Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Preporuka procesora .

206 pregleda · 24 odgovora · otvorena 04.09.2009. u 12:38

Za nekoliko dana hocu da uzmem procesor .I uzeo bi neki do 200 km .btw maticna G31M-ES2C 775 socket .Provjerio sam mogu svi intelovi procesori .E sad sam gledao jedan polovan da uzmem to je Core 2 Quad Q8300 i kosta 200 km.E sad dal da uzmem neki nov core 2 duo ili pak ovaj polovni .Hvala
nc je napisao/la:
Iskreno, nisam bio upucen u detalje sto se tice NB i SB cipova, ali si me natjerao da to promijenim. Hvala ti za to :)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Motherboard_diagram.svg

Mislim da slika sve govori. SB se brine za "sitne" stvari kao sto su low speed slotovi, integrisani zvuk i grafika, itd. NB se brine za high-speed slotove (tj. PCIe x16).
Da, tj. PciE x16 koji jeste "high-speed". Ali slot na ovoj njegovoj matičnoj to nije. Njegova matična ima integrisani graph. kontroler. Nešto slično kao i matična na dijagramu koji si priložio. E, kako bi se uštedjelo i kako bi matična ostala u nižem cjenovnom rangu, BUS njegovog PCI-E interface-a je integrisan na SB-u a time i jedini PciE slot na njegovoj ploči.

Kod punokrvnih ploča NB jeste zadužen za upravljanje svime što je direktno povezano na FSB procesora a time i brzim PCI-E modulima, dok kod njega uopšte nema nezavisnog PCI-E BUS-a.

@EDIT Da ti još napomenem. Ovo sve gore se da uporediti sa memorijskim kontrolerima i njihovoj vezi sa procesorom. Procesori sa int. memorijskim kontrolerima (AMD64 procesori) imaju manje latencije prema memoriji. A procesori koji koriste mem. kontrolere int. u chipsetu (NB-u) imaju više latencije. To znači da kada je AMD integrisao mem. kontroler direktno u procesor, vrijeme koje je procu. do tada trebalo da nešto napiše ili pročita iz RAM-a se smanjilo.
DruGaBrieL je napisao/la:
Da, tj. PciE x16 koji jeste "high-speed". Ali slot na ovoj njegovoj matičnoj to nije. Njegova matična ima integrisani graph. kontroler. Nešto slično kao i matična na dijagramu koji si priložio. E, kako bi se uštedjelo i kako bi matična ostala u nižem cjenovnom rangu, BUS njegovog PCI-E interface-a je integrisan na SB-u a time i jedini PciE slot na njegovoj ploči.

Kod punokrvnih ploča NB jeste zadužen za upravljanje svime što je direktno povezano na FSB procesora a time i brzim PCI-E modulima, dok kod njega uopšte nema nezavisnog PCI-E BUS-a.

@EDIT Da ti još napomenem. Ovo sve gore se da uporediti sa memorijskim kontrolerima i njihovoj vezi sa procesorom. Procesori sa int. memorijskim kontrolerima (AMD64 procesori) imaju manje latencije prema memoriji. A procesori koji koriste mem. kontrolere int. u chipsetu (NB-u) imaju više latencije. To znači da kada je AMD integrisao mem. kontroler direktno u procesor, vrijeme koje je procu. do tada trebalo da nešto napiše ili pročita iz RAM-a se smanjilo.
Kako nije kad je PCIe x16 i G31 podrzava PCIe x16 graficke?

A njegova maticna ima jedan PCIe x1 slot za sto se brine SB. SB se takodje brine za integrisanu grafiku ali je NB zaduzen za PCI x16 slot ako je zauzet.

Osim toga kako objasnjavas briblizne performanse u igrama na sistemima sa P31 (+ ICH7) i P35(+ ICH 9) chipsetom? Znaci postoje razlike ali nisu tolike kao sto ti kazes.
Tita mi, uporan si, to ću ti priznati:D

A natjerao si me i da skinem MANUAL ploče u pdf-u. Čestitam, bio si u pravu. PCIe BUS na ovoj poči jeste integriran direktno u NB-u (str.8). Znači, prema tome x16 bandwidth je neupitan. Moram priznati da još nisam naišao na matičnu sa integrisanom grafikom a odvojenim PCIe BUS-om.

Sve ovo što sam objašnjavao u gornjim postovima se odnosilo na ploče slične OVOJ, pa malo prelistaj i o tome. A s obzirom na cijenu njegove ploče, predpostavio sam da je i njegova tu negdje (da, ipak ih ima sa G31 koje ne rade u full x16 jer nemaju zaseban PCIe BUS).

Uf, dehidrir'o sam a odo se loptat':P
DruGaBrieL je napisao/la:
Tita mi, uporan si, to ću ti priznati:D

A natjerao si me i da skinem MANUAL ploče u pdf-u. Čestitam, bio si u pravu. PCIe BUS na ovoj poči jeste integriran direktno u NB-u (str.8). Znači, prema tome x16 bandwidth je neupitan. Moram priznati da još nisam naišao na matičnu sa integrisanom grafikom a odvojenim PCIe BUS-om.

Sve ovo što sam objašnjavao u gornjim postovima se odnosilo na ploče slične OVOJ, pa malo prelistaj i o tome. A s obzirom na cijenu njegove ploče, predpostavio sam da je i njegova tu negdje (da, ipak ih ima sa G31 koje ne rade u full x16 jer nemaju zaseban PCIe BUS).

Uf, dehidrir'o sam a odo se loptat':P
Da, ali ploca koju si naveo ima sasvim drugi (puno stariji) chipset.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.