Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Real Gamer

1.518 pregleda · 59 odgovora · otvorena 14.09.2009. u 01:27

Na slici dana mozete procitati svakakvih kometara, pa i dolazi da dijela gdje meni, a i ja njima, objasnjavamo ko, odnosno, sta je zapravo taj pravi gamer.

Imamo dvije strane, na jendoj su Violan, etc4Lav i jos velika vecina vas, a na drugoj sam zasad samo ja.

Naime o cemu je rijec. Sta je pravi gamer?
Ova dvojca tvrde da je pravi gamer onaj koji ide na takmicenja, koji zaradjuje takmicenjem u jednoj jedinoj igri, ne igra druge igre, to jeste, tuce jednu jedinu igru po cijeli dan, nebi li postao bolji za djelic stotinke.

Ja tvrdim da je pravi gamer onaj koji voli da igra igre, onaj ko uziva u igranju raznovrsnih igara, koji voli isprobati sve igre koje ima na raspolaganju. Onaj koji uziva u igranju, koji zna da cijeni igre onoliko koliko one to zasluzuju, cijeni ih kao umjetincko djelo u svakom pogledu.

Moji protuargumenti za njihove tvrdnje su da se igranjem igara moze zaradjivati i na drugi nacin pored takmicenja. Mozes testirati igre. Ali tada neces igrati samo jednu igru, niti ce ti karijera biti ogranicena na svega 3-4 godine, vec ces cijeli svoj zivot uzivati u carima igranja, a pored toga i dobijati velike pare.

Drugi protuargument je to da su ti takmicari ili ti pro gameri cisti "komercijalisti", koji uopste ne uzivaju u igranju, nego samo ganjaju pare. Nema cijenjenja igara, divljenja tom drugom svijetu, svijetu kojeg mi, nazalost, nikada necemo biti dio.

Nisam siguran, ali bi rekao da su oni pobrkali, namjerno ili slucajno, pojmove "Pro" Gamer i Hardcore Gamer. Po mom misljenju, Hardcore gamer je Real Gamer. To je onaj pravi istinski ljubitelj igara, pravi gamer, dok je Pro Gamer, tacnije, citav Pro Gaming obicna komercijala. Pokusaj zaradjivanja para na necemo sto volite, odnosno, sto ste nekada voljeli, a sada vam je postalo obaveza.

Sada mene zanima vase misljenje. Ko, odnosno, sta je taj famozni "Real Gamer", ko je Pro gamer, a ko hardcore gamer i u kojoj kategoriji biste sebe voljeli vidjeti?

Imate anketu da popunite. Svaki post koji bude sadrzao iskljucivo odgovor iz ankete ce biti sankcionisan. Temu sam stavio na obicni forum, ne IF, jer me stvarno ineteresuje misljenje vecine, stoga vas molim da pored ankete i odgovorite, ali naravno, detaljnije uz obrazlozenje.

Hvala na citanju i odgovoru

Vas Philosopher
Ova dvojca tvrde da je pravi gamer onaj koji ide na takmicenja, koji zaradjuje takmicenjem u jednoj jedinoj igri, ne igra druge igre, to jeste, tuce jednu jedinu igru po cijeli dan, nebi li postao bolji za djelic stotinke.

Post dobio šamar od Philosopher

Sada vas dvojca lijepo procitajte posljednji pasus na temi.
Svaki post koji bude sadrzao iskljucivo odgovor iz ankete ce biti sankcionisan.

Gazzel. Kopiras dio moje teme i to je citav tvoj post? Zao mi je, ali to je spam.
Mislim da opcija " pro gamer" neobjašnjava sami status gamera u globalu. Više bi se složio sa pojmom hardcore gamer. Što se tiče uopšteno real gamera , hardcore gamer je tačan opis toga. Hardcore gameri su gameri koji provode mnogo više vremena igrajući komplikovanije igrice , oni igraju igrice za koje treba više vremena da se dodje do odredjenog stadija i da bi bili glavni u tom područiju i time samo dokazuju da su real gameri čisti predstavnici hardcore gamera.

Post dobio aplauz od Philosopher

primjer iz mog zivota. jaran mi igra wowa i vjerujem da bi me odero u wowu (jer tu igru organski ne mogu), ali posto sam ja, kako ja to volim reci, "multy-gamer" tj igram sveg i svaceg, mogu nabrojat 50+ igara u kojem sam ga, mogu ga, i moci cu ga oderat.

tako da bih rekao da je REAL GAMER onaj koji igra sve, koji svasta isprobava. samim tim je i iskustvo vece, a ne buljit u jedno te isti nishan, pucat u jedno te iste skinove, imat jedno te isto oruzije i tcrat po jedno te istim mapama (ovo za primjer uzimam cs, jer vidim da ovdje 85% portala samo zna za tu igru :D) i tako iz dana u dan ... a sadness going to infinity.

cinjenica jeste, da pro-gameri mogu fino zaradit ... ali, kao sto si sam napisao, nema tu uzitka i nema tu one prave strasti prema igricama koje hardcore-gameri mogu osjetit. tako da moj glas ide za HARDCORE-GAMER = REAL GAMER

Hardcore gameri su pravi gameri.. Probat cu pojasniti to kroz jedan primjer.. Zamislimo npr jednog ekonomistu.. Moze biti specijalizovan za odredjenu granu ekonomije, recimo mikroekonomiju.. Sa druge strane uzmimo ekonomistu koji poznaje citavu materiju odlicno, ali se nije opredjelio na samo jedan dio nauke.. Ekonomista su obojica, ali je jedan pravi, onaj koji voli tu nauku i uziva u svim njenima carima..

Tako isto mozemo porediti pr0 gamera i hardcore gamera.. Obojica su gameri, jedan je pravi, hardcore gamer, jel se ne ogranicava na samo jednu igru, vec uziva u razlicitim igrama, otkriva neke nove aspekte razlicitih igara...

Eh sada je drugo pitanje sta je isplativije, ali to nije poenta ove diskusije..

Nema tu puno razglabanja , pravi gamer je onaj koji uziva igrajuci igre, ne igra igre zbog novca niti zbog bilo kakve finansijske dobiti , nego samo iz razloga sto on to voli , zeli da predje svaku igru, da predje svaki dio serijala neke igre.
Ne zelim da puno pisem jer su 2 posta iznad mene perfektno objasnila stvar.

Pa onaj tko želi i tko hoće uspijet će, ali ipak mora imati nešto u sebi za tu igricu, mora imati mozak i IQ za nekakva razmišljanja. Npr ja počeo igrat dotu prije pola godine, igram bolje od nekog ko igra 2 godine, moraš nešto imati u sebi, ne igram sad dotu cijeli dan, nego odigram 1-2 partije na dan, a on visio po 12 sati na doti i ja ga razorim kad god hoću :/

Ovako gamer je sirok pojam gamera necine odlike pobjedjivanje na takmicienjima i slicno gamer je onaj koji i kad gubi u toj igrici
uci samo uci i igra je za svoju dusu a ne za dusu drugih ...
Gamer nije osoba koja igra samo cs wow wc3 cod itd...
gamer je osoba koja uziva u igrama komentarise kakava je koja zasto nevalja zasto valja ..

Real gamer treba da bude upucn u svjet gaminga ...Dok to vecina ovde nisu ...
Sve ima swoju draz otici na turnir osvojiti ga ....ali svako ko je otisao na turnir nije otisao radi para .....Otisao je namjenski radi druzanja
Ovo je zanimljiva tema :)

Diskutabilna tema ali evo i moj neki odgovor.
Po meni real gamer je covjek koji igra sve zanrove igara, od FPS-a do Avantura, voli sve vrste konzola naravno uz PC.
Svi vi ovdje furate samo CS, WOW i nesto malo Dote a gdje su ostale igre ? Mislite da je SpawN gamer jer on je osvajao velike turnire, on zaradjuje od gaminga, on samo CS-a igra. On nije ni G od gamera on samo gleda kako ce zaraditi, njemu CS nije strast vec navika. Sjecam se vijesti o Pokemonima, svi ste se nesto smijali, kao Pokemoni su za djecu, to su gluposti i tako te slicne nebuloze ste ostavljali kao komentar. Evo pogledajmo malo vas omiljeni Counter Strike, ta je igra starija nego pola ovog portala ovdje, nema nikakvu ali bas nikakvu grafiku, prije 5-6 godina to je valjalo a sada za nove FPS-ove to je smijesno, uzmete u obzir samo COD novi i bice vam jasno zasto je CS smijesan. Gledam, takodjer, kada neko trazi da mu se sastavi cfg vi mu sastavljate cfg tako sto se ravnate po CS-u, po igri koju moze gurati grafa od prije 6 godina na 90 fps-a, smijesno to je dokaz koliko ovdje ljudi nemaju blage veze o gamingu. Da se vratim na temu, hardcore gameri uzivaju igrajuci svaku igru koja im se svidi, nebitno koji je zanr, recimo ja sam prije volio vise da igram Spyro-a na PS1 nego bilo koje druge igrice, provodio sam dane za Game Boy Color-om igrajuci Pokemona i mnogo sam vise naucio nego igrajuci CS-a, igrao sam ga 10 godina i jedino sto sam korisno dobio od njega su razna poznanstva.
Sad ce ispasti da ja serem nesto ali u BiH bar do sada ja nisam upoznao ni jednog real gamera, znaci covjeka koji bas zivi za igre, koji prati izlaske svih konzola, svih igara za njih i za PC i naravno igra to sa uzitkom. Upoznao sam dosta potencijala za to ali nisu real gameri, vecinu sto sam upoznao i vidio su ljudi koji samo znaju igrati jedne igrice i nista drugo, cak ne znaju sebi ni cfg u toj igri napraviti a smatraju se nekim pr0 igracima.
Mrsko mi je vise pisati ali mislim da si ti Philo u pravu sto se tice gamera, iz mog' nekog ugla gledanja real gamer je onaj koji uziva igrajuci sve igre na bilo kojoj konzoli ili PC-u.

• "pr0 gamer" - Osoba koja može prehraniti svoja gladna usta igranjem igara. Tj. ima sponzora, igra igre za novac. Boli ga uvo za svu djecu do 16 godina koja ga pitaju za MSN, te se pravi da ih ignoriše, a u stvari mu je strašno drago, jer zna da apsolutno ništa drugo osim toga u životu nikada neće ni ostvariti.

• "Hardcore gamer" - Nema druge definicije do osoba nedovoljno razvijenog društveno-socijalnog statusa, sa enormnim količinama slobodnog vremena (čitaj niko neće da se druži sa njim). Najčešće vrijeme provodi za igrama koje kraja ili nemaju, ili se do njega stiže za neka 2 sata (ništa između), te u kojima su glavni likovi ili vanzemaljci ili neki azijatski narod (ma da između ovo dvoje nema neke očigledne razlike, ali eto, kad već i jedni i drugi imaju nazive).

• "Real gamer" - Onaj koji u igrama uživa gotovo koliko u seksu. Već sam spomenuo danas.. Imao sam 15 godina kad smo prvi put ska*ali C'Thuna. Do tad sam golu curu vidio samo u CKM-u, ali sam se osjećao kao Ron Jeremy.

Hardcore gamer za mene je onaj koji igra sve igre koje su cool tj. popularne, pa hoce da se istakne u masi svim mogucim sredstvima, kupuje najjacu opremu, pa i ako mu i to nepomogne malo po malo koristi cheat, zanemaruje rl, tacnije hardcore gamer je teski nolajfer.

Real/Pravi gamer je neko ko ima stav, karakter prema gamingu. Odgovoran je i u gamingu i u rl. Nije opsesivan u dokazivanju kao hardcore gamer vec igra iz uzitka. Neisprobava svaku igru vec malo se informise o njoj, pogleda trailer, gleda sta drugi misle o toj igri pa prema svojoj procjeni odlucuje da li je ta igra vrijedna igranja. Oprema i nije toliko vazna osim kada procjeni da je za nesto bas neophodna. Vezuje se uglavnom za jednu, dvije igre i odan im je. Uglavnom real/pravi gamer je prije svega kvalitetan covjek pa i gamer.

Pro gamer, znamo svi definiciju profesionalnog gaminga, znaci igrac koji zaradjuje za zivot od gaminga, ali nas interesuje kako je do toga doslo. Hmm pro gamer ima malo i hardcore-a i malo real gamera u sebi. Prosao je put prvo hardcore igraca ali uz kvalitetne procjene real gamera. Talenat igra veliku ulogu u stvaranju pro igraca. On kad vidi da mu neka igra odgovara, kao real gamer trazi sve korisne informacije o toj igri, kao hardcore koristi citavo vrijeme da se uvjezba do perfekcije samostalno ili grupno. Na turnirima protiv najboljih se iskazuje u masi, dobija ugovor od neke ekipe itd itd. Pro gamer je ipak vise hardcore gamer jer najvise vremena trosi na gaming, ali takodjer kao real gamer je odan igri, ima kvalitet, karakter.

Ja sam ti proso u pocetku hardcore (ponosno da kazem nikad cit), kasnije kako se starilo real gamer al ne potpuno.

Btw. sta je ovo ja juce otvori anketu odma 30 njih pootvara, samo sto su moju trash :-D

E da je S3phirotH tu kako bi vam ocito bukvicu preko citave stranice <3

Ah puno je tu definicija kojima bi ovo mogao opisati, uglavnom složio bih se uz bakira, killaora i TRL-a, jedino što bih sad uz ovo njihovo mogao nadodati jest to daje real gamer onaj koji ne igra igre za novac ili nesto treće, vec koji igra igre sa strašću, onaj koji uživa to...
Za mene je pravi gamer onaj ko igra igru sto voli da igra , sto

uziva u igranju , a ne onaj koji igra zbog interesa (para i bilo

kakvih drugih finansijiskih poboljsanja)

Iako mi igre možda nisu primarna stvar u životu, mogu sebe smatrati kako kažete gamerom.
Volim razne žanrove. U prvom redu tu su 3d tučnjave, arkadne vožnje, rpgovi i FPSovi. Uvijek sebi nađem vremena da preko dana malo igram i opustim se uz, ne znam; nfs, pes ili dotu. Nekad odem s jaranima odigramo pesa,dote i tako ..... Toliko od mene :)

btw 1 post na ovom forumu
- Pro gameri su po mome misljenju ljudi koji se se posvjetili nekoj odredenoj igrici npr recimo cs 1.6 ljudi zaraduju pare sa cs'om jer pravi professionalac ima npr, i u bilijaru recimo i on zaraduje pare sa time i zato se za njega govori pro gamer....
-Hardcore gamer...
Hmmm iskreno da kazem ne znam tacno sta bi reko za hardcore gamere (Sephy xD)

Sad da da dodem do Real Gamer...
Real Gamer su po meni ljudi kojima se svida igrice tj, uzivaju u igricu a ne da bi se npr hvalili ko velicina njih kako su dobri u toj igrici...
Evo uzecemo cs 1.6 zasto igra voliko ljudi cs 1.6???
Ja znam jednu 17 ljudi koje sam upozno da igraju cs 1.6 samo da bi se dokazivali drugima, i kao velicina ljudi sto sam vidio igraju cisto cs 1.6 da bi se dokazali nekome drugome to po meni nisu real gameri...
Evo ja npr, igram dugo cs 1.6 ali opet ne igram da bi se hvalio, jednostavno cs 1.6 mi se svidio i ja ga mogu igrati po 5 sati bez da me smori hya... :]

Tester igara je kao test vozac u Formuli 1. Nedovoljno dobar ili iskusan da igra sa najboljima. A igrom medju najboljima bi stekao slavu, novac, zadovoljstvo... Ali ne moze, pa tako prelazi na to da vozi u FReno, ne bi li se slucajno proslavio i ne bi li dobio mogucnost da vozi F1. Ne uspijeva ni tu, gubi dobijenu priliku, zeli da je dobije ponovo, prelazi u F3000 da vozi. Jer ako dobije priliku da vozi u FReno seriji ponovo, ko zna mozda mu se sada sansa otvori za F1 jer je stekao dodatno iskustvo, dodatne krugove. And so on...

Uglavnom, cilj je sto vise brzih krugova. Postizu se kombinacijom iskustva (krugovi odvezeni) i talenta koji rezultuju "nekim stvarima" koje tester nikada ne osjeti.
Samo zamijeni neke pojmove pojmovima iz igara i bice ti jasno sta sam htio reci :).

I kazi mi, je li Dzordan ( jednostavan primjer, uzmi i Rosija ako hoces :) ) , koji je usavrsio jedan sport koliko je to moguce u svakom smislu, cak i nadmasio sve zamisljene mogucnosti, manji sportista od mene i tebe koji pored basketa pikamo jedan dan fudbal, pa poslije toga dan tenis, pa se malo penjemo bikeovima po planinama, pa trckaramo oko grada, pa ljeti umjesto trckaranja idemo na plivanje... ?
Jedan jutarnji post od Volana (tako si haman gore napisao ).

Onaj moj post na slici dana je vrijedio za ono: Sta je bolje, sta je isplatavije. A sad sta je zanimljivije, to je stvar licnog ukusa. Najbolje nijedno, od igara koristi skoro i pa nema, ali eto ako se vec mora birati, da napisem nesto.

Ono sto ti nazives hardcore gamer, to sam licno bio do novijeg pc-a (do prije neke 4 godine). Prije toga sam igrao "OSTA" igara za Segu, NES, SNES, neke za Commodore, i za PS1. Kad sam dobio stari pc prije nekih 8 godina, tad sam jos igrao raznorazne igre, pocevsi od Aladina i Wormsa, pa do PES-a. Uglavnom mogao si i primjetiti koliko sam igrao starijih igara na onoj temi o starom Mariu, gdje se vidi da je ovaj portal poceo igrati igre na CS-u, kad ne mogu da predju prvi dio igre. Znam da smo samo ja i Jazzbone (inace moj prijatelj i rodjak) napisali cetvrti-peti nivo, ostali niko nije prisao ni prvi. Tako da me ne mozes po postu ocjenjivati. Kad sam poceo igrati CS preko neta (prije neke 4 godine) tad sam i prestao ono sto ti zoves hardcore gamer (mada bi naziv trebao biti drugaciji, jer i pro gamer je na neki nacin hardcore gamer, ono sto ti mislis bi se trebalo zvati multigamer kao sto kaze TRL). Sad igram jednu igru vec 3 godine (znas i sam sta) samo u zadnje vrijeme sve manje i manje sat-dva dnevno, rijetko kad vise). Jedino sto nekad odigram je sto skinem nes/snes emulator il pak odigram na konzoli to, je megaman i mario.

Eh sad, rezime sta je bolje, korisnije, zanimljivije.

Bolje: Pa, dobro nije nijedno. Ako vec moras birati, onda je bolje "pr0" gamer, jer mozes imati neke koristi (tesko, ali sansa postoji). Mozes ici na turnire, upoznavat drustvo, neke sitne (il pak velike) pare uzeti i slicno. Za multigamera da ima sta dobro, vala nema.

Korisnije: Opet, mala je korist od igara ali ako vec biras, isto kao gore, "pr0" gamer moze imati neke koristi.

Zanimljivije: Ono o cemu se i raspravlja. Po mome, to je stvar licnog ukusa, da li ti volis igrati jednu, i samo jednu igru, ili ces pak da mjenjas svako 2 dana igru koju igras, to je tvoja stvar. Uglavnom ovdje je jednako.

Sad sve u svemu, dao bih glas "pr0" gameru.

Tek sad vidih srz teme, ko je gamer?

Gamer je osoba koja igra igre. Valjda je tako?
po meni je pravo (real) gamer upravo to sto si ti napisao, dakle igrac koji igra ne samo jednu igru nego sve njih, ali pro gamer za mene jeste taj igrac koji se profesionalno bavi samo jednom igrom, pokusava da bude sto bolji, i naravno time i doprinosi da zaradi nesto...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.