Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Logika zakazala v3.0

1.485 pregleda · 85 odgovora · otvorena 16.02.2010. u 01:16

Evo jedno malo pitanjce.
Znam odgovor na njega, ali me cisto interesuje sta narod ovdje misli. Meni je bilo zabavno razmisljati o tome, pogotovo kada odete u dubinu.

Znaci pitanje:
Ako e Bog svemoguc, moze li stvoriti toliko velik i tezak kamen da ga ni sam ne moze dici?

Na ova pitanja imamo odgovore:
1. Ako ja kazem : "Ja lazem.", jesam li ja slagao ili sam rekao istinu? Tacno odgovorio Smok3
2. Ako ti iscupam jednu dlaku sa glave, hoces li biti celav? Tacno odgovorio Morgan

Razmislite prije nego sto odgovorite, jer cim je ovako banalno pitanje, postoji neka caka.
A i da vam ulijem malo hrabrosti, da se "provalite". Ne mozete se provaliti, na ovo pitanje ne postoji samo jedan tacan odgovor. 

EDIT:
Dajte ljudi, odgovarajte malo. Jbg. pa mozete spamati na "ozbiljnu" temu, a ne mozete pogrijesiti sa dogovorom.
Samo ne treba kretanluke da pisete.
Zar nije zabavnije da citamo ovakve postove i razmisljanja nego samo "hahahaha'....'?
Prosto nemoguce odgovoriti na pitanje. Sta god kazes, pogrijesio si a ujedno i pogodio. Slicnoomom "Sta je starije, jaje ili koka?"...

Evo jos jedan primjer. Ako je Bog svemoguc, moze li stvoriti kamen toliko tezak da ga ni sam ne moze podignuti?
Ja lazem... Ono sto sam pricao, lagao sam, ali u trenutku kada govorim, Ja lazem, znaci ja priznajem da sam lagao i govorim istinu !

Post dobio aplauz od nera_f

veoma dobra zamisao... zanimljivo, nema sta :D

Moj odgovor na ovo pitanje bio bi: NE ZNAM, NISAM PAMETAN
nera_f je napisao/la:
Ja lazem... Ono sto sam pricao, lagao sam, ali u trenutku kada govorim, Ja lazem, znaci ja priznajem da sam lagao i govorim istinu !
Mozda bas tad laze da je lagao?
dz_omba je napisao/la:
Mozda bas tad laze da je lagao?
Da, onda znaci da laze, on laze da laze znaci govori istinu 
nera_f je napisao/la:
Da, onda znaci da laze, on laze da laze znaci govori istinu ;)
Govorio je istinu, sad laze da je lagao xD
Ja lazem.

Ako se odnosi samo na tu "recenicu" je istina!
Zato sto je potvrdna recenica... znaci to dajes zakljucak.
Mozes i lagati ali onda bi' rekao Ja ne lazem. xD

hahah slap me xD
dz_omba je napisao/la:
Govorio je istinu, sad laze da je lagao xD
mozda sam i malo shvatio ovo al ste me sad fakat ubili :S ne kontam ni pitanje hahhahaha
dz_omba je napisao/la:
Prosto nemoguce odgovoriti na pitanje. Sta god kazes, pogrijesio si a ujedno i pogodio. Slicnoomom "Sta je starije, jaje ili koka?"...

Evo jos jedan primjer. Ako je Bog svemoguc, moze li stvoriti kamen toliko tezak da ga ni sam ne moze podignuti?
Blizu si, ali moze to bolje.
Bolje poredjenje bi bilo sa pitanjem "Ako ti iscupam jednu dlaku sa glave, hoces li biti celav?" 
Smijesno zvuci, ali ima citava oblas logike posvecena ovakvim pitanjima. 

btw. dz_omba, sta je bilo sa "ne kontam " ? 
CoreDuo je napisao/la:
Ja lazem.

Ako se odnosi samo na tu "recenicu" je istina!
Zato sto je potvrdna recenica... znaci to dajes zakljucak.
Mozes i lagati ali onda bi' rekao Ja ne lazem. xD

hahah slap me xD
Dodjem ja tebi i kazem "Imam kod sebe 100KM" (to je potvrdna recenica) a ja nemam pfeninga u dzepu. Znaci slagao sam! to sto je potvrdna recenica nema nikakve veze

EDIT: ni mjesto ni vrijeme za zajebanciju xD
hahahahahaha nere i dzombe :D HAHAHAAHHAHA on laze da je lagao a sad govori istinu da je lagao zato sto laze HAHAHAHAHA kraljeva :D
ma u sustini lazes uvjek HAHHAHA
Govoriš istinu, bar u tom trenutku..

Post dobio aplauz od nera_f

Evo, odgovorit cu.
Kao prvo, logika kao nauka ide iz krajnost u krajnost.
Znaci, kada kazem "Ja lazem"m to ustvari znaci nesto tipa "Ja uvijek, ama bas uvijek lazem i nikada nisam istinu progovorio".
A imate samo ili istinu ili laz. Nema ono malo tamo malo vamo.
Ovaj uvod je potreban da skontate koliko je ovo zapravo neozbiljno i sprdnja sa naucne strane. 

Znaci, ja kazem da lazem.
To znaci da uvijek lazem i da sam slago cak i u tom slucaj.
Znaci, ja lazem da lazem, to jeste, ja govorim istinu.
Ali ako govorim istinu, to znaci da je moja izjava "ja lazem" istinita, to jeste, ja lazem. To nas opet vraca na sami pocetak.

Ako nastavimo o tome razmisljati i ici sve dublje i dublje, necemo daleko dogurati. Uvijek cemo se vrtiti , kako ja to zovom u programiranju "beskonacna petlja". Nema kraja, sto znaci nema ni odgovora.

Ovo vam je jedna od "gresaka" logike.
Sada, nauka ne smije imati greske je li tako? Jeste.
Sada se nasla neka pametna glava koja je rekla "Hajmo mi ljudi napraviti jedan aksiom za ovo pitanje, pa ko ga je*e, nece vise biti greske".
Aksiom je inace izjava koja je 100% tacna i nikada se ne ispituje je li stvarno tacna.

I oni su rekli "Za izjavu ja lazem, vazi pravilo da ja govorim istinu". Iako to nema nimalo smisla niti logike, oni sto to uradili i... popravili logiku?
"Ja lažem." Ta rečenica kad stoji sama bez prethodne je afirmacijska tačnije govoriš istinu.
je napisao/la:
Govoriš istinu, bar u tom trenutku..
1.A sta ako lazes, da lazes jer hoces da sakrijes istinu .

2."Ako ti iscupam jednu dlaku sa glave, hoces li biti celav?"

Ne! Jednostavno inposible pre umoran sam za objasnjavanje ovog drugog .
independence je napisao/la:
"Ja lažem." Ta rečenica kad stoji sama bez prethodne je afirmacijska tačnije govoriš istinu.
Afirmacija je potvrdna recenica.
To je vec dz_omba objasnio.
Ja tebi mogu reci "Ja imam 100 KM u mom djepu". To je afirmacija. Ja nesto tvrdim i ne negiram.
Ali ja trenutno nemam hlace na sebi niti imam djep, a ni 100 KM.
To znaci, da sam ja ipak slago. Nisam rekao istinu.

Afirmacija i negacija nisu iste stvari sto su tacno i netacno.
Prvo, ti zasluzujes cvoku za logicka pitanja u 2 sata !

Bices celav ako imash samo jednu dlaku, ako imash vise neces biti ?

Ili ako mi iscupas jednu dlaku bicu celav na tom mjestu gdje iscupana ?
Neces biti celav ... Jedino da imas jednu dlaku pa da ti iscupa pa si celav... Ili ak ti iscupa jednu dlaku bit ces celav samo na tom dijelu ...
nera_f je napisao/la:
Prvo, ti zasluzujes cvoku za logicka pitanja u 2 sata !

Bices celav ako imash samo jednu dlaku, ako imash vise neces biti ?

Ili ako mi iscupas jednu dlaku bicu celav na tom mjestu gdje iscupana ?
Bice odgovor.
Pokusaj sam ici nelogicnom logikom.
Vidis sta je "logika" kao nauka. 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.