Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Overclock

146 pregleda · 9 odgovora · otvorena 18.11.2009. u 17:48

Pozdrav.
Imam G31M-ES2C i Pentium 4 3.06 ghz.Pokusao sam preko biosa da clockam i stavio sam fsb na 150 .Voltaza je automatic podesena .Temperatura kad upalim pc je oko 34C .Clockao sam ga na 3.45 ghz .Skinuo sam par programa "speed fan" ,i "CPU killer".Kad koristim pc maximalno temperatura je oko 50-55 C .
Zanima me do kolko bi ghz mogao maximalno clockat .I kake su posljedice .
hvala
Moze ali velika je vjerovatnoca da pregori ,zavisi do hladjenja kompasa
wow, wow :)
mislim da mozes da ides do jedno 75 (za amd je ta brojka puno manja)stepeni na proc, ali nije preporucljivo preko 65 (MOZES, radit ce i to, ali.... :)), ja nebih dalje, cak ne idem ni toliko, jer nije isplativo, sta dobijes od par stotina mhz u odnosu na sansu da spalis procesor...

imam 1.8 a mogu da ga klokam bez problema do 2.8 s ovim svojim hladjenjem, al se ne usudim, ipak, ja nisam "zahtjevniji" korisnik :)

btw, aBd kad se imadne para, dual ili quad core i to je to :)
titaN_ je napisao/la:
Moze ali velika je vjerovatnoca da pregori ,zavisi do hladjenja kompasa ;)
Imam onaj obivni intelov hladnjak ,na procesoru
Clockanjem automacki smanjuješ vijek procesora.
Može doći do velike štete ako sam malo pogriješiš na voltaži ili se slučajno desi da pretjeraš.Preporulujem ti da odeš na bug.hr i raspitaš se , oni tamo clockaju Celerone do 8GHz pomoću azota i suhog leda i razumiju se.Čak imaju i Overclocking season kad je to u centru priče.

Evo par mojih savjeta:

Imam C2D procesor koji po defaultu radi na 2.66GHz i nikad ga nisam tjerao više od 3GHz , zašto ? Jer ga ne treba silovati.

¤ Redovno , poslije svakog restarta [tj. poslije mjenjanja FSB-a] provjeri sve temperature na Speed fan-u.

¤ Clocat više nebi smio ako imaš loše hlađenje tj. lošiju napojnu i coolere.

¤ Redovno probjeravaj voltažu , jer zna dobro naštetiti procesoru.

¤ Ne pretjeruj i ne idi više od 3.2GHz sa tim proc. jer je stariji a oni i nisu baš za toga ako nemaju pošteno hlađenje i ako je matična starija [Malo veća voltaža i down].realno 3.2GHz i procesor leti ako imaš ostalo potrebno za fin PC.

Ako nemaš ništa za hlađenje osim onog Intelovog coolera na procesoru , ne pokušavaj ići dalje il' ipak probaj ali budi spreman na posljedice.
Ja bih ti preporucio da vratis na fabricka podesavanja, jer sam ja zbog Overclockinga sprzio maticnu i procesor.
Kupi si Noctua hladnjak koji ce sve to fino hladit, oni nisu skupi, fini su, i suuuper hlade.

Trazi neki hladnjak koji ima neke normalne ventilatore, jer kada ti se pokvari, a nemas kupiti ventilator, gotovo je.

Pazi na snagu napojne jedinice.
Ja i jaran uzeli moj stari P3 (1 ghz procesor) i dizali frekvenciju dok se nije sprzio
Skinuli ventilator sa procesora i na njega nabili jednu self made cijev u koju smo dovodili ledenu vodu iz cesme (kruzila stalno)
na negdje oko 2.8 ghz se nije vise upalio

sto se tice tebe, sa tim ventilatorom bolje da ne ides dalje.. ako budes iso sprzit ces ga 100%
I probaj skinuti ventilator, upali pc i pusti nek radi malo.. onda samo pipni procesor i vidi sta ce biti
Digao si takt sa 133, je li? Koji je tip jezgre procesora, Prescott ili Northwood?

Ako je noviji, Prescott, već si na nekom prosjeku. Sa stock cooler-om, dodatnih cca 400 MHz nije malo. Iako, možda bi takt mogao podići za još i više kada bi probao povećati i latenciju između DRAM-a i procesora (sa, vjerovatno, 2.5 na 3 ili čak 3,5), te smanjiti clock HT-a (za početak, oduzmi mu 1x od multiplyer-a i gledaj kako stvari stoje. Usput, te temperature koje sada dobijaš pod max. opterećenjem uopšte nisu prevelike. Prescott jezgre su izdržljive i možeš tolerisati čak i 65 do 70°C.

Množitelj clock-a ti je, predpostavljam, zaključan, ne?

Kako bi rezultati bili što bolji i rad sistema što stabilniji, ručno namjesti i voltažu Vcore-a. Računaj približno ovako. Za svakih novih 100MHz podigni napon za 0,5 V.

I ne brini se, procesori ne pregaraju tako lako. Svaki proc. ima zaštitni mehanizam od pre-napona. Ako u najgoru ruku pretjeraš sa naponom, sistem se uopšte neće pokrenuti a ti ćeš tada jednostavno resetirati CMOS i eksperimentirati dalje.
Stavi novi hladnjak da ne pregori a ako nisi siguran sta radis onda bolje nemoj nista dirati

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.