Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 200 bodova

HS internet

819 pregleda · 24 odgovora · otvorena 22.02.2010. u 08:38

Pozdrav raja.

-Ovako, treba neko da mi objasni kako da namjestim da se konektujem na internet preko rutera, da ne moram nista da kopcam u komp, nikakve kablove i cuda i da fino imam konekciju. Trenutno se konektujem preko modema, koga moram prikopcat u komp USB kablom... Konekcijom od rutera ne mogu na internet. Dakle meni treba neko da objasni kako da namjestim da se konektujem preko rutera na internet, ne preko modema i da ne moram koristit nikakve kablove...

-Moram ic u skolu, kad se vratim probacu sve sto ste rekli, po redu postanja i ko mi prvi pomogne ima bobe...

Hvala unaprijed  
Uključi dhcp na ruteru, na računare automatske postavke i to je to. Ja i stavi enkripciju na wireless da ti ne koriste komšije net.
1. Kabl iz modema ukljuci u router i ukljuci ga u WAN, i treba ti jos jedan kabl kojim ces povezat router i computer

2. Onda trebas otici na postavke routera ( dodje ti uz router gdje trebas otici ) , tamo trebas stavit koji ces da ti password bude, i da izaberes kakav ces da ti ip bude ( dynamic , static... ).
U mene je dynamic ip, i preko dynamic ip-a ti se moze povezat i laptop preko wirelessa itd....

3. Moj ti je savjet samo da ti router nebude blizu kucista jer zna padat internet cesto zbog toga

Prikopcas router i modem u struju, negdje da su blizu to dvoje.

Modem znas valjda prikopcati, ETHERNET kabl sto ti je isao iz modema u kompjuter ukljuci u router, u WAN port.

Iz routera, ako je wireless, ne moras vise nista oko routera, moras samo kupiti Wireless-G karticu za kompjuter. Moze biti oblika USB-a ili oblika normalnog hardwarea.

Ako nije wireless, iz routera (trebalo bi da imas 4 porta), prikopcaj kabal u jedan port, drugi dio kabla u svoj kompjuter.

Tada mozes pokrenuti postavke za router sa kompjutera.
Ako ti je DD-WRT (Linksys): http://192.168.1.1/
Tamo namjestis opcije po zelji, restartujes router i to je to.
Zaboravio je napisati,wireless mu je ruter.
Ma koliko se god se trudio da podesis konekciju na PPPoE, neces uspijeti.. Zato sto su majmuni iz Hs-a uradili sve da nam to onemoguce.. Moj ti je savjet njih zovi i trazi da ti vrate stari nacin konektovanja.

Evo ti link za svaki slucaj da ne bude da spamam temu
Podesavanje PPPoE Konekcije

Gl
Koji ruter imas?

Kupi wierless USB stick ukpcaj u komp instaliraj sve drivere sa CD-a kad ti zatrazi restart restartuj. Sa tim instaliranim programom pokusaj naci wierless router. Ako na routeru imas enkripciju potrebno je ukucati sifru u polje preshared key i postvi tu konekciju na default. Za router pokusaj nac na njihovoj stranici odnosno stranici proizvodjaca routera.
PITAJ AKO TI NESTO NIJE JASNO NA PM.8-)8-)8-)
Ovako:
-ruter ima 2 lan kabla
a) 1 lan kabal ukopčaš u ruter i taj isti u PC
b)2 lan kabal ukopčaš u modem i ruter
ali prije toga moraš imati insalirane sve komponente tj na CD-u koje se dobio uz ruter
ako neš ne štima javi se na pm
ja sam ovako sebi napravio 100% radi
mrxilix je napisao/la:
Ovako:
-ruter ima 2 lan kabla
a) 1 lan kabal ukopčaš u ruter i taj isti u PC
b)2 lan kabal ukopčaš u modem i ruter
ali prije toga moraš imati insalirane sve komponente tj na CD-u koje se dobio uz ruter
ako neš ne štima javi se na pm
ja sam ovako sebi napravio 100% radi
Za router ne treba nikakve drivere instalirat. Racunar sam prepozna konekciju. Trazi bilo kakav izvor podataka i tako je nadje...:S
Bandy je napisao/la:
Za router ne treba nikakve drivere instalirat. Racunar sam prepozna konekciju. Trazi bilo kakav izvor podataka i tako je nadje...:S
to je istina ako želiš s laptopom hvatati konekciju,ali ako glavni računar na koji je priključen ruter on MORA imati instalirane drivere.
Da bi imao internet na kompjuteru moras modem prikopcati na kompjuter tim istim USB kablom. Ruter se postavlja ukoliko zelis da podjelis konekciju na dva ili vise kompjutera ili ako imas i WIRELES Ruter (sa antenom) onda mozes i preko laptopa da se konektujes bez kablova.
Povezivanje modema i rutera sa kompjuterom nije teska stvar i samo prati uputstva koje si dobilo od provajdera i vrlo lako mozes povezati da to radi, ukoliko se pojave neke poteskoce, moras se konsultovati sa nekim strucnim licem.Da ti on objasni kako se kucaju IP adrese i DNS serveri.Sve to nije ni malo naivno i zahtjeva prisustvo nekog ko zna raditi sa tim.

Zakljucak je da se obratis usluznim firmama koje nude informaticke usluge...

to je to
8-)
mrxilix je napisao/la:
to je istina ako želiš s laptopom hvatati konekciju,ali ako glavni računar na koji je priključen ruter on MORA imati instalirane drivere.
kupis wireless usb adapter i imas internet na racunaru na koji ukljucis usb normalno ako imas wireless router. ako nemas onda ti je jedino rjesenje modemski kabl... i za router ti ne trebaju nikakvi driveri osim ako zelis da kreiras svoju sopstvenu mrezu...9-)9-)9-):D
Zakljucak je da se obratis usluznim firmama koje nude informaticke usluge...

dao sam ti detaljno kako mozes sam da pokusas da to uradis...

a ovo sto sada pisem za informaticke usluge,ljudi koji to rade naplatit ce ti mozda 10 do 25 km

@Bandy

znaci samo zbunjujes momka glupostima , napisao sam kako treba da uradi , ako mu nesto ne bude jasno zna kome treba da se obrati ...
lool

wireles :S
ne treba kabal ni jedan...

a vidis da momak trazi bez kablova da se konektuje :S
Blaze31 je napisao/la:
lool

wireles :S
ne treba kabal ni jedan...

a vidis da momak trazi bez kablova da se konektuje :S
I wireles moraš usb ubacit ? ne moze internet ići na havu ?
Ja mislim da on želi samo spojiti SA ruter a ne s ničim drugim pa zato nemorate govoriti kupi ovo,kupi ono...
omfg :S

napisao sam rijesenje:S

ako nezna i za to sam napisao sta treba... :S

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.