Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

[IF] Latinica / Cirilica

572 pregleda · 26 odgovora · otvorena 27.01.2010. u 20:31

Slusajuci profesoricu historije danas, onako ostao sam  kad je spomenula da se u njeno vrijeme, u skoli jednu sedmicu pisala latinica, drugu ćirilica, cak su i pismene vjezbe pisali jednom na ćirilici drugi put na latinici. Onda pocnem razmisljat da sam ostao zakinut za jedno pismo, ravnopravno latinici, mislim ucio sam ga u skoli, al smo samo "prošli" kroz ćirilicu, sad mi je nekako zao, poceo sam se zanimat za ćirilicu, nasao sam neke tabelice, koje cu podijelit s vama kasnije. Da vas pitam da li vi poznajete i koliko koristite ćirilicu, da li znate latinicu i ćirilicu podjednako? da li izbjegavate knjige pisane na ćirilici i slicno.Kako bi vi izdrzali da je isti rezim kao prije, ovo mijenjanje latinice i cirilice i sve?
Koliko se uopste susrećete sa cirilicom?

to je neka pfina diskusija, vezana za cirilicu/latinicu, ako imate neki fin link za podijelit, feel free to post. Normalno, pfiini postovi dobijaju aplauz, retardirani postovi dobijaju samarcinu, ipak je ovo IF, nece bit retardiranih postova, ne ?

tabelica :

Čovjek vrijedi, onoliko koliko jezika govori!
Hmm, cirilicu sam ucio u Osnovnoj skoli, znao fino i stampana i pisana slova. Nisam je upotrebljavao mozda 4-5 godina sad pojma nemam sta pise na onim natpisima. Treba mi 3-4 minute da procitam jedan naslov. Ne mogu se sjetit kako se pise a nekad fino procitam sve, samo mi treba vremena.
Nije losa cirilica, al ovdje se manje i upotrebljuje tako da se i mora dosta zaboravit.
Zanimljiva tema 

Kao prvo, kad cujem da neko od momaka nase generacije kaze "Šta će mi ćirilica", najezim se. Samim tim pokazuje koliko zna o kulturnoj baštini naše države ! Od nastanka Bosne prvo pismo je bilo ćirilica pa glagonjica pa bosančica ili ti ga bosanska ćirilica! Jednostavno mislim da se ne pridaje dovoljno pažnje ćirilici, većina mladih ne zna ćirilicu što je sramotno ! Ćirilica je naše pismo isto koliko i latinica !

Mislim da mi sami nismo krivi za taj problem, krivo je naše školstvo koje je organizovano tako da ima škola koje uopšte ne praktikuju pisanje ćirilice u školi !

Meni lično je draža latinica iz tog razloga što smo primorani da je svakodnevno koristimo ali bih volio da se i na fakutetima ponekad piše ćirilica kao i na ostalim višeškolskim ustanovama !
nera_f je napisao/la:
Zanimljiva tema 

Kao prvo, kad cujem da neko od momaka nase generacije kaze "Šta će mi ćirilica", najezim se. Samim tim pokazuje koliko zna o kulturnoj baštini naše države ! Od nastanka Bosne prvo pismo je bilo ćirilica pa glagonjica pa bosančica ili ti ga bosanska ćirilica! Jednostavno mislim da se ne pridaje dovoljno pažnje ćirilici, većina mladih ne zna ćirilicu što je sramotno ! Ćirilica je naše pismo isto koliko i latinica !

Mislim da mi sami nismo krivi za taj problem, krivo je naše školstvo koje je organizovano tako da ima škola koje uopšte ne praktikuju pisanje ćirilice u školi !

Meni lično je draža latinica iz tog razloga što smo primorani da je svakodnevno koristimo ali bih volio da se i na fakutetima ponekad piše ćirilica kao i na ostalim višeškolskim ustanovama !
e to bas to, sto da budemo uskraceni za nesto sto je nase, jednako pismo kao i latinica, makar bi trebalo da je jednako, sramotno je to, ajde u osnovnoj skoli nekako ono tenzije su bile poslije rata i sve to, zabranjivala se cirilica :S kao da nema veze s nama, sad u srednjoj, nista, al bas nista, nikakav kontakt s cirilicom nemamo, sem poneka knjiga, koju nemaju na latinici pa nam ponude na cirilici i to nije pod moranjem.

ono bas:o
Poznajem i jedno i drugo pismo.Medzutim preferiram latinicu , a i mnogo bolje je poznajem od cirilice (nazalost).Sto se tice toga prije je nastavni program bio bolje uredjen , kao sto i sam kazes jednu sedmicu se pisala cirilica a jednu latinica.Dakle htjeli ili ne svi ucenici su znali oba pisma.Sad se rijetko susrecem sa cirilicom , a i moram priznati da je izbjegavam.Napor mi je citati tekst na cirilici moram citati slovo po slovo, dok latinicu citam fotografski.Mislim da je to jedan od mnogih propusta u planu i programu ovog naseg skolstva !
Znam oba pisma bez ikakvih problema.
Citam tekst i ne skontam je li cirilica ili latinica, jednostavno ne razmisljam o tome. Sve radim podsvjesno.
Isto i sa pisanjem. 
Znam i cirilicu i latinicu, ali preferiram latinicu jer skoro sve je na latinici, a i u skoli pisem latinicom. :):)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.