imam INTEL i prezadovoljan sam njime sada! Prije njega sam koristio AMD i bio sam isto prezadovoljan!
malak je napisao/la:
I. GeForce 9400 GT, 512MB, PCIe 2.0 110KM
II. GeForce 9500 GT, 512MB, PCIe 2.0 150KM

Ne bih se slozio. Bolje da si uvrstio 8800 GT, Ultra.
V. GeForce 9800 GT, 512MB, PCIe 2.0 280KM

9800 GT = 8800 GT

Samo sam stavio serije grafickih. Toliko ima razlicitih verzija (Ultra, TOP, Sonic) i razlicitih proizvodjaca da nisam u stanju imati pregled nad svim grafickim. Znaci samo serije.
extibo je napisao/la:
Procesor

I. Intel Celeron Dual-Core E1200, 1.60GHz, 512KB 80KM
II. Intel Pentium Dual-Core E2200, 2.20GHz, 1MB 140KM
III. Intel Pentium Dual-Core E5200, 2.50GHz, 2MB 160KM
IV. Intel Core 2 Duo E7200, 2.53GHz, 3MB 230KM
V. Intel Core 2 Duo E8400, 3.00GHz, 6MB 360KM

Q6600, best-buy procesor. Gamerski procesor celeron? WTF?
Po cemu je best buy? Q6600 kosta otprilike isto kao i E8400 a E8400 je izmislio igre za Q6600. Pogledaj benchamarke na netu.

Sto se tice celerona, sta staviti u prvu kategoriju? Sta drugo uzeti za 80KM?
infusioN je napisao/la:
Evo satavicu ja nesto bice edit!

EDIT:

AMD Athlon 64 X2 5600+, 2800 MHz, 2 Mb c., socket AM2, BUS 2000 MHz, BOX (Windsor Dual Core) - 200 KM

RAM, 2 GB (2x1 GB), DDR 2, 800 Mhz, KINGSTON CL5 - 80 KM

VGA PCIe MSI GF9600GT 512 - NVIDIA GeForce, 9600GT, PCIe x16, 512 MB, DDR3, 256-bit, 1x DVI-I, 1x HDMI, Video izlaz S-Video. - 300 KM

Uz ovo sve izaberete sebi kvalitetnu maticnu polcu i napajanje naravno! btw. namjerno sam stavio AMD procesor iako ne moze konkurisati INTEL-u nije ni AMD los!

Ja imam INTEL i prezadovoljan sam njime sada! Prije njega sam koristio AMD i bio sam isto prezadovoljan!
AMD Dual Core procesori su odlicna alternativa Intel Celeron i Pentium Dual Core procesorima ali AMD nisam stavio u ovaj vodic jer nije fleksibilan. Kad kazem fleksibilan mislim da kad kupis npr. AMD Athlon 64 X2 5600+ i odgovarajucu plocu, moci ces poprilicno fino igrati igre ali kad budes htio uzeti novi procesor moras uzeti neki s 4 jezgre, sto se ne isplati jer je Intel u tom segmentu puno napredniji. Sa intel plocom koja ima npr. P35 chipset mozes izmijenjati sve procesore koje sam naveo u ovom vodicu.

Ne kazem da AMD nije dobar, dobar je u nizim kategorijama, nekad i bolji od Intel procesora, ali trenutno nije dobro uzeti AMD ako mislis na buducnost.
@cannabis4mi0

Da ne citiram veliki post, hvala na odgovoru i samo da dodam:

Naravno ukoliko ste u stanju izdvojiti novac, bolje je uzeti maticnu iz vise kategorije jer ona podrzava novije procesore, bolje iskoristava komponente, kod nekih mozete dodati jos jednu graficku kad zatreba, itd.

Preporucio sam 2GB RAM-a sto je dovoljno, ali naravno od viska glava ne boli.
DDR3 RAM ne samo da je skuplji od DDR2 memorije, nego su i maticne ploce koje podrzavaju DDR3 poprilicno skupe tako da se treneutno ne isplati uzeti DDR3.

Sto se tice grafickih sve navedene u ovom vodicu imaju 512MB DDR3 memorije, ali oprez, vidio sam verzije koje imaju manje memorije (256 ili 384MB) sto bi mogao biti problem kod nekih igara. Nisam napominjao da mora biti DDR3 memorija jer tesko da cete naci 9800 GT sa DDR2 memorijom :P
Samo me zanimaju ove cijene, jesi li njih preuzeo iz neke radnje ili mozda ti prodajesh...?
Kramer je napisao/la:
Samo me zanimaju ove cijene, jesi li njih preuzeo iz neke radnje ili mozda ti prodajesh...?
Plus.ba
Imtec.ba
Barico.net

Ogranicio sam se na Sarajevo, iako Genelec.ba iz Tuzle ima finu ponudu.
nc je napisao/la:
Plus.ba
Imtec.ba
Barico.net

Ogranicio sam se na Sarajevo, iako Genelec.ba iz Tuzle ima finu ponudu.
-da, imaju dosta novijih proizvoda po prejeftinim cijenama, a sto se tice teme svaka cast, jedna od rijetkih koju sam procito s zadovoljstvom i nek stoji u zanimljivim da idoli nebi stavljati teme, uskoro kupujem pc, treba mi to i to...
ryL je napisao/la:
-da, imaju dosta novijih proizvoda po prejeftinim cijenama, a sto se tice teme svaka cast, jedna od rijetkih koju sam procito s zadovoljstvom i nek stoji u zanimljivim da idoli nebi stavljati teme, uskoro kupujem pc, treba mi to i to...
Cijene na stranici su bez PDV-a ako se ne varam, ali i dalje su prihvatljive. Drago mi je da ti se svidio vodic, ako se i drugima svidi potrudit cu se da napisem nesto slicno ovome
nc je napisao/la:
Po cemu je best buy? Q6600 kosta otprilike isto kao i E8400 a E8400 je izmislio igre za Q6600. Pogledaj benchamarke na netu.

Nisam uporedzivao benchmarke, ne namjeravam. Rekao sam ti da bi bilo dobro da stavis taj procesor, jer je apsolutno best-buy. Uglavnom nebitno.

Ako ces uzimati procesor za 80KM, onda neces praviti gaymersku konfiguraciju.

EDIT:

Da dodam, 8800GT - 200KM. Navedena graficka se moze kupiti u PC Plus, website - www.pcplus.ba
extibo je napisao/la:
Nisam uporedzivao benchmarke, ne namjeravam. Rekao sam ti da bi bilo dobro da stavis taj procesor, jer je apsolutno best-buy. Uglavnom nebitno.

Ako ces uzimati procesor za 80KM, onda neces praviti gaymersku konfiguraciju.

EDIT:

Da dodam, 8800GT - 200KM. Navedena graficka se moze kupiti u PC Plus, website - www.pcplus.ba
Q6600 je odlican procesor i best buy za procesor sa 4 jezgre. To stoji. Ali za iste pare moze se uzeti E8400 ili cak E8500 koji daju daleko bolje rezultate u igrama. Nadam se da razumijes zasto nisam stavio procesore s 4 jezgre u ovaj vodic.

Stavio sam i procesor od 80KM za ljude koji nemaju dovoljno para za high-end konfiguraciju. Imaju razlicite kategorije pa neka svako sebi sastavi ono sto mu odgovara i sto sebi moze priustiti.

Sto se tice PC Plusa, Koliko ja znam stranice im nisu up to date i cijene su bez PDV-a.
nc je napisao/la:

ne bih se slozio sa vama sto se tice procesora. Frekvencija je najmanje bitna kada kupujete komp. Uvijek gledajte kupiti komp sa više jezgri (na nasem trzistu trenutno 4 jezgre) quad-core, jer frekvenciju uvijek mozete dignuti cloclovanjem računara
MakaKing je napisao/la:
ne bih se slozio sa vama sto se tice procesora. Frekvencija je najmanje bitna kada kupujete komp. Uvijek gledajte kupiti komp sa više jezgri (na nasem trzistu trenutno 4 jezgre) quad-core, jer frekvenciju uvijek mozete dignuti cloclovanjem računara
Samo mogu ponoviti, a to ce potvrditi svako ko se imalo razumije u hardver i igre, za igre je najvaznija frekvencija (i cache) jer ne postoji igra koja efektivno koristi 2 jezgre, a kamoli 4 ili 8!

Ako ces clockat onda je opet bolje uzeti procesor sa dvije jezgre jer ces moci postici vece frekvencije nego kod procesora sa 4 jezgre.

Informisite se malo prije nego nesto napisete.
nc je napisao/la:
Samo mogu ponoviti, a to ce potvrditi svako ko se imalo razumije u hardver i igre, za igre je najvaznija frekvencija (i cache) jer ne postoji igra koja efektivno koristi 2 jezgre, a kamoli 4 ili 8!

Ako ces clockat onda je opet bolje uzeti procesor sa dvije jezgre jer ces moci postici vece frekvencije nego kod procesora sa 4 jezgre.

Informisite se malo prije nego nesto napisete.
nemogu se sloziti satobom, zato sto svaka novija igra trazi BILO koji procesor sa 2 jezgre (mislim frekvenicija)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.