Za nekoliko dana hocu da uzmem procesor .I uzeo bi neki do 200 km .btw maticna G31M-ES2C 775 socket .Provjerio sam mogu svi intelovi procesori .E sad sam gledao jedan polovan da uzmem to je Core 2 Quad Q8300 i kosta 200 km.E sad dal da uzmem neki nov core 2 duo ili pak ovaj polovni .Hvala
Diskusija
Preporuka procesora .
206 pregleda · 24 odgovora · otvorena 04.09.2009. u 12:38
Koliko "polovan"? Jer 200 km za tog monstera je ništa, samo se baš i ne isplati za tu matičnu koja je stvarno low-end i ne podržava PciE x16 (samo x1 do x4, zavisno od revizije).
Bolje da uzmesh nov Core 2 Duo dobar.
~ Ipak nisu ljudi navalili da prodaju 100% ispravne core quad procesore...
~ Ipak nisu ljudi navalili da prodaju 100% ispravne core quad procesore...
- ako hoces za igre, uzmi q6600
DruGaBrieL je napisao/la:
Koliko "polovan"? Jer 200 km za tog monstera je ništa, samo se baš i ne isplati za tu matičnu koja je stvarno low-end i ne podržava PciE x16 (samo x1 do x4, zavisno od revizije).
Crayser je napisao/la:
U tome jest problem .I meni se cini kako je 200 km premalo za taj procesor .btw ja sam ga pitao zasto prodaje i kaze da je kupio brzi od tog .Pik.ba
A koji sada procesor koristiš? Jer, da sam na tvom mjestu radije bih uzeo novu matičnu ploču.
Pa najvjerovatnije je to u pitanju. Nije valjda nitko toliki konj da traži 200KM za robu s greškom.
A koji sada procesor koristiš? Jer, da sam na tvom mjestu radije bih uzeo novu matičnu ploču.
Crayser je napisao/la:
Sad koristim intel P4 3.0 .A tek sam uzeo maticnu .Zasto da mijenjam
kupis najbolji sto budes u shopu i bices zatovoljan 100%
Sto se tice maticne nema ona sta podrzavati PCIe x16. Ona ima PCIe x16 slot sto znaci da ce gurati bilo koju noviju graficku.
nc je napisao/la:
200KM je sasvim normalna cijena za taj medium quad core. Nov je 350KM ja mislim. Ne znam isplati li ti se uzimati taj procesor jer ne znam koju graficku imas (ili koju ces uzeti), uglavnom Q8300 moze na tu maticnu, mozda bude potreban BIOS flash.
Sto se tice maticne nema ona sta podrzavati PCIe x16. Ona ima PCIe x16 slot sto znaci da ce gurati bilo koju noviju graficku.
Ona ima standardiziran PciE x16 slot. Ali SB matične podržava samo bandwidth brzine x1.
nc je napisao/la:
200KM je sasvim normalna cijena za taj medium quad core. Nov je 350KM ja mislim. Ne znam isplati li ti se uzimati taj procesor jer ne znam koju graficku imas (ili koju ces uzeti), uglavnom Q8300 moze na tu maticnu, mozda bude potreban BIOS flash.
nc je napisao/la:
Otkud ti to?
Imao sam sličnu ploču od Gygabyte-a. Najisplatnije što sam u nju mogao ubaciti je bila Ge-Force 7300LE kartica rađena baš za slot bandwidtha x1.
Znači, ona fizički podržava slot PciE x16 ali ne može radti u brzini većoj od 1x.
Pa to je normalna praksa proizvođača još odavno. Sjećaš li se x2, x4, x8 AGP-a? Chipseti na jeftinim pločama su prilagođeniji jeftinijoj arhitekturi SB-a matične. Imaš recimo matične ploče sa Geforce integriranim grafičkim čipom (serija 6100koja ne podržava PciE x16) i N-Force 400 (pa na dalje) chipsetom. Mislim da su kod nas baš takve jeftine ploče najzastupljenije. Proizvođač deklarira PciE x16 slot na matičnoj ali i support za samo "up to x1 ili x4 max. propusnosti).
Imao sam sličnu ploču od Gygabyte-a. Najisplatnije što sam u nju mogao ubaciti je bila Ge-Force 7300LE kartica rađena baš za slot bandwidtha x1.
Znači, ona fizički podržava slot PciE x16 ali ne može radti u brzini većoj od 1x.
nc je napisao/la:
Ja za to jos nisam cuo. Imas li link neki da procitam sta kako?
Ili evo uporedbe brzina između AGP-a i raznih PciE modova (mod x32 se odnosi na stvari kao SLI i Crossfire). Propusnost je naravno izražena u Megabajtima po sekundi.
PCI 132 MB/s
AGP 8X 2,100 MB/s
PCI Express 1x 250 [500]* MB/s
PCI Express 2x 500 [1000]* MB/s
PCI Express 4x 1000 [2000]* MB/s
PCI Express 8x 2000 [4000]* MB/s
PCI Express 16x 4000 [8000]* MB/s
PCI Express 32x 8000 [16000]* MB/s
Evo recimo o PciE-u na Wiki-ju.KLIK
Ili evo uporedbe brzina između AGP-a i raznih PciE modova (mod x32 se odnosi na stvari kao SLI i Crossfire). Propusnost je naravno izražena u Megabajtima po sekundi.
PCI 132 MB/s
AGP 8X 2,100 MB/s
PCI 132 MB/s
AGP 8X 2,100 MB/s
nc je napisao/la:
Pa G31 chipset podrzava PCIe x16 1.1 brzinu, ne znam u cemu je problem.
Ali što se tiče chipseta G31, on naravno može komunicirati sa x16 interface-om.
NB nema tako direktnu vezu sa SB-om matične pa da se za to pita čika G31. Za to je zadužen ICH7 south-bridge koji ne može isporučiti veliki bandwidth.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Motherboard_diagram.svg
Mislim da slika sve govori. SB se brine za "sitne" stvari kao sto su low speed slotovi, integrisani zvuk i grafika, itd. NB se brine za high-speed slotove (tj. PCIe x16).
Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.