Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Overclock .

192 pregleda · 8 odgovora · otvorena 10.01.2010. u 01:32

Naime clocko sam "Pentium 4 3.06 ghz na 3.66 (povecao fbs sa 133 na 157 ).Imam ovu maticnu G31M-ES2C gigabyt .U njenom biosu postoji neki "inteligent tweaker " .Usao sam u taj tweaker pomjerio sam fbs na 157, ali sam morao stavit voltage na automatic .Temperatura je bila prije oko 20-40 max .Sad je oko 38-58 max .Usao sam u res 5 .Dobio sam nevjerovatnih 50-70 fps .Dok sam prije imao oko 25-40 max .Ostale komponente pca su ati hd3600 512 ,2 gb rama win 7 .
E sad ja se zaigrao kad odjednom na 3-5 sec jako zalaga ,fps padne na 5 .Ja ono wtf ! .Trenutna temperatura kad sam igrao bila je 50 .E sad ja kontam da nije doslo do prevelike voltaze .Nedavno sam kupio novu napojnu od 450 w.Voltaza koju uzima cpu je 1.460V .E sad ja nezam do cega je pa dodje takav lag .U tom trenutku kad zalaga cuje se neki cudan zvuk iz pca .E sad me strah da ne pregori pc ,jer sam tek uzeo maticnu i napojnu .
Znatel kako da rijesim ovaj prob ,ili pak sta ka prouzrucuje .Hvala ,bice nagrada ko mi ovo odgovori ;)
Kakav ti je kuler?
Kuler je onaj intelov sto je dosao sa procesorom .
c00L je napisao/la:
Kuler je onaj intelov sto je dosao sa procesorom .
buraz smanjuj to na fabricke postavke nemoj se igrat sa klokovanjem ako neznas...pregorit ce ti procesor bezze, i to je velika temperatura procesora...ogromna...
crazy187 je napisao/la:
buraz smanjuj to na fabricke postavke nemoj se igrat sa klokovanjem ako neznas...pregorit ce ti procesor bezze, i to je velika temperatura procesora...ogromna...
to nije velika temperatura za ovaj procesor i nemoj pricati nesto u sto se ne razumijes aa sto se tice clockanja tog stopanja to ti je do sistema nece ti zastopati ako clockas nego te zeza sistem
Nemoj voltaže na automatic.Ovo je previše za ovaj procesor :S
Koja ti je grafa ?
Vrati sve na fabricka podesavanja, ja sam se tako igro i sprzio 2 AMD-ova procesora i jednu maticnu, naravno na pocetku je sve cool, brzina i to, ali nakon par mjeseci rikne neki kondenzator na maticnoj ili se sjebe procesor.
Provjeri temperature. Znaci ukljuci HWMonitor, igraj neku zahtijevnu igru pola sata ili sat, izadji iz igre i vidi koje su max. temperature graficke i procesora. Ako sve bude u granicama onda skini OCCT ili neki slican program pa testiraj stabilnost sistema. Ako i tu bude sve ok onda napojna daje nestabilan napon.
Da prekratim da bi clockovao trebaš:
1.biti exrea stručnjak za to.
2.Kod P4 napajenje oko 500-550w minimalno jer procesor ima kmecav CPU.
3.Hladnjak od 3000 obrtaja u minuti i da bude Corsair (preporučeno)
4.Skup Cooler.
Ako si neki amater ili mali stručnjak ne radi to bolje odnesi to na servis nek oni to srede.:)

Post dobio šamar od nc

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.