Oni koji kazu da je DBZ najjaci nisu jos pogledali Death Note i slicne anime. DBZ je u sustini cista komercijala, pun je fillera. Malo radnje rasireno na puno epizoda.
Ali anime tipa Death Note, Ergo Proxy, Wolfs Rain su anime koji su toliko dobro odradjeni da je to nemoguce opisati.
Vise radnje nego u DBZ, a smjesteno u svega 30-35 epizoda. Toliko emocija, razmisljanja, akcije... jednostavno je nevjerovatno kako sve to moze stati u tako malo epizoda.
Kada sam gledao Wolfs Rain, u zadnje 2-3 epizode samo sto nisam zaplakao od tuge. To je toliko zalosno, dirljivo, realno, covjek se toliko uzivi da izgubi osjecaj za realnost.
Zatim Death Note. To je anime koji za koji bi volio da nikada ne zavrsi. Da ima neograniceno epizoda. mogao bi citav zivot provesti gledajuci ga, samo ako bi bio uvijek istog intenziteta kao sto je sada. Death Note je pravi "kolac" za mozak. Toliko razmisljanja, dali je upravu ili ne, je li to dobro ili ne, ima li smisla ili ne. Citav anime je "dvolican".
Kada umire "L", u jednu ruku ti je drago, a u drugu ti je zao.
Drago ti je jer ga je Kira ipak pobjedio, ali ti je zao zato sto je bio dobar, genijalan, smijesan. Tesko je za zamisliti da anime nastavi bez njega.
A kraj... jos uvijek ne znam sta d mislim o kraju. Da li je Kira (Light) bio dobar ili ne. Ipak je poboljsao svijet, zar to nije dobro? Ali nacin na koji je to ucinio, da li cilj opravdava sredstvo?
Zar postoji drugi nacin da se ovaj svijet poboljsa? Ali, zar jedan coovjek smije da to radi, da se igra Boga?
Ergo Proxy?
Da na kraju zadnje epizode nije bilo objasnjenje svake epizode pojedinacno, jos uvijek bi me bolila glava od razmisljanja sta se ustvari deslio i zbog cega.
Mislim da ne postoji drugi anime toliko ispunjen pitanjima i konfuznoscu. Jednostavno fantastican.
Neon Genesis Evangelion.
Mislim da ovo nije bas za djecu. ovoliko krvi necete vidjeti ni u mnogim hororima.
Bleach? Isto kao i DBZ, zanimljiva komercijala sa puno fillera, a u sustini malo radnje. Isto vazi i za Naruto i Naruto Shippuuden.
Avatar, aster of all elements. Jedan jako zanimljiv americki anime.
Nema neku umjetnicku vrijednost kao i japanski, ali ipak je vrijedan gledananja. Veoma zanimljiv.
Kao sto vidite, anime i nisu bas za djecu. Cesto imaju neku dublju poruku, vise razmisljanja, vise emocija i akcije nego filmovi koje vecina nas gleda. Zato smatram da ljudi nemaju pravo da govore kako je neko debi zato sto gleda anime.
@Zilla
Sephy nije jedini. Ima nas jos.