Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 50 bodova

[help] linux & sitnice

214 pregleda · 8 odgovora · otvorena 19.02.2009. u 22:38

Pozdrav pucanstvo,

skinuh jutros ovaj linux, kubuntu. sa oficijelne stranice. vec duze vrijeme zelim da ga isprobam, pa odlucih da ga skinem i instaliram. medjutim, kako instalacijski proces ide, to manje-vise znam, gledao po u2b i raznim forumima. ali sto me brine, skinuo sam u .iso formatu, znam i kako se to 'przi' na cd, MagicISO i sl. programi.

znaci ja ustvari kad ga 'sprzim' na cd, ja samo ubacim cd, stavim da se boota sa cdrom'a i to je to, instalacija tece normalno? i treba mi par tips&tricks oko konekcije, msn'a i slicnih stvari, kao npr. koji browser da koristim, ... i da li mogu imati na jednoj particiji windows, na drugoj linux, i da ne ometano rade? i da li ce smetati linuxu ako ja imam na toj particiji gdje nije windows, neki fajlovi koje cuvam tek tako  tj. da li je potrebna prazna particija za linux? ako da, koliko mi MB/GB otprilike treba? (da pravim novu particiju) znaci volio bih da mi se jave oni koji koriste linux, ili koji iole znaju sa linuxom. nemojte molim vas govoriti neke forume da tamo trazim pomoc, zelim da mi vi iz vaseg licnog iskustva kazete sta i kako  ako mi jos nesto na um padne, priupitam 

znaci spam = samar [glupi odgovori] = ban

kthxbai 
Dakle, skinuo si ispravan kubuntu? Ako nisi, dogovorit cemo se nekako da ti ja prebacim original - imam ih 8-9 komada 

Btw. ne bih ti preporucio taj operativni sistem, prije bih koristio ubuntu, iako su slicni, ovaj je po meni bolji. Mogu ti reci ovo sto si pitao u vezi sa particijama i tim folovima.
Naravno, mozes imati i Windows i kubuntu, imao sam ja na laptopu. Da bi ga instalirao, nije ti potrebna prazna particija samo za taj operativni sistem, mozes ga instalirati cak i na particiju gdje ti je instaliran windows, ali to ti ne preporucujem, najsigurnije ti je napravit particiju posebno za njega. Kasnije, dodje ti neki problem, nesto se pobrka, hoces format - istovremeno moras i jedan i drugi da delnes.
Browser ne moras nikakav dodatni skidati, koristi standardni koji dodje na njemu, sam ce se on updateovati 

Btw. tek sada vidim da si pitao da li bi instalacija tekla normalno. Zavisi kakav si skinuo sistem, mozda ti nece htjet bootat, a mozda da. Ako ne mogne, napravis particiju, udjes na windows, i instaliras ga jednostavno kao da instaliras igru 
Takoder da dodam jos koju stvar na Riddle-a.

-Ubuntu bi takoder koristio - jer nisam siguran kakav je Kubuntu - dok je ovaj gore spomenuti bio podamnom neko vrijeme - veoma koristan i brz OS.

Koristio sam i XP pa na Vistu kasnije, i Linux na 2 razlicite particije. I ne zauzima previse, ni blizu kao Vista. Sto se tice aplikacija. Proces je da zadivljujuci jednostavan - ak si ikada imao komplikacija na Windowsu tu ih neces imati.
Jedino sto mislim da ce ti trebat kratko vremena je - da se naviknes na stvari kako funkcioniraju - manje vise samo GUI. Browsanje sredi prvo - instaliraj plugine i sve sto ti treba za normalno surfanje jer mislim da ne dodje nista instalirano jer se radi o Linux OS-u.
Takoder mislim da si Virus free -a uz samo OS ti dodje par dobrih aplikacija - znaci novo iskustvo pored Windowsa(ak si ga dosad koristio.)
Sretno i uzivaj..

P.S. (K)Ubuntu najvise koriste ljudi koji se bave software engineringom i paralelnim kompjutanjem iz raznih razloga- da ne idem u detalje (takoder ga ja zato koristim) - ak to vec il slicno radis il neko radi - dobro posluzi.
;)

Post dobio aplauz od bushidO.

Rješenje
i ja jos ucim...poceo sam sa ubuntuom iz radoznalosti....

ugl samo sprzis, bootas i install....
mozes imati posebnu particiju za linux, posebnu za windows.Ja sam install linux upravo iz razloga sto hocu da cuvam podatke na linux particiji, znaci mozes prebaciti stvari sa wina na linux i normalno raditi sta hoces...Kad si u linuxu mozes vidjeti particiju win xpa i samim tim raditi sta hoces sa podataka na njoj...

2.za konekciju spusti terminal( nadji ga gore po system i sl) i kucaj sudo pppoeconf , trebao bi da ti se otvori prozor i onda ces skontat sam next next...ako bude nesto tipa ono nemas odobrenje kucaj sudo su, pa onda sudo pppoeconf...Kad ovo obavis onda kad hoces da se connectujes samo spusti terminal i kucaj pon dsl-provider, dok za dc kucas poff dsl provider ja mislim : )

3. po default mozilla je ukljucena cim install linux tako da je ona najbolja po meni...imas default jos neki sa c... ugl do tebe je ...

4. msn default je Amsn koji je jako slican obicnom msnu, ako oces neki drugi skini za linux verziju ili ako nema onda skini "wine" i instal win programe : )

5.prilikom instal ces dobiti ponudu da biras Kde ili Gnome look ja mislim pa pogledaj na gugl koji ti bolje lezi : )

naravno oko konekcije mozes dosta stvari jos uraditi...laicki da kazem "bindat" ili skratit ovo pon dsl ali to jos ne znam : ) brat mi namjesta 
ae gl
JA sam przio npr , preko Deamon toolsa sam ga mounto i onda sam isho da przi sa cda na cd :) i tako da sam sa onog mounta kopiro na CD.
Nakon toga rr pc i pojavio mi se setup,netrebas nista dirati particije zato sto ce ti se pojaviti opcija "RESIZE" znaci ona ti sama sve radi sto se tice particije,browers defaltni je firefox.
Komanda za net "sudo pppoeconf" , nakon toga kad zelis da instaliras neke programe koristis komandu sudo apt-get install .
Ako ti sta bude trebalo javi mi se na pm za msn , pomocu ti (imam ubuntu)

-- Da bi se konektovali na linux ev nes za pocetnike:

- Otvorite terminal to je uglavnom bijeli ili crni prozor kucate
- "sudo pppoeconf" [bez navodnika] i enter trazi ce vam pasword od pc glavno je da znate kad

budete kucali pass da vas nebuni kad kucate nece nista biti na ekranu za mjesto de pasvord

vi kucajte i enter dalje ce pretrazivat etho i eth1
- kucaje username od neta i pasword dalje idite sve yes i konektovani ste na net
- da bi se konektovali kucajte "sudo pon dsl-provider" [bez navodnika]
- da bi se diskonektovali kucajte "sudo pon dsl-provider" [bez navodnika]

-Ako nemislis nista radit dosta je 10 giga za linux .Instalacija je 4 gb negdje ja mislim..

-Msn lahko ti je neznma tacno kako se zove tu al na ubuntu je piding popunis sto treba i eto GL

-Koristi mozilu ili operu

-Nesmetano ce ti radit kad installiras linux na drugoj particiji.Jer kad budes palio pc bice boot meni i za 10 sec da odaberes oces li uc na linux ili window

nije nis c/p

Kbuntu ti je super, to ti je samo drukčije grafičko okruženje Ubuntu-a, svi programi sa Kbuntu-a rade i na Ubunt-u.

Gle, malo si nejasan što se instaliranja tiče, gore kažeš da znaš, ispod pitaš za instalaciju.
Ovdje imaš upute za instalaciju. Nemoj da te buni što je za Ubuntu ovaj tekst, identično je i za Kbuntu.
Za instalaciju je najbolje odabrati do 10GB da je minimum, ali možeš i manje.
To što te zanima za MSN i browsere, to možeš probati sa toga cd-a bez da ikako instaliraš Kbuntu, znači samo ubaci CD, i restartaj PC i možeš da probaš Kbuntu i malo vidiš kako šta ide, po meni to bi ti bilo najpametnije prije nego instaliraš.Ako ne želiš tako vidi Desktop aplikacije
Instalacija je jako jednostavna, i da, može se koristiti zajedno sa Xp-om, ja ga korstim bez ikakvih problema.
Ako ti još štogod ima nejasno, slobodno pitaj, ako znam, pomoći ću ti, a moj ti je prijedlog da malo prelistaš ove site-ove
Linux za početnike
Linux forum BIH
Linux za sve
prije postavljanja ikakvih pitanja, jer imaju jako opširnu dokumentaciju, i bilijon ovakvih tema kakve si ti sada otvorio.

Pozdrav sa Linux Mint-a ; )

ovog klovna iznad mene banujte 

svi su mi pomogli, ako moze svima aplauz, a bodovi idu ovom wizz'u (ni po babi ni po stricevima) objasnio mi je jos par stvari na msnu 
skala je napisao/la:
ovog klovna iznad mene banujte 

svi su mi pomogli, ako moze svima aplauz, a bodovi idu ovom wizz'u (ni po babi ni po stricevima) objasnio mi je jos par stvari na msnu 
Odradjeno 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.