Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

[IF] Latinica / Cirilica

572 pregleda · 26 odgovora · otvorena 27.01.2010. u 20:31

Slusajuci profesoricu historije danas, onako ostao sam  kad je spomenula da se u njeno vrijeme, u skoli jednu sedmicu pisala latinica, drugu ćirilica, cak su i pismene vjezbe pisali jednom na ćirilici drugi put na latinici. Onda pocnem razmisljat da sam ostao zakinut za jedno pismo, ravnopravno latinici, mislim ucio sam ga u skoli, al smo samo "prošli" kroz ćirilicu, sad mi je nekako zao, poceo sam se zanimat za ćirilicu, nasao sam neke tabelice, koje cu podijelit s vama kasnije. Da vas pitam da li vi poznajete i koliko koristite ćirilicu, da li znate latinicu i ćirilicu podjednako? da li izbjegavate knjige pisane na ćirilici i slicno.Kako bi vi izdrzali da je isti rezim kao prije, ovo mijenjanje latinice i cirilice i sve?
Koliko se uopste susrećete sa cirilicom?

to je neka pfina diskusija, vezana za cirilicu/latinicu, ako imate neki fin link za podijelit, feel free to post. Normalno, pfiini postovi dobijaju aplauz, retardirani postovi dobijaju samarcinu, ipak je ovo IF, nece bit retardiranih postova, ne ?

tabelica :

Čovjek vrijedi, onoliko koliko jezika govori!
Iskreno sto se mene tice podjednako. Mislim naravno latinicu puno bolje znam ali ni protiv cirilice nemam nista protiv. Al kod cirilice znam ja nju pisati ali ne znam citati

Glasao sam za oboje
Ja idem u gimnaziju i moramo znati pisati i latinicu i cirilicu.
Ali cirilicu samo pisemo na pismenim zadacama.
Ja znam cirilicu da citam ali tesko mi za pisati.
Preferiram cirilicu,jer je svi profesori preferiraju,i to mi je "maternje" pismo ...Latinicu znam i pisati i citati,ali je ne koristim pretjerano...

i mislim da bi svako trebao da zna oba pisma.
Uglavnom pisem pisanom cirilicom, navika od malih nogu.Znam i latinicu ali slabije.Ne bi bilo lose da opet bude tako...jedna sedmica latinica druga cirilica.Kad su vec oba pisma su jednaka po ustavu.
Frisk je napisao/la:
Ja idem u gimnaziju i moramo znati pisati i latinicu i cirilicu.
Ali cirilicu samo pisemo na pismenim zadacama.
Ja znam cirilicu da citam ali tesko mi za pisati.
i ja isto tako idem u gimnaziju, kod nas nije obavezno znanje cirilice, tj. ima par knjiga u biblioteci na cirilici i to je sve, niko ne trazi od nas pisanje na cirilici.
gledajuci ovu tebelu, prisjetio sam se dosta, odvojit cu vremena na vikendu, da ponovim.
Iskreno pretezno koristim latinicu zasto ? zato sto smo u osnovnoj samo presli nju nekoliko casova nista posebno ... pa mi i nije toliko ostala u pamcenju ...
Znam citati cirilicu al teze pisem

Glasao sam za latinicu
AltF4 je napisao/la:
i ja isto tako idem u gimnaziju, kod nas nije obavezno znanje cirilice, tj. ima par knjiga u biblioteci na cirilici i to je sve, niko ne trazi od nas pisanje na cirilici.
gledajuci ovu tebelu, prisjetio sam se dosta, odvojit cu vremena na vikendu, da ponovim.
Nemam pojma , kod nas trazi da pisemo pismenu na cirilicu, a i u knjizi imamo neke dijelove na cirilici.
Ali kad imamo pismeni da nam da izvadimo list sa cirilicom jer pola nas nezna sve
× Ja idem u Ekonomsku školu i kod nas profesorica vise preferira latinicu,
× Pismene vježbe uglavnom pisemo latinicom, mada mi se sviđa više taj ' stari režim '.
× Vise volim ćirilicu iz razloga sto mi rad izgleda 100 puta urednije nego na latinici,
× Ćirilicu volim pisati, ali čitati lektire i kojekakve knjige na ćirilici nevolim,

/×
/ Latinicu only.
Zasto?
- Zato sto smo samo nju radili u osnovnoj i u gimnaziji, mislim nije da ne znam ja pisati i citati ćirilicu nego jednostavno čitav život učim latinicu i s njom je mnogo lakše ofc
Preferiram latinicu.
U osnovnoj skoli i mi smo npr od 10 pismenih 5 pisali na cirilici.
Dok u srednjoj skoli za 4 godine nismo ni jednu pismenu pisali na cirilici ali opet nisam zaboravio.
Citam perfektno cirilicu i pisana i stampana slova dok imam malih problema kod pisanja stampanih
E tako je meni bilo od 2. do 5. razreda u osnovnoj skoli.Poslje toga do 3. srednje nisam nikako koristio cirilicu,tako da sam 8o% zaboravio.I bas u 3. srednje se potrefi par knjiga iz strucnog predmeta na cirilici,nakon sto je profesorica primjetila da niko nema veze sa cirilicom dog. se sa profesoricom bosanskog jezika da to obnovimo,tako da smo imali dvije pismene zadace na cirilici,a pored toga smo vjezbali citanje XD.Cak je i pored table bio okacen pano slican ovome na temi.

Kao sto primjecujem dosta je izostavljena cirilica u mom malo sirem okruzenju,tako da nisam bas ni dolazio u bilo kakav susret pisanog medija u cirilicnom formatu.
Malo se vise patim citajuci cirilicu jer kako sam vec rekao sjecanje je izbljedjelo tako da ne trazim nista napisano na njoj,a nema potrebe kad je vecina stampana na latinici.
Po mom misljenju ne bi trebalo se vise ni koristit to pismo jer je svugdje u svijetu vec prihvacena latinica(osim na istoku) tako da nema potrebe se opterecavati sa tim.
Peace out...
Latinicu i ćirilicu podjednako >to sam glasao.

Latinicu pisem naravno svuda po sajtovima i ovim fazonima (msn ,cs ) pisem latinicom . Jedino ako neki sajt zahtijeva cirilicu onda prebacim na cirilicu . Sto se tice u rl pisem i jedno i drugo zavisi od situacije ako moram latinicu onda latinicom ako moram cirilici onda nju
Pisanje latinicom jedne sedmice, a druge ćirilicom su praktikovali kod nas u Distriktu, ali mislim, da je to bilo samo u osnovnim školama, dok sad npr. idem u gimnaziju i tu se izbor ostavlja učeniku.

Zakinut za ćirilicu, kao pismo, nisam ostao jer sam je učio od malena, i znam je hvala Bogu i čitati i pisati. Iskreno, koristim je slabo.. Sve slabije i slabije sam je počeo koristiti, jer sada u srednjoj školi nema: ''Nastavniče, možete li ponoviti'' i tako tih fora, jer se mora brzo pisat, a ćirilicu kada brzo pišem, ne može Kliment Ohridski prepoznat, a kamoli ja.

To je, pa mogu i reći jedini razlog mog sve rijeđeg korištenja ćirilice. Literaturu na ćirilici ne izbjegavam, jer sam hvala dragom Bogu pismen, pa znam sva slova XD. Isto tako, kada mi npr. treba neka knjiga za lektiru il' neka koju želim da čitam, ili je pak to neki užbenik, ne gledam kojim je pismom pisana.

Btw. glasao za oboje.
Glasao sam za oboje.

Ćirilicu sam pisao kao i latinicu na časovima bosanskog, jer je tako htjela nastavnica/razredna, a svaku drugu pismenu smo pisali na čirilici.Mi smo se na početku bunili, a ona nam je stalno govorila kako je to naše pismo kao i latinica i mi smo to s vremenom prihvatili.
Sad u srednjoj eo već treča godina nisam ni jednu lekciju napisao na ćirlici, jednostavno na času nismo tražili niti je profesorica to od nas zahtjevala.
Imam malih problema sa pisanjem, a znam čitat ćirilicu bez problema, naravno latinicu stalno primjenjujem u pisanje nego ćirilicu, stvar navike.

Preferiram oba pisma.
Ja odkad znam za sebe i odkad idem u skolu uvijek sam jednu sedmicu radio sve na latinici drugu na cirilici....

Za ostale nezz

btw.oboje
znam obje, al latinica powah ... nego, u to njeno doba se i ruski ucilo nemoj ni to zaboravit ? engleski, wtf ?
Oba pisma su dio nase historije i svak bi ih trebo znat. Ne znam kakav je sad sistem u osnovnoj skoli ali ako nemaju i cirilicu to je fakat retardirano. 3 i 4 razred kolko se sjecam imali smo cirilicu kontrolne, pismene i citali knjige itd.

Citam cirilicu bez problema, ali ponekad u pisanju zastopam za nekim slovom zbog ne aktivnosti sa tim pismom. Ko ne zna cirilicu jednim dijelom je i nepismen.

Post dobio aplauz od Murilo

U osnovnoj mi je svaka druga pismena bila na cirilici, tako da sam je prije znao i citati i pisati.
U posljednje 3 godine od kako sam presao u srednju nisam je nikako koristio jer mi nije ni trebala, tako da sad znam jedino citati. Mogu prepoznati slovo kad ga citam, ali sto se pisanja tice mogao bi se sjetiti samo par slova.
Bez obzira sto mi ne treba, u jednu ruku me i stid, jer je to izvorno Bosansko pismo, koristeno mnogo ranije nego latinica.
TRL je napisao/la:
znam obje, al latinica powah ... nego, u to njeno doba se i ruski ucilo nemoj ni to zaboravit ? engleski, wtf ?
ja mislim, da se u njeno vrijeme engleski ucio, kao i sad, mladja je profesorica dosta, al eto.

sretca njena, pa je islo po tom sistemu, kod nas u gimnazi cirilica zapostavljena al skroz
Citajuci ovaj tekst posjetih se dana dok sam jos pohadjao drugi - trci razred osnovne skole ,gdje nas je uciteljica tjerala da jednu sedmicu pisemo latinicom , jednu cirilicom .
Zatim , jedan mjesec smo morali uzet lektiru na latinici , dok sljedeci obavezno na cirilici , tako da sam oba pisma naucio podjednako i pisat i citati ..
Ipak , zivim u dijelu gdje se pise samo latinica , lektire/novine se citaju samo na latinici , tako da sam primoran da se prilagodim sredini . Od kako sam otisao iz osnovne skole i od tog nacina pisanja , sve manje koristim cirilicu ..

Kao sto sam rekao , zivim u dijelu u kojem se i cita i pise latinica , tako da moj glas ide njoj

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.