Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Vodic: Sastavljanje gamerske konfiguracije

1.430 pregleda · 91 odgovor · otvorena 29.11.2008. u 01:58

Eh ovako, siguran sam da su svima dosadile teme tipa "Konfiguracija za 500/800/1000/1200/1500/2000/3000/5000/10000KM", pa sam se odlucio da napravim vodic za sastavljanje gamerske konfiguracije.

Komponente sam podijelio u kategorije; lijevo se nalaze rimski brojevi koji predstavljaju performanse (I. najslabije, VI. najbolje performanse); u sredini je naziv komponente (serija) i osnovni podaci; desno su cijene. Trudio sam se da za svaku kategoriju nadjem najbolji odnos cijene i performansi, a sve komponente se mogu naci po pribliznim cijenama u Sarajevu.

Konfiguraciju sastavljate na sljedeci nacin:

1. Birate procesor po zelji (obratiti paznju na budzet :D). Najvazniji faktor kod procesora je frekvencija, sto vise to bolje. Ako dva procesora rade na istoj frekvenciji onda je bolje uzeti onaj koji ima vise cache memorije.

2. Birate graficku tako da se nalazi u istoj kategoriji kao procesor, ili kategoriju iznad. Znaci procesoru iz II. kategorije odgovara graficka iz II. ili jos bolje iz III. kategorije. Ni slucajno nemojte uzimati graficku koja je iz nize kategorije nego procesor.
Iako ATI i NVIDIA imaju za svaku kategoriju odgovarajucu graficku sa slicnim cijenama, u BiH je situacija takva da je velika razlika u cijeni izmedju dviju grafickih koje imaju slicne performanse. Iz tog razloga nijedan brand nema karticu u svim kategorijama, jer nekad se jednostavno ne isplati uzeti npr. ATI ako se moze uzeti NVIDIA koja ima slicne performanse a jeftinija je 30-ak KM.
Znam da medju vama ima onih koji imaju omiljeni brand, ali mislim da je bolje uzeti bolju karticu, iako je od vama mrskog branda.
Nema potrebe uzimati graficke koje imaju vise od 512MB jer to ne donosi nikakva poboljsanja, a vazno je da ima sto brzi VRAM (po mogucnosti DDR3 ili brze).

3. Kod maticne treba obratiti paznju na specifikacije maticne; koji je chipset, koje graficke podrzava, koliko RAM-a podrzava, itd. Maticna iz prve kategorije podrzava PCIe graficke, dok su graficke u ovom vodicu PCIe 2.0. Nije problem ako uzmete PCIe maticnu i PCIe 2.0 graficku; sve ce ispravno raditi ali necete maximalno iskoristiti performanse graficke.
Preporucio bih maticnu iz IV. kategorije jer podrzava bilo koji od procesora iz ovog vodica, iako ne mozete pogrijesiti ako uzmete maticnu iz iste kategorije kao i procesor.

4. Moja preporuka za RAM je 2GB, jer tesko da cete igrati igru koja zahtijeva vise. Samo obratite paznju da uvijek imate viska slotova za RAM, za eventualnu nadogranju. Znaci ako uzimate 2GB, neka to bude 2x 1GB, tako da ostanu 2 slota za poslije. Ako uzimate 4GB onda je bolje uzeti 2x 2GB kit.

5. Kod diska se nema sta komplikovati, uzemete disk sa kapacitetom koji ce biti dovoljan za vas. Jedino je vazno da ima SATA II interface.

6. Izbor optike je takodje jednostavan, jedino je vazno je da ima SATA interface. Cijena je nekih 50-ak KM.

7. Stvar koja se najmanje podcjenjuje kad se sastavlja racunar jeste napajanje. Ako su vam imalo drage komponente koje cete uzeti, onda ni slucajno nemojte uzeti jeftino napajanje! Jeftina napajanja su jeftina s razlogom, o tome cu detaljnije drugi put.
Bice dovoljno bilo koje brand napajanje koje ima 350W i vise. Preporucujem sljedece brandove: Fortron i Cooler Master, eventualno OCZ, PC Power & Cooling, Chieftec i Thermaltake.

8. Izbor kucista je velikim dijelom stvar ukusa. Ono na sta treba obratiti paznju jeste da ima dobar protok zraka (u drugom slucaju riskirate pregrijavanje komponenti). Zrak treba da ulazi naprijed, a da izlazi nazad. Mogu se naci jeftina kucista za 40-ak KM ali su loseg kvaliteta (prenose vibracije i ne izoliraju zvuk) i cesto nemaju ventilatore. Zbog toga bih preporucio neko brand kuciste od 80KM pa na dalje jer takva kucista obicno imaju bar 2 ventilatora od 12cm, dobar kvalitet i pristojan dizajn.
Kombinacija kucista i napojne koju cesto preporucujem jeste Cooler Master Elite 332 + 390W koja se moze uzeti za 120-130KM.

Procesor

I. Intel Celeron Dual-Core E1200, 1.60GHz, 512KB 95KM
II. Intel Pentium Dual-Core E2200, 2.20GHz, 1MB 137KM
III. Intel Pentium Dual-Core E5200, 2.50GHz, 2MB 158KM
IV. Intel Core 2 Duo E7300, 2.66GHz, 3MB 239KM
V. Intel Core 2 Duo E8400, 3.00GHz, 6MB 345KM

Grafcika

ATI

I. Radeon HD 4350, 512MB, PCIe 2.0 80KM
II. Radeon HD 4650, 512MB, PCIe 2.0 148KM
III. Radeon HD 4670, 512MB, PCIe 2.0 166KM
IV. -/-
V. -/-
VI. Radeon HD 4850, 512MB, PCIe 2.0 332KM

NVIDIA

I. GeForce 9400 GT, 512MB, PCIe 2.0 108KM
II. GeForce 9500 GT, 512MB, PCIe 2.0 148KM
III. -/-
IV. GeForce 9600 GT, 512MB, PCIe 2.0 221KM
V. GeForce 9800 GT, 512MB, PCIe 2.0 277KM
VI. -/-

Maticna

I. G31, 1x PCIe x16, 2x DDR2 90KM
II. P43, 1x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 157KM
III. P43, 1x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 157KM
IV. P45, 2x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 225KM
V. P45, 2x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 225KM
VI. X48, 2x PCIe 2.0 x16, 4xDDR2 381KM

RAM

PC2-6400, 1GB 28KM
PC2-6400, 2GB 53KM
PC2-6400, 4GB 106KM

Disk

160GB, SATA II 80KM
320GB, SATA II 95KM
500GB, SATA II 122KM
640GB, SATA II 149KM

Sigurno ste primijetili da nema Intel procesora sa 4 jezgre, kao ni AMD procesora, to je zato sto je ovo vodic za sastavljanje gamerskih konfiguracija. Procesori sa 4 jezgre ne donose nikakva poboljsanja u igrama, a AMD trenutno ne moze da konkurise Intelu i ne isplati se investirati u AMD sistem.

Slobodno postajte sve prijedloge i pitanja koje imate, greske koje nadjete, itd. Samo vas molim bez spama! Nadam se da cete se snaci i da ce vam ovaj vodic pomoci pri kupovini racunara.

Sve komponente sam nasao u sljedecim radnjama (na njihovim stranicama):

Plus - Skenderija
Imtec - M. Dvor
Barico - Istocno Sarajevo (besplatna dostava)
ljudi novi sam u novom forumu ali znam veoma mnogo o računarima a AMD ovi procesori su veoma loši po pitanju dual cora AMD-ovi procesori su bolji od intelovih ako je u pitanju single core a X2 i X4 i uskoro X3 neće vam puno pomoći jer im je komunikacija loša tj veza izmedju jezgri
intel je to monogo bolje riješio sa promijenom sabirnice unutar procesora kod i7 su je još razvili pa su joj dali ime QPI (Quick Path Interconect) zato ako želite gamersku konfiguraciju uzimajte intelove procesore a što se grafi tiče veliki sam zaljubljenik u Nvidiu samo što trenutno imam ATi jer Nvidia ne pravi AGP grafe ali postoji jedna a to je 6800 GT od XFX 512 MB GDDR3 ali joj je cijena opala a kako za nekoliko godina dolazi nam i PCIex 3.0 ne isplati se iskeširati na AGP
P.S. PCIex 3.0 je potpuno kompatibilan 2.0 po izgledu i rasporedu samo što je razlika u brzini
a i omogućava da se prave još jače grafe
hvala
S1LV3R_KN1GHT je napisao/la:
ljudi novi sam u novom forumu ali znam veoma mnogo o računarima a AMD ovi procesori su veoma loši po pitanju dual cora AMD-ovi procesori su bolji od intelovih ako je u pitanju single core a X2 i X4 i uskoro X3 neće vam puno pomoći jer im je komunikacija loša tj veza izmedju jezgri
intel je to monogo bolje riješio sa promijenom sabirnice unutar procesora kod i7 su je još razvili pa su joj dali ime QPI (Quick Path Interconect) zato ako želite gamersku konfiguraciju uzimajte intelove procesore a što se grafi tiče veliki sam zaljubljenik u Nvidiu samo što trenutno imam ATi jer Nvidia ne pravi AGP grafe ali postoji jedna a to je 6800 GT od XFX 512 MB GDDR3 ali joj je cijena opala a kako za nekoliko godina dolazi nam i PCIex 3.0 ne isplati se iskeširati na AGP
P.S. PCIex 3.0 je potpuno kompatibilan 2.0 po izgledu i rasporedu samo što je razlika u brzini
a i omogućava da se prave još jače grafe
hvala
Sta rece i ziv osta. Izbrisi account i odjavi internet. I da, prodaj racunar i prodaji voce na pijaci.
Dragi nc možda sam te naljutio i zbog toga oprosti . što se tiče prodavanja voća ne bi mi išlo jer nisam neki ekonomista ili trgovac ja sam elektrotehničar. Računare volim kao i svoju majku a možda i više živim u okolini punoj glupana koji smatraju da su računari najgluplje "sprave" ikad izmišljene i stvorene i da oni ljudi što ih vole nisu normalni tako misli većina mojih "prijatelja" osim mog jedinog pametnog jarana. Objašnjavanje mi ide veoma loše i bilo bi mi veroma lakše kad bi mogao da ti crtam dok pričam (bez uvrede) jer sam loš sa rječima i ljudi me bolje shvataju kad im slikovno pokazujem šta želim reć, imam dosta grešaka u svom postu a jedna od njuih je da sam napisao kako je XFX-ova 6800 GT jeftina a uistinu ona je veom skupa mislim da je cijena negdje oko 300 KM nemam ništa protiv AMD-a i ATi-a ali navijač sam zelenog tima posebno što su japanci (za sve one koji neznaju Nvidia je Japanska i američka ali osnivač joj je Japanac bar tako sam pročitao). P.S, koji je ram bolji Kingstonov ili take MS ili da kupim neki Gamerski u pitanju je DDR2 na 1066 MHz
i evo sad nešto pametno kod izbora grafi veoma je važno da gledate na memory bandwith jer od toga vam ovisi i brzina grafe Nvidije obično imaju velik memory bandwith a sporiji GPU dok ATi ima brži GPU a sporiji memory Bandwith npr atomic HD4870X2 ima memory bandwith od 40GB/s a a brzina GPU ogromna dok Npr GTX295 ima 250GB/s bandwith a GPU brzina 676 MHz
A evo sad nešto o napajanjima koje vam je nc pokazao.
Ukoliko možete primjetiti rečeno je da je generic napajanje poluprazno i lošije od onog coolermasterovog.Eh sad nebih se baš sa tobom složio. Ukoliko malo bolje pogledate hladnjake na njima primjetit ćete da "generic" ima duže i više išpartane hladnjake što omogućava brže rasipanje toplote.
A samim tim i raspored komponenti je izmijenjen radi boljeg protoka vazduha.

Sljedeć stvar na koju ću ukazati je da nc nije rekao u svom postu da je generic napajanje veće od cooler masterovog i to omogućava bolji protok vazduh kroz napojnu a samim tim smanjuje se i mogućnost od pregrijavanja.
Treća stvar je da brand napajanje ima samo veći kondenzator a to znači da će se teško izboriti sa unutrašnjim kratkim spojem ili inirašnjim padom napona koje (često dokazano i lično sam vidio) UVP i OVP dođu u konflikt i matična dobija promjene napona.
I još jedna stvar a to je da je generic starija proizvodnja od Cooler Masterovog i sva silna elektronika oko pada napona je zamijenjena sa jednim osiguračem koji se lako može zamijeniti.

nc ako ti se nesviđa nemoraš čitat ali postoje i neki ljudi koji mnogo više znaju . I za sve ostale ako je brand name nemora značit da je najbolje i najefikasnije po mom iskustvu nalazio sam dobre stvari od proizvođača za koje nikad čuo nisam a radile su bolje od nekih brand name.
Da li bi mi neko mogao da predlozi maticnu za q6600 do nekih 250 KM u nekom shopu u sarajevu , za ostalo sam se snasao, al sto se tice maticne sam.... :) pozz
Ukoliko možete primjetiti rečeno je da je generic napajanje poluprazno i lošije od onog coolermasterovog.Eh sad nebih se baš sa tobom složio. Ukoliko malo bolje pogledate hladnjake na njima primjetit ćete da "generic" ima duže i više išpartane hladnjake što omogućava brže rasipanje toplote.

Sljedeć stvar na koju ću ukazati je da nc nije rekao u svom postu da je generic napajanje veće od cooler masterovog i to omogućava bolji protok vazduh kroz napojnu a samim tim smanjuje se i mogućnost od pregrijavanja.
Treća stvar je da brand napajanje ima samo veći kondenzator a to znači da će se teško izboriti sa unutrašnjim kratkim spojem ili inirašnjim padom napona koje (često dokazano i lično sam vidio) UVP i OVP dođu u konflikt i matična dobija promjene napona.
I još jedna stvar a to je da je generic starija proizvodnja od Cooler Masterovog i sva silna elektronika oko pada napona je zamijenjena sa jednim osiguračem koji se lako može zamijeniti.

nc ako ti se nesviđa nemoraš čitat ali postoje i neki ljudi koji mnogo više znaju . I za sve ostale ako je brand name nemora značit da je najbolje i najefikasnije po mom iskustvu nalazio sam dobre stvari od proizvođača za koje nikad čuo nisam a radile su bolje od nekih brand name.
ko nezna sta je dobro zna sta je skupo.
cooler master je jedna on najzescih firmi za comp opremu
al nemora se kupit uvijek najzesce.
ja koristim moju napojnu ves 5god i radi ko i prvi dan.
neke od najskuplji napojnih jedinica su "no name".
Saydiac je napisao/la:
Da li bi mi neko mogao da predlozi maticnu za q6600 do nekih 250 KM u nekom shopu u sarajevu , za ostalo sam se snasao, al sto se tice maticne sam.... :) pozz
Gigabyte GA-EP45-DS3, 252KM u Plusu, ili cekaj da stigne EP45-DS3R za 245KM.

Uvijek ima pametnijih, to sto je kuciste generic napajanja vece CM nadonkadi boljim hladnjakom a do pregrijavanja ce rijetko doci. Ti bi prvo trebao da naucis o komponentama koje koristi napojna jedinica i da vidis zasto je CM bolji od vecine unknown brendova. To sto vi govorite najbolja napajanja dolaze od firmi za koje niste nikad culi, mozda niste vi jer ne znate o HW-u ali ja sam za vecinu cuo koje danas predstavljaju najbolja napajanja. Nije svaki brand isti, uzmemo apple za primjer samo im ipodi valjaju i nista vise ali kod CM-a je druga stvar ili ThermalTakea, to su top brendovi za hladjenje, naravno nisu jedini ima toga jos ali CM ako je firma koja se bavi hladjenjem ti mislis da bi dopustili da im se napojna pregrije? Smijesno Bgm.
cannabis4posho je napisao/la:
Uvijek ima pametnijih, to sto je kuciste generic napajanja vece CM nadonkadi boljim hladnjakom a do pregrijavanja ce rijetko doci. Ti bi prvo trebao da naucis o komponentama koje koristi napojna jedinica i da vidis zasto je CM bolji od vecine unknown brendova. To sto vi govorite najbolja napajanja dolaze od firmi za koje niste nikad culi, mozda niste vi jer ne znate o HW-u ali ja sam za vecinu cuo koje danas predstavljaju najbolja napajanja. Nije svaki brand isti, uzmemo apple za primjer samo im ipodi valjaju i nista vise ali kod CM-a je druga stvar ili ThermalTakea, to su top brendovi za hladjenje, naravno nisu jedini ima toga jos ali CM ako je firma koja se bavi hladjenjem ti mislis da bi dopustili da im se napojna pregrije? Smijesno Bgm.
Znam ja to canabis al nije CM najbolji meni je lično bolji corsair jer ima boljih firmi nego CM.
Meni je lično bolji Corsair od CM a nemam keša za njega.
Tako da cilj mojih postova je bio da se malo priča o kvalitetnim a jeftinim napojnim jedinicama Npr.: MSI, Asus,
Silverstone itd.
Nemora značit da ako je CM od 500 KM da se baš mora kupit on a za pola te cijene možeš dobit istu snagu od silverstone-a ili MSI-a (ne mislim na MS industrial nego na ona Micro Systems International (ispravi me ako griješim)). Kažem vam kada nabavljate napojnu dobro pregledajte sve prije nego što odaberete jer svako voli da kupi nešto kvalitetno a da jeftino prođe.
Znam ja to canabis al nije CM najbolji meni je lično bolji corsair jer ima boljih firmi nego CM.
Meni je lično bolji Corsair od CM a nemam keša za njega.
Tako da cilj mojih postova je bio da se malo priča o kvalitetnim a jeftinim napojnim jedinicama Npr.: MSI, Asus,
Silverstone itd.
Nemora značit da ako je CM od 500 KM da se baš mora kupit on a za pola te cijene možeš dobit istu snagu od silverstone-a ili MSI-a (ne mislim na MS industrial nego na ona Micro Systems International (ispravi me ako griješim)). Kažem vam kada nabavljate napojnu dobro pregledajte sve prije nego što odaberete jer svako voli da kupi nešto kvalitetno a da jeftino prođe.
Nece oni vjeruj mi dati snagu kao CM, uzmi napajanja od 800w i vise i pogledaj testove. Za ove manje snage mozda i jesu tu negdje ali za jaca napajanja CM i TT su imba.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.