Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Logika zakazala v3.0

1.485 pregleda · 85 odgovora · otvorena 16.02.2010. u 01:16

Evo jedno malo pitanjce.
Znam odgovor na njega, ali me cisto interesuje sta narod ovdje misli. Meni je bilo zabavno razmisljati o tome, pogotovo kada odete u dubinu.

Znaci pitanje:
Ako e Bog svemoguc, moze li stvoriti toliko velik i tezak kamen da ga ni sam ne moze dici?

Na ova pitanja imamo odgovore:
1. Ako ja kazem : "Ja lazem.", jesam li ja slagao ili sam rekao istinu? Tacno odgovorio Smok3
2. Ako ti iscupam jednu dlaku sa glave, hoces li biti celav? Tacno odgovorio Morgan

Razmislite prije nego sto odgovorite, jer cim je ovako banalno pitanje, postoji neka caka.
A i da vam ulijem malo hrabrosti, da se "provalite". Ne mozete se provaliti, na ovo pitanje ne postoji samo jedan tacan odgovor. 

EDIT:
Dajte ljudi, odgovarajte malo. Jbg. pa mozete spamati na "ozbiljnu" temu, a ne mozete pogrijesiti sa dogovorom.
Samo ne treba kretanluke da pisete.
Zar nije zabavnije da citamo ovakve postove i razmisljanja nego samo "hahahaha'....'?
nihi je napisao/la:
moze li korjenovanje?
Ovako.
Ovaj zadatak postoji u 2 verzije.
Jedna verzija je gdje se smiju sve matematicke operacije koristiti, a druga je gdje se smiju samo osnovne.

Vamo gdje smijes sve, mozes korjenovanje.
Ali treci korijen iz necega ne znaci da si iskorisito 3. Valjda sam ovo dobro objasnio.
Na to zeleno pitanje se lagano odgovara pomocu Booleove algebre tj. pomocu njene negacije "Negacija ¬ p (ili p ili p′ ) je iskaz koji je istinit akko je iskaz p lažan i koji je
netačan akko je iskaz p tačan; čita se "nije p" (ili "ne p" ili "non p";).", ne znam hoce li gba prihvatiti ove znakove ali uglavnom to je klasicni paradoks i pitanje ne moze biti toliko logicno. Da dodam jos da je logika, ova koju ti zahtjevas, grana filozofije o kojoj realno vas 99,9% ovdje nema blage kao ni ja sam tako da je uopste glupo ulaziti u ovakve debate. Da si pitao nesto od matematicke logike imalo bi smisla ali od filozofske tesko jer uvijek imaju teze za i protiv.
Philosopher je napisao/la:
Ovako.
Jedna verzija je gdje se smiju sve matematicke operacije koristiti, a druga je gdje se smiju samo osnovne.

Ali treci korijen iz necega ne znaci da si iskorisito 3. Valjda sam ovo dobro objasnio. :-[
1stepen3 x 4 x 6

4 x 6

= 24

Post dobio aplauz od nera_f

Ovako.

Ali treci korijen iz necega ne znaci da si iskorisito 3. Valjda sam ovo dobro objasnio.
6/(1-(3/4))=24

Etoooooooo.......

Post dobio aplauz od nera_f

Ovo je meni ipak najljepsa verzija:
(6/3-1)*4!=24

Evo novi zadatak:

Osoba A ima tri brata: osobe B, C i D, i nema više braće ni sestara. Svih četvoro
žive u istoj ulici. Osoba A živi u kući koja ima 3 prozora i 2 vrata. Osoba B ima
onoliko prozora koliko osoba C ima vrata, i osoba B ima onoliko vrata koliko osoba C
ima prozora. Osoba D ima onoliko prozora koliko iznosi zbir svih prozora njegove
braće, i onoliko vrata koliko iznosi zbir svih vrata njegove braće, i pri tome osoba D
ima jednak broj vrata i prozora. Da li tašta osobe A živi u toj ulici?

Jedan od najjacih ikada.

@nera_f
Nemoj tako. Morgan je jedan od pametnijih na forumu. Samo da se potrudu.
(6/3-1)*4!=24 ;D

Evo novi zadatak:

Osoba A ima tri brata: osobe B, C i D, i nema više braće ni sestara. Svih četvoro
žive u istoj ulici. Osoba A živi u kući koja ima 3 prozora i 2 vrata. Osoba B ima
onoliko prozora koliko osoba C ima vrata, i osoba B ima onoliko vrata koliko osoba C
ima prozora. Osoba D ima onoliko prozora koliko iznosi zbir svih prozora njegove
braće, i onoliko vrata koliko iznosi zbir svih vrata njegove braće, i pri tome osoba D

Jedan od najjacih ikada. :D

@nera_f
Nemoj tako. Morgan je jedan od pametnijih na forumu. Samo da se potrudu. ;)
mozda al nije brate tacna

(6/3-1)*4!=24

( 6 / 3 - 1 ) x 4 =

( 3- 1 ) x 4 =

2 x 4 = 8.
allsvenskan je napisao/la:

(6/3-1)*4!=24

( 6 / 3 - 1 ) x 4 =

( 3- 1 ) x 4 =

2 x 4 = 8.
4!=1*2*3*4 ;)
To je faktorijel funkcija. a ne "obicna" 4 ;)
edit:
(2-1)*4!=1*4!=1*1*2*3*4=24 ;)
(6/3-1)*4!=24 ;D

LOL faktorijel, zezas me?
allsvenskan je napisao/la:

(6/3-1)*4!=24

( 6 / 3 - 1 ) x 4 =

( 3- 1 ) x 4 =

2 x 4 = 8.
Nije.
4! je faktorijal.
4!=1*2*3*4, to jeste 24.
Sada imas
(6/3-1)*4!=
(2-1)*24=
1*24=
24

@nihi
To je verzija gdje je sve matematicko dozvoljeno.
Meni najljepse resenje.
Ali najteze je ono sto je Morgan postavio, kada su samo osnovne operacije dozvoljene.
Barem je meni bilo najteze za odretidi.

Tasta ne postoji ! Osoba A je zensko.
cuj ga meni brani korijenovanje a on koristi faktorijel xD

btw moje prvotno rjesenje je bilo

6 * korijen((3+1) * 4) = 24

6 * korijen(16) = 24

6 * 4 = 24

24 = 24
nihi je napisao/la:
cuj ga meni brani korijenovanje a on koristi faktorijel xD

btw moje prvotno rjesenje je bilo

6 * korijen((3+1) * 4) = 24

6 * korijen(16) = 24

6 * 4 = 24

24 = 24
Ma nisam ti ja branio.
Ja sam samo rekao, postoje dvije verzije.
Jedna verzija gdje se smiju samo osnovne matematicke operacije koristiit i ova druga gdje se smiju sve matematicke operacije koristiit.
Posto je Morgan tacno odgovorio na ovu tezu, ja sam samo napisao ovaj sa faktorijalom, posto mi je on bas nekako sexy.

@ZenGa
Neces mi vjerovati. Ali to je pravo Matematicki zadatak. Ima tu rasprave o bulovoj algebri i tautologiji. Ne znam resenje jer nisam skonto uopste kako dolaze do zakljucaka (znam bulovu aglebru, ali oni nesto j**u sa resenjem).
Ja prvo procitao i mislio zajebancija, kad ono stvarno zadatak.

EDIT:
Odo ja sada spavati.
Malo je kasno, a trebam ujutro na faks.
Dakle....

Tasta ne postoji, znaci ne zivi u toj ulici. Osobe A i B su zivjele u istoj kuci gdje ima 3 - 2 , a osoba C u kuci gdje ima 2-3 i D naravno 5 - 5...Dakle osoba A je zensko.

objasnjeno?
Pusti sad to, vratimo se na tastu i zadatak...jao paradoxa
Ja mislim da ovaj zadatak nema rijesenja, pazi, na osnovu informacija koje si dao mi nismo u stanju utvrditi da li tasta zivi tu ili ne! Pogledaj da li si ispravno postavio problem, ali poznavajuci tebe, znam da sigurno nisi pogrijesio!

@zenga
tvoja tvrdnja je u jednu ruku tacna, bar ispunjava kriterijume sto se vrata prozora tice, samo mi odgovori na koji nacin si dosao do zakljucka da je osoba A zensko?
MorgaN je napisao/la:
Pusti sad to, vratimo se na tastu i zadatak...jao paradoxa
Ja mislim da ovaj zadatak nema rijesenja, pazi, na osnovu informacija koje si dao mi nismo u stanju utvrditi da li tasta zivi tu ili ne! Pogledaj da li si ispravno postavio problem, ali poznavajuci tebe, znam da sigurno nisi pogrijesio!

@zenga
tvoja tvrdnja je u jednu ruku tacna, bar ispunjava kriterijume sto se vrata prozora tice, samo mi odgovori na koji nacin si dosao do zakljucka da je osoba A zensko?
Dobro sam postavio zadatak.
Zato i kazem da ne kontam kako dolaze do zakljucaka.
Nesto kao P je stanje da li ima tastu i moze biti T ili neT, S je stanje taste, je li u ulici..... bla bla bla, uglavnom nema nikakve veze sa zivotom, a likovi pokusavaju rijesiti. :S

Sve u svemu, haj pokusaj otkriti koliko prozora i vrata ima brat D.
Dobro sam postavio zadatak.
Zato i kazem da ne kontam kako dolaze do zakljucaka.
Nesto kao P je stanje da li ima tastu i moze biti T ili neT, S je stanje taste, je li u ulici..... bla bla bla, uglavnom nema nikakve veze sa zivotom, a likovi pokusavaju rijesiti. :S

Sve u svemu, haj pokusaj otkriti koliko prozora i vrata ima brat D.
pa 5 prozora i 5 vrata

editiro sam post, pogledaj
ovako nera_f zivi na 34. spratu gamers tornja, ujutro ode u lift i izadje.kad se vrati, udje u lift i ako je neko drugi u liftu ili ako pada kisa taj dan ode pravo na svoj sprat - u protivnom se odveze samo na 20 sprat i preostale spratove prohoda do svog stana.

rjesenje oujea
ZenGa je napisao/la:
pa 5 prozora i 5 vrata

editiro sam post, pogledaj
To bi bio slucaj kada bi osoba A i B zivjeli u istoj kuci.
Ali posto ne zive, nije to.

Ja sam resava kao sistem jednacina sa 3 nepoznate i dobio sam da je
[color=red]2=3[/color]
hmmm... I iz l33t i w0n the internetz!!!!!!1111

Odo ja spavati, stvarno mi je potreban san kada uspijem dokazati da je 2=3. :S

Laku noc svima.

I trebao bi neko obrisati ovaj spam ili cemo najebati kada vidim riddle.

2=3

Laku noc svima.

Sto dalje implicira da je zadatak nemouce rijesiti...
a mozda je pretpostavka da je 2=3 tacna, ko ce ga znati :=)

2=3

Laku noc svima.

haha dobro je, rijesit cemo to vec nekako...

@morgan: Napiso sam namjerno da je Osoba A zensko, jer nema smisla pitanje, takvo pitanje je matematicko, znaci putem matematike se treba rijesiti, a moze se samo rijesiti to sa prozorima i vratima...ali niko nece znati za tastu...

Jednostavno ne mozes dokazati da je zensko, al' mozda i je istina, al' logicki nebi trebalo biti, jer pitanje nema smisla oko taste i tih osoba.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.