Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TuT-SA:MP] Pickupovi

169 pregleda · 13 odgovora · otvorena 15.07.2011. u 22:52

Pozdrav, evo jos jedan novi tutorial od mene Ovaj put vam objasnjavam kako raditi pickupove...
Vrlo je slicna mehanicka metoda kao kod 3D Texta sto sam objavnjavao u proslom tutorialu.

Prosli tutorial

Pickupova ima vise vrsta i razlikuju se po izgledu. Evo primjer jednog pickupa:

Kao i kod 3D textova tako i kod pickupova koristimo jednu naredbu, isti princim drugi kod. Kodove od pickupovo stavljamo ispod "OnGameModeinit"

AddStaticPickup(model, type, Float:X, Float:Y, Float:Z, virtualworld = 0);

Objasnjenje:

model- Model je cesto stavlja 2, tako da i vi tako stavite
type[/B]- To je ID od pickupa, jer ih ima vise vrsta kao sto sam pomenuo. ID pickupa sa gornje slike je [B]1239 , a ostale mozete pogledati ovde-Wiki Dot- Pickup ID
Float X,Float Y, Float Z - Koordinate gdje ce se nalaziti vas 3DText, (Kucate /Save ingame, odete u root folder san andresa, zatim otvorite file savepositions.txt i nadzete te brojeve )
virtual world = 0- Virtual word je uvjek 0 , jedino ako ste u nekom interijeru(objektu) tada ga mjenjate, a kada ste vani 0 je.

Primjer pickup koda:
AddStaticPickup(2, 1239, 2229.1299,-1722.1300,13.5625, 0);

Pozdrav svima , nadam se da ce posluzit scripterima !

Slijedeca tema
fin tut ali trebas paziti , jer ovo ti je TRECA tema danas !!!
Kao i onaj tut i ovaj je odličan
rason je napisao/la:
fin tut ali trebas paziti , jer ovo ti je TRECA tema danas !!!
Jos malo pa 12, ajde... Tolerisat ce se hehe Hvala
Predobar TuT lijepo objasnjeno ;) nadam se da ce biti jos dobrih Tutoriala
Nema fajde od pickupa ako im ne objasniš kako da ga iskoriste, npr. kada je na pickupu da ga teleportira, da mu pokaže neki text i sl., ovako ga samo kreiraju ;)
Nedac4zr4il je napisao/la:
Jos malo pa 12, ajde... Tolerisat ce se hehe Hvala
trebao si napisati na koji nacin da ovo iskoristimo ili kako da ga iskoristimo ,a ovako ga mozemo samo gledat i prolazit kroz njeg
Aldin je napisao/la:
Nema fajde od pickupa ako im ne objasniš kako da ga iskoriste, npr. kada je na pickupu da ga teleportira, da mu pokaže neki text i sl., ovako ga samo kreiraju
Postujem svacije misljenje, slijedi objasnjenje.

Ukoliko dakle zelite da kada stanete na odredzeni pickup da vam se prikaze neki text to mozete uraditi na slijedeci nacin:

Upalite serach u gamemodi CTRL+F i nadzete "new" gdje se definisu kodovi. Tu dodajte "new imepickupa" (sve bez navodnika naravno)

Nakon sto to definisete i dodate taj kod , potrebno je pronaci slijedecu naredbu u gamemodu( Ista metoda, CTRL+F) i upisete "public OnPlayerPickUpPickup".

Ispod toga dodate slijedeci kod:

if ( pickupid == imepickupa )
{
GameTextForPlayer(playerid, "~y~TEXT KOJI ZELITE DA PISE KADA SE STANE NA PICKUP", 5000, 3);
}

Nakon toga , opet searchate i sada upisete "OnGameModeInit" , i ispod dodate.

Primjer:

imepickupa = CreatePickup(1239, 2, 2310.7529,-13.9257,26.7421); // Gamers.ba TuT Example
To mozete editovati i urediti po vasoj zelji kao sto je objasnjeno gore u tutorialu.

Nadam se da ce nekome nesto pomoci, za sve nejasnoce MSN,PM,GB
Jako dobar TuT odlicno uradjen i objasnjen

Samo nastavi 8-)
Koristan tutorijal za pocetnike u navedenoj igri . Samo ne znam kako vam vise nije dosadila ..
Aldin je napisao/la:
Koristan tutorijal za pocetnike u navedenoj igri . Samo ne znam kako vam vise nije dosadila ..
Hvala,

Isto kao sto CS ne dosadi ne dosadi i ovo, jer ipak je multi player i iz dana u dan sve vise igra napreduje i stvaraju se nove mogucnosti
Aldin je napisao/la:
ovo nije za pocetnike i ovo je tutorijal i svi od nedaca tutorijali su za skriptanje sa:mp servera i to je vrlo komplikovano jer ti ako si tek krenuo igrati samp neas blage ni sta je mappa ni sta je skripta nit nista tako da nije za pocetnike...

@nedac

nevjerujem da ce se baviti neko skriptanjem na ovom forumu bolje da si ove sve tut-ove napisao na balkan-samp forumu al eto gj i pohvala za trud
rat je napisao/la:
ovo nije za pocetnike i ovo je tutorijal i svi od nedaca tutorijali su za skriptanje sa:mp servera i to je vrlo komplikovano jer ti ako si tek krenuo igrati samp neas blage ni sta je mappa ni sta je skripta nit nista tako da nije za pocetnike...

@nedac

nevjerujem da ce se baviti neko skriptanjem na ovom forumu bolje da si ove sve tut-ove napisao na balkan-samp forumu al eto gj i pohvala za trud
Mene dnevno gnjave po 100 puta govoreci da im objasnim to i to.. Sada sam im rekao da cu pisat tutoriale pa da se uce..

Ima dosta scriptera ovde, i sampera koji oce scriptati.
Jest' da je na balkan sampu vise logicno

@topic Hvala.
Fini tutorijali ali pazi 3 tema danas ne moras zuriti ima i sutra dana

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.