Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[RECENZIJA] Alan Wake - PC

207 pregleda · 4 odgovora · otvorena 17.02.2012. u 15:49

Kao što većina zna, barem oni koji redovno prate najave, izlazak igara i slično, Remedy je napokon, nakon dvije godine ( možda malo kasno ) izbacio na tržište Alan Wake za PC. Pošto sam igru uspio već nabaviti, evo jedne recenzije, šta vas otprilike čeka u igri, kakve mogućnosti imate, opcije, priča, grafika etc.

Prije svega, da napomenem da ovdje možda ima malih spoilera, tako da onaj ko bude htio da igra igru iz početka, te da pritome sam otkriva neke stvari, neka ne čita čitavu "recenziju".

Grafika igre:

Grafika igre jeste sigurno svijetlija tačka ove igre, jer je na prvi pogled odlična. Iako je igra došla kasnije nakon PS3 verzije, te bi po nekoj logici trebala biti portovana sa PS3, ipak, Redemy se stvarno potrudio kako bi nam dočarao igru. Grafika, ingame je onaj veliki + za izdavača, jedina mana su sequence, ili vide-i, na koje ćete naletiti povremeno kako bi se priča odvijala. Alan Wake je kao glavni lik odrađen do detalja, kao i okolina, a punu čar igre ćete osjetiti na high rezoluciji. Par SS-ova ingame, koje sam uspio uhvatiti, na high rezoluciji su ovdje :

Kao što vidite, ingame video's kao neke scene, nisu zadivljujuće, vjerovatno zato što su portovane, ali na sreću, grafika je puno ispeglanija, i bolja ingame kao što ćete vidjeti na trailerima, gameplay-ima, i SS-ovima.

[IMG=http://img525.imageshack.us/img525/1226/alanwake201202171505043.png][/IMG]

[IMG=http://img217.imageshack.us/img217/803/alanwake201202171506579.png][/IMG]

[IMG=http://img109.imageshack.us/img109/5852/alanwake201202171502399.png][/IMG]

Ingame grafika je poprilično impresivna

Gameplay igre:

Gameplay je vjerovatno jedna velika inovacija na području ovih igara, jer se ne viđa često da je glavno oružje ove igre upravo svjetiljka, tj. lampa, koju naknadno dobijete. Pored lampe, tu je i flare gun, koji vam pomaže da se učinkovitije borite protiv neprijatelja, koji su obuhvaćeni "darknessom", pa ih na jedan način "svjetlo" uništi, a zatim kada iskorjenite darkness iz njih, jednostavno ih završite nekim od oružja koje posjedujete, bio to revolver, ili shotgun, ili pak nešto drugo. Gameplay igre se uglavnom bazira na putovanje kroz šume, u kojima preovladava veliki dio mraka, što je pogodno za vaše neprijatelje. Tad vi i vaša lampa nastupaju na scenu. Tu je također i "Heaven" koji vam ustvari regenerira HP, a taj "Heaven" je ustvari velik izvor svjetlosti, koji dopire do vas. Na početku igre, imate mala uputstva, koja vam daje ustvari "svjetlost, ili nepoznat glas iz svjetlosti", kako da uništite neprijatelja, uz pomoć lampe ili slično. Uglavnom, gameplay je također pored grafike odličan, barem meni po onome što sam mogao vidjeti do sada.

Par gameplay-a možete pogledati ovdje, pa se pritom odlučiti za igru :

Gameplay 1
Gameplay 2

Priča igre:

Eh, priča igre je nešto na što bi igrač trebao posebno obratiti pažnju. Ona jeste komplikovana, i baš iz tog razloga traži da se igrač duboko zagleda, i razmotri situacije, te isprati priču. Uglavnom, radi se o "noćnim morama" Alan Wake-a, koji je ustvari pisac. On je napisao priču, koja se ustvari prenosi na igru. Kako u jednom dijelu igre kaže njegov neprijatelj "You are gonna die by your own creation", što znači da je on, kako je i sam rekao, "stvorio" određenog lika, kojeg se protiv sad mora boriti. Uglavnom da ne bi previše pričao, te tako na neki način iznio spoiler, probajte igru, te tako ocijenite sami.

Trailer igre pogledajte ovdje.

Što se tiče same recenzije na poznatom sajtu ign.com, Alan Wake je dobio veoma visoku ocjenu koja iznosi 9.0, što je zadovoljavajuće, s' obzirom da je igra izašla nakon PC verzije.
Recenziju igre Alan Wake na ign-u, možete pogledati ovdje.

Što se mene tiče, igra također zaslužuje jednu solidnu devetku, s' obzirom na priču, gameplay, grafiku, kada se sve to ukombinuje dobije te jednu odličnu Alan Wake igru, vrijedna skidanja i isprobavanja. Zahtjevnost igre nije nešto "ogromna" s' obzirom da je izašla u 2012 godini , a istu možete vidjeti dole :

Minimum Requirements

INTEL CPU : Core 2 Duo E4400 2.0GHz
AMD CPU : Athlon 64 X2 Dual Core 5400+
NVIDIA CPU : GeForce 8600 GTS 512MB
AMD CPU : Radeon HD 5550 512MB
RAM : 2GB
Directx : DX 9
HDD SPACE : 8GB

Recommended Requirements

INTEL CPU : Core 2 Quad Q6600 2.4GHz
AMD CPU : Phenom 9850 Quad-Core
NVIDIA CPU : GeForce GTX 285
AMD CPU : Radeon HD 5830
RAM : 4GB
Directx : DX 9
HDD SPACE : 8GB

Za one koji imaju nešto slabije računare, ako im igra svakako bude mogla, po ovim specifikacijama, ne moraju da brinu, jer ingame grafika nije toliko različita, nego na onim sa high rezolucijom, iako naravno, oni sa "jačim" računarima će imati neke povlastice barem što se grafike tiče.

To bi otprilike bilo to, nije nešto povelika recenzija, prvenstveno što nemam toliko vremena da izdvojim na jednu opširniju recenziju, al' eto, makar jedan "uvod" u igru da znate o čemu je riječ.

EDIT : Nešto me kodovi zezaju, pa ću morati ovako postaviti slike :3
:D dobra recenzija , Guud Đob !!
Lijepo napisano, igra izgleda fenomalno a i gameplay je za 10
Igram igru od 12h i dosao sam do treće misije. Sto se tice recenzije sta reci
Grafika i priča igre su stvarno odlično odrađeni, dugo nisam vidio igru sa ovako je****m pričom, danas su većinom sve da imaš oružje koje želiš i ubijaš tamo neka čudovišta, dok je ovdje sve na svom mjestu i sve je pravo dobro smišljeno.

Bravo na recenziji.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.