Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Važnost gamerske oprema

548 pregleda · 45 odgovora · otvorena 21.08.2009. u 22:57

Svakodnevno čitamo vijesti u kojima gledamo najnoviju gamersu opremu, od tastatura, miševa, slušalica itd. Ja znam, a i vi znate, da je drugačije igrati sa mišem od 5 KM i slušalicama od 10 KM, nego sa mišem od 70 KM i slušalicama od 80 KM. Ova razlika se posebno zapaža kod igrača CS-a. Međutim, da li zaista možeš biti dobar igrač samo na dobroj opremi? Da li bi fnatic, SK, WICKED i drugi klanovi mogi osvajati turnire sa opremom ukupne vrijednosti 50 KM? Da li je danas oprema precijenjena, i da li se kvalitetno CS može igrati bez podloge, odnosno bez davanja silnog novca na Razer i slične podloge?

Za one koji nisu skontali šta hoću da kažem:
Da li možeš biti pr0 igrač bez kvalitetne opreme?
Iskreno da ti kazem ima razlike i to velke npr uzeo sam Genius mis 10 km , mis baga vrti se znaci 0 . Ustekam mx radi ko muha dok sam sa geniusevima nisam mogao ubiti nikog ;) . Za mene ima razlike
Mozes kako da ne ....Ja imam mis od 20 i tast od 20 sluse od 5 ...sad kad bi mi dao drugi mis i taster ja nebi znao da igram kao sa svojom opremicom ... :)
razlika je vidljiva kod osoba koje su već pro, znaći oprema za nas noobove nema velike fajde dok ne dosgnemo odredjeni nivo znanja sa niskobudjetnom opremom :)
Bez kvalitetne opreme mozes biti pro igrac . Kao sto si i sam rekao , oprema je precijenjena , sve se svodi na to da se kupuje oprema . Jeste , sa boljom opremom je puno lakse , mis bolje lezi u ruci , slusalice imaju bolji zvuk , podloga smanjuje trenje , ali sve to nije vazno ako ste pametan igrac koji ima skilla i nekog dara .

Ukratko , moze se biti dobar igrac bez super opreme .
meni je najbolje od opreme mx 400 ( mis )
al mislim da ima razlike velike ^^
Ja više volim igrat na jeftinijoj opremi , ako se to uopšte može nazvati opremom.[često kvarim opremu te godišnje promjenim 5-6 miševa]
Ne znam cijenu svoje opreme ali Miš , pogloda , slušalice sigurno ne prelaze cijenu od nekig 60ak KM , i zadaovoljan sam. CS igram for fun i mislim da se od njega živjeti ne može te zato ni ne ulažem u njega, te mislim da svaki igrač koji zna igrati na razerovom gear-u zna i na najjeftinijem. Naravno , treba tu vremena da se prilagodiš i stekneš osjećaj ;)
Za mene oprema nije vazna , da usporedim daba ti kopacke od 500 km kad neznas da igras fudbala, ko zna igrace i bos :D
~ Naravno, da bi pr0 igraci mogli igrati sa low opremom , al ako su vec navikli na nju ...

~ Da je SpawN naucio sa jeftinom opremom , mogao bi uzimati turnire i ostalo ... Ali svi ti svjetski klanovi imaju spoznore poput razera, SteelSeriesa , Roccata , Sennheisera , i oni im daju opremu za turnire , i oni igraju i naviknu na skupu opremu ...

~ Sad je i stvar i kvalitete , logika da je skuplja oprema kvalitetnija i sl.

~ AL NA KRAJU KRAJEVA SVE JE STVAR OSJECAJA
Koristim 2 misha. Jedan je za Internet uporabu (genius) a drugi za igru (mx). Ponekad se znam prevariti pa zaboravim ustekati mx-a i igram sa geniusom. Udjem na server, pojma nemam. Sjetim se, nisam ustekao onaj. Izadjem, ustekam, mx i opet udjem i budem prvi. Veoma zanimljivo, po meni nisu potrebne neke jake slushe, imam geniusove.

Podloga, od starog sa posla. Leti podloga, fkt je odlicna
Oprema ti cini 10%, kako da kazem, kvaliteta igranja xD I ustvari nije bitno da je skupa oprema nego da ti odgovora :D
Naravno da može... ja sam prije imao samo razer mantis c. podlogu i neki obični logitechov miš, i njih sam nosio na turnire jer.. navikao sam se bio na to, ali sada već drugo vrijeme
oKiLoL je napisao/la:
Iskreno da ti kazem ima razlike i to velke npr uzeo sam Genius mis 10 km , mis baga vrti se znaci 0 . Ustekam mx radi ko muha dok sam sa geniusevima nisam mogao ubiti nikog . Za mene ima razlike
buraz tebi ima razlike ti si neki low/mid skiller kojem se i male ralike čine veliki (kao i meni i svima nama) ali sta mislis da li f0rest vidi razliku u geniusu ili razer , svaki od njih nosi skupocjenu opremu ali to su vecino sponzori , zatim skuplja oprema je i sugurnija (kako bi se osjecao da u po meca deffa i mis ti odleti u 3 pm kao meni ..) , ne znoje ti se ruke , jednostavno je skuplja oprema sama od sebe i udobnija slušalice npr..., toliko od mene . Hvala
imo sam opremu koja je kostala,neki stotinjak maraka,al je bila dobro potrosena i izlizana :( imam i sad.. i na toj opremi nemogu meda.. nemogu ja inace al haj :D .. odem kod jarana,i na njegovoj opremi (Meduse 5.1 mx518 i counter strike podlogu,po materijalu ista kao razer mantis speed.I ovdje mnogo bolje igram.. u opremi je kljuc (A) mislim da je ona,50% vazna.. 20%pamet 30% stabilnost ;) btw. kod jarana sam i dan i noc.. eo upravo sma kod jarana :D
ma ako znas igrati dobar ces biti na losoj opremi ali kada imas mis sluse koje su najvazniji segment u igri mnogo je drugacije :)
Intelli 1.1 - nov 25 KM
Podloga Acme PRO - nova 7.5 KM
Slušalice PHILIPS SBC HP 195 - 21 KM
----------------------------------------------------------
Sveukupno cca 50 KM.

Sa ovim se može igrati, itekako.
Sa određenog aspekta razumijem zašto dajete pare za slušalice, tastaure i miševe, bez obzira što je ludo dati za komad opreme 100-200 KM zasigurno osjećate visok nivo diortizacije kada igrate. Ali je finta da miš, tastatura i slušalice NEMAJU NIKAKVOG UTJECAJA PRI IGRI niti vam mogu ubiti drugog igrača/popiti poiton ili sta ja znam vec. (Senad Matic Karic je jednom rekao da kada igrate ne gledate vaseg skupocjenog misa, niti slusalice, niti tastauru nego sliku NA EKRANU).

Znaci da je sve do igraca, tj. kako on igra. Ja vjerujem da bi onaj Spawn (kako li vec) i da igra sa mobitelom pobijedio grupu od 10-20 likova sa ultra skupom opremom. Znaci do igraca je. Nije do je***e opreme (koja opet može donijeti poboljšanja, više minimana u igri). I još da spomenem, da ta oprema treba više igračima CS-a, jer ne samo da ping uzima puno, nego i monitor/tastatura/mis imaju određen vremenski odziv. Negdje sam procitao da VAM OPREMA UZME CITAVU SEKUNDU vremena npr. u CS-u. A vi znate sta se moze desiti za 1 sekundu (Testirano na prosjecnoj opremi)

Ali fakat ne kontam što dajete pare za podloge od 25 KM?! To je prema meni budalasto. Bolje se najesti za iftar ovih dana. Ja svoju podlogu kupim za 1 km i sretan sam što nisam dao tolike pare, a uz to me i odlično služi. (Ako već dam 50 Km za podlogu bolje joj je da priča i da se sama čisti).
Sa druge strane ne igram CS, i mogu reći da sam casual gamer koji voli hardcore igre. Igrao sam kod prijatelja Oblivion na mx518 (kako li vec) i na svom Saiteku od 20 KM, i nisam primjetio veće razlike.
Djaba ti oprema od 500 KM, ako ti igru nemaš u glavi. Ako ne razmišljaš glavom u igri, nece sam miš od 200 KM pucat umjesto tebe. Ti 'savremeni' miševi i sva ta silna oprema možda malo pomažu igracu, jer su kvalitetnije građe i bolji performansa. Ovi obicni miševi nisu napravljeni za gaming, nego samo za kežual upotrebu. Lično koristim miš od 20tak maraka, podloge nemam, slušalice od 15 KM i zadovoljan sam kako igram na tome. Planirao sam kupit mx518 i podlogu steelseries kad se vratim iz Španije. Ako ne popijem te pare tamo, to dvoje cu kupit. Pa ću ti reci razliku, nakon nekog vremena.

naravno da je oprema vazan dio igraca, tj igrac naviknut na tu opremu, trebat ce mu vremena da se navikne na drugu.

meni oprema nije bitma, nisam neki igrac : $
Kratko i jasno : Naravno da mozes !

Ja cu igrati na misu od marku i na slusalicama od mp3 player-a, a ti igraj na mx-u i na siberkama opet cu te izownati ^;

salla

~ Sto da nemozes igrati dobro na fush opremi, samo je bolje i nekako uzitak igrati na skupoj opremi :$
Biggie je napisao/la:
Sa određenog aspekta razumijem zašto dajete pare za slušalice, tastaure i miševe, bez obzira što je ludo dati za komad opreme 100-200 KM zasigurno osjećate visok nivo diortizacije kada igrate. Ali je finta da miš, tastatura i slušalice NEMAJU NIKAKVOG UTJECAJA PRI IGRI niti vam mogu ubiti drugog igrača/popiti poiton ili sta ja znam vec. (Senad Matic Karic je jednom rekao da kada igrate ne gledate vaseg skupocjenog misa, niti slusalice, niti tastauru nego sliku NA EKRANU).

Znaci da je sve do igraca, tj. kako on igra. Ja vjerujem da bi onaj Spawn (kako li vec) i da igra sa mobitelom pobijedio grupu od 10-20 likova sa ultra skupom opremom. Znaci do igraca je. Nije do je***e opreme (koja opet može donijeti poboljšanja, više minimana u igri). I još da spomenem, da ta oprema treba više igračima CS-a, jer ne samo da ping uzima puno, nego i monitor/tastatura/mis imaju određen vremenski odziv. Negdje sam procitao da VAM OPREMA UZME CITAVU SEKUNDU vremena npr. u CS-u. A vi znate sta se moze desiti za 1 sekundu :D(Testirano na prosjecnoj opremi)

Ali fakat ne kontam što dajete pare za podloge od 25 KM?! To je prema meni budalasto. Bolje se najesti za iftar ovih dana. Ja svoju podlogu kupim za 1 km i sretan sam što nisam dao tolike pare, a uz to me i odlično služi. (Ako već dam 50 Km za podlogu bolje joj je da priča i da se sama čisti).
Sa druge strane ne igram CS, i mogu reći da sam casual gamer koji voli hardcore igre. Igrao sam kod prijatelja Oblivion na mx518 (kako li vec) i na svom Saiteku od 20 KM, i nisam primjetio veće razlike.
Pa vidi jednu stvar , da nema fnatic , sk , lemondogs i ostali klanova i da oni nisu uzimali te miseve i pokazivali nama 50:% bi isla manja prodaja vjeruj ;)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.