Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 15 bodova

N73 ME update

271 pregled · 20 odgovora · otvorena 29.10.2008. u 15:00

Cuo sam da se moze updateovati software na N73 ME. Potrebno mi objasnjenje kako se to radi i link da skinem update.Nadam se da me shvatate...

Hvala
skini zadnji nokia pc suite,u njemu imas opciju sw update ides tu is softver ti se skine(napravi prije toga back up) i mobitel ti treba biti pun
http://www.nokia.co.uk/A4777088

eto ti kakice moj, klik dole na mobitel svoj...i download ;)
Instaliras nokia pc suite. Skines nokia software updater:
http://www.nokia.com.hr/A4713151
Instaliras ga. Konektujes mobitel na pc preko usb kabla. Onda ce ti pc suite javiti da ti je detektovao mobitel.
Uđes u nokia pc suite.
Odes na backup prvo. Da sacuvas sve sa mobitela, kontakte, poruke , postavke neke i tako to. Jer se to sve brise sa nadogradnjom novog software-a.
Onda otvoris nokia software updater on ti trazi prvo mobitel kad ga nađe prvo te podsjeca da trebas napraviti backup i da ti mora biti profil stavljen opsti. I također baterija ti mora biti napunjena kako se mobitel ne bi ugasio tokom update-a.
Ides next.
Onda on trazi na netu najnoviji software za tvoj mobitel. Kad ga nađe onda ga downloaduje. I onda samo ides na upload. I onda ostavis mobitel dok ne zavrsi sve. Ne smijes nista raditi na mobu dok radi update software-a.
Kad zavrsi mobitel ce se restartovati. Onda normala sve dok se ne upali.
Onda ga ponovo konektujes na pc. Nađes onaj backup koji si napravio (kad budes pravio pitace te gdje zelis da ga sacuvas) , i dvoklik na njeg. Onda ce on pocet da vraca te podatke na mobitel (kontakte, sms-ove i ostalo sto si odredio da se sacuva).
I to je to!

Nadam se da ces shvatiti. :D
nemoj raditi update preko neta tj. nemoj ti raditi
radim u servisu telefona ima X slucajeva da je neko pokusao update tako i da se telefon skroz ugasio ...
znaci 96% da nece uspjeti .... =)
100kaa je napisao/la:
nemoj raditi update preko neta tj. nemoj ti raditi
radim u servisu telefona ima X slucajeva da je neko pokusao update tako i da se telefon skroz ugasio ...
znaci 96% da nece uspjeti .... =)
uspio
Har1s je napisao/la:
uspio :)
heheh cestitam =)
@100kaa ja sam cuo da se pokvari samo ako nije dovoljno napunjena baterija. I onda se mobitel ugasi na pola i ni tamo ni ovamo.
A ne bih rekao da je bas 96 % da nece uspjeti :D Jedno mozda 50:50 su sanse.
Ja sam mnogo puta dosad radio update svojoj N73-ci i jos uvijek je nisam zafrko.

Nadam se da i necu u skorije vrijeme. :D
_St3altH_ je napisao/la:
@100kaa ja sam cuo da se pokvari samo ako nije dovoljno napunjena baterija. I onda se mobitel ugasi na pola i ni tamo ni ovamo.
A ne bih rekao da je bas 96 % da nece uspjeti :d Jedno mozda 50:50 su sanse.
Ja sam mnogo puta dosad radio update svojoj N73-ci i jos uvijek je nisam zafrko.

Nadam se da i necu u skorije vrijeme. :d
a sta ce mi pomoci update? mozes li mi objasniti
Pa nakon nekog vremena mobitel uspori i tako to. Pa je dobro uraditi update. Update ko update. Kao i na kompu kad radis update necega. Jednostavno poboljsavanje. Izbacuju noviji i bolji. Ponekad i brzi od prijasnjeg.
_St3altH_ je napisao/la:
Pa nakon nekog vremena mobitel uspori i tako to. Pa je dobro uraditi update. Update ko update. Kao i na kompu kad radis update necega. Jednostavno poboljsavanje. Izbacuju noviji i bolji. Ponekad i brzi od prijasnjeg.
ma bjez nesmjem ja to, sjebem mob i stacu onda ;S
sLLayeer je napisao/la:
ma bjez nesmjem ja to, sjebem mob i stacu onda ;S
Ma nije to neka velika stvar, odnosno problem. Evo ja sam bas sad update-ovao svoj mobitel. Nokia N73. Samo malo dok skontas onda rutina postane nekako.

Ako hoces mogu ti ja uraditi detaljne instrukcije sa screenshot-ovima i poslat ti na pm.
_St3altH_ je napisao/la:
Ma nije to neka velika stvar, odnosno problem. Evo ja sam bas sad update-ovao svoj mobitel. Nokia N73. Samo malo dok skontas onda rutina postane nekako.

Ako hoces mogu ti ja uraditi detaljne instrukcije sa screenshot-ovima i poslat ti na pm.
MORE, aj bicu ti zahvalan
Evo ipak cu ovdje postati objasnjenje kako bi i ostali vidjeli kako se to radi.

Eh ovako:
Prvo sto trebate uradite jeste da instalirate Nokia PC Suite kojeg mozete skinuti sa ovog linka :
http://europe.nokia.com/A4144905

Također trebate skinuti I instalirati Nokia Software Updater kojeg mozete skinuti sa ovog linka:
http://europe.nokia.com/A4579163

Kada ste instalirali ova dva programa mozete poceti sa update-om.

Spojite mobitel na racunar preko usb kabla. I na mobitelu izaberite opciju Nokia pc suite. Zatim ce vam pc suite javiti da je detektovao mobitel.
Otvorite Nokia PC Suite. Kliknete na ikonu backup (zaokruzena na screenshot-u)

Zatim kliknete na “Back up the desired phone contents to a backup file which is saved on the PC.”(zaokruzeno na screenshot-u)

Na slijedecem prozoru oznacite ono sto zelite sacuvati. I kliknete na strelicu desno (zaokruzeno na screenshot-u)

Na slijedecem prozoru odredite samo gdje zelite sacuvati taj back up. Najbolje da ga sacuvate na desktop.
I ponovo kliknete na strelicu dalje. Onda vam sacuva taj back up I samo kliknite na ok ili ono tacno(neam pojma kako da kazem :D)

VAZNO JE NAPOMENUTI DA TOKOM PRAVLJENJA BACK UP-A NE SMIJETE KORISTITI MOBITEL.

Kada ste zavrsili sa back up-om, otvorite Nokia Software Updater (oznaceno na screenshot-u. mozete I na tu ikonu na desktop-u ili u pc suitu na zaokruzenu ikonu)

PRIJE SVEGA ONO STO MORATE URADITI JESTE DA STAVITE NA MOBITELU PROFIL GENERAL ILI OPSTI. TAKOĐER MORA BITI SIM KARTICA U MOBITELU(A MEMORY KARTICU IZVADITE). I BATERIJA MORA BITI PUNA.

Kada otvorite Nokia Software Updater upozorava vas da trebate napraviti back up, posto ste to uradili vec , kliknete na Next.

Na slijedecem prozoru vas upozorava da mora biti sim kartica u mobitelu ,da mora biti profil opsti te da baterija mora biti puna. Kliknete na Next.

Zatim on identifikuje mobitel. Trazi update. Radi download update-a. I zatim instalira novi software na mobitel. To traje nekih 15 minuta.

Kada zavrsi mobitel ce se restartovati I na nokia software updater-u kliknete na ono tacno :D

TOKOM UPDATE-A NE SMIJETE KORISTITI MOBITEL, NITI GA SMIJETE DISKONEKTOVATI SA RACUNARA JER TO MOZE OSTETITI TELEFON ILI SE MOZE POKVARITI.

Kada se mobitel upali trebate izabrati grad, unijeti vrijeme, datum. Kada se upali pitace vas da li zelite da pokrene prezentaciju o vasem novom software-u.

Slijedece je da uradite back up podataka koje ste prethodno sacuvali.
Kada vam se mobitel upali jezik ce biti stavljen na engleski. Ako vam je prije update-a bio drugi jezik, dok ste pravili back up morate ponovo staviti taj jezik koji je bio prije update-a kako bi mogli uraditi back up.

Ponovo konektujete mobitel na PC I izaberete na mobitelu pc suite.

Dvoklik na taj back up koji ste sacuvali. Ja sam sacuvao na desktop jer je tu najlakse. (screenshot)

Otvorice vam se novi prozor u kojem vas pita sta zelite “vratiti” na mobitel. Izaberete sta zelite I kliknete na strelicu oznacenu na screenshot-u. (kod mene na back up-u nema poruke jer prije nisam izabrao da zelim da ih sacuvam)

Zatim on vraca te “stvari” na mobitel I onda se restartuje.
I to je sve.
Upravo ste update-ovali software na vasem mobitelu! :D

Nadam se da cete shvatiti I da sam dobro objasnio.

I da cu dobiti aplauz od admina XD

_St3altH_ je napisao/la:
Instaliras nokia pc suite. Skines nokia software updater:
http://www.nokia.com.hr/A4713151
Instaliras ga. Konektujes mobitel na pc preko usb kabla. Onda ce ti pc suite javiti da ti je detektovao mobitel.
Uđes u nokia pc suite.
Odes na backup prvo. Da sacuvas sve sa mobitela, kontakte, poruke , postavke neke i tako to. Jer se to sve brise sa nadogradnjom novog software-a.
Onda otvoris nokia software updater on ti trazi prvo mobitel kad ga nađe prvo te podsjeca da trebas napraviti backup i da ti mora biti profil stavljen opsti. I također baterija ti mora biti napunjena kako se mobitel ne bi ugasio tokom update-a.
Ides next.
Onda on trazi na netu najnoviji software za tvoj mobitel. Kad ga nađe onda ga downloaduje. I onda samo ides na upload. I onda ostavis mobitel dok ne zavrsi sve. Ne smijes nista raditi na mobu dok radi update software-a.
Kad zavrsi mobitel ce se restartovati. Onda normala sve dok se ne upali.
Onda ga ponovo konektujes na pc. Nađes onaj backup koji si napravio (kad budes pravio pitace te gdje zelis da ga sacuvas) , i dvoklik na njeg. Onda ce on pocet da vraca te podatke na mobitel (kontakte, sms-ove i ostalo sto si odredio da se sacuva).
I to je to!

Nadam se da ces shvatiti. :d
Aplauz ... ! Admini dajte mu zasluzio je :)
a imam samo jedno pitanje: Sta ako nestane struje ili me neko nazove za vrijeme update-a ili pukne veza, imali sta kao restore
To i jeste problem. Zbog toga mnogi idu u servis pa tamo rade update. Meni se jos nije dogodilo nesto slicno.
Mislim, ali nisam siguran, da se za vrijeme update-a ne mogu primati pozivi.
A morate svakako paziti da npr. ne zakacite nogom usb kabal pa ga iskljucite i takve stvari.

Zato je najbolje ako imate laptop da to radite na njemu kako se ne bi plasili nestanska struje.
ovaj je meni najbolji za tebe neznam
http://www.nokia.co.uk/A4777088

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.