Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

ukrsteno lan kablo

100 pregleda · 10 odgovora · otvorena 17.02.2010. u 22:20

pozz svima!! trebam povezatu dva laptopa da prebacim neku muziku na jednom je xp a na drugom widows 7 dali ce to zezati sta. I imam jos jedno pitanje dali neko zna tacnu semu spajanja ukrstenog lan kabla!!!hvala unaprijed svima!!:):)
Mislim da ce biti problema jer su razliciti systemi..

http://www.computer-network.net/wp-content/uploads/2009/02/lan-cable-utp-patch-panel.jpg

Scheme
Stavis jedno kablo:
1. svijetlo naradzasta
2. narandzasta
3. svijetlo zelena
4. plava
5. svijetlo plava
6. zelena
7. svijetlo braun
8. braun

Drugo:
1. svijetlo zelena
2. zelena
3. svijetlo narandzasta
4. plava
5. svijetlo plava
6. narandzasta
7. svijetlo braun
8. braun

EDIT: Ovo ti je ukrsteno kablo. On ti uvijek radi, nema veze da li su isti ili su razliciti, sta spajas vec.
Nedac4zr4il je napisao/la:
Mislim da ce biti problema jer su razliciti systemi..

http://www.computer-network.net/wp-content/uploads/2009/02/lan-cable-utp-patch-panel.jpg

fficial&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=bs&tab=wi" target="blank">Scheme 8)
znaci nije moguce to uradit ako su razliciti sistemi ??:(:(
mesic je napisao/la:
znaci nije moguce to uradit ako su razliciti sistemi ??
Probaj -... Nista ti ne garantujem.. Svako moze pogrijesiti.. Jer nisu ista ta dva systema.. Ali ipak isplati se pokusati..
Jewel je napisao/la:
Stavis jedno kablo:
1. svijetlo naradzasta
2. narandzasta
3. svijetlo zelena
4. plava
5. svijetlo plava
6. zelena
7. svijetlo braun
8. braun

Drugo:
1. svijetlo zelena
2. zelena
3. svijetlo narandzasta
4. plava
5. svijetlo plava
6. narandzasta
7. svijetlo braun
8. braun

EDIT: Ovo ti je ukrsteno kablo. On ti uvijek radi, nema veze da li su isti ili su razliciti, sta spajas vec.
ma reko sam gore sta zelim od duruga muziku prebacit na svoj hdd al nikak mi ne ide stavio sam ip adrese i kod njega pokazuje da je povezano a kod mene dole ima uzvicnik i tu sam zablokiro!!
JEWEL TI JE DOBRO NABROJAO ALI BI TREBAO NEKOGA STRUCNIJEG POZVATI :)
kabal je uredu al izgleda zeza sto su razliciti sistemi!!
e to je vec problem meni su povezani 5 kompjutera sve tim kablovima ali na svim je windows xp
e to je vec problem meni su povezani 5 kompjutera sve tim kablovima ali na svim je windows xp
u mene je 7 jbg izgleda nista od moje muzike!! :S:S:S
Pošto je TCP/IP protokol standard još od pamtivijeka, a Tita mi, isti će ostati u vijekove, različiti OS-ovi uopšte nisu problem.

Ako si sam išao preraditi straight u crossover a ispostavilo se da ne radi, nešto nisi uradio kako treba. Na OVOJ slici je prikazana standardna šema prespajanja žica u "crossover". Samo se nadam se da ideš 'ebat maajku naprednijem ethernet kablu sa 8 vodova a ne nekoj od starih izvedbi sa tri voda i jednom nulom. Ako te zbuni to što su sve žice sa jedne spojene sa žicama iste boje sa druge strane pa pomisliš "koja mi korist od ovoga kada ništa nisam cross'o", imaj na umu da dijagram sa slike najprije upućje na položaj UTP kontakata. Znači, lijeva strana stoji kako stoji dok desna strana prikazuje pozicije kontakata na koje vežeš žice sa lijeve strane. Kontaš? Nadam se da si shvatio i da neću morati upload-ati video masakriranja kabla na 'tube. Ali ako ti baš zatreba...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.