Reorganizacija ponasanja. Uvijek sam miran, pa cak i kada sve gori oko mene. Cesto sagledam posljedice te na osnovu toga odlucim da li je potrebna nova metoda realizacije ciljeva ili pak odustajanje od prvobitnih ciljeva i njihova zamjena alternativnim mogucnostima. Cesto ostajem dosljedan prvobitnim ciljevima, rijetko cu odustati.
Danas su ljudi veoma agresivni a pogotovo muskarci. Oni su poznati po nekom destruktivnom i autokratnom ponasanju, dok su zene inace bica koja prihvataju nasa misljenja i podrska. Ipak danas je drugacije. Svako na svoj nacin.
Evo jednog najtipicnijeg primjera. Neko ti pridje i kaze ti da si kreten ili te malo odgurne. Muskarci ce najcesce odreagirati burno, dok je malo onih koji nece djelovati. Mudar nece nikada posrnuti niti napasti, on ce sebe smatrati superiornijim u odnosu na budalu koja ga napada te taj konflikt rijesiti verbalnim putem ili ce samo otici.
Svaki konflikt rezultuje u slijedeci konflikt i tako sve u nedogled.
Bolje je popustiti nego se svadjati sa ljudima koji nemaju pojma sta ce od zivota. Ne moraju biti samo ljudi uzrok frustracija, postoji tu jos elemenata, no tema se iskljucivo treba odnositi na ljude. Zasto reagovati burno, kada ce ishod biti isti neovisno od naseg ponasanja. Ako ostanemo mirni mozemo si puno olaksati posao i pritom zadrzati cast i ugled. Licno, sve muskarce i cure koji su skloni nerviranju i cestom svadjanju ja smatram primitivcima koju su nesposobni da na fin i human nacin realizuju cilj.
Opasno je voditi argumente sa budalama i bolesnim ljudima. Oni uopce ne razmisljaju o posljedicama. To sam posebno primjetio kod ovdasnje generacije u BiH. Njihovi sporovi se vise ne rjesavaju sakama niti rijecima nego pistoljima i nozevima.
Nikada se ne treba svadjati sa budalom jer ce te odvuci na svoj nivo i poraziti jer posjeduje vise iskustva na tom polju.
Mudar covjek se moze svima prilagoditi i sa svima biti u dobrim odnosima. Glup covjek ce se poceti nervirati oko svega sto njemu smeta i samim tim privuci negativnu energiju koja ce ga sputavati u daljnjem razvoju a ljude oko njega ciniti njegovim neprijateljima. Zar ima nesto gore od toga?
Licno, ja se nikad ne nerviram, a ako imam tezak dan u skoli samo se nasmijem. Popijem colu, upalim svoju igru ili gledam anime. Ako se budem nervirao sada kao dijete, sta ce biti kada odrastem?
Kratko i jasno :
Boli me ku**c za ostale, ja sam svoj majstor.
Mislim da je vristanje, deranje i prenosenje agresivnosti na druge osobe veliko sranje jer samim tim mi pokazujemo koliki smo kreteni i koliko smo nemocni da vladamo sobom. Zlatna sredina, nemoj previse iskazivati emocije a nemoj biti ni emocionalno zatupljen. Sve po potrebi. Cak i u ljubavi treba postaviti granice, jer ako ih covjek ne utemelji one ce njega sjebati. Racionalno je ostati miran i doprinjeti realizaciji cilja.
Samo opusteno.